OPINIONS

Μπροστά και δίπλα στα θηρία

Μπροστά και δίπλα στα θηρία

Πρώτος σε ασίστ στην Ευρώπη ο Βαλμπουενά, πάνω από Ντε Μπράινε. Δεύτερος σε clean sheets ο Σα, παρέα σε Μέσι ο Αραμπί. Ο Δημήτρης Σαμόλης καταγράφει τις εντυπωσιακές επιδόσεις των "ερυθρόλευκων".

Ήταν 10 Ιουνίου 2019 όταν ο Πέδρο Μαρτίνς συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά με τους παίκτες του στο Ρέντη. Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε τυπικά η τρέχουσα σεζόν για τον Ολυμπιακό. Έχουν περάσει από τότε 267 μέρες και οι "ερυθρόλευκοι" απέκλεισαν τρεις ομάδες για να μπουν στους ομίλους του Champions League, έχουν φτάσει μέχρι τους "16" του Europa League, βρίσκονται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και στο +7 από τη 2η θέση στη Super League. Δεν θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει καλύτερα ο Ολυμπιακός.

Για να φτάσει έως εδώ, βέβαια, χρειάστηκε σωστή και σκληρή δουλειά. Από τη διοίκηση, τους παίκτες, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της ΠΑΕ. Σωστές και επιλεγμένες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, κατάλληλες αγωνιστικές επιλογές από τον Πέδρο Μαρτίνς, που με τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που εργάζεται προσπάθησε να καταστήσει σαφές σε όλους τους παίκτες ότι πάνω από όλα είναι η ομάδα. Αυτή η ομαδικότητα είναι που έφερε τους "ερυθρόλευκους" σε αυτό το σημείο. Μια σεζόν που εξελίσσεται ονειρικά, την ίδια ώρα που η μπάλα μένει χαμηλά.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Ο Ολυμπιακός δεν θα έφτανε να έχει 20 νίκες και έξι ισοπαλίες σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος αν δεν είχε στο ρόστερ του πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές. Δεν θα έμπαινε στους ομίλους με απολογισμό πέντε νίκες και μία ισοπαλία αν δεν έπαιρνε το καλοκαίρι παίκτες με μπόλικα γαλόνια στο βιογραφικό τους. Και ασφαλώς δεν θα απέκλειε την Άρσεναλ για να δηλώσει παρουσία στους 16 του Europa League.

Με βάση τη δουλειά που έχει γίνει, η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ μπορεί να καμαρώνει για τα φετινά της επιτεύγματα και ας υπάρχει ακόμη δρόμος. Διότι αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Δεν είναι ό,τι πιο σύνηθες ποδοσφαιριστές μιας ελληνικής ομάδας να "χτυπούν" πρωτιές στην Ευρώπη με όσα έχουν πετύχει μέσα από την παρουσία τους στο γήπεδο. Ζοζέ Σα, Ματιέ Βαλμπουενά και Γιουσέφ Ελ Αραμπί σε επιδόσεις που κάνουν αίσθηση.

ΣΑ ΚΑΙ CLEAN SHEETS ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

Στη δεύτερη χρονιά του στον Ολυμπιακό ο Ζοζέ Σα συνεχίζει να αποτελεί κολόνα. Αναπόσπαστο κομμάτι των επιτυχιών του κλαμπ. Φέτος ο Πορτογάλος τερματοφύλακας έχει υπερασπιστεί 40 φορές την "ερυθρόλευκη" εστία σε επίσημα παιχνίδια. Από αυτά τα 40 ματς, στα 24 κράτησε απαραβίαστα τα γκολπόστ του. Με άλλα λόγια, στο 60% των αγώνων δεν έχει δεχτεί γκολ. Ο μοναδικός γκολκίπερ στον κόσμο που τα έχει καταφέρει καλύτερα από τον 27χρονο είναι ο Μάρκο Μπιζότ της Άλκμααρ, ο οποίος στον ίδιο αριθμό αγώνων μετρά 26 clean sheets. Αν θέλουμε να απομονώσουμε τα παιχνίδια σε αυτά του πρωταθλήματος, τότε ο Σα είναι πάνω από τον Μπιζότ (στο +1). Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, καλύτερη επίδοση έχει ο Ντάνιελ Τένενμπαουμ της Μακάμπι Τελ Αβίβ (35 αγώνες, 23 μηδέν παθητικό).

Για να φτάσει σε αυτήν την τιμητική θέση ο Σα, ασφαλώς, κομβικό ρόλο έχει παίξει συνολικά η ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού και περισότερο η γραμμή της άμυνας. Η κορυφαία άμυνα της Super League με μόλις εννέα τέρματα παθητικό και αυτή που σε έξι αγώνες προκριματικών Champions League δέχτηκε ένα μόλις γκολ.

ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΝΤΕ ΜΠΡΑΪΝΕ

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά για τον Ματιέ Βαλμπουενά. Το να καθίσουμε να αναλύσουμε πόσο κομβικός είναι για τον Ολυμπιακό και πόσο μεγάλη είναι η εξάρτησή του από τον Γάλλο, δεν θα είναι κάτι νέο. Το στοιχείο που έχει κάνει τόσο ξεχωριστό τον 35χρονο στην φετινή ομάδα είναι η ευκολία με την οποία μοιράζει ασίστ. Ο "μαέστρος" των "ερυθρόλευκων" έχει δώσει έντεκα στη Super League σύμφωνα με τα επίσημα στοχεία της διοργανώτριας και άλλες δέκα σε Κύπελλο και Ευρώπη. Οι μοναδικοί στην Ευρώπη με τον ίδιο αριθμό είναι οι Χακίμ Ζιγιές και Ντούσαν Τάντιτς του Άγιαξ. Αυτοί οι δύο και ο Βαλμπουενά. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό στατιστικό, ότι ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε ελληνική ομάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης που αφορά στις ασίστ.

Η αξία αυτού του επιτεύγματος γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Βαλμπουενά έχει φτάσει σε αυτό το νούμερο με λιγότερα παιχνίδια από τους δύο του Αίαντα, αλλά και αν σκεφτεί πως πίσω του ακολουθούν παίκτες όπως οι Κέβιν Ντε Μπράινε ( Σίτι) και Άνχελ Ντι Μαρία ( Παρί) με 20.

ΑΡΑΜΠΙ, ΤΟ ΕΒΔΟΜΟ "ΠΙΣΤΟΛΙ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί έχει σκοράρει 23 φορές φέτος με τον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις. Το πρώτο κανόνι της Super League, ο φορ που με γκολ στο 119' κόντρα στην Άρσεναλ έστειλε την ομάδα του στους "16" του Europa League.

Οι "ερυθρόλευκοι" που πέρυσι είχαν πληγωθεί από την αδυναμία στο γκολ σε κομβικά παιχνίδια, βγήκαν στην αγορά και πέτυχαν διάνα με τον 33χρονο στράικερ, που έχει καταπληκτική σχέση με αντίπαλα δίχτυα. Με τη φετινή του επίδοση ο διεθνής φορ βρίσκεται στην έβδομη θέση με τους πρώτους σκόρερ στην Ευρώπη.

Στην ίδια θέση που βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι και ο Ρομελού Λουκακού, με την υποσημείωση βέβαια πως τρεις επιθετικοί έχουν σημειώσει 27 γκολ, δύο από 25 και τρεις από 24 (πρώτος και καλύτερος με 40 ο Χάαλαντ). Όπως στην περίπτωση του Βαλμπουενά, είναι πολύ ιδιαίτερο ότι ένας παίκτης που αγωνίζεται στην Ελλάδα φτάνει σε τόσο υψηλά νούμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ