OPINIONS

Όταν τα καλά νέα, δεν είναι καλά...

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την ειδησεογραφία της ημέρας, που πιστοποιεί το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση για τον Παναθηναϊκό, την έλλειψη οργανωμένης αντίδρασης και το διπλό στην επαρχία, που έχει εξελιχθεί σε σπάνιο φαινόμενο.

Ενδεικτικές της κατάστασης που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, είναι οι... ευχάριστες ειδήσης της Τετάρτης... Η προσωρινή αποφυγή του κινδύνου αφαίρεσης βαθμών μετά τον συμβιβασμό των διοικούντων με τον Ράσμους Τελάντερ και η διάθεση του Ροντρίγκο Μολέντο να μην κάνει προσφυγή για να διεκδικήσει την ελευθερία του, αλλά να φύγει με μεταγραφή για να φέρει χρήματα στο ταμείο.

Δηλαδή, τα πιο σημαντικά θέματα της ημέρας αντιπροσωπεύουν το "μη χείρον, βέλτιστον". Να πετύχει η διοίκηση του Παναθηναϊκού έναν διακανονισμό στον διακανονισμό με τον Τελάντερ και να πουλήσει τον κορυφαίο κεντρικό αμυντικό της Superleague έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου, απλά για να μην τον χάσει τζάμπα το καλοκαίρι. Φυσικά, για να τον κρατήσει, ούτε λόγος...

Όταν αυτά τα δύο είναι τα καλά νέα της ημέρας, τότε να φοβόμαστε τα άσχημα. Τα οποία δεν πρόκειται να αργήσουν, εάν η διοίκηση δεν εκπονήσει ένα σχέδιο για τη συνολική διαχείριση των ζητημάτων του Παναθηναϊκού. Όσο επιμένει να διαχειρίζεται κάθε υπόθεση μεμονωμένη και αποκομμένη από τις υπόλοιπες, τόσο το τέλος θα πλησιάζει. Αργά και βασανιστικά, με ορισμένες εκλάμψεις όπως η συνδρομή μέσω του Αλαφούζου για την καταβολή μέρους της δόσης του Οκτωβρίου, αλλά με προδιαγεγραμμένη τη χρεοκοπία της ΠΑΕ.

Ασφαλώς, ο Γιάννης Αλαφούζος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Όχι επειδή κουράστηκε ή δεν έχει την πολυτέλεια να χρηματοδοτήσει άλλο την εταιρία του. Αυτά είναι θεμιτά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κουμάντο στην τσέπη ή στη διάθεση του καθενός. Ευθύνεται γιατί δεν διασφάλισε ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να λειτουργήσει ομαλά χωρίς τα χρήματα του. Δεν φρόντισε εγκαίρως να περιστείλει τις δαπάνες και να παραδώσει μία επιχείρηση που θα καλύπτει τα έξοδα από τα έσοδα της.

Έπειτα, σημαντική ευθύνη φέρει η τωρινή διοίκηση και κυρίως ο ιθύνων νους της οικονομικής διαχείρισης, Αγησίλαος Τουμαζάτος. Ο γενικός διευθυντής έχει το κουμάντο στα οικονομικά και μερικές φορές, μοιάζει να ενεργεί περισσότερο για τα συμφέροντα του Αλαφούζου, παρά για του Παναθηναϊκού. Ένας τεχνοκράτης όπως είναι, όφειλε να σχεδιάσει ένα πλάνο και να καταθέσει τις προτάσεις του στους πιστωτές και όχι να άγεται και να φέρεται με την τακτική του... δος ημίν σήμερον.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι περισσότεροι αυτή την εποχή, ακούν Παναθηναϊκός και στρίβουν διακριτικά. Ελάχιστοι θα ρισκάρουν με την εμπλοκή τους και αποδεικνύεται από τη μικρή προθυμία ανθρώπων για να μπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ. Όμως, από τη στιγμή που κάποιος αποδέχεται την πρόκληση, είναι υπόλογος και για την κατάληξη... Πάντα, κάποιος θα φταίει όταν κάτι συμβεί στη βάρδια του.

ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΑ

Η ισοπαλία του Παναθηναϊκού με την Παναχαϊκή απλώς απέδειξε ότι το "διπλό" στην επαρχία θα αποτελέσει σπάνιο φαινόμενο. Ακόμα και με ευνοϊκές περιστάσεις, με έναν αντίπαλο από τη Football League, η ομάδα του Ουζουνίδη δεν κατάφερε να νικήσει στην Πάτρα. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, αν και βέβαια δεν υπάρχει λογική εξήγηση για πολλά απ' όσα συμβαίνουν φέτος. Η επικράτηση στην Καρδίτσα αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα που διαμορφώνεται στα εκτός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού.

Τι θα θυμάται ο Ουζουνίδης από το ματς της Αγιάς; Την όρεξη μερικών από τους αναπληρωματικούς, όπως ο Ινσούα, ο Δώνης και ο Ρέις, την πρώτη φετινή συμμετοχή του Τζανδάρη και το επίσημο ντεμπούτο του Εμμανουηλίδη. Ο Χατζηγιοβάνης ήταν καλός, αλλά πλέον υποχρεούται να δείχνει περισσότερα πράγματα. Δεν αρκεί απλά να βοηθά και να ανταποκρίνεται στα ανασταλτικά καθήκοντα του, εάν θέλει να καθιερωθεί. Σταδιακά, βγαίνει από τον χαρακτηρισμό του ταλέντου και λογίζεται ως ένας παίκτης του ρόστερ, από τον οποίο υπάρχουν απαιτήσεις.

Αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν κρούσματα αγγαρείας, αλλά αυτά υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ουζουνίδη να τα διορθώσει. Έτσι και αλλιώς, τον Δεκέμβρη θα σχηματίσει ένα "δεύτερο" γκρουπ, με το οποίο θα πορευτεί από τον Ιανουάριο και έπειτα. Κάποιοι θα πουληθούν και άλλοι θα ζητήσουν να αποδεσμευτούν. Είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν απώλειες, αφού δεν έχουν όλοι την όρεξη να μείνουν και να πολεμήσουν για τον Παναθηναϊκό.

Τουλάχιστον, να μείνουν όσοι θέλουν, όντας συνειδητοποιημένοι για τις εργασιακές συνθήκες που θα έχουν. Να ξέρουν τι γίνεται και να είναι πραγματικά μια "γροθιά" από εδώ και πέρα. Αυτό δεν αποτελεί μομφή για όσους επιλέξουν να αναζητήσουν άλλο προορισμό. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ταλαιπωρείται και έχει τη δυνατότητα να ψάξει για μία επαγγελματική ευκαιρία που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.

ΝΑ ΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Η άνεση με την οποία ο Τσάβες πήγε στο Μπουένος Άιρες αποδεικνύει δύο πράγματα... Το πρώτο ότι ο Ουζουνίδης δεν είναι "τιραμόλα". Να παριστάνει ταυτόχρονα τον προπονητή, τον γενικό αρχηγό, τον ψυχολόγο, τον οργανωτή, τον... τα πάντα όλα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο και είναι άσχημο η ομάδα να τον αφήνει να εκτίθεται. Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται μία προσωπικότητα στα αποδυτήρια, που θα αναλάβει άλλους ρόλους και θα αποφορτίσει τον Ουζουνίδη. Δεν έχει σημασία εάν θα ονομαστεί τεχνικός διευθυντής ή κάπως αλλιώς...

Η παγκόσμια πατέντα με τον Κώστα Διαμαντόπουλο δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ο άνθρωπος είναι ατζέντης και αυτό δεν αλλάζει στο τέλος της ημέρας. Σαφώς, βοήθησε σε μία δύσκολη εποχή για την ομάδα, του το αναγνωρίζουμε όλοι, όμως δεν είναι η δουλειά του να παρεμβαίνει στα αποδυτήρια. Αυτό τον τομέα πρέπει να τον αναλάβει κάποιος ο οποίος θα έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Όχι ένας δεύτερος "τιραμόλα"... Επιβάλλεται να μην αγνοηθεί άλλο η ποδοσφαιρική λογική, εκτός και αν ο Παναθηναϊκός έχει αποφασίσει να καταργήσει όλα τα εγχειρίδια του αθλήματος και να γράψει ένα νέο και πρωτοποριακό οδηγό διοίκησης.

Από εκεί και πέρα, ας γυρίσει ο Αργεντινός στην Αθήνα και βλέπουμε τα υπόλοιπα. Κάλλιστα θα μπορούσε να φύγει ακόμα και αν όλα δούλευαν στην εντέλεια στον Παναθηναϊκό. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, λόγω περιστάσεων, για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Δυστυχώς, η οικονομική αδυναμία της ΠΑΕ περιορίζει την ευχέρεια των διοίκησης και το συνετό θα ήταν να προτιμηθεί μία διαλλακτική προσέγγιση. Όχι ως προς το ύψος της ποινής, αλλά ως προς την επαφή με τον ποδοσφαιριστή. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τη συναίνεση των παικτών και επιβάλλεται να μεριμνήσει για να την έχει. Εάν ο Παναθηναϊκός ήταν δυνατός, η κουβέντα θα ήταν διαφορετική, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ