OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός λύγισε στο πρώτο "πρέπει"

Ο Παναθηναϊκός λύγισε στο πρώτο "πρέπει"

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τις παρενέργειες που θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός επειδή δεν προκρίθηκε στο Κύπελλο και αναφέρεται στον κόσμο και στους ποδοσφαιριστές.

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τις παρενέργειες που θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός επειδή δεν προκρίθηκε στο Κύπελλο και αναφέρεται στον κόσμο και στους ποδοσφαιριστές.

Ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από τη Λαμία στους "16" του Κυπέλλου, συνιστά μεγάλη αποτυχία. Αυτή η παραδοχή είναι αδιαπραγμάτευτη. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ασφαλώς, υπάρχουν εξηγήσεις και αιτίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν την πραγματικότητα: ο Παναθηναϊκός υπέστη έναν οδυνηρό αποκλεισμό.

Απέναντι στο πρώτο μεγάλο "πρέπει" της σεζόν, ο Παναθηναϊκός φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων. Δεν κατάφερε να διαχειριστεί την πίεση, δεν ήταν αποτελεσματικός, δεν έβγαλε το ένστικτο του μεγάλου και λύγισε από το "βάρος". Ο Παναθηναϊκός έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν τίτλο μέσω μιας διοργάνωσης που είναι πολύ πιο βατή σε σύγκριση με το πρωτάθλημα.

Ο Γιώργος Δώνης ορθώς εξήγησε μερικούς από τους λόγους που ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει αυτή την εικόνα μετά τα Χριστούγεννα. Είχε δίκιο στις επισημάνσεις του και όλοι αντιλαμβάνονται ότι το φετινό ρόστερ έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και αδυναμίες. Όμως, η ιστορία έγραψε ότι τον Ιανουάριο του 2019, ο Παναθηναϊκός δεν θα συνεχίσει στο Κύπελλο επειδή δεν ξεπέρασε τη Λαμία. Πρόκειται για μία σελίδα με άσχημο περιεχόμενο στο βιβλίο του Τριφυλλιού.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Ρεαλιστικά μιλώντας, για μία μεγάλη μερίδα του κόσμου η σεζόν έληξε το βράδυ της Πέμπτης (24/1). Η ομάδα δεν έχει το δικαίωμα να τα παρατήσει, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, να βελτιωθεί και να διεκδικήσει την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα, ώστε να "ξεχρεώσει" την ποινή της UEFA. Όμως, για τους οπαδούς δεν ισχύει το ίδιο. Εκείνοι έχουν μάθει τον Παναθηναϊκό ο οποίος διεκδικεί την πρωτιά και δεν συμβιβάζονται με την είσοδο στην πεντάδα.

Όχι επειδή δεν κατανοούν ότι ο Γιώργος Δώνης και ο Νίκος Νταμπίζας έχουν δημιουργήσει ένα ρόστερ με περιορισμένα εφόδια. Άπαντες το γνωρίζουν και αποδίδουν τα εύσημα στους δύο άνδρες και σε όσους συνεργάζονται μαζί τους. Ωστόσο, οι οπαδοί δεν αποδέχονται τον Παναθηναϊκό σε ρόλο κομπάρσου και έχουν απαιτήσεις, ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Η προοπτική ενός τίτλου, όπως ήταν το Κύπελλο, θα κράταγε "ζεστό" τον κόσμο. Δεν θα ήταν η κανονικότητα, αλλά θα έδινε ένα ενδιαφέρον. Η πιθανότητα ενός ντέρμπι, μερικά έξτρα παιχνίδια, το κίνητρο των παικτών για να κερδίσουν τη θέση στην ενδεκάδα. Πλέον, τα προαναφερόμενα εξαφανίστηκαν από τον χάρτη και ο Παναθηναϊκός ξέμεινε με τον στόχο της πεντάδας. Μία επιδίωξη που δεν συσπειρώνει τον κόσμο και δεν τον προσελκύει στο ΟΑΚΑ...

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΣ

Οι παίκτες ίσως να μην το έχουν καταλάβει ακόμα, αλλά με τον αποκλεισμό από το Κύπελλο μείωσαν τον χρόνο τους. Ειδικότερα οι αναπληρωματικοί, οι οποίοι μέχρι τώρα έπαιρναν ευκαιρίες μέσω της διοργάνωσης. Από εδώ και πέρα, η συμμετοχή του Κυπέλλου δεν υφίσταται. Ο Παναθηναϊκός θα παίζει ένα παιχνίδι την εβδομάδα και ο Γιώργος Δώνης θα μικρύνει το ροτέισον, αφού θα έχει λιγότερα λεπτά για να μοιράσει.

Δεν θα αργήσουν να αντιληφθούν οι παίκτες ότι πολλοί θα καθυστερήσουν να παίξουν ξανά. Ο Ιανουάριος είναι γεμάτος με υποχρεώσεις εξαιτίας των δύο ματς του Κυπέλλου και της εμβόλιμης 15ης αγωνιστικής. Αλλά ο Φεβρουάριος θα είναι πολύ πιο άδειος και η σύγκριση θα έρθει αναπόφευκτα. Μόνο που τώρα η κατάσταση δεν διορθώνεται. Όλοι θα κοιμηθούν όπως έστρωσαν, αφού το Κύπελλο δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΔΩΝΗ

Μία κοινή διαπίστωση στις αρχές της σεζόν, ήταν ότι ο Γιώργος Δώνης λειτουργούσε πιο ήρεμα, συνειδητοποιημένα και ψύχραιμα σε σχέση με τις θητείες του στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ. Στα περισσότερα παιχνίδια "διάβαζε" τον αντίπαλο, προετοίμαζε σωστά τον Παναθηναϊκό και παρενέβαινε με επιτυχία από τον πάγκο. Το κοουτσάρισμα του Δώνη μέχρι το τέλος του 2018 έπαιρνε καλό βαθμό, κατά γενική ομολογία.

Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει τον Ιανουάριο. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μοιάζει ντεφορμέ, όπως και η ομάδα του. Πρακτικά, ο Δώνης έχει να διαχειριστεί πολλές δυσκολίες. Αυτά που ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με τη Λαμία έχουν βάση και θα ήταν λάθος να τα αγνοήσουμε. Ωστόσο, το "τραίνο" ανέλαβε τις ευθύνες του και έκανε αυτοκριτική, αναλύοντας και ένα παράδειγμα εσφαλμένης διαχείρισης στην ισοπαλία 2-2 του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη.

Το θετικό είναι ότι ο Δώνης έχει κατασταλάξει στα αίτια των κακών εμφανίσεων. Έχει το σχέδιο του για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο και δουλειά. Οι μαγικές συνταγές δεν πιάνουν και ο Δώνης θα δοκιμαστεί στο πόσο γρήγορα μπορεί να συνεφέρει τον Παναθηναϊκό. Διότι όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, χάθηκε το Κύπελλο, αλλά υπάρχει η πεντάδα.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Κυριακή τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ και η νίκη είναι αναγκαία για να διατηρηθεί στην πεντάδα, που πλέον έχει "συγκατοίκους". Κατόπιν, θα ταξιδέψει στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά και στα Γιάννινα, για να αντιμετωπίσει Παναιτωλικό, Λεβαδειακό και ΠΑΣ. Μία τριάδα-φωτιά με εκτός έδρας αναμετρήσεις που θα επηρεάσει την έκβαση της σεζόν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ