OPINIONS

Ο Σαββίδης έβγαλε τον Αλαφούζο από την σιωπή

Ο Σαββίδης έβγαλε τον Αλαφούζο από την σιωπή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας κωδικοποιεί τα λεγόμενα του Γιάννη Αλαφούζου μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ και προειδοποιεί για την ορθολογική διαχείριση που πρέπει να έχει το διπλό στην Τούμπα.

Αν ήταν λίγοι αυτοί που ανέμεναν τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, ελάχιστοι την περίμεναν με ανατροπή. Όμως, ποιος φαντάζονταν ότι ο Γιάννης Αλαφούζος θα έκανε βραδινή τηλεφωνική παρέμβαση στη Nova, για να απαντήσει στον Ιβάν Σαββίδη;

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, άλλωστε, αυτή την επιτυχία στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Κατάφερε να σύρει τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού στη δημοσιότητα. Τόσους μήνες, ο Αλαφούζος είχε εμφανιστεί μέσω ανεπίσημων σχολίων, με την υπογραφή των επιστολών και εσχάτως, με "τιτιβίσματα" στο Twitter. Διότι για όσους δεν το θυμούνται, ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του εφοπλιστή μετά τις 4 Δεκεμβρίου του 2016, όταν είχε παρουσιάσει τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με το συνδρομητικό κανάλι, ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη. Είπε πολλά και διάφορα και είναι φανερό ότι ένα μεγάλο μέρος τους οφείλεται σε επιχειρηματικές διαμάχες που δεν σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Δεν είναι παράξενο, ούτε είναι οι πρώτοι που ανακατεύουν το ποδόσφαιρο στις αντιπαραθέσεις τους. Πρόκειται για φαινόμενα που υπήρχαν παλαιότερα, αλλά έχουν ενταθεί στην εποχή μας.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Από εκεί και πέρα, τα λεγόμενα του Αλαφούζου που ενδιαφέρουν περισσότερο τους φίλους του Τριφυλλιού έχουν σχέση με το μέλλον του στον Παναθηναϊκό. Επειδή μέχρι τώρα, ερμηνεύαμε τις σκέψεις του από τις «διαρροές» των συνεργατών του και από μερικές ενέργειες του που μαθεύονταν. Ας κωδικοποιήσουμε τα πιο σημαντικά:

* «Εγώ δεν θα εγκαταλείψω τον Παναθηναϊκό»

* «Έχω ηττηθεί στην προσπάθεια μου να επιβάλλουμε κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το παραδέχομαι»

* «Θα μείνω λίγο πιο πίσω για να πολεμήσω τη διαφθορά, δεν θέλω να ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες του ποδοσφαίρου»

* «Το μοντέλο που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός είναι να έχει μία καλή εντεκάδα και να βγάλει δικούς Έλληνες παίκτες»

* «Θα συμμετέχω στη χάραξη της στρατηγικής και θα φροντίσω να επιβιώσουμε οικονομικά»

Πρόκειται για μία επιγραμματική καταγραφή των δηλώσεων του Αλαφούζου για τις προθέσεις του αναφορικά με τον Παναθηναϊκό. Με μία πρώτη ανάγνωση, δεν μας έκανε σοφότερους. Όποιος έχει γνωρίσει τον εφοπλιστή, ήταν σίγουρος ότι δεν θα άφηνε την ομάδα και θα εξαφανιζόταν. Επίσης, είναι φανερό πως έχει ηττηθεί από τις καταστάσεις που επικρατούν στο ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, κάποια πράγματα είναι αντιφατικά. Από τη μία, υποστηρίζει ότι θα κάνει πίσω και δεν θέλει να ασχολείται με τις λεπτομέρειες του ποδοσφαίρου. Από την άλλη, δείχνει το μοντέλο που θα ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός και προαναγγέλλει τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό. Να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα, δεν είναι εφικτό.

Περαιτέρω, μία απορία αφορά για το πώς θα πολεμήσει τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο ο Αλαφούζος. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η διαφθορά τον νίκησε, ενώ δεν σκοπεύει να αλλάξει πρακτικές. Όπως έχει αποδειχθεί, για να προστατεύσει ένας παράγοντας την ομάδα του από το παρασκήνιο, πρέπει να συνδιαλλαγεί μαζί του. Ο Αλαφούζος δεν έχει τέτοια διάθεση και επανέλαβε ότι θα ενεργήσει μέσω νόμιμων οδών. Άρα; Τι νόημα έχει να μεταχειριστεί μεθόδους που δεν αποδίδουν; Είναι ένα ερώτημα που χρειάζεται να το απαντήσει ο Αλαφούζος στον εαυτό του.

ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ

Δεν απέχουν πολύ οι εποχές που ο Αλαφούζος χαριεντιζόταν με τον Σαββίδη στη Λεωφόρο, στην Τούμπα και στο ΟΑΚΑ. Φέρει ευθύνη για την εδραίωση του ομογενή επιχειρηματία, αφού πόνταρε σε αυτόν και τον στήριξε με τα μέσα που διαθέτει. Αποκλείεται να τον κατάλαβε τους τελευταίους μήνες και σίγουρα θα είχε δείγματα πιο νωρίς.

Άλλωστε, δεν μιλάμε για κάποιον τυχάρπαστο. Ο Αλαφούζος είναι από τους πιο ισχυρούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες της χώρας και όχι κάποιος που τον πιάνεις κορόιδο στην καθημερινότητα. Το απέδειξε και η περσινή (άκυρη, εν τέλει) πλειοδοσία για τις τηλεοπτικές άδειες. Επομένως, απαιτείται και αυτοκριτική από την πλευρά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ.

ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο Αλαφούζος, εφόσον θα συμμετάσχει στη χάραξη της στρατηγικής, είναι να διασφαλίσει την αξιοπιστία της ΠΑΕ. Η συμπεριφορά του Μολέντο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη δυσλειτουργία της εταιρίας. Διότι εάν η διοίκηση ήταν συνεπής στις πληρωμές και λειτουργούσε στιβαρά, ο Βραζιλιάνος δεν θα είχε περιθώρια για τσαλίμια.

Ο Αλαφούζος έχει την ευθύνη να μην "αφοπλίζει" τον Λυμπερόπουλο και τον Ουζουνίδη. Γιατί μέχρι στιγμής, μπορεί να τους επαινεί δημοσίως, αλλά στην ουσία δεν τους βοηθά να εργαστούν απερίσπαστοι. Για παράδειγμα, ο Λέτο παραπονέθηκε ότι ο τεχνικός διευθυντής δεν του έχει πει το παραμικρό μέχρι σήμερα για την ανανέωση του συμβολαίου του. Και έχει απόλυτο δίκιο…

Όμως, για να ακριβολογούμε, ο Λυμπερόπουλος είχε τη δυνατότητα να του προτείνει κάτι συγκεκριμένο; Ή θα πρόσφερε ένα ποσό που στη συνέχεια θα το αναιρούσε και θα έμενε εκτεθειμένος; Διότι ας μην ξεχνάμε πως ήδη ο "Λύμπε' έχει μεταφέρει στους παίκτες κάποιες διοικητικές δεσμεύσεις για πληρωμές που δεν εκπληρώθηκαν. Αυτός έχει την καθημερινή επαφή με τους παίκτες και αυτός θα εισπράξει τη δυσαρέσκεια και την απαξίωση, εάν διαιωνιστεί η κατάσταση…

ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Για να κλείσουμε, το "διπλό" στην Τούμπα δεν πρέπει να μεγαλοποιηθεί. Ορθώς πανηγυρίστηκε έντονα από την ομάδα, αφού το είχε ανάγκη και ειδικά επί του συγκεκριμένου αντιπάλου. Οι οπαδοί το χρειάζονταν, για να πειστούν ότι κάτι καλό μπορεί να δημιουργηθεί το καλοκαίρι και να αποκτήσουν μία προοπτική. Ήταν ένα αποτέλεσμα που ο οργανισμός του Παναθηναϊκού το ήθελε.

Αλλά ως εκεί και μη παρέκει. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τρίτος στα playoffs και τέταρτος στο πρωτάθλημα. Δεν κατέκτησε το Κύπελλο - για τους γνωστούς λόγους - και τέθηκε εκτός διεκδίκησης του τίτλου του πρωταθλητή από τον Νοέμβριο. Με δύο λέξεις, απέτυχε παταγωδώς.

Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν; Σωστή ανάγνωση της νίκης, εξάλειψη των δυσλειτουργιών, επαναφορά της κανονικότητας και ορθολογικές αποφάσεις. Όχι κάτι ακατόρθωτο, αλλά μία δύσκολη διαδικασία για τον Παναθηναϊκό, όπως έχει φανεί τα προηγούμενα χρόνια. Αρχής γενομένης από τους χειρισμούς με τον Μολέντο, θα υπάρξουν οι πρώτες εντυπώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Υ.Γ.: Ο Μαρίνος Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του δικαίως αποθεώνονται. Συγκράτησαν μία ομάδα που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είχε διαλυθεί. Αλλά, επιβάλλεται να μπει ένα μέτρο. Ο Παναθηναϊκός έχει πληρώσει ακριβά τις πάσης φύσεως θεοποιήσεις προσώπων, τις οποίες ούτως ή άλλως δεν έχει ανάγκη.

Ο Ουζουνίδης είναι ένας κανονικός προπονητής και αποδεικνύεται αποτελεσματικός. Ωστόσο, θα κάνει λάθη, θα παραλείψει πράγματα και θα επιλέξει άστοχα. Του αξίζει μία εμπεριστατωμένη κριτική, ώστε να μην αναπτυχθούν υπέρμετρες προσδοκίες που θα μετατραπούν σε απόλυτη απογοήτευση στο ενδεχόμενο μιας στραβής. Καλό είναι να το έχουν όλοι υπόψη τους.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ