OPINIONS

Το ντέρμπι να έχει συνέχεια στη Νέα Σμύρνη

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
Perea, Panathinaikos (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας υπενθυμίζει τη θέση του Παναθηναϊκού στη βαθμολογία και εξηγεί γιατί επιβάλλεται η απόδοση εναντίον του Ολυμπιακού να μην αποτελέσει παρένθεση.

Οι μεταγραφές είναι λαχεία. Ακόμα και όταν όλες οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, ακόμα και όταν έχουν τικαριστεί όλα τα "κουτάκια" για έναν παίκτη, πάντα υπάρχουν πιθανότητες αποτυχίας. Το έχουμε διαπιστώσει και στις πιο ακριβές συναλλαγές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο Χουάν Χοσέ Περέα μοιάζει να είναι το λαβράκι που βρήκε ο Παναθηναϊκός σε ένα δύσκολο μεταγραφικό καλοκαίρι. Διότι έχει ασκηθεί αυστηρή κριτική στον Νίκο Νταμπίζα για τις επιλογές του ή για την καθυστέρηση στο κλείσιμο του Μπαρτ Σένκεφελντ ή του Φάουστο. Άλλωστε, όταν γνωστοποιήθηκε η απόκτηση του Περέα από την ΠΑΕ, η πλειονότητα αντιμετώπισε επιφυλακτικά και καχύποπτα τον Κολομβιανό επιθετικό, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη δεύτερη ομάδα της Πόρτο, χωρίς καν να έχει καθιερωθεί...

Είναι αδιαμφισβήτητο πως αν δεν ήταν ο Περέα, ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε αντεπιτεθεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Πριν την είσοδο του Κολομβιανού στράικερ, οι παίκτες του Γιώργου Δώνη πάλευαν, αλλά δεν είχαν τον τρόπο να απειλήσουν την εστία του Ζοσέ Σα. Μόλις μπήκε ο Περέα, ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε και κατάφερε να μετουσιώσει την ενέργεια του σε επιθετικότητα...

Πριν τον Περέα, ο Σεμέδο και ο Μεριά είχαν εύκολο έργο με ελάχιστες δύσκολες φάσεις. Στο δεύτερο ημίχρονο, μόλις ο Περέα αντικατέστησε τον Κολοβό, οι στόπερ του Ολυμπιακού βρήκαν το μπελά τους. Ο 19χρονος κυνηγός τους ανακάτεψε, τσακώθηκε μαζί τους, τους πίεσε, κέρδισε και έχασε μονομαχίες και πήρε το πέναλτι από τον Σεμέδο. Ο Περέα ήταν το "ηλεκτροσόκ" που χρειάστηκε ο Παναθηναϊκός ώστε να αντιδράσει στο ντέρμπι. Ο Κολομβιανός έχει το δικαίωμα να πάρει θέση στην ενδεκάδα και αυτό θα συμβεί σύντομα, αφού ο Μακέντα συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες και θα απουσιάσει σε ένα από τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΟΝΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ

Η εντολή του Γιώργου Δώνη προς τους παίκτες να μην πανηγυρίσουν την ισοπαλία απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν απόλυτα σωστή. Παρότι διανύει μία δύσκολη περίοδο, το μέγεθος του Παναθηναϊκού δεν επιτρέπει τους πανηγυρισμούς για το 1-1 στο αιώνιο ντέρμπι. Ο προπονητής ξέρει σε ποιον Σύλλογο εργάζεται, τον έχει βιώσει ως ποδοσφαιριστής και πήρε μία πρωτοβουλία που προστάτευσε το κύρος του.

Εκτός από την προστασία στο πρεστίζ του Παναθηναϊκού, ο Γιώργος Δώνης κέρδισε χρόνο για να δουλέψει και να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Διότι το ισόπαλο αποτέλεσμα δεν πρέπει να ξεγελάσει. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε, είχε πάθος και μαχητικότητα, έδειξε ότι έχει "refuse to loose" νοοτροπία, αλλά με αμιγώς αγωνιστικά κριτήρια, τα προβλήματα παραμένουν.

Είναι γεγονός ότι ο Δώνης και οι συνεργάτες του "ξεσκόνισαν" τον Ολυμπιακό και παρουσίασαν ένα διαβασμένο σύνολο με σωστή τακτική προετοιμασία. Με τις γραμμές κοντά, με αλληλοκαλύψεις, χωρίς ανοιχτούς χώρους και με διπλή ζώνη άμυνας. Ωστόσο, το σχήμα με τους Κολοβό, Ζαχίντ και Μπουζούκη στην μεσοεπιθετική τριάδα πίσω από τον βαρύ Μακέντα αποδείχτηκε δυσλειτουργικό. Επιθετικά, ο Παναθηναϊκός δεν είχε τρόπο να απειλήσει και η κατάσταση μεταβλήθηκε μόνο όταν πέρασε στο ματς ο κινητικός και δραστήριος Περέα.

Αντίστοιχα, ο Ζαχίντ δεν μπορεί να αποδώσει στις πλευρές. Καταρχάς, δεν άντεξε στην ένταση που χρειάζεται ένας πλάγιος χαφ, αφού μετά από 30 λεπτά γεμάτου ρυθμού, ο Νορβηγός μεσοεπιθετικός έμεινε από δυνάμεις. Αντίθετα, ο Μπουζούκης είχε την ενέργεια να ανταποκριθεί στο 90λεπτο, αρχίζοντας ως αριστερός εξτρέμ και στο δεύτερο ημίχρονο μετακομίζοντας στο πλευρό του Δημήτρη Κουρμπέλη.

"ΚΑΙΓΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο Δώνης πήρε άριστα στο κομμάτι της ψυχολογίας. Όπως του καταλογίσαμε τις ευθύνες για την κακή νοοτροπία που είχαν οι παίκτες στα προηγούμενα παιχνίδια, πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα για την αντίδραση στο ντέρμπι. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν ιδιαίτερα υψηλός, γιατί ο Ολυμπιακός έχει ποιότητα και αυτοπεποίθηση στα ύψη, μετά την ανατροπή σε 2-2 του 0-2 της Τότεναμ για τους ομίλους του Champions League.

Ωστόσο, τα δύσκολα θα αρχίσουν από τη Νέα Σμύρνη για τον προπονητή του Τριφυλλιού. Η αντίδραση και ο τρόπος που ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ δημιουργούν μία δυναμική για τη συνέχεια. Δίνουν το "καύσιμο" ώστε να αρχίσει ένα σερί νικών. Όμως, αυτό προϋποθέτει ότι ο Παναθηναϊκός θα παρουσιαστεί σοβαρός, πειθαρχημένος, παθιασμένος και θα νικήσει τον Πανιώνιο την επόμενη Κυριακή.

Αν στη Νέα Σμύρνη δούμε μία από τα ίδια... των τριών πρώτων αγωνιστικών, τότε το αιώνιο ντέρμπι θα αποδειχτεί μία ευχάριστη παρένθεση. Η ευφορία από το βράδυ της Κυριακής επιβάλλεται να μην μας παραπλανήσει: ο Παναθηναϊκός έχει μόλις 2 βαθμούς και φιγουράρει στη 12η θέση της βαθμολογίας. Καλά θα κάνουν να το δουν αυτό όλοι τη Δευτέρα στο "Γεώργιος Καλαφάτης", προκειμένου να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός επείγεται για να αναρριχηθεί στον βαθμολογικό πίνακα και κάθε αγωνιστική που περνά, τα περιθώρια στενεύουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ