OPINIONS

Ο Δώνης δεν εξάντλησε τις επιλογές του

Ο Δώνης δεν εξάντλησε τις επιλογές του

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Γιώργο Δώνη που μπλοκαρίστηκε στη Λαμία και για το στοιχείο που έλειψε από τους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Ήταν λες και παρακολουθήσαμε άλλη ομάδα, μεταμορφωμένη στη χειρότερη εκδοχή της. Ο Παναθηναϊκός των φιλικών δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον αντίστοιχο της πρεμιέρας της Super League 1. Ούτε σε συνδυασμούς, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε όρεξη, ούτε σε αποτελεσματικότητα. Σε κανένα κομμάτι του παιχνιδιού δεν υπήρξε η παραμικρή ομοιότητα. Σε σημείο που να αναρωτιέσαι αν πρόκειται για το ίδιο σύνολο.

Δυστυχώς, πρόκειται για τον ίδιο Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός που αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με τη Λαμία είναι εκείνος που νίκησε τον Άγιαξ και τη Φέγενορντ, που ανέτρεψε το 0-2 από τη Μπεσίκτας σε 2-2, που ζόρισε τη Γαλατάσαραϊ παρά την ήττα, που επιβλήθηκε εύκολα της Ξάνθης με 3-0. Αυτός είναι, απαράλλαχτος. Τότε, τι πήγε στραβά στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος;

Καταρχάς, ισχύει απόλυτα αυτό που έγραψε ο Τσάρλυ μετά το παιχνίδι. Πάντα, τα επίσημα διαφέρουν σημαντικά από τα φιλικά. Επίσης, είναι γεγονός ότι οι χώροι που είχε να διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός στη Λαμία ήταν πολύ μικρότεροι συγκριτικά με τα προηγούμενα ματς. Ωστόσο, αυτοί οι δύο λόγοι δεν αρκούν για να εξηγήσουν την κακή απόδοση, την απουσία έμπνευσης, επινόησης και φαντασίας. Θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρήσει κάποιος ότι καλύπτεται με αυτές τις δύο αιτίες.

ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΝ ΤΡΙΤΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ασφαλώς, δεν θα το ρίξουμε στο μεταφυσικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες εξηγήσεις που ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε στο συγκεκριμένο γήπεδο για τρίτη φορά στη διάρκεια του 2019. Ούτε συνιστά πρόοδο ότι δεν ηττήθηκε, όπως στις δύο προηγούμενες επισκέψεις του. Την ανάλυση για το τι δεν λειτούργησε θα την κάνουν ο Δώνης και οι συνεργάτες του από την Κυριακή (25/8) στο "Γεώργιος Καλαφάτης".

Οι απ' έξω μπορούμε να καταγράψουμε μερικά πράγματα... Για παράδειγμα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν πιο σοφτ απ' ότι χρειαζόταν. Αναμετρήσεις σε τέτοιες έδρες, κρίνονται σε μεγάλο βαθμό στο πάθος και οι "πράσινοι" δεν το είχαν. Με εξαίρεση τον Εμάνουελ Ινσούα, ο οποίος αντέταξε δύναμη στη δύναμη, οι υπόλοιποι δεν έβγαλαν την ένταση που έπρεπε. Αδιαμφισβήτητα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να σκληρύνει, για να νικάει και όταν δεν το πετυχαίνει με τεχνικό τρόπο.

Επιπροσθέτως, φάνηκε η έλλειψη λύσεων στη μεσαία γραμμή. Εκτός από τον Μπουζούκη, ο Δώνης δεν είχε άλλον χαφ για να περάσει στο γήπεδο και να ζητήσει κάτι διαφορετικό. Ο Κουρμπέλης και ο Χρήστος Δώνης δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά ο προπονητής (και με δική του ευθύνη) δεν είχε αντικαταστάτες με άλλα χαρακτηριστικά, για να τροποποιήσει το πλάνο του.

Αν ο Παναθηναϊκός δεν αξιοποιήσει τις μεταγραφές όσο προλαβαίνει, για να αυξήσει τις λύσεις στον "άξονα", τότε ο Δώνης θα περιέλθει σύντομα σε παρόμοια κατάσταση.

Ο ΟΦΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ

Πάντα οι καλύτεροι είναι αυτοί οι οποίοι δεν παίζουν. Δεν παρέχεται καμία εγγύηση ότι ο Χατζηγιοβάνης θα άλλαζε το ρου της αναμέτρησης, εφόσον έμπαινε στο γήπεδο. Όμως, ο Δώνης παρατηρούσε την ενδεκάδα του να έχει "κολλήσει" και δεν παρενέβη εγκαίρως για να το διορθώσει. Ο Μπουζούκης πέρασε στο παιχνίδι στο 82', δηλαδή με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, ενώ η τρίτη αλλαγή δεν αξιοποιήθηκε. Ίσως να αποδεικνυόταν ωφέλιμη, ίσως και όχι, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν το μάθαμε.

Δεν είχε χαφ, αλλά ούτε και επιθετικό που να πιστεύει είχε ο Δώνης στον πάγκο, για να γεμίσει την περιοχή της Λαμίας. Να βγάλει πιο έξω τον Μακέντα ή να τον στηρίξει με έναν στράικερ δίπλα του, μήπως συνεργαστούν και απειλήσουν τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο Βέργος δεν έχει πείσει τον Δώνη, τουλάχιστον αυτό δείχνει η μεταχείριση του και επομένως, μετά τον Ιταλό, επικρατεί το χάος στη γραμμή κρούσης. Στη Λαμία δεν τράβηξε, οπότε ο Παναθηναϊκός δεν είχε "κολώνα" στην επίθεση του.

Καταλήγοντας, προφανώς δεν χάθηκε τίποτα. Ο Παναθηναϊκός έχει ως στόχο τη συμμετοχή στα Play-Offs για να μετρήσει τις δυνάμεις του, αφού έτσι και αλλιώς δεν θα πάρει μέρος στις διοργανώσεις της UEFA. Όμως, πρέπει να σημειώνει πρόοδο και να βελτιώνεται. Αυτά που έδειχνε το καλοκαίρι αλλά δεν τα έδειξε στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν. Ο Γιώργος Δώνης είναι ικανός, έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, αλλά αυτή τη φορά μπλοκαρίστηκε και μπλόκαρε την ομάδα του.

Πλέον, περιμένουμε το παιχνίδι με τον ΟΦΗ για να δούμε αν η Λαμία ήταν μία παρένθεση για τον Παναθηναϊκό ή αν συμβαίνει για κάτι άλλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ