OPINIONS

Τα είχε όλα, εκτός από τις λεπτομέρειες

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την εικόνα από τα... προσεχώς που παρακολούθησαν οι φίλοι του Τριφυλλιού στην Ξάνθη, την τρίτη φετινή ανοικοδόμηση του ρόστερ και το δύσκολο έργο που έχει η διοίκηση.

Αν όχι απόψε, πότε; Αυτό είναι το ερώτημα για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν κατάφερε να νικήσει στην επαρχία ούτε την Κυριακή (17/12), μένοντας στο 1-1 με την Ξάνθη στα Πηγάδια. Το τελευταίο "διπλό" επιτεύχθηκε στην Τούμπα, στο 3-2 επί του ΠΑΟΚ στο φινάλε των play offs της προηγούμενης σεζόν στις 31 Μαΐου, για το πρωτάθλημα με το ίδιο σκορ επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 2 Απριλίου και στην περιφέρεια, στις 18 Φεβρουαρίου με το 5-0 επί του Αστέρα στην Τρίπολη.

Έκτοτε, η νίκη μακριά από το "Απόστολος Νικολαΐδης" αγνοείται και ο πρώτος γύρος κλείνει με ένα εμφατικό μηδέν στη σχετική κατηγορία. Επιπροσθέτως, ο Παναθηναϊκός έχει ξεχάσει τι σημαίνει η κατάσταση των τριών βαθμών, γενικότερα. Τελευταία φορά που αποχώρησε νικητής, ήταν στις 28 Οκτωβρίου στο 1-0 επί του Ολυμπιακού, στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.

Το ερώτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί στα Πηγάδια ο Παναθηναϊκός έκανε σωστά τα περισσότερα απ' όσα έπρεπε, προκειμένου να πάρει τη νίκη. Ήταν καλύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια, είχε κλασικές ευκαιρίες, κράτησε την κατοχή και απειλήθηκε λιγότερο από τον αντίπαλο του. Η ομάδα του είχε οργάνωση, ρόλους και προσπάθησε να παίξει ορθολογικά, ανεξάρτητα εάν οι απουσίες και η περιορισμένη ποιότητα δεν επέτρεψαν την καθολική κυριαρχία.

Όμως, ο Βλαχοδήμος βρέθηκε εκτεθειμένος μία φορά απέναντι στον Γέντρισεκ και αυτός σκόραρε. Ήταν η μόνη στιγμή ολιγωρίας για τον Αυλωνίτη στο παιχνίδι, αφού μέχρι τότε, αλλά και μετά, εξουδετέρωσε τον επιθετικό της Ξάνθης. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Χίλιεμαρκ, ο οποίος έχει ικανότητες και τεχνική, λειτούργησε ερασιτεχνικά στα τελευταία λεπτά και σπατάλησε δύο ευκαιρίες, που ένας παίκτης από την ακαδημία θα είχε τελειώσει πιο έξυπνα.

Κοινώς, ο Παναθηναϊκός δεν είχε τις λεπτομέρειες, ώστε να φύγει νικητής από την έδρα της Ξάνθης. Πρόκειται για έναν τομέα που σχετίζεται με τη δουλειά στις προπονήσεις, αλλά και με την επιρροή της τύχης. Ως ένα βαθμό μπορεί να δουλευτεί στο "Γεώργιος Καλαφάτης", αλλά πάντα θα εξαρτάται και από τη μοίρα, που απόψε ήταν με το μέρος των γηπεδούχων.

Από εκεί και πέρα, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του 2017 δεν ολοκληρώθηκαν για τον Παναθηναϊκό. Την Πέμπτη (21/12) φιλοξενείται από τη Λαμία στο πλαίσιο του Κυπέλλου και επιβάλλεται να πάρει ένα σκορ που θα του δώσει προβάδισμα πρόκριση για τη ρεβάνς της Αθήνας στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν έχει σημασία το πως, αλλά το αποτέλεσμα...

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2018

Οι φίλοι του Τριφυλλιού πήραν μία ιδέα από τον Παναθηναϊκό που θα βλέπουν το 2018. Πίσπας, Κουντουριώτης, Αυλωνίτης, Κολοβέτσιος, Τζανδάρης, Άλτμαν, Δώνης, Χίλιεμαρκ θα μείνουν στο ρόστερ, ενώ κάποιοι από τους Κουρμπέλη, Κουλιμπαλί, Χουλτ, Βιγιαφάνιες, Λουντ θα πουληθούν για να φέρουν χρήματα στο ταμείο. Ο Βλαχοδήμος ίσως έκανε την τελευταία εμφάνιση του, ο Κουτρουμπής θα φύγει και ο μάνατζερ του Μολέντο υποστηρίζει ότι τα Χριστούγεννα θα αποφασιστεί ο επόμενος προορισμός του πελάτη του.

Γενικότερα, στο ρόστερ προβλέπονται ανακατατάξεις. Οι μέχρι πρότινος αναπληρωματικοί θα ενεργοποιηθούν απόλυτα και στην εξίσωση θα μπουν τα παιδιά της ακαδημίας. Ο Πίσπας έδειξε έτοιμος, ο Χατζηγιοβάνης συμπεριλαμβάνεται στο ροτέισον, οι Εμμανουηλίδης και Μπουζούκης περιμένουν τις ευκαιρίες τους και πιθανώς να προκύψουν και άλλοι νεαροί. Αλλά, αυτά θα φανούν στους επόμενους μήνες.

Σίγουρα, για τρίτη φορά τον τελευταίο χρόνο, ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε φάση ανοικοδόμησης. Ο μάστορας (Ουζουνίδης) και οι βοηθοί (Μαραγκός, Κόλα) του έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν το έργο τους, αποδεχόμενοι τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις και καλούνται να δημιουργήσουν ένα αξιοπρεπές και ανταγωνιστικό σύνολο.

Όσο και αν η ζώνη του υποβιβασμού απέχει λίγους βαθμούς, είναι σαφές ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιο κίνδυνο. Εάν συνεχίσει με ανάλογη βελτίωση, σύντομα θα πετύχει και διπλό. Ο Ουζουνίδης θα το παλέψει για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, με τον Βαγγέλη Οικονόμου, ο οποίος αποδεσμεύτηκε από τον Πανιώνιο να αποτελεί τον πρώτο στόχο, ενώ ο 48χρονος προπονητής αναζητεί και έναν φτηνό στράικερ. Δύσκολοι καιροί, ελάχιστα λεφτά και μετρημένες επιλογές...

ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Φυσικά, για να συμβούν τα προαναφερόμενα, πρώτα η διοίκηση πρέπει να εξασφαλίσει την επιβίωση της ΠΑΕ. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα και οι προϋποθέσεις δεν έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκά. Ήδη, την προσεχή Τετάρτη εκδικάζεται η προσφυγή του Ράσμους Τελάντερ στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και η λογική ετυμηγορία θα είναι η αφαίρεση βαθμών και η κατάπτωση του διακανονισμού. Εκτός και αν η ΠΑΕ βρει τα χρήματα και εξοφλήσει μέχρι τότε στον Δανό τις δόσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου...

Πρακτικά, στις αρχές κάθε μήνα τα "πάγια" έξοδα για τους επικίνδυνους διακανονισμούς αθροίζονται στις 160.000 ευρώ. Σύντομα, θα προστεθούν στο λογαριασμό οι διακανονισμοί των Βέμερ, Λέτο, Πέτριτς, Μπούρμπου, Σπυρόπουλου και Μαρίνου, οπότε ο λογαριασμός θα αυξηθεί. Άρα, ο πραγματικός κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό προέρχεται από το οικονομικό και όχι από το αγωνιστικό.

Θα τα καταφέρει η διοίκηση; Θα αποδειχτεί σύντομα. Πάντως, η διαχείριση της λύσης του συμβολαίου του Κουτρουμπή δεν δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά το αντίθετο. Αντί ο Παναθηναϊκός να επιδιώξει να τον πουλήσει έστω και για λίγα χρήματα, προσπαθεί να τον αποδεσμεύσει και να υποχρεωθεί σε μία αποζημίωση, που θα τη ρυθμίσει και αν δεν την τηρήσει, θα του δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Ποιος είπε ότι όποιος παθαίνει, στο τέλος μαθαίνει;

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ