OPINIONS

Παναθηναϊκός: Το μοναδικό φάρμακο είναι οι νίκες

Παναθηναϊκός: Το μοναδικό φάρμακο είναι οι νίκες

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας επισημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να "τρέξει" ένα νικηφόρο σερί για να επανακάμψει και στέκεται στην απουσία του κόσμου από το ΟΑΚΑ.

Αδιαμφισβήτητα, το τωρινό ρόστερ του Παναθηναϊκού δεν σφύζει από εμπειρίες. Οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν παραστάσεις από πρωταθλητισμό είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ο Μακέντα στα νιάτα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γιόχανσον είχε ανταγωνισμό παίζοντας στην Άλκμαρ και ο Ινσούα στο πέρασμα του από τη Μπόκα Τζούνιορς. Οι υπόλοιποι δεν έχουν συνηθίσει στην πίεση και τη μαθαίνουν φέτος, όσο ισχύει κάτι τέτοιο στον μνημονιακό Παναθηναϊκό.

Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί εντύπωση η οπισθοχώρηση των τελευταίων λεπτών, προκειμένου να διατηρηθεί το 1-0 από το γκολ του Άλτμαν. Αντίθετα, αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση για μία ομάδα που προέρχεται από αρνητικά αποτελέσματα και που βιώνει την πρώτη μεγάλη κρίση της. Ήταν εμφανές ότι ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη από τη νίκη και έπρεπε να την διασφαλίσει ανεξαρτήτως του τρόπου. Δεν είχε το περιθώριο για οτιδήποτε άλλο...

Ο πλέον έμπειρος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού στο υψηλό επίπεδο, αυτός με το πιο πλούσιο παλμαρέ τίτλων, ο Φεντερίκο Μακέντα, το έχει εξηγήσει στις δηλώσεις του: μία κακή περίοδος ξεπερνιέται μόνο με νίκες. Δεν υπάρχει άλλη μέθοδος που να αποδίδει. Μία ηρωική ισοπαλία ή μία θεαματική εμφάνιση είναι ημίμετρα και τίποτα περισσότερο. Ασπιρίνες σε μία σοβαρή ασθένεια και όχι το αντίδοτο στο δηλητήριο.

Η ΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ασφαλώς, μία νίκη δεν αρκεί στον Παναθηναϊκό για να βγει από τη δύσκολη θέση. Πρώτα απ' όλα, δεν βγαίνουν τα μαθηματικά για την πεντάδα. Ο Παναθηναϊκός απείχε τέσσερις βαθμούς από τον Άρη, ο οποίος φιλοξενεί την Κυριακή (17/2) τον Πανιώνιο στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Η διαφορά μειώθηκε στον ένα, αλλά ενδέχεται να αυξηθεί ξανά, αφού εκκρεμεί η αναμέτρηση της Θεσσαλονίκη.

Όπως αποδείχτηκε ότι το "διπλό" στο Αγρίνιο δεν αποτέλεσε την απαρχή της αντεπίθεσης του Τριφυλλιού. Διότι μετά ακολούθησαν η ισοπαλία με τον Λεβαδειακό και η ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα (για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της γκέλας, ο Ατρόμητος πέρασε με άνεση με 2-0 από τους Ζωσιμάδες, ταυτόχρονα με το ματς του ΟΑΚΑ).

Επομένως, ο Παναθηναϊκός πρέπει να δημιουργήσει ένα νικηφόρο σερί και παράλληλα να περιμένει ενδεχόμενες απώλειες βαθμών του Άρη, ώστε να τον προσπεράσει ξανά στη βαθμολογία. Η στάση στη Νέα Σμύρνη την προσεχή Κυριακή (24/2) έχει μεγάλη σημασία. Είναι το τελευταίο "check point" πριν τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει βαθμούς. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα εξελιχτεί σε πισωγύρισμα...

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ

Αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν εντυπωσιακός. Ούτε θα μπορούσε να είναι, αφού στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά. Δεν ήταν δυνατόν μία εβδομάδα μετά το κακό βράδυ στα Γιάννινα, οι παίκτες να παρουσιαστούν μεταμορφωμένοι. Όμως, είχαν αρκετές διαφορές. Ήταν πιο προσεκτικοί, πιο μετρημένοι και πιο συγκεντρωμένοι. Οι "πράσινοι" σκέφτονταν κάθε επιλογή τους και απέφυγαν τα λάθη.

Εννοείται πως η συζήτηση θα μπορούσε να είναι διαφορετική προς το αρνητικό, εάν ο Μανιάς ισοφάριζε στο ανεπανάληπτο τετ α τετ που έχασε. Αντίστοιχα, οι εντυπώσεις θα ήταν πιο θετικές, εάν ο Μακέντα διαμόρφωνε το 2-0 στην ευκαιρία του. Όμως, το ποδόσφαιρο γράφεται με τα γεγονότα, όπως το γκολ που σκόραρε ο Άλτμαν στο 16'. Αυτά πρέπει να ψάξει ο Παναθηναϊκός και όχι όσα θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά δεν συνέβησαν ποτέ.

Εκτός από την πνευματική άνοδο, ο Παναθηναϊκός έχει να κρατήσει πράγματα από το σαββατιάτικο παιχνίδι. Η αυταπάρνηση του Κουρμπέλη δίνει το παράδειγμα για τη συνέχεια. Ο Μπουζούκης είχε ουσία και έδειξε "επαναφορτισμένος" μετά την κόπωση στα Γιάννινα. Ο Μαυρομάτης δεν πήρε ρίσκα και ήταν απλός. Ο Κάτσε επανέφερε τα τρεξίματα και την ένταση. Ο Άλτμαν σκόραρε μετά από ένα χρόνο και πλέον και μπαίνει πιο δυναμικά στην εξίσωση της επίθεσης.

Σαφώς, υπάρχουν και αρνητικά που δεν διορθώθηκαν. Ο Ινσούα δεν μπορεί να αναπληρωθεί και δεν θα παίξει στη Νέα Σμύρνη. Ο Μακέντα συνεχίζει να είναι ντεφορμέ. Ο Μουνιέ για άλλη μία φορά μπήκε στο ματς και δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Ο Χατζηγιοβάνης δεν θυμίζει τον ποδοσφαιριστή του πρώτου γύρου. Η παραγωγή φάσεων διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Κυρίως, όμως, το ΟΑΚΑ παραμένει άδειο... Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στην ομάδα του Γιώργου Δώνη και κάθε παιχνίδι έχει όλο και λιγότερους θεατές. Σίγουρα, τα αρνητικά αποτελέσματα και το ντεφορμάρισμα έχουν παίξει ρόλο. Η έλλειψη προοπτικής, το Μνημόνιο, οι στόχοι που δεν αρμόζουν στο μέγεθος του Συλλόγου, επηρεάζουν τη διάθεση των οπαδών. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, μένει ο Παναθηναϊκός και χρειάζεται τον κόσμο του. Είναι κρίμα στις εξέδρες να μην υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 κατά μέσο όρο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ