OPINIONS

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!
INTIME SPORTS

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει για όλους και για όλα στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που έφυγε από τους «ερυθρόλευκους». Όλη η καριέρα του ως παίκτης και προπονητής, η Ελλάδα και ο Ολυμπιακός, οι πιθανότητες επιστροφής του, η Βαλένθια και η Λεβάντε, οι αρχές και η φιλοσοφία του, η Πριμέρα και η Πρέμιερ, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η οικονομική κρίση και το μήνυμά του στους φίλους του «θρύλου» (φωτογραφίες & videos)

To Sport24.gr ταξίδεψε στη Βαλένθια και μίλησε με τον Ερνέστο Βαλβέρδε για όλους και για όλα!

Διαβάστε την πρώτη συνέντευξη του Txingurri από τότε που έφυγε από την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Το προσπαθούσα σχεδόν 4 χρόνια! Τελικά, με την πολύτιμη βοήθεια του Γιόν Ασπιάθου, δώσαμε ραντεβού με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στις 6 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου στο Μπιλμπάο. Τρεις μέρες πριν την αναχώρηση για τη Χώρα των Βάσκων, ο Txingurri υπέγραψε στη Βαλένθια και το ταξίδι αναβλήθηκε. Ενάμιση μήνα αργότερα, το Sport24.gr πέταξε για την πρωτεύουσα του Λεβάντε και ανήμερα της γιορτής μου, στις 18 Ιανουαρίου, συναντήθηκα – επιτέλους – με τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, στο προπονητικό κέντρο της Πατέρνα.

Η συνέντευξη έγινε στο γραφείο του Βαλβέρδε, όπου μείναμε πάνω από μία ώρα. Ο Txingurri με υποδέχτηκε χαμογελαστός, άνετος, φιλικός, ευχάριστος, απελευθερωμένος από την πίεση της ελληνικής παράνοιας, φιλόξενος. Τον ρώτησα τα πάντα, μου απάντησε σε όλα, ευθύς, μετριόφρων, αναλυτικός, κατατοπιστικός. Μέσα στις 6.000 περίπου λέξεις που ακολουθούν, μπορείτε να διαβάσετε την πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε από τότε που έφυγε από την Ελλάδα, αλλά και από τη μέρα που ανέλαβε τη Βαλένθια.

Δεν θα σας κουράσω άλλο με προλόγους. Περνάμε κατευθείαν στη δράση, που περιλαμβάνει την καριέρα του ως παίκτη και προπονητή, την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, τις σκέψεις του για το μέλλον, τη φιλοσοφία και τις αρχές του, την Πριμέρα και την Ισπανία, το όνειρό του να δουλέψει στην Πρέμιερ, τις συμβουλές του για τη Λεβάντε και ένα σωρό ερωτήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αποσπάσματα της συνέντευξης μπορείτε να δείτε και στα υποτιτλισμένα βίντεο μέσα στο κείμενο. Ελπίζω να την απολαύσετε όσο την απόλαυσα και εγώ! Φίλοι και φίλες, ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο Sport24.gr!

1. Ο ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΠΑΙΚΤΗΣ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Sport24.gr: Κύριε Βαλβέρδε, πότε ξεκινήσατε το ποδόσφαιρο;

Βαλβέρδε: Άρχισα να παίζω επαγγελματικά στα 17 μου χρόνια.

Sport24.gr: Μετά την Αλαβές, παίξατε ένα χρόνο στη Σεστάο. Μια σεζόν όμως που καθόρισε αρκετά την καριέρα σας.

Βαλβέρδε: Πράγματι, έτσι είναι. Εκείνη τη χρονιά, στη Σεστάο, βρεθήκαμε ένα αρκετά ενδιαφέρον γκρουπ, από το οποίο άλλοι έκαναν καριέρα σαν παίκτες, άλλοι έγιναν μάνατζερ και άλλοι προπονητές. Εκεί γνώρισα τον Γιόν (σ.σ. Ασπιάθου), με τον οποίο μας ενώνει από τότε μια μεγάλη φιλία. Είχαμε συμπαίκτη τον Μεντιλίμπαρ (σ.σ. σήμερα προπονητή της Οσασούνα) και προπονητή στο ξεκίνημα της καριέρας του τον Χαβιέρ Ιρουρέτα.

Sport24.gr: Ακολούθησε η Εσπανιολ και η πρώτη επαφή με την Πριμέρα Ντιβισιόν. Αλλά και ένας – ο πρώτος – χαμένος ευρωπαϊκός τελικός.

Βαλβέρδε: Ναι, ήταν σκληρό χτύπημα για εμάς, επειδή στο πρώτο παιχνίδι είχαμε κερδίσει 3-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν και όλα έδειχναν πως βρισκόμασταν πολύ κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου. Εγώ είχα παίξει μόνο στο πρώτο ματς. Αλλά στον επαναληπτικό οι Γερμανοί κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή, μας νίκησαν 3-0 και πήραν το Κύπελλο στα πέναλτι.

Sport24.gr: Μετά τη διετία στην Εσπανιόλ, μετακομίσατε στη Μπαρτσελόνα. Υπήρξε κάποιο πρόβλημα επειδή πήγατε στην παραδοσιακή αντίπαλο;

Βαλβέρδε: Όχι, απολύτως κανένα πρόβλημα. Η Εσπανιόλ ήθελε να πουλήσει, η Μπαρτσελόνα ήθελε να αγοράσει. Οι δυο ομάδες μπορεί να είναι παραδοσιακά αντίπαλοι στην ίδια πόλη, όμως η μια είναι «μικρή» και η άλλη είναι «μεγάλη». Δεν είναι δηλαδή το ίδιο με αυτό που συμβαίνει όταν ένας παίκτης φεύγει από τον Παναθηναϊκό για να πάει στον Ολυμπιακό ή αντίστροφα.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε με τη φανέλα της Εσπανιόλ στον τελικό του ΟΥΕΦΑ απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν (1988)

Sport24.gr: Στην Μπαρτσελόνα ζήσατε από κοντά το χτίσιμο της Dream Team από τον Γιόχαν Κρόιφ.

Βαλβέρδε: Ο Κρόιφ είχε κάνει τότε μια μεγάλη ανανέωση στη Μπαρτσελόνα. Η ομάδα είχε πάρει σχεδόν μια ενδεκάδα καινούργιων παικτών. Η αρχή ήταν δύσκολη για τον Ολλανδό, αλλά με την επιμονή και τις ικανότητές του, κατάφερε να χτίσει εκείνη τη μεγάλη ομάδα. Εγώ κέρδισα με τη φανέλα της Μπάρσα ένα Κύπελλο Ισπανίας και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, αλλά όταν ξεκίνησε η παντοδυναμία της Dream Team, είχα ήδη φύγει. Πάντως το πέρασμα από εκεί ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία.

Sport24.gr: Σταθήκατε εξαιρετικά άτυχος τότε. Ο Κρόιφ σας εκτιμούσε πολύ ως παίκτη, αλλά οι τραυματισμοί δε σας άφησαν σε ησυχία τη διετία της παραμονής σας στη Μπαρτσελόνα.

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη διετία είχα συνεχώς προβλήματα. Στο ξεκίνημα της παρουσίας μου στη Μπαρτσελόνα, έκανα το λάθος να βιαστώ να επιστρέψω μετά από έναν τραυματισμό, με αποτέλεσμα να πάθω υποτροπή και να χάσω το «τρένο». Ο Κρόιφ με υπολόγιζε, αλλά δεν μπόρεσα να δώσω αυτά που μπορούσα. ΄

Sport24.gr: Επόμενος και μεγαλύτερος σε διάρκεια σταθμός στην καριέρα σας, η Αθλέτικ Μπιλμπαο. Εκεί βρήκατε τον «παράδεισό» σας ως ποδοσφαιριστής;

Βαλβέρδε: Ναι, η εξαετία στην Αθλέτικ υπήρξε η καλύτερη περίοδος για μένα. Βρέθηκα στο Μπιλμπάο στην ιδανική ηλικία, από τα 26 μου μέχρι τα 32 μου χρόνια. Εκεί απέδωσα το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας μου, έζησα πολλές ωραίες στιγμές, δέθηκα με τον κόσμο.

Sport24.gr: Γεννηθήκατε στην Εξτρεμαδούρα και βρεθήκατε από μικρός στη Χώρα των Βάσκων. Ποια από τις δυο αισθάνεστε περισσότερο ως πατρίδα σας;

Βαλβέρδε: Τις αγαπώ και τις δυο το ίδιο. Αγαπώ και δένομαι με κάθε τόπο, ο οποίος με φιλοξενεί. Αισθάνομαι όμορφα στην Εξτρεμαδούρα, το ίδιο στο Μπιλμπάο, στη Βαρκελώνη που επίσης πέρασα αρκετά χρόνια της ζωής μου. Και φυσικά νιώθω και Έλληνας, μετά τα τρία χρόνια που έζησα στην Ελλάδα.

2. Ο ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Sport24.gr: Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε προπονητής;

Βαλβέρδε: Το σκεφτόμουν τα τελευταία δυο τρία χρόνια που έπαιζα ακόμα ποδόσφαιρο. Το δούλεψα μέσα μου, κατέληξα ότι μου άρεσε και έτσι, όταν σταμάτησα να παίζω, πέρασα από τον αγωνιστικό χώρο στους πάγκους.

Sport24.gr: Στην καριέρα σας είχατε προπονητές μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Κρόιφ, ο Ιρουρέτα, ο Κλεμέντε, ο Χάινκες. Πόσο σας επηρέασαν στην προπονητική σας καριέρα και πόσο διαμόρφωσαν τη δική σας φιλοσοφία;

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι είχα μεγάλους προπονητές, μεγάλους σε αξία και τελείως διαφορετικούς σε νοοτροπία και τρόπο δουλειάς. Δε νομίζω ότι διαμόρφωσαν τη δική μου φιλοσοφία και μεθοδολογία, όμως σίγουρα πήρα πολλά πράγματα από όλους. Έμαθα κοντά τους συστήματα, τακτικές, στρατηγικές, συμπεριφορές. Ήμουν τυχερός που συνεργάστηκα μαζί τους και η επαφή μαζί τους με βοήθησε στο να φτιάξω, όταν ήρθε η δική μου σειρά, τις δικές μου αρχές, τον δικό μου τρόπο εργασίας.

Sport24.gr: Την πρώτη φορά που είχατε έρθει στον Ολυμπιακό, είχα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Χαβιέρ Κλεμέντε και τον είχα ρωτήσει γιατί σας αποκαλούν Txingurri (μυρμήγκι στα βάσκικα). Μου είχε πει ότι σας το είχε κολλήσει εκείνος το παρατσούκλι, επειδή ήσασταν μικροσκοπικός και του θυμίζατε μια μικρή ψαρόβαρκα που είχε, την οποία λόγω του μεγέθους της, την είχε ονομάσει Txingurri. Αληθεύει;

Βαλβέρδε: Ναι, έτσι ακριβώς είναι! Ο Κλεμέντε ήταν αυτός που μου κόλλησε το παρατσούκλι, το οποίο με ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Sport24.gr: Ξεκινήσατε λοιπόν την προπονητική από τις ακαδημίες της Μπιλμπάο και το 2003, ο αθλητικός διευθυντής τότε του συλλόγου, Αντόνι Θουμπιθαρέτα, σας πρότεινε για τη θέση του προπονητή στην πρώτη ομάδα.

Βαλβέρδε: Ναι, ο Θούμπι πήρε αυτή την απόφαση, που στην πραγματικότητα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Δεν είχα καμία εμπειρία στην Πριμέρα Ντιβισιόν και αγωνιστικά η Αθλέτικ δεν τα πήγαινε πολύ καλά. Δεν ήταν εύκολο το ξεκίνημα, αλλά υπήρχε εκεί μια καλή ομάδα. Οι παίκτες αγκάλιασαν την προσπάθειά μου και όλα πήγαν καλά τελικά. Την πρώτη χρονιά τερματίσαμε στην πέμπτη θέση και συνολικά νιώθω ικανοποιημένος από εκείνη τη διετία, αν και όπως σου είπα, η αρχή ήταν δύσκολη και το εγχείρημα του Θουμπιθαρέτα ήταν γεμάτο ρίσκο. Όμως βαδίσαμε μαζί και του είμαι ευγνώμων που μου έδωσε εκείνη την ευκαιρία.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Ο Βαλβέρδε, προπονητής της Εσπανιόλ, στον τελικό του ΟΥΕΦΑ στη Γλασκώβη, με αντίπαλο τη Σεβίγια (2007)

Sport24.gr: Και το 2006 πήγατε στην Εσπανιόλ. Μεσολάβησε όμως μια χρονιά, στην οποία δεν προπονήσατε κάποια ομάδα.

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κάποια προσφορά. Υπήρξε ενδιαφέρον από έναν σύλλογο στο εξωτερικό, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Στο τέλος μάλιστα εκείνης της χρονιάς, είχα μια συνάντηση με την ΑΕΚ και συγκεκριμένα με τον Ντέμη Νικολαίδη, αλλά ούτε εκεί υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Όταν λίγο αργότερα ήρθε η επίσημη πρόταση από την ΑΕΚ, είχα ήδη συμφωνήσει με την Εσπανιόλ.

Sport24.gr: Με την Εσπανιόλ ήρθε ο δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός της καριέρας σας, στη Γλασκώβη, αυτή τη φορά ως προπονητής. Και πάλι η «κατάρα» των πέναλτι. Ακόμα πιο σκληρό από την πρώτη φορά;

Βαλβέρδε: Όχι, δε θα το έλεγα. Φυσικά και είναι σκληρό τη στιγμή που συμβαίνει. Διεκδικείς έναν ευρωπαϊκό τίτλο, είσαι τόσο κοντά και τελικά τον χάνεις. Ήταν διαφορετικά από την πρώτη φορά, γιατί με τη Λεβερκούζεν είχαμε κερδίσει 3-0 στο πρώτο ματς και ο αντίπαλος κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή. Αντίθετα, με τη Σεβίγια βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, παίξαμε με 10 παίκτες όλο το δεύτερο ημίχρονο και την παράταση και κατορθώσαμε να ισοφαρίσουμε στο τέλος. Χάσαμε και εκεί στα πέναλτι, δεν μπορέσαμε να κατακτήσουμε τον τίτλο, αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Sport24.gr: Ήταν καθοριστική λοιπόν η αποβολή του Μοϊσές Ουρτάδο.

Βαλβέρδε: Ναι, οπωσδήποτε. Ήταν καθοριστική. Γιατί παίζαμε καλά, ήμασταν ανώτεροι από τη Σεβίγια και είχαμε μπει στο γήπεδο αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα. Όμως εκείνη η αποβολή μας «σκότωσε».

Sport24.gr: Η Βιγιαρεάλ υπήρξε το μοναδικό δύσκολο σημείο της προπονητικής σας καριέρας μέχρι σήμερα.

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι εκεί τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχαμε σκεφτεί, ξεκινήσαμε άσχημα τη σεζόν, στη συνέχεια μπορέσαμε να ισορροπήσουμε κάπως, αλλά ακόμα κι έτσι, η ομάδα δεν μπορούσε να βρει έναν ρυθμό, μια σταθερότητα και μετά από μερικά ακόμα αρνητικά αποτελέσματα, με απέλυσαν. Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά που απολύθηκα και πρέπει να παραδεχτώ πως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχω κάνει κάποια λάθη.

3. Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Sport24.gr: Ένας από τους λόγους που σας εκτιμούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία, είναι οι αρχές σας και το γεγονός ότι αυτά που λέτε συμβαδίζουν με αυτά που κάνετε. Μπορείτε να μου συνοψίσετε την «φιλοσοφία» σας ως προπονητής σε μερικές φράσεις;

Βαλβέρδε: Είναι πολλά πράγματα μαζί. Αλλά τα βασικότερα είναι τα εξής: Πρώτον, θέλω να δουλεύω με ένα μικρό ρόστερ και να υπάρχει ένα ωραίο κλίμα. Πάντοτε προσπαθώ, όλοι όσοι υπάρχουν γύρω από την ομάδα, ο δεύτερος προπονητής, ο γυμναστής, ο προπονητής των τερματοφυλάκων, οι φυσιοθεραπευτές, ο γιατρός, οι μάγειρες, οι υπόλοιποι υπεύθυνοι, να είναι όλοι ένα, δηλαδή να πρόκειται για ένα γκρουπ ενωμένο, αγαπημένο, να υπάρχει το σωστό κλίμα για να δουλεύουμε. Με όλους αυτούς είμαι πάντα πολύ απαιτητικός, αλλά θέλω όλοι να νιώθουν πραγματικοί συνεργάτες με όλη τη σημασία της λέξης. Αυτό στον Ολυμπιακό ήταν πολύ απλό, γιατί στο Ρέντη η ατμόσφαιρα που επικρατεί για όσους δουλεύουν εκεί, είναι καταπληκτική. Όλοι είναι σωστοί επαγγελματίες και καλοί χαρακτήρες.

Μετά, αυτό που ζητάω, είναι η ομάδα μου να προσπαθεί πάντοτε για τη νίκη σε οποιαδήποτε έδρα και με οποιονδήποτε αντίπαλο. Μου είναι αδιάφορο αν πρόκειται για ματς του Τσάμπιονς Λιγκ ή της Τερθέρα Ντιβισιόν. Για μένα αυτό είναι βασικό. Από εκεί και ύστερα, η δική μου φιλοσοφία είναι το στιλ του παιχνιδιού να είναι τέτοιο ώστε να ικανοποιεί όσους το βλέπουν, αλλά και τους ίδιους τους παίκτες. Θέλω ο παίκτης να τα δίνει όλα τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα.

4. ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Sport24.gr: Ας περάσουμε τώρα στην Ελλάδα και την πρώτη χρονιά σας στον Ολυμπιακό. Από εκείνη τη σεζόν ποιο ματς θυμάστε περισσότερο;

Βαλβέρδε: Φυσικά τον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Στο κινητό μου υπάρχει ακόμα η φωτογραφία με το τελικό σκορ των πέναλτι από το μάτριξ του ΟΑΚΑ. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου! Σε όποιον δεν το πιστεύει, του τη δείχνω. Όταν εξηγώ στον κόσμο τί συνέβη σε εκείνον τον τελικό, δεν με πιστεύουν. Οπότε κι εγώ τους δείχνω τη φωτογραφία με τον τελικό αριθμό των πέναλτι.

Βίντεο: Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θυμάται τον τελικό Κυπέλλου του 2009.

Εάν θέλετε να δείτε το βίντεο υποτιτλισμένο, πατήστε στην επιλογή "CC subtitles" που εμφανίζεται πάνω δεξιά στο βίντεο και στη συνέχεια "EL Επιλέξτε υπότιτλο"

Sport24.gr: Στη διάρκεια της διαδικασίας των πέναλτι πώς νιώθατε;

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι από ένα σημείο και μετά, είχα χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Στην αρχή είσαι νευρικός, περιμένεις να δεις αν θα κερδίσεις. Ο Τζόλε έχασε το πέμπτο – αν θυμάμαι καλά – το οποίο θα μας έδινε τη νίκη, αλλά έφτασε κάποια στιγμή που σκεφτόμουν «ας αστοχήσει επιτέλους κάποιος, να πάμε σπίτια μας», γιατί εκείνη η αγωνία ήταν πλέον φοβερή! Πέρα από αυτό όμως, το παιχνίδι ήταν και δύσκολο και εκπληκτικό. Πολύ κλειστό μετά το 2-0, μπορέσαμε να ισοφαρίσουμε, μας έβαλαν γκολ στο τέλος και εκεί σκέφτηκα ότι θα χάναμε, καταφέραμε να ισοφαρίσουμε ξανά, σκοράραμε στην παράταση και πίστεψα ότι αυτό θα ήταν το τελικό σκορ, ισοφάρισαν και πάλι… Ένα παιχνίδι εκτός ελέγχου! Σίγουρα ένα από τα πιο δραματικά παιχνίδια της καριέρας μου.

Sport24.gr: Ένα χρόνο αργότερα και μετά το πέρασμα από τη Βιγιαρεάλ, σειρά είχε το δεύτερο πέρασμα από τον Ολυμπιακό. Εκεί λοιπόν πήρατε την απόφαση να δεχτείτε την πρόταση του κυρίου Μαρινάκη, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το «όχι» που είχατε πει στην πρόταση του κυρίου Κόκκαλη.

Βαλβέρδε: Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα σκοπό να επιστρέψω στον Ολυμπιακό. Όταν έφυγα την πρώτη φορά, το είχα σκεφτεί πολύ, τελικά είπα το «ναι» για μια ακόμη σεζόν, αλλά δε συνεχίσαμε λόγω ενός προβλήματος που προέκυψε πάνω σε κάτι που είχαμε συμφωνήσει με τη διοίκηση, η οποία αποφάσισε τελικά να μην ανανεώσει το συμβόλαιό μου. Το καλοκαίρι του 2010, τον Ιούνιο, τους είπα όχι στην πρόταση που μου έκαναν, και όταν επέστρεψαν ξανά τον Αύγουστο, η αλήθεια είναι πως αποφάσισα να δεχτώ, επειδή στο μεσοδιάστημα είχαν επικοινωνήσει μαζί μου αρκετές φορές.

Τον Ιούνιο τους είπα ότι δεν ήθελα να γυρίσω, δεν ήθελα να αφήσω πάλι πίσω την οικογένεια, αλλά μέχρι τον Αύγουστο μου τηλεφώνησαν δυο τρεις φορές ακόμα. Οπότε έφτασε κάποια στιγμή που είπα εντάξει, θα πάω, για να επιμένουν τόσο πολύ, σημαίνει ότι με θέλουν πολύ, σημαίνει ότι εκτιμούν αυτό που είχα κάνει την πρώτη φορά. Ήρθε ο πρόεδρος στη Βαρκελώνη και καταλήξαμε σε συμφωνία. Από την άλλη δε νομίζω ότι ήταν θέμα προέδρου, δεν είπα ναι επειδή ήταν ο Μαρινάκης και όχι ο Κόκκαλης. Δέχτηκα επειδή υπήρχε μεγάλη επιμονή από την πλευρά τους και γνωρίζοντας μέσα μου ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφα στον Ολυμπιακό, είπα «ας γίνει τώρα».

Sport24.gr: Στη διάρκεια της φετινής σεζόν, έχετε παρακολουθήσει παιχνίδια του Ολυμπιακού;

Βαλβέρδε: Ναι, στο Τσάμπιονς Λιγκ έχω δει τους αγώνες του Ολυμπιακού. Και παρακολουθώ φυσικά όλη του την πορεία και στις εγχώριες διοργανώσεις, ενημερώνομαι για τα αποτελέσματα. Βέβαια, πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Φέτος ο Ολυμπιακός δεν έχει αντίπαλο. Στην πρώτη μου χρονιά, ας πούμε, που κερδίσαμε το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός είχε επίσης μια καταπληκτική ομάδα. Και πέρυσι, τον Φεβρουάριο, βρισκόμασταν 5 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία, με τους «πράσινους» να παίζουν σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Αντίθετα, φέτος νομίζω ότι η κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Γιατί μπορεί να είναι φυσιολογικό ο Ολυμπιακός να βρίσκεται στην κορυφή, όμως δεν είναι καθόλου φυσιολογικό ο Παναθηναϊκός να είναι τόσο πίσω και η ΑΕΚ να βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Τα γραφεία του προπονητικού κέντρου της Βαλένθια στην Πατέρνα. Εκεί συναντήσαμε τον Ερνέστο Βαλβέρδε για τη συνέντευξη.

Η ΑΕΚ διεκδικούσε τα προηγούμενα χρόνια το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, διέθετε πολλούς καλούς παίκτες, όπως ο Σκόκο που τώρα διαπρέπει στην Αργεντινή ή ο Τζεμπούρ. Πριν 3 χρόνια κοίταζες το ρόστερ της ΑΕΚ και σκεφτόσουν ότι πρόκειται για ομαδάρα. Και τώρα παλεύει για να μην πέσει. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά ούτε και για τον Ολυμπιακό. Δεν έχει ιδιαίτερη αξία όταν κερδίζεις ένα πρωτάθλημα τόσο εύκολα. Γιατί μετά βγαίνεις στην Ευρώπη και συνειδητοποιείς ότι η διαφορά του επιπέδου είναι πολύ μεγάλη. Οι φίλοι του Ολυμπιακού θα πρέπει να σκεφτούν ότι όταν πέφτει το επίπεδο των μεγάλων αντιπάλων τους στην Ελλάδα τόσο πολύ, τότε μοιραία θα πέσει και το δικό τους, αφού η έλλειψη ανταγωνιστικότητας θα φανεί και στον μελλοντικό σχεδιασμό της δικής τους ομάδας.

Sport24.gr: Τι σας λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

Βαλβέρδε: Πολλά πράγματα. Οι φίλοι, ο σύλλογος, το «Καραϊσκάκης», οι ελληνικές θάλασσες, το πολύ καλό κλίμα που είχαμε στον εργασιακό χώρο του Ρέντη. Πολλά πράγματα.

Sport24.gr: Πείτε μου το καλύτερο και το χειρότερο χαρακτηριστικό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Βαλβέρδε: Το καλύτερο είναι το πάθος που έχουν οι Έλληνες για το ποδόσφαιρο. Το ότι κάθε φίλαθλος υποστηρίζει και αγαπάει την ομάδα του χωρίς όρους, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα στα γήπεδα. Και το χειρότερο είναι πάλι το ίδιο. Το ότι δηλαδή όλο αυτό το πάθος μέσα στα γήπεδα μετατρέπεται σε κίνδυνο. Εγώ έζησα αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις στα ελληνικά γήπεδα. Πολύ δυσάρεστες. Πέρυσι, για παράδειγμα, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, επίσης στην έδρα του ΠΑΟΚ, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, και στο δικό μας γήπεδο υπήρξαν δυσάρεστες στιγμές για τους αντιπάλους μας. Αυτό είναι σίγουρα το πιο αρνητικό χαρακτηριστικό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αφαιρεί πρεστίζ από το πρωτάθλημα και φυσιολογικούς φίλαθλους από τα γήπεδα.

Sport24.gr: Σειρά έχει η αιώνια ερώτηση! Θα επιστρέφατε στην Ελλάδα;

Βαλβέρδε: Εγώ στην Ελλάδα θα επιστρέψω σίγουρα. Θα έρθω για να δω τους φίλους μου. Δεν ξέρω αν θα το κάνω ως προπονητής. Επιμένεις να σου πω…! Ειλικρινά δεν το γνωρίζω. Ίσως επιστρέψω κάποια στιγμή. Θα δείξει. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μην ξεχνάς ότι γινόμαστε πιο μεγάλοι και μετά από κάποια χρόνια δεν θα είμαι πια τόσο νέος όσο όταν ήρθα στον Ολυμπιακό και οι ομάδες μπορεί να μη δείχνουν πλέον τόσο ενδιαφέρον για μένα. Αυτό πάντως που έζησα στην Ελλάδα, ήταν κάτι υπέροχο. Όταν πρωτοήρθα εκεί, σκεφτόμουν «για να δω πώς θα τα βγάλω πέρα με τους Έλληνες», δεν ήξερα τι θα συναντήσω, και τώρα μπορώ να πω ότι πέρασα καταπληκτικά, ότι ήταν μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου.

Sport24.gr: Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιον από τους παίκτες που είχατε στον Ολυμπιακό;

Βαλβέρδε: Δεν θα μπορούσα να πω μόνο έναν. Η αλήθεια είναι ότι στάθηκα τυχερός με τους παίκτες που είχα στον Ολυμπιακό. Νικοπολίδης, Τάσος Πάντος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Όλοφ Μέλμπεργκ, Μοδέστο, Κέβιν, Ορμπάιθ, Μαρκάνο, Χολέβας. Δεν θέλω να λέω ονόματα για να μην ξεχάσω κάποιους. Ο Στολτίδης, ο οποίος ήταν μεγάλος μαχητής, ο Τοροσίδης. Είχα πολύ καλούς παίκτες, που πρόσφεραν πολλά στον σύλλογο, που τα έδωσαν όλα. Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, ο Νταβίδ Φουστέρ, ένας παίκτης που στην αρχή ο κόσμος τον υποδέχτηκε ψυχρά, αλλά στη συνέχεια είδαμε όλοι πόσα μας πρόσφερε με πολύ σημαντικά γκολ στον τελικό του Κυπέλλου και στην Ευρώπη. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα, παρά λίγο να τον ξεχάσω. Τι παιχταράς! Ράφικ Τζεμπούρ, Αμπντούν, αλλά και οι νεώτεροι όπως ο Παπάζογλου, πρόσφεραν αρκετά. Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο Τζόρτζεβιτς… Και πόσοι ακόμα!

Βίντεο: Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θυμάται τους παίκτες του στον Ολυμπιακό.

Εάν θέλετε να δείτε το βίντεο υποτιτλισμένο, πατήστε στην επιλογή "CC subtitles" που εμφανίζεται πάνω δεξιά στο βίντεο και στη συνέχεια "EL Επιλέξτε υπότιτλο"

Sport24.gr: Ένα σχόλιο και για τον Μήτρογλου;

Βαλβέρδε: Ο Μήτρογλου είναι ένας καλός παίκτης, έχει το γκολ στη φύση του, είναι δύσκολο να βρεις σήμερα παίκτες με τα χαρακτηριστικά του. Εγώ ήθελα να επιβάλλω ένα στιλ με πολλή κίνηση, με συνεχόμενα ξεμαρκαρίσματα, με πολύ πίεση και ο Μήτρογλου είναι ένας παίκτης πιο στατικός. Έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε αυτόν και τον Πάντελιτς γιατί πίστευα ότι έμοιαζαν στο αγωνιστικό στιλ και αποφάσισα να κρατήσω τον δεύτερο. Τώρα βέβαια ο Πάντελιτς είναι βετεράνος, οπότε έχει έρθει η ώρα του Μήτρογλου. Πάντως, ανάμεσα σε όλους, ο βασικός για μένα έπρεπε να είναι ο Τζεμπούρ, γιατί θεωρούσα ότι μπορούσε να προσφέρει τα περισσότερα στην ομάδα.

Sport24.gr: Με τον Μοϊσές τι συνέβη;

Βαλβέρδε: Τον Μοϊσές τον πήραμε επειδή τον γνώριζα καλά και χρειαζόμουν έναν παίκτη δυνατό στο χώρο του κέντρου. Ο Μόι είναι καταπληκτικός χαρακτήρας και ήξερα ότι θα μπορούσε να προσφέρει. Όμως τραυματίστηκε, τον αντικατέστησα με τον Μοδέστο και έτσι έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα. Ο κόσμος δεν τον στήριξε ιδιαίτερα, τέλος πάντων, τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε και τελικά έφυγε, κάτι που τη δεδομένη στιγμή ήταν μάλλον το καλύτερο για όλους.

5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΛΕΒΑΝΤΕ

Sport24.gr: Θα πάτε στο γήπεδο της Λεβάντε για να δείτε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό;

Βαλβέρδε: Θα το ήθελα πολύ. Συμπίπτει με τα γενέθλια της κόρης μου στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά θα το προσπαθήσω και θα το καταφέρω! Και ελπίζω κάποιοι από τους φίλους του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στη Βαλένθια για τον αγώνα με τη Λεβάντε, να έρθουν στο «Μεστάγια» για να υποστηρίξουν και εμάς στο ματς με την Παρί δυο μέρες πριν! Πάντως την ημερομηνία που παίζει ο Ολυμπιακός εδώ, την έχω σημειωμένη, να είστε σίγουροι.

Sport24.gr: Πώς βλέπετε τα παιχνίδια της Λεβάντε με τον Ολυμπιακό;

Βαλβέρδε: Βλέπω πρόβλημα, γιατί γνωρίζω πλέον τους Έλληνες και τις αντιδράσεις τους. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αξιολογήσει σωστά τη Λεβάντε, γιατί πρόκειται για έναν δύσκολο αντίπαλο. Μόλις βγήκε το ζευγάρι από την κλήρωση, σκέφτηκα «προσοχή»! Επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση της Λεβάντε, η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη. Πρόκειται για μια ομάδα που κάνει το παιχνίδι της, παίζει πολύ καλά – και το τονίζω αυτό – στην άμυνα. Τρέχουν , καλύπτουν, αλληλοβοηθούνται όλοι. Είναι πολύ καλοί στις αντεπιθέσεις. Και αν σκοράρουν, γυρίζουν πίσω και είναι πολύ δύσκολο να τους διασπάσεις.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Ο πίνακας της θεωρίας την ημέρα της συνέντευξης, έγραφε Sport24! Αριστερά ο Βαλβέρδε, δεξιά ο Ασπιάθου (18/1/2013)

Η Λεβάντε δεν είναι ομάδα που θα επιδιώξει να παίξει επιθετικά, να πάρει την πρωτοβουλία. Θα παίξει πίσω, τόσο στο γήπεδό της, όσο και στο «Καραϊσκακης». Το βασικό πρόβλημα που θα έχει ο Ολυμπιακός, θα είναι – τρέμω στη σκέψη – να σκεφτεί τα παιχνίδια με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Όχι, πρέπει να έχουν στο μυαλό τους μόνο τη Λεβάντε. Γιατί μπορεί να τους κάνει τη ζημιά τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα. Τους βλέπω πώς παίζουν εδώ, στο πρωτάθλημα και αν τους υποτιμήσεις, θα σε αποκλείσουν. Τόσο απλά.

Sport24.gr: Ποιους παίκτες ξεχωρίζετε από τη Λεβάντε;

Βαλβέρδε: Ο καλύτερος «παίκτης» που έχουν είναι το σύνολό τους. Μπροστά παίζει ο Μάρτινς που πέρυσι ήταν στην Ρουμπίν Καζάν και τον είχαμε αντιμετωπίσει. Όμως το θέμα δεν είναι αν έχουν έναν ή δυο παίκτες που ξεχωρίζουν. Το σημαντικό τους όπλο είναι το συμπαγές τους σύνολο. Και έχουν έναν καλό προπονητή που ξέρει πώς να τους εμπνεύσει, πώς να τους καθοδηγήσει σωστά. Ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει πολύ.

6. ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΚΑΙ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Sport24.gr: Πώς αποφασίσατε να έρθετε στη Βαλένθια;

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο πρόεδρος της Βαλένθια επικοινώνησε με τον μάνατζέρ μου ένα Σάββατο βράδυ (σ.σ. 1/12/2012), την Κυριακή το απόγευμα συναντήθηκα μαζί τους στη Σαραγόσα και τη Δευτέρα έγινε η επίσημη παρουσίαση. Βρισκόμουν χωρίς ομάδα, η Βαλένθια είναι ένας μεγάλος σύλλογος με πίεση να κερδίζει και να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, όπως και ο Ολυμπιακός, στον οποίο επίσης υπάρχει τεράστια πίεση για τα πάντα, θεώρησα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα και είπα το ναι στην πρότασή τους.

Sport24.gr: Πριν δυο μέρες (σ.σ. στις 16 Ιανουαρίου) αποβληθήκατε στο ματς του Κυπέλλου με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν αυτή η πρώτη αποβολή στην καριέρα σας;

Βαλβέρδε: Ναι, ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα μου. Το πρόβλημα βέβαια δεν ήταν με κάποια απόφαση του διαιτητή. Δεν διαμαρτυρήθηκα για κάποιο σφύριγμα. Απλά είχε προκύψει ένα πρόβλημα τραυματισμού με έναν παίκτη μου (σ.σ. τον Ρουίθ) και ζητούσα την αλλαγή. Ο διαιτητής δεν μου έδωσε σημασία και τελικά από τη μεριά του Ρουίθ ξεκίνησε η φάση που έφερε το γκολ της Ρεάλ. Το πρόβλημα πάντως είναι γενικότερο στη φετινή σεζόν, αφού οι διαιτητές είναι υπέρ το δέον αυστηροί με τους προπονητές. Σε όλο το παιχνίδι δεν διαμαρτυρήθηκα για το παραμικρό, εκτός από αυτή τη φάση και με απέβαλλαν…

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Το επίσημο λάβαρο της Βαλένθια με την ιδιόχειρη αφιέρωση του Βαλβέρδε και η φανέλα της προπόνησης.

Sport24.gr: Θα θέλατε να συνεχίσετε εδώ στη Βαλένθια και μετά το καλοκαίρι;

Βαλβέρδε: Αν νιώθω άνετα και όμορφα, ναι. Σε όλα τα μέρη που πηγαίνω, θέλω να αισθάνομαι όμορφα με τη δουλειά μου. Να μπορώ να εργάζομαι σε ένα περιβάλλον σωστό και ήσυχο. Προς το παρόν δεν έχω το παραμικρό παράπονο εδώ στη Βαλένθια. Είμαστε όλοι χαρούμενοι, τα πράγματα μέχρι τώρα πηγαίνουν καλά, στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τι καταφέραμε.

Sport24.gr: Κυκλοφορεί πάντως μια φήμη ότι ο πρόεδρος της Αθλέτικ Μπιλμπάο και αδελφικός σας φίλος, Γιόσου Ουρούτια, «βρίσκεται από πάνω σας», προσπαθώντας να σας πείσει να αναλάβετε τα «λιοντάρια» το καλοκαίρι.

Βαλβέρδε: Όπως το είπες, φήμη. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Sport24.gr: Βαλένθια – Παρί Σεν Ζερμέν. Σχολιάστε.

Βαλβέρδε: Δύσκολος αντίπαλος. Έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, δυνατούς, γρήγορους, ικανούς, τεχνίτες. Πρόκειται για μια ομάδα που αγοράζει τα τελευταία δυο τρία χρόνια πολλούς καλούς παίκτες, όπως ο Ιμπραχίμοβιτς, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Λαβέτσι. Πρόσφατα πήρε και τον Λούκας Μόουρα αντί 43 εκατομμυρίων ευρώ. Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.

7. ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΙΜΕΡΑ ΝΤΙΒΙΣΙΟΝ

Sport24.gr: Σε αυτά τα τελευταία χρόνια, από τη μια υπάρχει η Μπαρτσελόνα με την περίφημη Pep Team και από την άλλη η Ρεάλ Μαδρίτης με την παρουσία του Ζοζέ Μουρίνιο. Ποιο στιλ παιχνιδιού προτιμάτε από τα δύο;

Βαλβέρδε: Μου αρέσουν και τα δύο. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι οι δυο κορυφαίες ομάδες στον κόσμο. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, όπως η Μπάγερν και η Μάντσεστερ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα Μπάρσα και Ρεάλ είναι τα δυο μεγάλα φαβορί για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Η Μπαρτσελόνα έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στιλ εδώ και αρκετά χρόνια, η Ρεάλ παίζει πιο άμεσα, με πολύ γρήγορες αντεπιθέσεις, είναι πολύ δύσκολες ομάδες και οι δυο για να τις αντιμετωπίσεις. Αν θα έπρεπε να διαλέξω μια, αυτή θα ήταν η Μπαρτσελόνα. Έχω φορέσει τη φανέλα της, η Μπαρσα σε αυτά τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πολύ περισσότερους τίτλους και συνολικά σε αυτή την πενταετία ο κόσμος ολόκληρος υποκλίνεται στο μεγαλείο της Μπαρτσελόνα.

Sport24.gr: Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ισπανικό πρωτάθλημα έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά του σε ότι αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού ο τίτλος είναι πλέον υπόθεση μόνο δυο ομάδων. Συμφωνείτε;

Βαλβέρδε: Είναι αλήθεια ότι είναι πολύ δύσκολο για τις υπόλοιπες ομάδες να φτάσουν το επίπεδο της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ. Αν και, τουλάχιστον φέτος, η Ατλέτικο έχει μπει σφήνα ανάμεσά τους, παίζοντας αρκετά καλά. Νομίζω πάντως ότι σε όλα σχεδόν τα πρωταθλήματα υπάρχουν δυο ομάδες που ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Στην Ισπανία αυτό είναι πράγματι πιο φανερό, επειδή Μπάρσα και Ρεάλ έχουν πολύ περισσότερες πηγές εσόδων από τις άλλες ομάδες, ενώ και η οικονομική κρίση κάνει ακόμα μεγαλύτερο το χάσμα. Η κρίση αναγκάζει πολλούς παίκτες να φεύγουν στο εξωτερικό.

Αρκεί ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τη διαφορά. Πριν τρία χρόνια η Βαλένθια είχε στις τάξεις της τον Σίλβα, τον Βίγια, τον Μάτα και τον Άλμπα, παίκτες πρώτης κλάσης. Και πλέον δε βρίσκονται εδώ γιατί πουλήθηκαν για οικονομικούς λόγους. Ο Μάτα είναι ο καλύτερος παίκτης της Τσέλσι, ο Σίλβα είναι ο καλύτερος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, ο Βίγια και ο Άλμπα βρίσκονται στη Μπαρτσελόνα. Αυτό δε συμβαίνει μόνο με τη Βαλένθια, αλλά και με την Ατλέτικο Μαδρίτης και άλλες ομάδες. Οι καλοί παίκτες τους φεύγουν για το εξωτερικό και η απουσία τους επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Βίντεο: Ο Βαλβέρδε μιλάει για τη Μπαρτσελόνα.

Εάν θέλετε να δείτε το βίντεο υποτιτλισμένο, πατήστε στην επιλογή "CC subtitles" που εμφανίζεται πάνω δεξιά στο βίντεο και στη συνέχεια "EL Επιλέξτε υπότιτλο"

Sport24.gr: Αναφερθήκατε στην κρίση και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Αφού δεχτούμε ότι εσάς είναι αδύνατο να σας προβληματίσει η οικονομική κρίση, πείτε μου με ποιον τρόπο την αντιλαμβάνεστε, πώς ακριβώς γίνεται να σας επηρεάσει η ύπαρξή της.

Βαλβέρδε: Την κρίση την αντιλαμβάνομαι κυρίως από τον ευρύτερο κοινωνικό μου κύκλο. Φίλοι, ας πούμε, που είχα στην Ελλάδα, οι οποίοι περνούσαν αρκετά καλά και με την κρίση αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους. Το ίδιο συμβαίνει και με φίλους από εδώ, στην Ισπανία, που επίσης ψάχνουν αλλού, εκτός συνόρων, την τύχη τους, το μέλλον τους. Προφανώς και δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ισπανία. Εδώ η χώρα περνάει μια δύσκολη συγκυρία, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο σκληρά.

Sport24.gr: Όταν την άνοιξη του 2008 έγινε γνωστό ότι ο Ράικαρντ θα έφευγε από τη Μπαρτσελόνα, ο Γιόχαν Κρόιφ έγραψε «ύμνους» για εσάς, θεωρώντας ότι θα μπορούσατε να τον διαδεχτείτε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Το ίδιο συνέβη και πέρυσι, όταν ο Γουαρδιόλα ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει. Εκτός από τον Κρόιφ, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για εσάς τόσο ο Τσάρλι Ρεσάκ όσο και ο Θουμπιθαρέτα. Πώς αισθάνεστε όταν προσωπικότητες του ποδοσφαίρου μιλούν κατ’ αυτόν τον τρόπο για τον Ερνέστο Βαλβερδε;

Βαλβέρδε: Όπως είναι φυσικό, νιώθω πολύ κολακευμένος, αλλά από την άλλη, νιώθω μέσα μου να μεγαλώνει η ευθύνη απέναντι στη δουλειά μου. Όταν κάποιος λέει «πόσο καλός είναι αυτός», τότε κι εσύ με τη σειρά σου πρέπει να αποδείξεις ότι όλα αυτά ισχύουν. Ο Κρόιφ ήταν πάντοτε πολύ απαιτητικός με τους παίκτες του, αλλά πάντοτε υπερασπιζόταν τους ποδοσφαιριστές του, ακόμα και μετά το τέλος της καριέρας τους.

Sport24.gr: Θα θέλατε κάποια στιγμή να προπονήσετε τη Μπαρτσελόνα;

Βαλβέρδε: Δε μου αρέσει να απαντώ σε αυτή την ερώτηση, γιατί μοιάζει σα να είναι αυτός ο απώτερος στόχος μου, κάτι που δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι είμαι ικανοποιημένος εδώ που βρίσκομαι. Ήμουν ευχαριστημένος όταν προπονούσα τον Ολυμπιακό, τώρα είμαι ευχαριστημένος εδώ στη Βαλένθια. Δεν βάζω στόχους – μανίες. Ότι έρθει στη συνέχεια της καριέρας μου, καλώς να έρθει.

8. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Sport24.gr: Γνωρίζετε πολύ καλά την Πριμέρα Ντιβισιόν. Ποια είναι όμως η γνώμη σας για την Πρέμιερ Λιγκ;

Βαλβέρδε: Η Πρέμιερ Λιγκ είναι ένα πρωτάθλημα που μου αρέσει πάρα πολύ. Είναι πολύ καλά οργανωμένη, έχει μεγάλο πρεστίζ, υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα από ότι στην Πριμερα Ντιβισιόν, με την έννοια ότι τα έσοδα μοιράζονται πολύ πιο δίκαια από ότι στην Ισπανία, όπου Ρεάλ και Μπαρτσελόνα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τα τηλεοπτικά, πράγμα που κάνει τη διαφορά τους να είναι χαώδης από τις υπόλοιπες ομάδες. Θα μου άρεσε πάρα πολύ να προπονήσω κάποια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν ξέρω αν τώρα ή πιο μετά, αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω.

Sport24.gr: Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη συμφωνία της Μπάγερν με τον Γουαρδιόλα;

Βαλβέρδε: Η Μπάγερν είναι ένας από τους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης, είναι μια ομάδα που ταιριάζει στον Γουαρδιόλα λόγω του στιλ παιχνιδιού της, της έντασης που υπάρχει στο ποδόσφαιρο που παίζει. Ο Πεπ θα διαδεχτεί έναν πολύ μεγάλο προπονητή όπως ο Γιουπ Χάινκες, τον οποίο μάλιστα είχα και εγώ ως τεχνικό. Νομίζω ότι ο Γουαρδιόλα θα πετύχει στο Μόναχο.

Sport24.gr: Είναι γνωστό ότι είστε φίλοι με τον Γουαρδιόλα. Πέρυσι, στη διάρκεια της τελευταίας του συνέντευξης Τύπου ως προπονητή της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου», όταν τον είχα ρωτήσει για εσάς, πέρα από τα καλά λόγια που μου είχε πει, είχε αναφερθεί και στις φωτογραφικές σας ικανότητες.

Βαλβέρδε: Όλος ο κόσμος ξέρει ότι μου αρέσουν οι φωτογραφίες. Όποτε έχω την ευκαιρία, μου αρέσει να ασχολούμαι. Σχετικά με τον Πεπ, ναι, πράγματι είμαστε φίλοι. Θεωρώ ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ή τουλάχιστον ένας από τους κορυφαίους και ελπίζω να του πάνε όλα καλά στη Γερμανία.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο γραφείο του, στο προπονητικό κέντρο της Βαλένθια στην Πατέρνα (18/1/2013)

Sport24.gr: Πριν λίγες μέρες, ο Μέσι βραβεύτηκε με την τέταρτη συνεχόμενη Χρυσή Μπάλα. Πιστεύετε ότι άξιζε το βραβείο;

Βαλβέρδε: Ναι, είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή αν κάνεις μια ψηφοφορία για το ποιος είναι ο κορυφαίος στον κόσμο, ο νικητής θα είναι ο Μέσι. Εμένα θα μου άρεσε να το είχαν δώσει στον Ινιέστα για να εξισορροπήσουν κάπως την κατάσταση και φυσικά γιατί είναι ο εκπρόσωπος του ισπανικού ποδοσφαίρου, της ποδοσφαιρικής κουλτούρας της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής. Όμως το δίκαιο είναι αυτό που έγινε, δηλαδή να πάει το βραβείο στον Μέσι.

Sport24.gr: Οπότε να υποθέσω ότι στο δίλημμα Μέσι ή Κριστιάνο, διαλέγετε τον Αργεντίνο.

Βαλβέρδε: Είναι διαφορετικοί παίκτες, κάθε ένας έχει το δικό του στιλ. Αν θα έπρεπε να ψηφίσω, θα επέλεγα τον Μέσι. Αλλά θα μου άρεσε να τους έχω και τους δυο!

Sport24.gr: Στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ποιες ομάδες βλέπετε ως φαβορί;

Βαλβέρδε: Νομίζω ότι το φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα. Και μαζί της θα βάλω τη Ρεάλ, τη Μπάγερν, την Ντόρτμουντ. Και τη Βαλένθια!

Sport24.gr: Ας πάμε λίγο μπροστά. Στο Μουντιάλ του 2014 πιστεύετε ότι η Ισπανία θα ξεκινήσει και πάλι ως το μεγάλο φαβορί;

Βαλβέρδε: Πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί. Αλλά πρέπει να περιμένουμε για να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η Εθνική Ισπανίας μετά από ενάμιση χρόνο. Υπάρχουν ομάδες που θα εμφανιστούν πολύ δυνατές στη Βραζιλία, όπως η Γερμανία που θα είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Να δούμε και την Αργεντινή που δεν τα πήγε καλά στη Νότια Αφρική, αλλά διαθέτει νέους παίκτες και βρίσκεται σε άνοδο, τη Βραζιλία που θα είναι η διοργανώτρια. Πιστεύω ότι θα παρακολουθήσουμε ένα Μουντιάλ γεμάτο συγκινήσεις.

Sport24.gr: Η Ισπανία έχει κερδίσει τις τρεις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πείτε μου τη γνώμη σας για έναν εκλεκτό συνάδελφό σας, τον Βιθεντε ντελ Μπόσκε.

Βαλβέρδε: Είναι ο καλύτερος εκλέκτορας που θα μπορούσε να έχει η Εθνική Ισπανίας. Γιατί οι παίκτες που πάνε στην Εθνική, φέρνουν μαζί τους και το στιλ στο οποίο έχει συνηθίσει ο καθένας στην ομάδα του, είτε αυτή είναι η Μπαρτσελόνα, είτε η Ρεάλ, είτε οποιοαδήποτε άλλη. Και ο Ντελ Μπόσκε έχει καταφέρει να συνδυάσει όλα αυτά τα διαφορετικά στιλ με απόλυτη επιτυχία και να εξομαλύνει όλες τις διαφορές που δημιουργούνται κυρίως ανάμεσα στους παίκτες της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα στα clásicos της κάθε σεζόν. Ξέρει να διευθύνει την ομάδα με απόλυτη ηρεμία και να μεταφέρει αυτή την ηρεμία και στους παίκτες του. Εμένα μου αρέσει πολύ, με κάνει να αισθάνομαι ότι η Εθνική βρίσκεται σε καλά χέρια.

Sport24.gr: Και ένα σχόλιο για την ελληνική Εθνική ομάδα.

Βαλβέρδε: Βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια πετυχαίνει πάντοτε τους στόχους που θέτει, πάντοτε «ιδρώνει» για να τους πετύχει, αλλά το καταφέρνει γιατί αποτελείται από παίκτες μαχητές, που παλεύουν και τα δίνουν όλα. Έχει έναν προπονητή όπως ο Φερνάντο Σάντος, που γνωρίζει άριστα τη φιλοσοφία και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η Εθνική Ελλάδας θα είναι παρούσα και στο επόμενο Μουντιάλ.

Sport24.gr: Αν, όπως λέτε, προκριθεί η Ελλάδα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, θα παρακολουθήσετε τα παιχνίδια της;

Βαλβέρδε: Ναι, θα τα δω! Πέρυσι πήγα να δω το Ελλάδα – Γερμανία του EURO στο μπαρ κάποιων φίλων μου, το οποίο ήταν φίσκα από Γερμανούς. Ε λοιπόν, ο μοναδικός Έλληνας εκεί μέσα, ήμουν εγώ! Εγώ μόνος μου και όλοι οι υπόλοιποι Γερμανοί!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Sport24.gr: Πελέ ή Μαραντόνα;

Βαλβέρδε: Εγώ έχω δει τον Μαραντόνα να παίζει, τον Πελέ μόνο από την τηλεόραση. Αν θα έπρεπε να διαλέξω έναν από τους δύο, αυτός θα ήταν ο Μαραντόνα, γιατί τον έχω δει πολύ περισσότερες φορές από ότι τον Πελέ.

Sport24.gr: Από όσους παίκτες έχετε δει να αγωνίζονται, θεωρείτε ότι ο Μαραντόνα είναι ο κορυφαίος;

Βαλβέρδε: Εγώ θα έλεγα ότι πιθανότατα ο κορυφαίος που έχω δει, είναι ο Μέσι. Δεν έχει πάντως και ιδιαίτερη σημασία, αφού οι διαφορές ανάμεσα σε τόσο μεγάλους παίκτες, είναι ελάχιστες. Η τριάδα μου πάντως είναι Μέσι, Μαραντόνα και Κρόιφ.

Sport24.gr: Ποια είναι η κορυφαία Εθνική ομάδα που έχετε δει;

Βαλβέρδε: Μου αρέσει πολύ η Εθνική Ισπανίας της τελευταίας πενταετίας, τη Βραζιλία του ’70 δεν την πρόλαβα. Αλλά είδα τη Βραζιλία του ’82 που ήταν μια εκπληκτική ομάδα. Επίσης την Ολλανδία του ’74. Ούτε οι Ολλανδοί το ’74, ούτε και οι Βραζιλιάνοι το ’82 κέρδισαν τον τίτλο, αλλά υπήρξαν δυο τεράστιες ομάδες.

Sport24.gr: Και ποια είναι η κορυφαία ομάδα σε συλλογικό επίπεδο που έχετε δει;

Βαλβέρδε: Η σημερινή Μπαρτσελόνα, η λεγόμενη Pep Team και η Ρεάλ Μαδρίτης της «σειράς του Γύπα» που την αντιμετώπισα ως παίκτης και είχε εκπληκτικούς παίκτες.

9. ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Sport24.gr: Ποια θεωρείτε ως την κορυφαία στιγμή στην προπονητική σας καριέρα;

Βαλβέρδε: Υπήρξαν αρκετές όμορφες, ξεχωριστές στιγμές. Δεν θα μπορούσα να διαλέξω μόνο μία. Το πρώτο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, όταν φτάσαμε στον τελικό του ΟΥΕΦΑ με την Εσπανιόλ στη Γλασκώβη, όταν πήραμε το ευρωπαϊκό εισιτήριο στην πρώτη χρονιά μου με την Αθλέτικ, ο τελικός του Κυπέλλου με την ΑΕΚ… Είναι πολλές οι ξεχωριστές στιγμές που έχω ζήσει.

Sport24.gr: Έχετε κάποιο επαγγελματικό όνειρο;

Βαλβέρδε: Όπως είπα και πριν, θα μου άρεσε να προπονήσω κάποια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, να ζήσω αυτή την εμπειρία. Θα μου άρεσε, αλλά δεν με πιάνει μανία με αυτό. Θεωρητικά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει ως όνειρα για έναν προπονητή. Να κερδίσω το Τσάμπιονς Λιγκ. Θα μου άρεσε. Ή το πρωτάθλημα στην Ισπανία. Προτιμώ όμως να είμαι προσγειωμένος, να ζω την κάθε μέρα. Τώρα στη Βαλένθια, θέλω να κάνω σωστή δουλειά, να έρθουν καλά αποτελέσματα.

Βίντεο: Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στέλνει το μήνυμά του στους φίλους του Ολυμπιακού και στους Έλληνες φιλάθλους.

Εάν θέλετε να δείτε το βίντεο υποτιτλισμένο, πατήστε στην επιλογή "CC subtitles" που εμφανίζεται πάνω δεξιά στο βίντεο και στη συνέχεια "EL Επιλέξτε υπότιτλο"

Sport24.gr: Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους φίλους του Ολυμπιακού που σας λατρεύουν κυριολεκτικά; Και να μου πείτε πως εξηγείτε το γεγονός ότι απολαμβάνετε της εκτίμησης όλων γενικά των Ελλήνων φιλάθλων.

Βαλβέρδε: Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ μπορώ να το εξηγήσω. Προσπαθώ να το μεταφέρω σε φίλους και γνωστούς εδώ στην Ισπανία που δεν έχουν έρθει στην Ελλαδα και δεν ξέρω τι να τους πω. Δεν το ξέρω, φαντάζομαι ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι είχαμε καλά αποτελέσματα, στο ότι το κλίμα μέσα στην ομάδα ήταν πάντοτε καλό, στο ότι παίξαμε καλή μπάλα, στο ότι από την αρχή μέχρι το τέλος μείναμε συνεπείς σε μια συγκεκριμένη γραμμή και φιλοσοφία. Αυτό που μπορώ να τους πω, είναι ότι και εμένα μου λείπουν πολύ, όλο αυτό που έζησα στον Ολυμπιακό δεν το είχα ζήσει πριν και θεωρώ πολύ δύσκολο να το ξαναζήσω στο μέλλον κάπου αλλού. Αυτό που έζησα στην Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ όλες μου τις προσδοκίες. Και το λέω ειλικρινά, θα είναι πολύ δύσκολο να συναντήσω κάτι ανάλογο.

Sport24.gr: Και τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Έλληνες γενικότερα σχετικά με την οικονομική κρίση και τη δύσκολη χρονική συγκυρία που περνάει η χώρα;

Βαλβέρδε: Δηλώνω απόλυτα αλληλέγγυος απέναντι σε όλους τους Έλληνες, η κρίση έχει αγγίξει και την Ισπανία. Αν μπορεί να βγει κάτι θετικό από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είναι ότι ο απλός κόσμος πρέπει να νιώσει πιο ενωμένος για να προχωρήσει πιο δυνατός προς τα μπροστά. Το εύχομαι αυτό μέσα από το ελληνικό κομμάτι της καρδιάς μου, μακάρι να περάσει όσο πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα για όλους αυτή η άσχημη περίοδος.

10. "ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ…"

Μια μέρα μετά τη συνέντευξη, βρέθηκα ξανά στο προπονητικό κέντρο της Πατέρνα, για να πάρω κάποια αναμνηστικά από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Μία περίπου ώρα πριν συναντηθώ μαζί του, ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόλυση του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ρώτησα τον Βαλβέρδε αν το ήξερε και μου απάντησε ναι. Ακολούθησε ο εξής σύντομος διάλογος:

- Πιστεύετε ότι ο Νικοπολίδης μπορεί να τα καταφέρει;

- " Ναι, ο Αντώνης έχει και ικανότητες και προσωπικότητα. Αλλά πες μου κάτι άλλο. Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος στο πρωτάθλημα. Δεν έπαιζε καλή μπάλα;"

- Όχι ιδιαίτερα. Και μην ξεχνάτε αυτό που σας έλεγα χθες. Αφήσατε μεγάλη «σκιά» πάνω από τον Ολυμπιακό φεύγοντας.

- " Περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε…"

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr!

Ευχαριστώ θερμά τον Γιόν Ασπιάθου για την πολύτιμη βοήθειά του στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης, καθώς και τον Ερνέστο Βαλβέρδε που μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του.

Χρησιμοποιήστε τη φόρμα για τα σχόλια κάτω από το κείμενο και το twitter button (Tweet) για να σχολιάσετε τη συνέντευξη του Ερνέστο Βαλβέρδε στο Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ