OPINIONS

Όταν η λέξη "κατάντια" χάνει το νόημά της...

Όταν η λέξη "κατάντια" χάνει το νόημά της...
INTIME SPORTS

Η Εθνική είναι βαριά άρρωστη και παίρνει αυτό που πρέπει στα προκριματικά, δηλαδή απολύτως τίποτα. Άξιζε πέρα για πέρα να βγει τελευταία, να γράψει αρνητικό ιστορικό ρεκόρ και να μη νικήσει κανέναν. Τα λάθη πληρώνονται.

Τα λόγια έχουν στερέψει πλέον γι' αυτή την ομάδα. Να κάνεις κριτική σε τι ακριβώς; Να μιλήσεις για ποιο πράγμα; Η Εθνική είναι βαριά άρρωστη και δεν περιμέναμε το παιχνίδι με τη Βόρεια Ιρλανδία για να το καταλάβουμε. Απλά, πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά πως όταν κάνεις μόνο λάθη, τότε θα τα πληρώσεις και με... τόκο. Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις.

Όλοι παίρνουν αυτό που αξίζουν σε αυτά τα προκριματικά και είναι το απολύτως τίποτα. Η "γαλανόλευκη" κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της, μένοντας για 12ο σερί ματς χωρίς νίκη, είναι τελευταία πίσω ακόμα και από τα Νησιά Φερόε και εκεί θα μείνει, στον πάτο του ομίλου της. Αποδίδεται πλήρης δικαιοσύνη, καθώς όταν παρουσιάζεις ένα ποδοσφαιρικό ανέκδοτο στο χορτάρι, δεν μπορείς να αξιώνεις τίποτα παραπάνω.

Στο ματς με τους Βορειοϊρλανδούς θα περίμενε κάποιος να δει μια αντίδραση, ένα "κάτι" που δεν είδαμε στα προηγούμενα ματς. Μάταια, πάλι μια από τα ίδια, διότι πολύ απλά η συγκεκριμένη ομάδα, υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι σε θέση να νικήσει κανέναν αντίπαλο. Δεν μπορεί, τόσο απλά και ξεκάθαρα. Θα αναρωτηθεί κάποιος "μα ούτε τα Νησιά Φερόε δεν μπορούν;". Ναι, δεν μπορούν ούτε τα Νησιά Φερόε. Αν μπορούσαν, θα τα κέρδιζαν...

Η ΕΠΟ προφανώς και έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης γι' αυτή την θλιβερή εικόνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Όταν μια ομάδα πριν 15 μήνες ήταν μια ανάσα από τους "8" του Μουντιάλ και τώρα παραμένει δίχως νίκη σε έναν όμιλο της πλάκας στα προκριματικά του EURO 2016, δεν γίνεται να μην φταίει. Λανθασμένες επιλογές στον πάγκο, λάθος διαχείριση του θέματος με τον Γιώργο Καραγκούνη, "έκαψαν" τον Κώστα Τσάνα χωρίς να φταίει. Μόνο λάθη και οφείλει να τα αναγνωρίσει, αν θέλει να βάλει και πάλι την ομάδα στον ίσιο δρόμο.

Πάμε και στην περιβόητη "επόμενη μέρα" της Εθνικής. Προφανώς και το να έρθει ένας προπονητής που να μπορέσει να κάνει σωστά την δουλειά και να μαζέψει αυτό το συνονθύλευμα, είναι πολύ σημαντικό. Δεν φτάνει όμως, φανταζόμαστε ότι το καταλαβαίνουν όλοι. Είναι έτσι δομημένο όλο το "οικοδόμημα" της "γαλανόλευκης", που μπάζει από παντού. Να έρθει προπονητής εγνωσμένης αξίας, όλοι συμφωνούμε σε αυτό, αλλά αν δεν απαντηθεί πρώτα το τι Εθνική θέλουμε και πώς θα πορευτεί, θα γίνει πάλι μια τρύπα στο νερό.

Δεύτερον, θα πρέπει για την Εθνική ομάδα να αποφασίζουν άνθρωποι που ξέρουν το αντικείμενο. Όσοι περισσότεροι μαζεύονται και έχουν... γνώμη, τόσο θα γελάει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης με αυτό που παρουσιάζουμε στο χορτάρι. Προφανώς και πρέπει να αναλάβει ένας άνθρωπος που θα τρέξει το τμήμα και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της διοίκησης με την ομάδα. Καλώς ή κακώς, φαίνεται πως αλλιώς δεν γίνεται δουλειά.

Τρίτον, τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ποδοσφαιριστές. Δεν φταίει ούτε η Μύκονος, ούτε τα τατουάζ, ούτε το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο. Τέτοιο διαθέτουν αρκετοί από τους παίκτες που στην Εθνική δεν μπορούν να σταυρώσουν δεύτερη μπαλιά στο χορτάρι. Αλλιώς δεν θα έπαιζαν σε καλές ομάδες του εξωτερικού. Μην ισοπεδώσουμε τα πάντα, δεν είναι όλοι άχρηστοι και άσχετοι, όμως δεν "νιώθουν" την ομάδα όπως οι προηγούμενοι, κάνει μπαμ. Αν δεν καταλάβουν που βρίσκονται και πόσο τιμητικό είναι να αγωνίζονται για το εθνόσημο, τόσο τα χαστούκια θα συνεχίζονται.

Ο καθένας μπορεί να γράψει και τέταρτο και πέμπτο και έκτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην Εθνική, προκειμένου να θυμίσει και πάλι ομάδα που θα στέκεται στοιχειωδώς αξιοπρεπώς στο χορτάρι. Το θέμα είναι να τα κάνουν αυτοί που αποφασίζουν και οι οποίοι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Μέχρι τότε, θα μας φταίει η... ατυχία όπως αρκετοί είπαν μετά το ματς με τη Βόρεια Ιρλανδία, θα χάνουμε από τον κάθε απίθανο αντίπαλο μέσα και έξω, θα είμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, θα συνεχίζουμε να γράφουμε αρνητικά ρεκόρ και θα λησμονούμε το παρελθόν. Διότι απλά δεν θα έχουμε ούτε παρόν, ούτε μέλλον...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ