OPINIONS

Οι μικροί στον Παναθηναϊκό δεν παίζουν από υποχρέωση

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ /  EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) ΕUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας εξηγεί τη διαφορά που έχει ο Γιώργος Δώνης, σε σχέση με τους περισσότερους που θα ήταν στη θέση του στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Αγρίνιο ήταν και πάει... Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να εκπλήσσει τους πάντες και πέτυχε την έκτη συνεχόμενη νίκη του από την έναρξη της σεζόν. Με το "διπλό" επί του Παναιτωλικού, πήρε καθαρό προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου, ενώ κέρδισε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα παιχνίδια με τον Κισσαμικό και την Ιεράπετρα.

Ο Γιώργος Δώνης διαπίστωσε ότι μπορεί να ανοίξει και άλλο το ροτέισον του, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, αφού ακόμα και οι πιο νεαροί μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Ο Φεντερίκο Μακέντα έδειξε ξανά την κλάση του, για τρίτη φορά σε τρία παιχνίδια έχοντας απολογισμό 2 γκολ και 1 ασίστ. Επιπλέον, ο Ιταλός στράικερ επανακτά την αυτοπεποίθηση του και να ανέβει και ο ίδιος, μαζί με τον Παναθηναϊκό...

Κάθε παιχνίδι είναι κέρδος για τον Παναθηναϊκό και τον βοηθά να εξελιχθεί. Από τη στιγμή που έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο και υλοποιείται, ο χρόνος δουλεύει υπέρ του.

Ακόμα και οι "στραβές" θα αποτελέσουν κριτήριο για τη διαχείριση της πίεσης, τις δυσλειτουργίες και τις αδυναμίες του πλάνου. Με τη σωστή ανάγνωση κάθε μαθήματος, ο Παναθηναϊκός μόνο ωφελημένος θα βγει στην πορεία.

ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΗ ΔΡΟΜΟ

Η μεγαλύτερη απορία είναι πως καταφέρνει ο Γιώργος Δώνης και προετοιμάζει κατάλληλα τους νεαρούς, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού. Γιατί στο Αγρίνιο, βγήκαν οι μικροί οι οποίοι εντυπωσιάζουν στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και μπήκαν οι μικρότεροι! Άλλος εξ' αυτών πήγε καλά και άλλος καλύτερα, αλλά τακτικά όλοι εφάρμοσαν τις οδηγίες τους και ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν!

Δεν είναι εύκολο μία ομάδα να έχει σωστή τακτική συμπεριφορά, ανεξαρτήτως της συγκρότησης της. Λίγες το πετυχαίνουν, αφού οι περισσότερες το χάνουν με τις πολλές αλλαγές. Ο Παναθηναϊκός (μέχρι στιγμής, πάντα) το έχει πετύχει και την επιτυχία την πιστώνονται ο Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες του.

Η απάντηση είναι απλή, αλλά και πολύ δύσκολη ταυτόχρονα. Ο Δώνης πιστεύει το πλάνο που υπηρετεί και περνάει την πίστη του στους ποδοσφαιριστές. Δεν δουλεύει εξ' ανάγκης με τους μικρούς, επειδή δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές λόγω των περιορισμών. Ο Δώνης εκτιμά τις δυνατότητες των νεαρών "πράσινων", προσπαθεί να τους βελτιώσει και θεωρεί ότι θα εκπληρώσει μαζί τους, τους στόχους που έχει θέσει.

Άλλος στη θέση του Δώνη θα αντιμετώπιζε το φετινό ρόστερ ως μία υποχρέωση που έπρεπε να τη διαχειριστεί μέχρι την άρση των κυρώσεων. Θα προσπαθούσε να βγάλει αναίμακτα τη χρονιά, να έχει τη μικρότερη δυνατή φθορά και θα είχε στο μυαλό του την επόμενη σεζόν, που θα του επέτρεπε να εργαστεί με κανονικές συνθήκες.

ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Όμως, όχι ο Γιώργος Δώνης. Αυτός έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο και δεν περιορίζεται σε ασφαλείς επιλογές. Ο Δώνης προπονεί και κοουτσάρει σαν να είναι όλα φυσιολογικά. Παίρνει ρίσκα που θα έπρεπε να πάρει να σε μία χρονιά πρωταθλητισμού, αλλά χωρίς τα ανάλογα υλικά. Δεν περιορίζεται στη χαρά του αθλήματος, παρότι είχε την άνεση να επαναπαυτεί. Οι ποδοσφαιριστές το έχουν αντιληφθεί, κυρίως οι νεαρής ηλικίας και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την περίσταση, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα ήταν διαφορετική.

Φυσικά, τα πάντα θα επιβεβαιωθούν την ώρα της κρίσης... Δηλαδή, το επόμενο καλοκαίρι. Τότε, ο Νταμπίζας και ο Δώνης θα δείξουν μέσω της διαμόρφωση του ρόστερ, εάν θα επιμείνουν στην αξιοποίηση των νεαρών παικτών. Τουλάχιστον, όσων θα έχουν διάρκεια στην απόδοση τους και θα έχουν πραγματοποιήσει μία παραγωγική σεζόν. Γιατί, το φετινό στον Παναθηναϊκό προέκυψε εξ' ανάγκης και όχι από σχεδιασμό, οπότε καλό είναι να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το μέλλον.

Μέχρι τότε, θα καταγράφουμε αυτά που βλέπουμε: τον Δώνη και τους συνεργάτες του να αξιοποιούν τους μικρούς και αυτοί να παίζουν σαν να είναι ώριμοι και έτοιμοι παίκτες. Ο Παναθηναϊκός άρχισε δυνατά τη σεζόν, έχει μπροστά του τον Αστέρα στην Τρίπολη και μετά τα τρία συνεχόμενα ντέρμπι, σε ένα πρόγραμμα που είναι το πρώτο τεστ για το που μπορεί να φτάσει. Τα υπόλοιπα θα φανούν προϊόντος του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ