OPINIONS

Ένας καμικάζι που κινδυνεύει

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΝΙΑΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΝΙΑΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Δώνης τόνισε ότι ανέλαβε μία "αποστολή αυτοκτονίας" στον Παναθηναϊκό και ο Μπάμπης Τσιμπίδας αναλύει τα λεγόμενα του και εξηγεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Τριφύλλι.

Ακόμα μία άχρωμη, άοσμη και άγευστη σεζόν τελείωσε το απόγευμα της Κυριακής για τον Παναθηναϊκό με την εντός έδρας νίκη (4-0) επί του Παναιτωλικού.

Μία αγωνιστική περίοδος που δεν διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλητή, δεν νίκησε σε ντέρμπι, δεν "ξεχρέωσε" την ποινή της UEFA και έχασε τη συσπείρωση του κόσμου, που είχε δημιουργήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Με εξαίρεση την πρόοδο μερικών νεαρών, δεν υπάρχουν θετικά για το Τριφύλλι που να επιτρέπουν την αισιοδοξία για το μέλλον.

Ασφαλώς, η ευθύνη για την ευρύτερη εικόνα βαραίνει τον ιδιοκτήτη. Υπεύθυνος που ο Παναθηναϊκός δεν είναι πρωταγωνιστής είναι ο Γιάννης Αλαφούζος. Αυτός είχε την υποχρέωση να διατηρεί τον Σύλλογο στο υψηλότερο επίπεδο και δεν ανταποκρίνεται στο "φορτίο" που ανέλαβε τον Μάιο του 2012. Χιλιοειπωμένα και χιλιογραμμένα είναι αυτά...

Ο Νίκος Νταμπίζας, ο Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες τους δεν μπορούν να αλλάξουν την πολιτική της ΠΑΕ. Σίγουρα, ίσως έπρεπε να διαχειριστούν διαφορετικά μερικά ζητήματα που άπτονται του αγωνιστικού, αλλά αυτά δεν θα επηρέαζαν τη μοίρα του Παναθηναϊκού. Δεν είναι οι χρηματοδότες, δεν μπορούν να "γεννήσουν" λεφτά και δεν κάνουν θαύματα...

Το 4-0 του Παναθηναϊκού επί του Παναιτωλικού θα ξεχαστεί σύντομα, αν δεν έχει ξεχαστεί ήδη. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ματς ήταν μηδαμινό, αφού ούτε 1.500 θεατές δεν βρέθηκαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Φυσιολογικά, πιο ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Γιώργος Δώνης έδωσε απολογιστικό χαρακτήρα.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Καταρχάς, για πρώτη φορά χαρακτήρισε " αποστολή αυτοκτονίας" τη δουλειά που ανέλαβε τον Ιούνιο του 2019. Δεν έχει άδικο ο Δώνης, αφού είχε περισσότερα να χάσει απ' όσα να κερδίσει. Ωστόσο, επειδή ήθελε να εκπληρώσει ένα όνειρο του, δέχτηκε την πρόταση του Νταμπίζα και προπονεί τον Παναθηναϊκό. Κάτι που αποδείχτηκε ευεργετικό για το Τριφύλλι, αφού ο Δώνης είχε την προσωπικότητα να συγκρατήσει την ομάδα στις δύσκολες στιγμές.

Η πρώτη ένσταση αφορά τους νεαρούς. Ο Δώνης είπε ότι κάποιοι έγιναν βασικοί και άλλοι μπήκαν στο ροτέισον. Όμως, μετά τα Χριστούγεννα, η ανάδειξη νέων παικτών φάνηκε να περιορίζεται στους Χατζηγιοβάνη, Μπουζούκη και Μαυρομάτη. Οι υπόλοιποι δεν είχαν ανάλογες ευκαιρίες με τον πρώτο γύρο. Οι Καμπετσής, Εμμανουηλίδης, Χατζηθεοδωρίδης, Πούγγουρας δεν πήραν το χρόνο που δικαιούνταν και είδαν μερικούς πιο έμπειρους να τους αντικαθιστούν, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος... Τουλάχιστον, το φινάλε της σεζόν έδειξε το δρόμο για την επόμενη, εκτός και αν εμφανιστεί ένας επενδυτής...

Στο επόμενο σημείο των δηλώσεων του, ο Δώνης έχει απόλυτο δίκιο. " Το πιο βασικό σημείο για εμάς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ήταν και είναι η ενότητα" τόνισε ο Δώνης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Παναθηναϊκός θα καταρρεύσει εάν επαναληφθούν τα γεγονότα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε με τον ΟΦΗ.

Βέβαια, ο Δώνης πρέπει να αντιληφθεί ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει ή να συγχωρέσει τον Αλαφούζο... Άλλωστε, από μόνος του ανέδειξε το παράδοξο με τον εφοπλιστή. " Υπάρχει μια περίπλοκη κατάσταση από τον ιδιοκτήτη. Δεν έρχεται πουθενά, ούτε στο γήπεδο, ούτε στο προπονητικό" ήταν τα λόγια του. Από τη μία, μάλλον δεν έχει ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο στην προπονητική καριέρα του, από την άλλη όταν συμφώνησε με τον Αλαφούζο ήταν ενήμερος για τις προθέσεις του. Το νόμισμα έχει δύο όψεις...

Άμεση συνέπεια του προαναφερόμενου είναι το άδειο ΟΑΚΑ. Ο Δώνης κατανοεί την απογοήτευση και τη δικαιολόγησε: " Καταλαβαίνω ότι κι εγώ στην πλευρά του κόσμου μπορεί να μην είχα υπομονή". Δυστυχώς, ο Έλληνας οπαδός δεν έχει την κουλτούρα του Άγγλου και με τα αρνητικά αποτελέσματα, απέχει από το γήπεδο. Όμως, ο κόσμος του Τριφυλλιού χρειάζεται μία... σπίθα για να συμπαρασταθεί στην ομάδα και το απέδειξε στον πρώτο γύρο, όπως παραδέχτηκε ο Δώνης: " Το βασικό κομμάτι προς τον κόσμο, είναι ότι αυτό που δημιουργήσαμε, στην Τρίπολη, με τον Πανιώνιο, με την ΑΕΚ, να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε".

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΩΝΗ

Ο Δώνης ανέδειξε το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός: δεν παρουσιάζεται αντάξιος του μεγέθους και της ιστορίας του. Αντίθετα, απομακρύνεται από τον ιστορικό ανταγωνιστή του, τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ έχει ξεπεταχτεί και τον ξεπέρασε, ενώ η ΑΕΚ εξελίσσεται και θα έχει νέο σύγχρονο γήπεδο. " Δεν γίνεται να κάνεις πρωταθλητισμό με ακαδημίες. Τον πρωταθλητισμό τον αγοράζεις. Και αν έχεις και καλό προπονητή και παίκτες από ακαδημία κάνεις ένα καλό σύνολο" ήταν η σκληρή αλήθεια που ανέλυσε ο Δώνης στη συνέντευξη Τύπου.

Ούτε καν την πεντάδα δεν έθεσε ο Δώνης ως στόχο για την επόμενη σεζόν. " Είμαστε ρεαλιστές, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο" αρκέστηκε να τονίσει. Πως να μιλήσει για κάτι συγκεκριμένο, όταν στον Παναθηναϊκό δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει; Έχει δίκιο ο Δώνης, αλλά ούτε αυτό στέκει. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκτήσει στόχο, ακόμα και αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που το αρμόζει. Κανένας ποδοσφαιρικός οργανισμός δεν προοδεύει αν πηγαίνει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, απλώς για τη χαρά του αθλήματος...

Καταλήγοντας, φτάνουμε στο πιο σημαντικό... Στα εφόδια που θα έχουν ο Νταμπίζας και ο Δώνης για την επόμενη σεζόν. " Για το πλάνο της επόμενης σεζόν δεν μπορώ να πω κάτι γιατί δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Μπάτζετ και διαχείριση οικονομικών θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην εβδομάδα. Δεν μπορώ να πω κάτι τώρα" σχολίασε ο Δώνης. Βέβαια, το ρεπορτάζ υποστηρίζει το αντίθετο. Ο Νταμπίζας και ο Δώνης ξέρουν το "περίγραμμα" που προκύπτει από το τριετές πλάνο που συμφώνησαν πέρυσι με τον Αλαφούζο και περιμένουν τις λεπτομέρειες.

Ο πιο καχύποπτος θα εκτιμήσει ότι ο Δώνης δεν αισθάνεται τόσο σίγουρος για τη δουλειά του στον Παναθηναϊκό. Θα διακρίνει τους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις που έβαζε ο προπονητής του Τριφυλλιού καθ' όλη τη διάρκεια των δηλώσεων του. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι έτσι. Ο Δώνης δεν συμπεριφέρεται με στυγνό επαγγελματισμό και εκφράζει τις ανησυχίες του ως ένας άνθρωπος που έζησε εκ των έσω τον κανονικό Παναθηναϊκό και βλέπει τους κινδύνους από την παρατεταμένη απαξίωση του. Ο Δώνης χτύπησε μία μεγάλη "καμπάνα" και το ζητούμενο είναι να ακουστεί...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ