OPINIONS

Παναθηναϊκός: Η "κανονική" βαθμολογία δημιουργεί ψευδαισθήσεις

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Παναθηναϊκός EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τη βαθμολογική συγκομιδή του Παναθηναϊκού στα γήπεδα και τα εμπόδια που ίσως να ορθώσει στην εφαρμογή του σωστού πλάνου.

Αδιαμφισβήτητα, η πορεία του φετινού Παναθηναϊκού έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Δεν απέχει πολύ το καλοκαίρι, όταν διακινούνταν ακόμα και σενάρια τρόμου για τον υποβιβασμό στη Football League. Όμως, όχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά παρακολουθούμε την εκ διαμέτρου αντίθετη διαδρομή.

Ο Παναθηναϊκός συμπεριφέρεται αγωνιστικά σύμφωνα με το μέγεθος του και αν δεν άρχιζε με τους -6 βαθμούς, θα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Μετά την ολοκλήρωση της 11ης αγωνιστικής, ο Παναθηναϊκός είναι τέταρτος με 18 βαθμούς. Στα παιχνίδια του έχει κατακτήσει 24 βαθμούς και θα ήταν δεύτερος, πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ που έχει 29 βαθμούς, θα ισοβαθμούσε με τον Ατρόμητο και θα προσπερνούσε έναν πόντο τον Ολυμπιακό (23). Αυτή είναι η βαθμολογία στα γήπεδα, όπως υποστηρίζουν πολλοί φίλοι του Τριφυλλιού και κατά ένα μέρος, έχουν δίκιο.

Μάλιστα, στα social media κυκλοφορούν και οι σχετικοί πίνακες, τους οποίους αναρτούν οι "πράσινων" αισθημάτων χρήστες. Συνοδεύουν τις αναρτήσεις τους με τις σχετικές λεζάντες και την ανάλογη καζούρα για τους ακριβοπληρωμένους άσους των άλλων μεγάλων, που δεν μπορούν να τα καταφέρουν απέναντι στα μικρά του Δώνη. Ασφαλώς, όλο αυτό είναι η συνέχεια μίας όμορφης ποδοσφαιρικής ιστορίας και αποτελεί ένα ξέσπασμα για τους ταλαιπωρημένους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός πρέπει να δημιουργήσει αντισώματα στο κλίμα που καλλιεργείται. Δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί από τη γενικότερη ευφορία που επικρατεί, ούτε να πιστέψει ότι ψήλωσε περισσότερο από το πραγματικό μπόι του, επειδή η σκιά του φαίνεται μεγαλύτερη στον ήλιο. Μία τέτοια ψευδαίσθηση θα ήταν καταστροφική και θα ναρκοθετούσε την πορεία που έχει αρχίσει αυτό το ρόστερ προς τη μετατροπή του σε μία ομάδα αντάξια της ιστορίας και του μεγέθους του Παναθηναϊκού.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Παναθηναϊκός δεν έχει τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει. Έχει τις προδιαγραφές να το πετύχει στο μέλλον, αλλά προηγουμένως πρέπει να δουλέψει και να βελτιωθεί στον απόλυτο βαθμό. Τα τρία ντέρμπι με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ απέδειξαν ότι το "ταβάνι" αυτή την εποχή είναι συγκεκριμένο. Το αναμενόμενο ξεπεράστηκε μεν, αλλά δεν είναι αρκετά ψηλό ακόμα.

Πιθανότατα, όσο καλά και να τελειώσει η φετινή σεζόν, ούτε την επόμενη ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να κάνει πρωταθλητισμό. Αφενός, θα εξακολουθήσει να έχει μικρό μπάτζετ και πρέπει να δημιουργήσει τους παίκτες που οι αντίπαλοι του αγοράζουν έτοιμους. Πρόκειται για μία εξελικτική διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και υπομονή, ακόμα και στο υποβαθμισμένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφετέρου, με ιδιοκτήτη τον Αλαφούζο, ο Παναθηναϊκός παραμένει ανυπόληπτος στα κέντρα αποφάσεων και όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας...

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ

Φυσικά, η συζήτηση θα επαναληφθεί με άλλες προϋποθέσεις σε ενδεχόμενη μεταβολή στο ιδιοκτησιακό της ΠΑΕ. Όμως, δεν διαφαίνεται κάποιος ενδιαφερόμενος στον ορίζοντα, ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ έχει "καεί" και αυτό σημαίνει ότι ο Αλαφούζος είναι ο μεγαλομέτοχος μέχρι νεοτέρας. Άρα, τα οικονομικά δεδομένα που θα διαχειριστεί ο Νταμπίζας δεν αλλάζουν και το πλάνο πρέπει να τηρηθεί με συνέπεια και χωρίς παρεκκλίσεις.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι το πιο ασφαλές για να μην επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ο Νίκος Νταμπίζας και ο Γιώργος Δώνης έχουν την εμπειρία και την ωριμότητα να διαχειριστούν την κατάσταση, να μην χάσουν τον έλεγχο και να μην επιτρέψουν στους υπόλοιπους να ξεστρατίσουν. Ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής του Τριφυλλιού έχουν το σχέδιο τους και θα το εφαρμόσουν στο ακέραιο, τουλάχιστον όσο εξαρτάται από εκείνους.

Ο κίνδυνος βρίσκεται στον Αλαφούζο... Ο εφοπλιστής είναι ευμετάβλητος χαρακτήρας, αφήνει τη μία σκέψη και πάει στην άλλη χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες και έχει "αδειάσει" αρκετούς συνεργάτες του στον Παναθηναϊκό. Οπότε, ας ελπίσουμε να μην επαναλάβει τα λάθη του. Βέβαια, αυτή τη φορά πλήρωσε τον πιο ακριβό λογαριασμό από κάθε άλλη και ίσως να έβαλε μυαλό, επειδή η... τσέπη του μάτωσε.

Ο Αλαφούζος αρκεί να θυμηθεί την κατάληξη της ιστορίας, όταν εγκατέλειψε το πρώτο πλάνο του Νίκου Νταμπίζα και μεγαλοπιάστηκε. Νωπή είναι η μνήμη του. Ας εξυγιάνει την ΠΑΕ ρυθμίζοντας τις οφειλές και ας δώσει τα κατάλληλα εφόδια στον τεχνικό διευθυντή του να εξελίξει το ποδοσφαιρικό τμήμα και την ακαδημία. Μετρημένα και νοικοκυρεμένα, ώστε ο Παναθηναϊκός να επανέρθει στην οντότητά του με γερά θεμέλια και να μην ξανακάνει "πισωγύρισμα".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ