OPINIONS

Αρμενίζει στραβά και θέλει αλλαγή ρότας

Αρμενίζει στραβά και θέλει αλλαγή ρότας
INTIME SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την εμπέδωση μιας σεζόν που δεν πρόκειται να αποκτήσει θετικό πρόσημο για τον Παναθηναϊκό και τη μοναδική λύση που υπάρχει για το μέλλον.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση… Η απόδοση και η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Πανθρακικό με 1-0 στην Κομοτηνή δεν συνέβησαν για πρώτη φορά και δεν θα συμβούν για τελευταία. Η σεζόν όπως εξελίχθηκε, έτσι θα εξελιχθεί και το ζητούμενο είναι τι μπορεί να σωθεί και πως. Κανένας δεν τρέφει αυταπάτες ότι ο Παναθηναϊκός ξαφνικά θα σταθεροποιηθεί και ως δια μαγείας, θα αρχίσει να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο και θα πάρει αποτελέσματα. Θα έχει εκλάμψεις, αλλά θα έχει και «χαστούκια». Οπότε, εφόσον υπάρχει η αποδοχή της αποτυχίας, πρέπει να χαραχτεί μία πολιτική για την περαιτέρω πορεία.

Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι για τον Παναθηναϊκό, εφεξής; Το Κύπελλο και η δεύτερη θέση; Η προώθηση των νεαρών ποδοσφαιριστών, ανεξαρτήτως κόστους; Η εκκαθάριση του ρόστερ και η αναπλήρωση του σε μεγάλο ποσοστό από άλλους παίκτες; Ο Στραματσόνι θα λάβει τις αποφάσεις ή θα αρκεστεί σε εισηγήσεις; Ο Φύσσας και ο Βόκολος κρίνονται πετυχημένοι; Αν, όχι, πότε πρέπει να αντικατασταθούν; Γενικότερα, μπορούν να τεθούν πολλά ερωτήματα και όλα θα εξαρτηθούν από τις απαντήσεις.

Το μέλλον, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις. Ποιος είναι ο αρμόδιος να τις παράσχει; Ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ οφείλει να προχωρήσει σε μία αξιολόγηση των επιδόσεων των ανθρώπων, τους οποίους επέλεξε να ηγηθούν του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Επιβάλλεται να συνυπολογίσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, να αξιολογήσει τις ενέργειες των Φύσσα, Βόκολου, το κόστος του και το value for money και να καταλήξει εάν όσα τους ζήτησε ή όσα του είχαν υποσχεθεί, υλοποιήθηκαν. Εκ του μακρόθεν, δεν μπορούμε να εκφέρουμε απόλυτη άποψη, επειδή δεν έχουμε άμεση γνώση των όσων έχων ειπωθεί στις μεταξύ τους συσκέψεις.

Για παράδειγμα, ενδέχεται ο Αλαφούζος να έχει θέσει ορισμένες προτεραιότητες, οι οποίες τηρήθηκαν από τους Φύσσα, Βόκολο. Οπότε, για τους δικούς του λόγους, ο Αλαφούζος είναι ικανοποιημένος. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε και κρίνουμε βλέποντας ένα μέρος της εικόνας και όχι ολόκληρη. Συνεπώς, ο μόνος ο οποίος μπορεί να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα για την επιτυχία ή την αποτυχία των Φύσσα, Βόκολου, είναι ο Αλαφούζος.

Προφανέστατα, η τροπή που έχει πάρει η σεζόν, την καθιστά πλήρως αποτυχημένη για τον Παναθηναϊκό. Επειδή η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου αρχίζει σε λίγες ημέρες, παρέχεται η δυνατότητα αλλαγών. Επίσης, οι αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στο διοικητικό οργανόγραμμα, μπορούν να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Σαφώς, ο Στραματσόνι έχει ευθύνες για τη διαχείριση του παιχνιδιού στην Κομοτηνή. Λίγες, επειδή ανέλαβε πρόσφατα, αλλά έχει. Όμως, ο τρόπος που κοουτσάρει είναι γνωστός. Τον διακρίνουν οι συνεχείς εναλλαγές στην τακτική και στα συστήματα. Άλλες φορές θα δικαιωθεί και θα αποθεωθεί και άλλες θα μπλοκαριστεί και θα δεχτεί την αμφισβήτηση. Αυτά πάνε πακέτο.

Σίγουρα, οι παίκτες έχουν ευθύνες σε μεγάλο βαθμό. Είναι οι πρωταγωνιστές, αυτοί οι οποίοι παίζουν στον αγωνιστικό χώρο, κατά συνέπεια είναι οι κύριοι υπαίτιοι. Άλλοι δεν έχουν την ποιότητα να ανήκουν στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, άλλοι δεν έχουν την κατάλληλη νοοτροπία και άλλοι δεν προσπαθούν όσο μπορούν.

Αλλά, εν κατακλείδι, το συμπέρασμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός στην τρέχουσα σεζόν, είτε χάραξε λάθος στρατηγική, είτε δεν κατάφερε να την εφαρμόσει σωστά. Άρα, ο Αλαφούζος, ως ο «στρατηγός» της ομάδας, οφείλει να επανακαθορίσει το σχέδιο, να αλλάξει όσους συνεργάτες θεωρεί αναγκαίο και να επαναφέρει την προοπτική.

Μπορεί να το κάνει; Αυτό είναι το δικό του προσωπικό στοίχημα. Έχει πολλά στοιχήματα να κερδίσει στον Παναθηναϊκό και οι πιθανότητες δεν τον χρήζουν φαβορί. Ωστόσο, πρόκειται για μία διαφορετική συζήτηση, που δεν είναι της παρούσης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ