OPINIONS

Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ

Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Ο Μανόλο Χιμένεθ φεύγει ως επιτυχημένος INTIME SPORTS

Παρελθόν από την ΑΕΚ αποτελεί και επίσημα ο Μανόλο Χιμένεθ. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την πορεία του Ισπανού τις 361 ημέρες που κάθισε στον πάγκο του δικεφάλου(pic+vds).

Ούτε χρόνο δεν κατάφερε να συμπληρώσει στον πάγκο της ΑΕΚ ο Μανόλο Χιμένεθ, με την ανακοίνωση πρόσληψης του να είναι στις 9 Οκτωβρίου του 10'. Σε αυτές τις 361 ημέρες ο Ισπανός τεχνικός κατάφερε σημαντικές νίκες αλλά και ντροπιαστικές ήττες, αλλά στο τέλος αυτό που έμεινε είναι το 14ο Κύπελλο στην ιστορία του δκεφάλου υπό τις οδηγίες του Χιμένεθ Μανουέλ Χιμένεθ.

Ένας εκρηκτικός χαρακτήρας που κατάφερε μόλις σε λίγο χρονικό διάστημα να κερδίσει τον κόσμο της ομάδας, παρά τα αγωνιστικά πάνω - κάτω της ομάδας. Για κάποιους επικοινωνιακός, ενώ για άλλους "ο Ισπανός λαϊκίζει". Το μόνο σίγουρο, ήταν πως πρόκειται για τον μοναδικό τεχνικό στα τελευταία χρόνια της ΑΕΚ που έκανε πράξη αυτό που ζήταγε ο κόσμος, να λέει κάποιος την αλήθεια και όχι... παραμύθια. Αυτό αναγνώρισαν οι συνεργάτες του Μανόλο (υπάλληλοι της ΠΑΕ) και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι τον αποχαιρέτισαν σήμερα με δάκρυα στα μάτια.

Τα νούμερα του Μανόλο

Ο Μανόλο Χιμένεθ σε σύνολο 50 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, είχε 25 νίκες 8 ισοπαλίες και 17 ήττες. 35 ματς πρωταθλήματος (18-5-12), 7 ματς Κυπέλλου (5-1-1) και 8 ματς στην Ευρώπη (2-2-4).

Όσο κάθισε στον πάγκο του δικεφάλου η επίθεση με την άμυνα δεν είχαν σημαντική διαφορά. Συνολικά η επίθεση της ΑΕΚ πέτυχε 76 γκολ, αλλά η άμυνα δέχτηκε 61. Σε ποσοστό επί τοις εκατό, η Ένωση έβαζε 1,5 γκολ ανά ματς και δεχόταν ένα.

Οι βασικότεροι σταθμοί στις 361 μέρες:

Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Αποθέωση Χιμένεθ κατά την άφιξη του στην Ελλάδα INTIME SPORTS

  • 9/10/10: Ο Μανόλο Χιμένεθ φτάνει στην Ελλάδα, αποθεώνεται από τον κόσμο στο Ελ Βενιζέλος και το βράδυ της ίδιας μέρας η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την πρόσληψη του Χιμένεθ... " Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ισπανό προπονητή Manuel Jimenez Jimenez. O 46χρονος τεχνικός (γεννημένος στις 21/01/1964), υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών.
    Παράλληλα, ανακοινώνεται η πρόσληψη των τριών συνεργατών του. Πρόκειται για τον βοηθό προπονητή Jesus Calderon Malagon, τον βοηθό προπονητή και ψυχολόγο Miguel Morilla Cabeza και τον προπονητή φυσικής κατάστασης Daniel Pastor Dejarano".

Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Παρουσίαση Μανόλο Χιμένεθ INTIME SPORTS

  • 17/10/10: ( Άρης - ΑΕΚ 0-4) Το πρώτο παιχνίδι του Χιμένεθ στον πάγκο της ομάδας με τον δικέφαλο να παρουσιάζει ένα καταπληκτικό πρόσωπο και να διασύρει στο Βικελίδης την αντίπαλη ομάδα. Εκπληκτικό γκολ Σκόκο, αποθέωση Μανόλο από κόσμο και Τύπο!
Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Πρώτη προπόνηση Μανόλο INTIME SPORTS
  • 21/10/10: (Άντερλεχτ-ΑΕΚ 3-0) Πρώτο Ευρωπαϊκό παιχνίδι για τον Χιμένεθ με την φόρμα της ομάδας και ανώμαλη προσγείωση, σε ένα ματς με αρκετές απουσίες και με αναγκαστική αλλαγή τον Σκόκο στα πρώτα λεπτά του αγώνα.
  • 24/10/10: (ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0) Πρώτο ντέρμπι και πρώτη νίκη για τον Ισπανό, με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει και πάλι σοβαρές απουσίες. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Χιμένεθ μπροστά στον κόσμο της ομάδες, γνωρίζοντας την αποθέωση.
Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Ο Μανόλο Χιμένεθ νικητής... INTIME SPORTS
  • 28/10/10: (Πανθρακικός-ΑΕΚ 1-5) Πρώτο παιχνίδι για το Κύπελλο Ελλάδας και άνετη επικράτηση του δικεφάλου και πρόκριση στην επόμενη φάση.
  • 31/10/10: (Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-0) Ακόμα ένα σκαμπανέβασμα για τον δικέφαλο και πρώτη ήττα του Χιμένεθ στο πρωτάθλημα. Από τη νίκη στο ντέρμπι και την άνετη πρόκριση, στην σφαλιάρα στη Ν. Σμύρνη.
  • 27/11/10: ( ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0) Δεύτερο ντέρμπι για τον Ισπανό τεχνικό και νίκη επί του πρωτοπόρου Ολυμπιακού με το γκολ-καπνογόνο που θα μείνει αξέχαστο ως φάση σε ντέρμπι.
Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Νίκη με Ολυμπιακό INTIME SPORTS
  • 01/12/10: (Χάιντουκ Σπλιτ-ΑΕΚ 1-3) Πρώτη νίκη του Χιμένεθ στην Ευρώπη με άνετη επικράτηση επί των Κροατών σε έναν λασπωμένο αγωνιστικό χώρο.
  • 19/01/11: (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-2) Προημιτελικός Κυπέλλου και διπλό επί του βασικού διεκδικητή για τον τίτλο με δύο γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου.
  • 22/01/11: (ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου 0-4) Στα ύψη ο κόσμος και νέα τρανταχτή σφαλιάρα, μέσα στο ΟΑΚΑ, σε ένα αποτέλεσμα ντροπή για την ιστορία του δικεφάλου.
  • 02/02/11: ( ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-3) Χιτσκοκικό φινάλε και πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης με ένα θεόσταλτο γκολ από τον νεαποκτηθέντα Μίτσελ, από το κέντρο του γηπέδου.
Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Αποθέωση για την πρόκριση με ΠΑΟ INTIME SPORTS
  • 13/02/11: (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-1) Πρώτη ήττα σε ντέρμπι, για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Ήττα με κάτω τα χέρια.
  • 16/03/11: (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1) Νίκη μέσα στην Τούμπα στον επαναληπτικό του 0-0 του ΟΑΚΑ και πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
  • 20/03/11: (Ολυμπιακός-ΑΕΚ 6-0) Το σκωτσέζικο ντους συνεχίστηκε για τον κόσμο και μάλιστα σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας.
Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Κυπελλούχος INTIME SPORTS
  • 25/08/11: ( Ντιναμό Τυφλίδας-ΑΕΚ 1-1) Χρυσή πρόκριση της ΑΕΚ στην Γεωργία, στον επαναληπτικό του 1-0 του ΟΑΚΑ και οικονομική ανάσα του δικεφάλου στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της όσον αφορά τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα.
  • 25/09/11: (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-0) Τραγική εμφάνιση της ΑΕΚ και ήττα που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα καλύτερα όνειρα του ο ΠΑΟΚ. Το ξεκίνημα της αμφισβήτησης του Μανόλο Χιμένεθ από τον Τύπο (και την διοίκηση).
  • 29/09/11: (ΑΕΚ-Στουρμ Γκρατς 1-2) Ήττα σοκ για τον δικέφαλο, μπροστά στον κόσμο της, σε ένα ματς που έπρεπε να λήξει 3-0. Πολλά τα όσα έγιναν εντός αγωνιστικού χώρου (αποβολή Δέλλα που έπιασε την μπάλα με το χέρι!), πολλά εκτός (αποδοκιμασία του κόσμου στον Χιμένεθ για την αλλαγή Λεονάρντο) και διαρροή από την διοίκηση για "τελείωμα" Χιμένεθ.
  • 02/09/11: ( Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-1) Το τελευταίο ματς του Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ, με τον Μανωλά να σκοράρει στο τέλος του αγώνα και να τρέχει στην αγκαλιά του προπονητή του!
Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Τελευταίο ματς του Χιμένεθ, πνίγεται στην αγκαλιά του Μανωλά INTIME SPORTS
  • 05/09/11: Οι δρόμοι του Μανόλο Χιμένεθ και της ΑΕΚ χωρίζουν. Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει και επίσημα την λύση της συνεργασίας με τον Ισπανό τεχνικό... "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή του συλλόγου, Μανόλο Χιμένεθ. Ο Μανόλο θα αποτελεί για πάντα κομμάτι της ιστορίας της ομάδας μας και συνέδεσε το όνομά του με την κατάκτηση του Κυπέλλου μετά από πολλά χρόνια. Η ΠΑΕ ΑΕΚ του εύχεται κάθε επιτυχία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο".

  • 05/09/11: Ο ίδιος ο Μανόλο, αποχαιρέτισε τον κόσμο της ΑΕΚ με τρόπο που αρμόζει στο επίπεδο του δικεφάλου: "Αποχωρώ συναινετικά από την ΑΕΚ τρέφοντας τα καλύτερα και ειλικρινέστερα συναισθήματα για την ομάδα, τον κόσμο και την διοίκηση. Αποτελώ μέρος της ιστορίας της ΑΕΚ και αυτό είναι κάτι που θα κουβαλώ πάντα, όπως και όλοι, μέσα μου. Θεωρώ πως είναι ώρα για μια αλλαγή προς όφελος και καλό όλων. Έτσι δεν λεω αντίο αλλά εις το επανιδείν".

Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ
Ο Μανόλο Χιμένεθ αποχωρεί από τα Σπάτα INTIME SPORTS

Η ιστορία έγραψε... πετυχημένος

Στην ερμηνεία των παραπάνω αποτελεσμάτων, με λίγα λόγια, η ΑΕΚ στα χέρια του Μανόλο Χιμένεθ ήταν Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ, με διαφορετικά πρόσωπα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς σταθερότητα, με σούπερ νίκες και τραγικές ήττες. Χωρίς να παρουσιάσει το σούπερ ποδόσφαιρο, που ήταν πάντα το ζητούμενο για τον ΑΕΚτζή, αλλά...

Στο παρασύνθημα, ο Ισπανός τεχνικός, όταν ήρθε για να αντικαταστήσει τον Μπάγεβιτς, οι στόχοι ήταν συγκεκριμένοι για όποιον έβλεπε μπάλα και ήξερε ποδόσφαιρο. Ούτε πρωτάθλημα μπορούσε να διεκδικήσει η ΑΕΚ (4 βαθμούς στην 5η αγωνιστική), ούτε πρόκριση στην Ευρώπη.

Μοναδικός στόχος το Κύπελλο το οποίο το κατέκτησε, την φετινή χρόνια, πρωταρχικός στόχος για την ΑΕΚ ήταν η οικονομική επιβίωση και η πρόκριση στην Ευρώπη. Το κατάφερε και αυτό ο Χιμένεθ, με μια ομάδα αποδυναμωμένη που δεν θυμίζει σε τίποτα ΑΕΚ.

Με μόλις 8 ματς πριν απολυθεί από την Ένωση, ο Χιμένεθ άφησε την δικέφαλο, στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (χωρίς να έχει κριθεί τίποτα γιατί θεωρητικά, είναι 3 βαθμούς πίσω από τον δεύτερο), μέσα στο Κύπελλο (δεν έχει ξεκινήσει η διοργάνωση), και στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά από 5 αγωνιστικές με 9 βαθμούς και ένα παιχνίδι λιγότερο! Μικρή λεπτομέρεια... η ΑΕΚ πραγματοποιεί την καλύτερη έναρξη στο πρωτάθλημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ