OPINIONS

Ολυμπιακός: Τα "λιοντάρια" της Σενεγάλης

Ολυμπιακός: Τα "λιοντάρια" της Σενεγάλης

Η απουσία του Σεμέδο από τη ρεβάνς με την Άρσεναλ φέρνει στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού δύο συνομήλικους Σενεγαλέζους, που έχουν την ευκαιρία να "μεγαλώσουν" από ένα παιχνίδι όπως αυτό. Γράφει ο Δημήτρης Σαμόλης.

Η κολόνα της φετινής άμυνας του Ολυμπιακού θα είναι απούσα το βράδυ της Πέμπτης (27/2, 22.00) στο Emirates. Ύστερα από 13 παρουσίες σε προκριματικά Champions League, ομίλους, αλλά και στο πρώτο παιχνίδι με την Άρσεναλ για τους "32" του Europa League, ο Ρούμπεν Σεμέδο έμεινε στην Αθήνα. Η απουσία του προκαλεί προβληματισμό, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί σ' αυτήν. Για πρώτη φορά σε φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των "ερυθρόλευκων" θα έχει... άρωμα Αφρικής.

Δύο θηρία από τη Σενεγάλη καλούνται να σταθούν όρθιοι στην αναμέτρηση με την Άρσεναλ, να κάνουν αψεγάδιαστη εμφάνιση για να μπορέσει η ομάδα τους να "χτυπήσει" τους "κανονιέρηδες" και να ελπίζει σε πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης. Παπέ Σισέ και Ουσεϊνού Μπα θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι παίκτες που θα ρίξει ο Μαρτίνς στη "μάχη" της βρετανικής πρωτεύουσας.

Δύο ποδοσφαιριστές με τόσα πολλά κοινά, που με ταπεινότητα και δουλειά κατάφεραν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Έχει αξία να διαβάσετε μερικές ιστορίες γι' αυτούς. Δυο φιλαράκια από φτωχικές οικογένειες, πάνω στους οποίους ποντάρει πολλά ο Ολυμπιακός για την υπέρβαση μετά το 0-1 του πρώτου ματς.

ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΣΥΝΟΜΙΛΗΚΟΙ, ΙΣΟΫΨΕΙΣ

Ο Παπέ Σισέ πήγε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2017. Οι "ερυθρόλευκοι" ενεργοποίησαν τις άκρες τους στην αγορά της Κορσικής και έφεραν στο λιμάνι τον υψηλόσωμο (1.97), ταλαντούχο, πλην άγουρο Σενεγαλέζο, που σίγουρα ήθελε μπόλικη δουλειά. Από την πρώτη του χρονιά όμως κατόρθωσε να κάνει αρκετές συμμετοχές (21). Τη σεζόν 2018-2019 θα ερχόταν η... εκτόξευση, με τις 29 παρουσίες, το γκολ στο αξέχαστο παιχνίδι με τη Μίλαν (3-1), τα εκατομμύρια που στρώθηκαν στα πόδια του από την Άουγκσμπουργκ και την άρνηση της ΠΑΕ να τον πουλήσει.

Αργότερα θα ερχόταν και η κλήση στην Εθνική Σενεγάλης. Η φετινή σεζόν φαινόταν πως θα είναι η χρονιά του. Δίνει το παρών στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με την Τότεναμ στο Φάληρο, αλλά την ίδια μέρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη αναπνευστικού. Σχεδόν τέσσερις μήνες μένει εκτός δράσης. Αναρρώνει, δουλεύει σκληρά για να καλύψει το χαμένο έδαφος και επιστρέφει δυναμικά, με τα δύο γκολ κόντρα στη Λαμία για το Κύπελλο.

Ήταν ο πρώτος επιλαχών για να καλύψει το κενό του Σεμέδο στο Emirates. Ο ίδιος νιώθει πανέτοιμος να πέσει ξανά στα βαθιά, με όπλο την καλή ψυχολογία. Τα γέλια του κατά την αναχώρηση της αποστολής για το Λονδίνο, είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

EUROPA LEAGUE / ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ.  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός στάθηκε εξαιρετικά άτυχος με την τετράμηνη απουσία του Σισέ, αλλά βρήκε ιδανικό αντικαταστάτη. Έναν συμπατριώτη του, από την ίδια περιοχή (Ντακάρ). Ο Ουσεϊνού Μπα, συνομίληκος με τον Παπέ. Μόλις δύο μήνες μικρότερος, μόλις πέντε εκατοστά πιο κοντός (1.92). Αυτός από τη Γκαζελέκ Αζαξιό. Πάλι αγορά από την Κορσική. Μόλις 100.000 ευρώ φθηνότερη η αγορά του. Σίγουρα δεν τον λες μικρό τον Μπα.

Ένας ποδοσφαιριστής στα 25 δεν είναι μικρός. Άπειρος, όμως ήταν. Άλλο να αγωνίζεσαι στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας και διαφορετικό να συμμετέχεις σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, που η ήττα φέρνει την... καταστροφή και που συμμετέχει στο Champions League. Μπορεί ο Πέδρο Μαρτίνς να καθυστέρησε να του δώσει παιχνίδια, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει με τους περισσότερους -όχι όλους- νεοαποκτηθέντες, αλλά σχεδόν όλες οι παρουσίες του ήταν ώριμες. Στις 15 του εμφανίσεις με τα "ερυθρόλευκα" έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη συνέπεια.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αποφεύγει τα λάθη, προτιμά να βγάλει άουτ τη μπάλα από το να ρισκάρει, σπάνια κάνει... τσαφ, ενώ αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι οι μεγάλες μπαλιές που επιχειρεί και οι οποίες βρίσκουν στόχο. Στο πρώτο παιχνίδι με την Άρσεναλ ο Λακαζέτ βγήκε στην πλάτη του και, ναι, θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα, αλλά είχε προηγηθεί συνολικά κακή αμυντική λειτουργία από τους συμπαίκτες του.

Στο "καυτό" ντέρμπι της Τούμπας, ήταν από αυτούς που διακρίθηκε. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του, ξεκάθαρα. Βρήκε νέο "λαυράκι" ο Ολυμπιακός. Νέα επιτυχημένη αγορά. Αγοράστηκε για μισό εκατομμύριο κι αυτός μέσα από την παρουσία του στο γήπεδο ανεβάζει την τιμή του.

ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΜΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ

Ο Μπα είναι ιδιαίτερα ντροπαλός. Δεν μιλάει πολύ. Στο γήπεδο είναι ένας χαρακτήρας πολύ διαφορετικός. Είναι χαρακτηριστικό πως στην προπόνηση όλοι θέλουν να τον έχουν στην ομάδα τους. "Σκύλος" στο καθημερινό πρόγραμμα, τα δίνει όλα και ανταμείβεται από τον Πέδρο Μαρτίνς, έναν προπονητή που αποδεικνύει κάθε φορά ότι είναι δίκαιος.

Εκτός από όλα τα άλλα, Σισέ και Μπε είναι πολύ καλοί φίλοι. Συμπατριώτες, άλλωστε. Ίδια βιώματα, ίδια γλώσσα, ίδια ηλικία. Τους ενώνουν πολλά. Άλλη μια φορά είχαν παίξει μαζί σε αγώνα του Ολυμπιακού.

Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Πολλοί περίμεναν πως θα κάνουν λάθος. Πως θα εκθέσουν την "ερυθρόλευκη" άμυνα σε κάποιο σημείο του αγώνα. Τελικά αυτοί ήταν αξιοπρεπέστατοι, πήραν θετικό πρόσημο και τώρα ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο, σε ένα σαφέστατα πιο απαιτητικό παιχνίδι. Αν με την ΑΕΚ χρειαζόταν να επιδείξουν μεγάλη προσήλωση, αυτό κόντρα στην Άρσεναλ πρέπει να γίνει σε υπερθετικό βαθμό.

ΤΟ PLAY STATION ΚΑΙ Η ΛΙΟΝ

Ο Μπα και ο Σισέ περνούν μπόλικο από τον καθημερινό τους χρόνο όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και εκτός αυτού. Μένουν σε χωριστά σπίτια, αλλά στον ελεύθερο χρόνο τους συναντώνται είτε στο ένα είτε στο άλλο. Κουβεντιάζουν, τρώνε και παίζουν play station. Είναι η αγαπημένη τους συνήθεια. Στο παρεάκι τους, βέβαια, υπάρχει και ο Καμαρά. Ένας άλλος Αφρικανός, ο οποίος επίσης έχει πολλά κοινά μαζί τους. Θα το έχετε παρατηρήσει πως αυτή η... τριπλέτα είναι αχώριστη.

Παρεμπιπτόντως, στον αγώνα με την Άρσεναλ βρέθηκε στο "Γ. Καραϊσκάκης" ο επικεφαλής του τμήματος scouting της Λιόν, Φλοριάν Μορίς. Σκοπός του ήταν να παρακολουθήσει τον Μπα και τον Καμαρά. Θα τους παρακολουθήσει ξανά. Ίσως και στο Emirates. Αυτός ή κάποιος άλλος συνεργάτης του.

Και κάτι ακόμη που έχει την αξία του αναφορικά με την αναμέτρηση κόντρα στην Άρσεναλ. Οι Σενεγαλέζοι Σισέ και Μπα θα κληθούν να αναχαιτίσουν δύο άλλους Αφρικανούς. Τον Γκαμπονέζο Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και τον Νικολά Πεπέ από την Ακτή Ελεφαντοστού. Δύο πολύ πιο ακριβούς και λαμπερούς ποδοσφαιριστές. Είναι στο χέρι των δύο "ερυθρόλευκων" να "μεγαλώσουν" από μια αναμέτρηση όπως αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ