OPINIONS

Το μεγαλύτερο "γιατί" της χρονιάς που τελειώνει

Το μεγαλύτερο "γιατί" της χρονιάς που τελειώνει

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας προσπαθεί να προσεγγίσει το σκεπτικό του Γιάννη Αλαφούζου για τη διαχείριση του Παναθηναϊκού και δίνει μία απάντηση με τρία σκέλη.

Το μεγαλύτερο ερώτημα που ταλανίζει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού για το 2018 είναι το "γιατί". Γιατί ο Γιάννης Αλαφούζος κήρυξε στάση πληρωμών, γιατί επέτρεψε τον διασυρμό με τις προσφυγές και τα δυσφημιστικά άρθρα σε όλο τον πλανήτη, γιατί δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που ο ίδιος συμφώνησε να αναλάβει, γιατί ενέπλεξε τον Σύλλογο στα επιχειρηματικά συμφέροντα του.

Το ερώτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αλαφούζος πλήρωνε πάντα την τελευταία στιγμή, όταν δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια. Όπως πλήρωσε με τον Βέμερ, στην κυριολεξία λίγη ώρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για τον τρίτο και μοιραίο υποβιβασμό.

Η λογική του Αλαφούζου θα είχε μία συνέπεια, εάν ο εφοπλιστής επέτρεπε την κατάρρευση της ΠΑΕ. Ωστόσο, ο Αλαφούζος συμπεριφερόταν σαν να είχε τον Παναθηναϊκό στην εντατική, γνωρίζοντας τη θεραπεία, αλλά προτού την εφαρμόσει ήθελε είτε να πειραματιστεί, είτε να δοκιμάσει τις αλχημείες του. Διότι ήταν ξεκάθαρο ότι ο Αλαφούζος δεν επρόκειτο να επιτρέψει την πτώχευση της ΠΑΕ και τον υποβιβασμό.

Η συγκεκριμένη τακτική δημιουργεί ακόμα περισσότερες απορίες, αφού κάποιος πρέπει να αναζητήσει τα κίνητρα. Όταν αφήνεις κάτι και δεν ασχολείσαι ξανά μαζί του, είναι ξεκάθαρο ότι το παράτησες. Όμως, αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο Αλαφούζος ποτέ δεν παράτησε στον Παναθηναϊκό...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ

Η μεγαλύτερη αντίφαση συνέβη την περίοδο που όλα έδειχναν ότι ο Παναθηναϊκός όδευε ολοταχώς προς τον υποβιβασμό. Την άνοιξη του 2018, μετά την αποπομπή του Αγησίλαου Τουμαζάτου και την αποστασιοποίηση του Ντίνου Διαμαντόπουλου, ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε απομείνει με τους συνεργάτες του στο "Γεώργιος Καλαφάτης" να προσπαθεί να συγκρατήσει την ομάδα και να προλάβει τις αποχές των παικτών από τις προπονήσεις ή την άρνηση τους να παραταχθούν σε παιχνίδι.

Δεν υπάρχει λόγος να καταγράψουμε όλα όσα συνέβησαν εκείνο το τρίμηνο. Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τις διοργανώσεις της UEFA, δεν κατέθεσε καν φάκελο για την αδειοδότηση του, δεχόταν μηδενισμούς λόγω του Βέμερ και δεν πλήρωνε σχεδόν καμία από τις οφειλές του. Κοινώς, η κατάσταση ήταν απελπιστική...

Ταυτόχρονα με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στον Παναθηναϊκό, τις οποίες ο Σύλλογος είχε να βιώσει από το 1978, ο Αλαφούζος έπεισε τον Νίκο Νταμπίζα να δεχτεί το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην ΠΑΕ!

Όταν όλα κατέρρεαν, ο Νταμπίζας με κάποιο τρόπο θεώρησε επαρκείς τις εγγυήσεις του Αλαφούζου και δέχτηκε να αναλάβει επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος! Σίγουρα, θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να αποκαλύψει ο παλαίμαχος αμυντικός τι άκουσε από τον Αλαφούζο και ήταν τόσο πειστικό...

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Αλαφούζος ουδέποτε εξήγησε γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι στον Παναθηναϊκού. Όλοι υποθέτουν, αλλά ο πρωταγωνιστής της ιστορίας δεν έχει μιλήσει. Μετά από τόσο καιρό, μάλλον δεν σκοπεύει να δώσει εξηγήσεις και η στάση του θα παραμείνει ένα μυστήριο... Πάντως, ρεαλιστικά τρεις είναι οι αιτίες που ταιριάζουν με όλα όσα συνέβησαν.

Η πρώτη είναι ότι ο Αλαφούζος επενέβαινε κάθε φορά στο... παρά ένα επειδή ήθελε να καταδείξει ότι κανένας άλλος δεν χρηματοδοτεί την ΠΑΕ. Επομένως, εάν αυτός διέκοπτε τη χρηματοδότηση, τότε η ομάδα θα πτώχευε και θα υποβιβαζόταν.

Με τον τρόπο του, ο Αλαφούζος θεωρεί ότι εξέθεσε τους πάντες, αφού όλοι του ασκούσαν κριτική, αλλά κανένας δεν πλήρωνε. Επιπροσθέτως, στις ανακοινώσεις που εξέδωσε κατά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Αλαφούζος τόνιζε πάντα πόσα χρήματα έχει ξοδέψει από την περιουσία του...

Η δεύτερη αιτία είναι ότι ο Αλαφούζος έκρινε ότι ο ιδανικότερος τρόπος για να επιβάλλει πολιτική λιτότητας στην ΠΑΕ, έπρεπε να ήταν νομικά δεσμευτικός.

Εάν ο Παναθηναϊκός είχε περιορισμούς στις μεταγραφές, τότε όλοι θα αποδέχονταν την κατάσταση και δεν θα προέβαλλαν απαιτήσεις. Βέβαια, ο εφοπλιστής αδιαφόρησε για το κύρος και το γόητρο του Τριφυλλιού, αλλά στο σημείο που είχε φτάσει, απλά δεν τον ένοιαζε.

Η τρίτη αιτία ήταν η σχέση του Αλαφούζου με τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ισχυρίζεται ότι άλλα είχαν συμφωνήσει και αλλιώς ενεργούσε ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού.

Επίσης, ο Αλαφούζος είχε παράπονα επειδή θεωρούσε ότι ο Ουζουνίδης τον εξέθετε δημοσίως και τον χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία μετά από αρνητικά αποτελέσματα. Για αυτό ο Αλαφούζος άρχισε να πληρώνει τα πάντα μετά τη λήξη του συμβολαίου του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Πιθανώς να υπάρχουν και άλλα λιγότερο σημαντικά, που οδήγησαν τον Αλαφούζο σε μία αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Όμως, ο συνδυασμός των τριών προαναφερόμενων αιτιών επεξηγεί πλήρως το μεγαλύτερο "γιατί" στον Παναθηναϊκό στη διάρκεια του 2018...

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κύπελλο Ελλάδος: Το πρόγραμμα των πρώτων ματς των "16"
Παναθηναϊκός: Ο Αρμενάκας δεν θα είναι η μόνη μεταγραφή
Ντεκλέρκ για Πιεμπονγκσάντ και Αλαφούζο: "Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ