OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τους παίκτες του Παναθηναϊκού οι οποίοι το ήθελαν λιγότερο από τους αντιπάλους τους και για το σκορ που μπορεί να ανατραπεί στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ.

Το έχει η μοίρα του Παναθηναϊκού να μην αγωνιστεί υπό φυσιολογικές συνθήκες στη Λαμία, όταν πρόκειται για το Κύπελλο. Τη μία ο χλοοτάπητας θα έχει γεμίσει χιόνι και θα θυμίζει... παγοδρόμιο και την άλλη θα παραπέμπει σε... πισίνα, απόρροια της δυνατής βροχόπτωσης και του αναποτελεσματικού δικτύου αποστράγγισης.

Φυσικά, τα καιρικά φαινόμενα δεν ευθύνονται για την ήττα με 1-0. Οι παίκτες του Μάκη Χάβου νίκησαν και πήραν προβάδισμα για την πρόκριση επειδή το ήθελαν περισσότερο. Έμπαιναν πιο δυνατά στις μονομαχίες, ήταν πιο συγκεντρωμένοι, κατανάλωσαν περισσότερη ενέργεια και δεν παράτησαν καμία φάση. Ήταν εμφανές ότι υστερούσαν ποιοτικά, αλλά οι περιστάσεις τους ευνόησαν ώστε να ξεδιπλώσουν άλλες αρετές τους.

Οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Δώνη δεν είχαν τον ανάλογο δυναμισμό. Έβγαιναν δεύτεροι στη μπάλα, δεν είχαν ηρεμία στα διωξίματα τους, δεν πάσαραν σωστά και προς το τέλος που βρέθηκαν σε θέσεις βολής, εκτελούσαν βιαστικά και αστοχούσαν. Διότι στο τελευταίο 20λεπτο, ο Παναθηναϊκός μπορούσε να πετύχει γκολ παρά την αδυναμία του να απειλήσει στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε κακή εμφάνιση, δεν μπήκε στο πνεύμα του ματς, η Λαμία νίκησε δίκαια και ΣΤΟΠ... Δεν ήρθε η καταστροφή, δεν ήρθε ο αποκλεισμός, ούτε η συντέλεια του κόσμου... Υπάρχει η ρεβάνς του ΟΑΚΑ, που αν δεν επηρεάσει ο καιρός και δεν ξεσπάσει νέο "κύμα" γρίπης, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει το 1-0 και να προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου.

Ας μην ξεχνάμε πως όλη την εβδομάδα, το "Γεώργιος Καλαφάτης" ήταν σε καραντίνα λόγω της ίωσης. Ο Γιώργος Δώνης νοσηλεύτηκε για πέντε μέρες και ταξίδεψε στη Λαμία μερικές ώρες πριν το ματς, ενώ δεν κοουτσάρισε γιατί δεν έπρεπε να εκτεθεί στο κρύο και στη βροχή. Οι Μπουζούκης, Οικονόμου, Καμπετσής δεν ήταν διαθέσιμοι για την ίδια αιτία, οι Μακέντα, Κάτσε, Μαυρομάτης για άλλους τραυματισμούς. Οι Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάνης και Τζανδάρης έπαιξαν έχοντας καταπονηθεί από την ίωση, ενώ οι Μουνιέ και Κουλιμπαλί αγωνίστηκαν ξανά μετά από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΡΕΒΑΝΣ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Είναι εύκολα κατανοητό ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να ξεπεράσει τις αγωνιστικές δυσκολίες και τις κακές καιρικές συνθήκες. Ενδεχομένως, ο Παναθηναϊκός με την ποιότητα άλλων ετών να το πετύχαινε, αλλά ο φετινός δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο ακόμα. Ίσως να μην το κατακτήσει καν στη διάρκεια της σεζόν, αφού μερικές προϋποθέσεις δεν πληρούνται ακόμα.

Το έχουμε γράψει και θα το επαναλάβουμε: ο Παναθηναϊκός διανύει μία εκπαιδευτική διαδικασία και δια μέσου της, εξελίσσεται. Στην πορεία θα προκύψουν κακές στιγμές, όπως ήταν η ήττα με 3-1 από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο ή το 1-0 από τη Λαμία στο πρώτο ματς των "16" του Κυπέλλου. Ωστόσο, προς το παρόν, καμία ζημιά δεν είναι ανεπανόρθωτη...

Επειδή ο Παναθηναϊκός αποδίδει καλύτερα του αναμενόμενου σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, έθεσε τους ανάλογους στόχους: θέση στην πεντάδα και διεκδίκηση του Κυπέλλου. Στη Λαμία φάνηκε ότι η μεγάλη διακοπή των Χριστουγέννων τον επηρέασε και δεν παρουσίασε το κατάλληλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν ο μόνος μεγάλος. Το ίδιο ίσχυσε για τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, που σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό έχουν πιο πλούσιο ρόστερ και δεν διαχειρίστηκαν μία επιδημία γρίπης.

Την Πέμπτη (10/1) ο Παναθηναϊκός δεν απώλεσε το Κύπελλο, αλλά κινδυνεύει να το χάσει. Όμως, έχει τη δυνατότητα να το διορθώσει στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Την Κυριακή (13/1) υποδέχεται την Ξάνθη στην επανέναρξη του πρωταθλήματος και θέλει να κάνει ένα "βήμα" για την πεντάδα. Εάν ο Παναθηναϊκός νικήσει, θα διευρύνει τη βαθμολογική διαφορά του από την ανταγωνίστρια Ξάνθη και πιθανώς από τον Παναιτωλικό, που θα δοκιμαστεί στο Περιστέρι με τον ισχυρό Ατρόμητο.

Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ούτε χωρά ποδοσφαιρική κριτική σε αυτό το γήπεδο. Είναι σαφές ότι πλέον υπάρχουν απαιτήσεις από τον Παναθηναϊκό, τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά συγκριτικά με την έναρξη της σεζόν, όμως κανένας δεν πρέπει να ξεχνά την αφετηρία. Ειδικά όταν το "στραβοπάτημα" διορθώνεται. Τώρα, αν στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός αποκλειστεί, ασφαλώς θα ακολουθήσει άλλη συζήτηση. Αλλά δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι τέτοιο...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ