OPINIONS

Το ταλέντο δεν πρέπει να κυλά ανεκμετάλλευτο

SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει ότι ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει από τους "Αθανασακόπουλους" της ακαδημίας του, μόνο εάν τους αξιοποιήσει με συγκεκριμένο σχέδιο.

Ακόμα ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού στον δεύτερο γύρο πέρασε και δεν ακούμπησε... Η ήττα με 2-0 από τον Ατρόμητο έμοιαζε με νομοτελειακή κατάληξη και δεν προξένησε έκπληξη. Μάλλον αν συνέβαινε το αντίθετο, θα αιφνιδίαζε τους πάντες. Διότι ο Παναθηναϊκός δεν έδινε την αίσθηση ότι παρατάχθηκε στο Περιστέρι με σκοπό να "λυσσάξει" για τη νίκη. Πήγε να κάνει το παιχνίδι του και αν θα του ερχόταν το παραπάνω, είχε καλώς. Αφού δεν ήρθε, συμβιβάστηκε με την ήττα.

Ωστόσο, εδώ και καιρό ο Παναθηναϊκός διανύει περίοδο κρίσης και είναι προφανές ότι δεν θα την ξεπεράσει τώρα. Πλέον, το ζητούμενο είναι ο Σύλλογος να τελειώσει "αναίμακτα" τη σεζόν και χωρίς να υποστεί άλλες παρενέργειες. Ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ του Νίκου Νταμπίζα και του Γιώργου Δώνη, ώστε να εντοπίσουν επακριβώς τα αίτια της καθίζησης και να τα διορθώσουν στην προετοιμασία.

Φυσικά, οι διορθώσεις θα πραγματοποιηθούν στο μέτρο του εφικτού. Κουράζει, αλλά πρέπει να το επαναλάβουμε για να γίνει κτήμα όλων: ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει με πολιτική λιτότητας, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου. Δηλαδή, τη μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κανένας δεν έχει ρωτήσει για τις μετοχές του Γιάννη Αλαφούζου και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η χρηματοδότηση θα είναι μετρημένη...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Επομένως, τι έχουμε να συζητήσουμε από το ματς του Περιστερίου; Το ντεμπούτο του Ανδρέα Αθανασακόπουλου στη Superleague. Πρόκειται για έναν ταλαντούχο επιτελικό χαφ, ο οποίος έχει τα προσόντα για εξελιχτεί σε έναν σημαντικό ποδοσφαιριστή. Ο γεννημένος στις 27 Νοεμβρίου του 2001 έχει μεγάλες προοπτικές, αρκεί να τον βοηθήσει η ομάδα να τις ξεδιπλώσει. Διότι από μόνος του, ο Αθανασακόπουλος δεν είναι έτοιμος να κάνει τη διαφορά.

Όσοι περίμεναν ότι θα δουν έναν πιτσιρικά να μπαίνει στο γήπεδο και να κάνει... παπάδες, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Ο Αθανασακόπουλος είχε άγχος, είχε αντίπαλο έναν σκληροτράχηλο αμυντικό χαφ, τον Μάντσον, που συγκαταλέγεται στους καλύτερους της Ελλάδας και δεν πήρε βοήθειες από τον Μακέντα και τον Χατζηγιοβάνη. Όμως, ήταν φανερό από τα κοντρόλ και τις πάσες του, ότι ο 18χρονος παίκτης έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

Ο Γιώργος Δώνης έκρινε ότι έπρεπε να αφήσει τον Αθανασακόπουλο στο ματς για ένα ημίχρονο και τον αντικατέστησε με τον Χατζηθεοδωρίδη. Προφανώς, ο Δώνης είχε τους λόγους του. Ίσως να τον προβλημάτισε η κίτρινη κάρτα που δέχτηκε ο Αθανασακόπουλος, πιθανώς να πίστευε ότι ο νεαρός δεν είχε την ενέργεια για να ανταπεξέρθει στο 90λεπτο. Όπως και να έχει, το σημαντικό είναι ότι ο Αθανασακόπουλος έγραψε... χιλιόμετρα στο κοντέρ του.

ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΝΟ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το χρήσιμο μάθημα από το Περιστέρι είναι το εξής: για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, η ομάδα πρέπει να έχει μία υποδομή και να τον εντάσσει σε αυτή. Ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε ότι έχει αποκτήσει αυτή τη λογική και ο Αθανασακόπουλος δεν ενσωματώθηκε σε ένα πλάνο, που θα τον βοηθούσε να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του και να τον προστατεύσει από τα μειονεκτήματα του. Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό, αφού θεωρητικά η τρέχουσα σεζόν είχε τέτοιο χαρακτήρα.

Ο Αθανασακόπουλος δεν είναι ο μόνος και υπάρχουν άλλοι "Αθανασακόπουλοι". Μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας, που περιμένουν να αξιοποιηθούν. Αυτοί είναι οι Μπουζούκης, Μαυρομάτης, Αρμενάκας, Καμπετσής, Εμμανουηλίδης, Χατζηθεοδωρίδης, Αποστολάκης, Θεοχάρης, Σέχου, Σερπέζης, Σκεντεράι, Τζαβίδας. Ο Παναθηναϊκός έχει πλεόνασμα ταλέντου, αλλά χρειάζεται το κατάλληλο σχέδιο για να το αξιοποιήσει. Διαφορετικά, είτε θα το χάσει, είτε θα το κάψει... Να ρίξει διάσπαρτους τους μικρούς να παίξουν και αυτοί να δώσουν λύσεις, δεν είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη επιλογή, ούτε θα φέρει αποτελέσματα.

Εναπόκειται στον Νταμπίζα, τον Δώνη και τους συνεργάτες τους να βρουν τον τρόπο. Απέδειξαν στον πρώτο γύρο ότι ξέρουν τις κατάλληλες μεθόδους για να συγκροτήσουν ένα νεανικό σύνολο που θα στέκεται ανταγωνιστικά. Σίγουρα, δεν μπορούν να κάνουν θαύματα και να μεταμορφώσουν τον Παναθηναϊκό με... ξόρκια. Όμως, οι μικροί πρέπει να μπουν στην "πράσινη" εξίσωση, γιατί στον δεύτερο γύρο έμειναν στην απ' έξω.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ