OPINIONS

Παλεύει με τα προβλήματα και βγάζει αντίδραση

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Παναθηναϊκό που δεν παράτησε το παιχνίδι παρά την αποβολή του Ζέκα και εκφράζει την αντιδημοφιλή άποψη για τις δηλώσεις του Μάρκους Μπεργκ.

Μία ισοπαλία με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, χαρακτηρίζεται καλό αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό; Σίγουρα δεν συνιστά επιτυχία. Με βάση το μέγεθος και τη δυναμική κάθε ομάδας, το "Χ" θεωρείται αποτυχία. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών το βράδυ της Κυριακής (14/5), το 1-1 δεν ήταν το χειρότερο δυνατό.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε το παιχνίδι χωρίς τον Κουλιμπαλί, έχασε τον Ζέκα με απ' ευθείας κόκκινη στο 12', έπειτα τον Βιγιαφάνιες με τραυματισμό γύρω στο μισάωρο (με τον Αργεντινό να μένει εκτός για όλα τα play offs), κατόπιν τραυματίστηκε ο Μέστο στο κεφάλι και ουσιαστικά, ολοκλήρωσε το ματς με 9, αφού ο Κουτρουμπής έμεινε το γήπεδο απλά για να μείνει, με βαθιά πληγή στον αστράγαλο.

Από τους προαναφερόμενους, ο Κουτρουμπής μοιάζει να διατηρεί ρεαλιστικές ελπίδες να παίξει την Τετάρτη με τον ΠΑΟΚ, ενώ οι Μέστο και Κουλιμπαλί κρίνονται εξαιρετικά αμφίβολοι. Ο τιμωρημένος Ζέκα και ο Βιγιαφάνιες δεν θα αγωνιστούν σίγουρα και προσθέστε σε αυτούς τους Λουντ και Τελάντερ, οι οποίοι δεν υπολογίζονται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν την λες και ιδανική κατάσταση εν όψει της δεύτερης αγωνιστικής των play offs... Ειδικότερα, εάν αναλογιστείς τις εναλλακτικές επιλογές που έχει ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός πρέπει να πορευτεί υπό αυτές τις συνθήκες και να διεκδικήσει ότι μπορεί. Δεν είναι καταδικασμένος σε καμία περίπτωση, αφού η εικόνα των αντιπάλων του δεν λειτουργεί απαγορευτικά. Το αντίθετο, μάλλον.

Ο Πανιώνιος αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό με αριθμητικό πλεονέκτημα για 84 λεπτά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε ξεκάθαρη υπεροχή. Υπήρξαν μεγάλα χρονικά διαστήματα που ο Παναθηναϊκός κυκλοφόρησε σωστά τη μπάλα και δημιούργησε ευκαιρίες. Ασφαλώς, δέχτηκε πίεση και ο Πανιώνιος είχε τις δικές του καλές στιγμές.

ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ

Αλλά σε ένα ματς με 11 εναντίον 11, ο Παναθηναϊκός έπειθε ότι είχε περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Έδειξε πιο συμπαγής και αποτελεσματικός, ενώ διέθετε τον Μπεργκ, έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος κάνει τη διαφορά. Επιπλέον, το γεγονός πως διεκδίκησε στα ίσα τη νίκη παρά την αποβολή του Ζέκα μόλις στο 12', δείχνει ότι η ομάδα έχει αποκτήσει μέταλλο.

Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο δίμηνο που ο Παναθηναϊκός ανταποκρίνεται όταν η ροή ενός ματς κυλά κατά του. Το έκανε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν παρά τη διαιτησία του Παπαδόπουλου πήρε τη νίκη, θα μπορούσε να το κάνει στην Τούμπα, ανεξάρτητα με τα "όργια" του Κύζα, εάν οι Μπεργκ και Κλωναρίδης αξιοποιούσαν τις ευκαιρίες τους και στάθηκε ικανοποιητικά στη Νέα Σμύρνη, παρότι έπαιξε για τόση ώρα με παίκτη λιγότερο.

Ο Παναθηναϊκός αποκτά "μέταλλο" και "ταυτότητα", χάρη στη δουλειά του Ουζουνίδη και των συνεργατών του. Η παραγωγικότητα του προπονητικού επιτελείου δεν έχει συνοδευτεί από τα ανάλογα αποτελέσματα, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη σεζόν: κακή προετοιμασία, μικρό ρόστερ, διαιτητικές αδικίες σε αρκετά παιχνίδια.

Ωστόσο, στο "Γεώργιος Καλαφάτης" έχει δημιουργηθεί η "μαγιά" για τη νέα σεζόν, ανεξαρτήτως της κατάληξης της φετινής. Είναι ευθύνη του Γιάννη Αλαφούζου και της διοίκησης να παράσχουν επιπλέον εφόδια, ώστε να βοηθηθεί το έργο που γίνεται στο ποδοσφαιρικό τμήμα και να παραχθεί ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν είναι ξεκάθαρο πως θα συμβεί αυτό το μειωμένο μπάτζετ και με την ασυνέπεια στις πληρωμές, όμως ο μεγαλομέτοχος και οι διοικούντες έχουν την υποχρέωση να βρουν τις λύσεις. Η ομάδα είναι απροστάτευτη από τα διαιτητικά λάθη και την κακομεταχείριση από τις ποδοσφαιρικές αρχές, οπότε, τουλάχιστον ας δοθεί η δυνατότητα να εξαντλήσει τα περιθώρια της για κάτι καλό στον αγωνιστικό χώρο.

Η ΠΡΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Ουζουνίδης έχει τονίσει ότι τα play offs έρχονται σε δεύτερη μοίρα και έχει προτεραιότητα ο σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν. Άρα, ας χρησιμοποιήσει αυτά τα παιχνίδια για να δουλέψει στο σχέδιο που έχει για τον Παναθηναϊκό. Σίγουρα θα παρουσιάσει μία ομάδα που θα διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό, όπως επιτάσσει η ιστορία του Τριφυλλιού και η φιλοσοφία του Ουζουνίδη. Αλλά, ρεαλιστικά μιλώντας, με τα προβλήματα που υπάρχουν και που πιθανώς να προκύψουν και άλλα, η πρώτη θέση στο τουρνουά μοιάζει δύσκολη υπόθεση. Όχι αδύνατη, αλλά δύσκολη. Όπως και να έχει, το ματς της Τετάρτης είναι κομβικό, για το αν ο αποδεκατισμένος Παναθηναϊκός θα καταφέρει να μείνει ανταγωνιστικός.

ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΡΓΚ

Οι δηλώσεις του Μάρκους Μπεργκ κυριάρχησαν στην επικαιρότητα του Παναθηναϊκού την προηγούμενη εβδομάδα. Η πλειονότητα όσων σχολίασαν τα λεγόμενα του Σουηδού, τάχθηκαν υπέρ του. Διότι όλοι ανησυχούν για το πισωγύρισμα στο ποδοσφαιρικό τμήμα και μέσω του Μπεργκ, εξέφρασαν νοερά τις ανησυχίες τους με αποδέκτη τον Γιάννη Αλαφούζο.

Ασφαλώς, αυτά που δήλωσε ο Μπεργκ - αλλά και ο Εμποκού - ξένισαν ως ένα βαθμό γιατί δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα τους ποδοσφαιριστές να ξεφύγουν από τα τετριμμένα. Εάν έλεγαν κάτι ανάλογο στην Αγγλία, εκεί θα το αντιμετώπιζαν φυσιολογικά. Αλλά στη χώρα μας δεν είναι συνηθισμένο γεγονός ένας παίκτης να μιλάει - έστω και εμμέσως - εναντίον του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Συνεπώς, ορθώς ο Μπεργκ εξέφρασε τους φόβους του και σωστά τόνισε ότι θέλει να ανήκει σε έναν Παναθηναϊκό που έχει πρωταγωνιστικούς στόχους. Όμως, αυτό δεν πρέπει να εξελιχτεί στον κανόνα. Πρέπει να υπάρξει ένα μέτρο σε ανάλογα περιστατικά.

Ο Μπεργκ είναι ποδοσφαιριστής και μάλιστα, ο πλέον ακριβοπληρωμένος του ρόστερ. Δεν είναι διοικητικό στέλεχος και δεν είναι αρμόδιος να σχολιάζει τις αποφάσεις της διοίκησης. Εάν οι ποδοσφαιριστές υπερβαίνουν το ρόλο τους, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να θέσουν εαυτούς πάνω από το σύνολο. Κάτι που είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Ίσως ο Μπεργκ να έχει την απαιτούμενη ωριμότητα να διαχειριστεί την κατάσταση και να ξέρει πόσο πρέπει να το τραβήξει... Αλλά, είναι σημαντικό να μην δημιουργηθεί δεδικασμένο. Επειδή αύριο ή μεθαύριο, θα θελήσει και ένας άλλος παίκτης να καταπιαστεί με ένα ζήτημα που δεν τον αφορά. Πρόκειται για φαινόμενα που δεν προσφέρουν κάτι σε μία ομάδα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ