OPINIONS

Η ωριμότητα νίκησε την πρόκληση

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την ψύχραιμη αντίδραση των οπαδών στη χειρονομία του Χιμένεθ και για τον Παναθηναϊκό που άγγιξε τη νίκη, παρά τα προβλήματα του.

Νίκη, ισοπαλία ή ήττα... Όποιο αποτέλεσμα και να έπαιρνε ο Παναθηναϊκός εναντίον της ΑΕΚ, δεν θα επηρέαζε την πραγματικότητα που βιώνει. Τα οικονομικά προβλήματα και η αβεβαιότητα στο ιδιοκτησιακό δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από τις επιδόσεις της ομάδας.

Δυστυχώς, όσοι ασχολούνται με τον Σύλλογο θα επανέλθουν βίαια στην καθημερινότητα με την επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Δευτέρας (20/11).

Αυτό δεν αναιρεί ότι ένα γκολ στο 95', πονάει... Ο Παναθηναϊκός "κρατούσε" τη νίκη, αλλά μία ολιγωρία σε μία από τις τελευταίες φάσεις, σε συνδυασμό με την κλάση του Λιβάγια, έφεραν την ισοφάριση για την ΑΕΚ. Μία ισοπαλία που στεναχώρησε τους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο και στέρησε μία χαρά από τους φίλους του Τριφυλλιού.

Αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός δεν κυριάρχησε στο γήπεδο, όπως είχε συμβεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αντίθετα, η ΑΕΚ ήταν ανώτερη, είχε την κατοχή της μπάλας και ένα πιο αποδοτικό ανασταλτικό σχέδιο.

Ωστόσο, η υπεροχή της Ένωσης δεν μετουσιώθηκε σε ευκαιρίες, αφού με εξαίρεση τη φάση με τον Γαλανόπουλο που ήταν προϊόν οργανωμένης επίθεσης, δεν απείλησε τον Βλαχοδήμο.

Το χαμένο τετ α τετ του Λιβάγια προήλθε από ασταθή απόκρουση του Βλαχοδήμου στο σουτ του Χριστοδουλόπουλου, ενώ άλλη απειλή δεν δημιουργήθηκε από τους παίκτες του Χιμένεθ. Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός είχε πιο πολλές οργανωμένες επιθέσεις, αλλά δεν είχε τους ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς που θα τις τέλειωναν.

Η πιο επικίνδυνη στιγμή του Παναθηναϊκού ήταν το τετ α τετ του Μολίνς, ο οποίος πλάσαρε άουτ, ενώ ο Σουηδός βρέθηκε άλλες δύο φορές σε θέση βολής μετά από συνδυασμούς, όμως προδόθηκε από την έλλειψη ταχύτητας και το τράβηγμα που είχε πάθει. Απέναντι από τον Ανέστη βρέθηκε και ο Κουρμπέλης, αλλά και αυτός έχασε το κοντρόλ του...

Η ΑΕΚ ΕΙΧΕ ΤΟ "ΠΡΕΠΕΙ"

Ασφαλώς, οι απουσίες του Μάνταλου και του Γιόχανσον είναι δυσαναπλήρωτες για την ΑΕΚ. Όμως, ας εξετάσουμε τις αντίστοιχες του Παναθηναϊκού. Οι βασικοί επιθετικοί Τσάβες και Λουτσιάνο δεν αγωνίστηκαν λόγω τραυματισμών, οι Κουρμπέλης, Κουλιμπαλί και Βιγιαφάνιες έπαιξαν με ενοχλήσεις, ο Μολέντο τραυματίστηκε στο 30' και ο Μολίνς ένιωθε πόνους μετά το ημίχρονο. Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης, για έναν νοήμονα άνθρωπο...

Ακόμα και έτσι, με τη βοήθεια της έδρας και των οπαδών, ο Παναθηναϊκός καμουφλάρισε τις αδυναμίες του και παραλίγο να νικήσει. Η ΑΕΚ στάθηκε τυχερή αυτή τη φορά και πήρε την ισοπαλία, αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι η χαμένη της βραδιάς.

Έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές τον Παναθηναϊκό στην έδρα του στη διάρκεια του 2017 και έτυχε να τον αντιμετωπίζει με ένα... βουνό προβλήματα. Όμως, δεν ακούμπησε καν το διπλό και δεν έπαιξε αρκετά πειστικά, ως διεκδικήτρια του τίτλου.

Διότι όσο και αν πληγώνει τον Παναθηναϊκό η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αυτή που είχε ουσιαστικό στόχο στο παιχνίδι ήταν η ΑΕΚ. Εκείνη προσδοκά να στεφθεί πρωταθλήτρια, την απασχολεί μόνο το αγωνιστικό και έχει ισχύ στα κέντρα αποφάσεων.

Ο Παναθηναϊκός αρκείται να παλεύει για την επιβίωση του και ψάχνει μόνο τόνωση του ηθικού και του πρεστίζ του. Αλλά, το αγωνιστικό δεν επιδέχεται άλλης συζήτησης...

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Την χειρονομία του Μανόλο Χιμένεθ προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού την παρατήρησαν οι πάντες. Δεν έχει νόημα να την αναλύσουμε.

Ούτε "ζούγκλα" επικράτησε στο γήπεδο, ούτε πολεμική ατμόσφαιρα υπήρχε, ούτε κακός οικοδεσπότης ήταν ο Παναθηναϊκός προς την ΑΕΚ, ούτε τίποτα το μεμπτό. Όλα ήταν άψογα και η στάση των οπαδών υποδειγματική.

Όμως, ο Ισπανός προπονητής θέλησε να δυναμιτίσει το κλίμα και χειρονόμησε προς την εξέδρα. Εκλείπουν οι δικαιολογίες για την ενέργεια του και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, οι διοικούντες την ΑΕΚ και κυρίως, ο Νίκος Λυμπερόπουλος, θα έπρεπε να την είχαν στηλιτεύσει αμέσως μόλις έληξε το ντέρμπι.

Καθώς και να ζητούσαν μία συγνώμη από τους φίλους του "τριφυλλιού" και όσους έχουν απομείνει στην ομάδα. Αντ' αυτού, όλοι σιώπησαν και προτίμησαν την εύκολη λύση: να αγνοήσουν την πρόκληση του Χιμένεθ.

Πρόκειται για τους ίδιους που φώναζαν νυχθημερόν (και καλά έκαναν) για τις χειρονομίες του Βίτορ Περέιρα και του Παϊτίμ Κασάμι, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 2014 - 2015.

Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά... Όταν επικαλείσαι τη νομιμότητα, εσύ πρώτος οφείλεις να την τηρείς. Όχι να τη μεταχειρίζεσαι κατά το δοκούν.

Η ΑΕΚ ως οργανισμός ισχυρίζεται ότι διαπνέεται από διαφορετική λογική από τον Ολυμπιακό των προηγούμενων ετών. Ο ισχυρισμός της θα κριθεί στην πράξη και τώρα, παρουσιάζεται μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Η διοίκηση της ας αποδείξει ότι την ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και ας τιμωρήσει τον προπονητή της. Αλλιώς, εάν το ζητούμενο είναι η επανάληψη παρόμοιων πρακτικών, ας το αφήσουμε καλύτερα...

Σε κάθε περίπτωση, το "μπράβο" της βραδιάς αποδίδεται στους θεατές για την αντίδραση τους. Σε άλλες εποχές, μία ανάλογη χειρονομία θα είχε προκαλέσει έκρηξη στην εξέδρα.

Τώρα, στο χείλος του γκρεμού, οι οπαδοί απέκτησαν ωριμότητα, ψυχραιμία και σύνεση. Αγνόησαν τον προκλητικό Ισπανό και προστάτευσαν τον Παναθηναϊκό. Αναμφίβολα, είναι μία σπουδαία κατάκτηση.

Υ.Γ.: Επαναληπτική ΓΣ σήμερα και μέρα ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Για να δούμε τι θα δούμε.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βγαίνει Διοικητικό Συμβούλιο στον Παναθηναϊκό
ΑΕΚ με τύχη και ψυχή
Η "απολογία" του Χιμένεθ για το μεσαίο δάχτυλο
Το video με την άσεμνη χειρονομία του Χιμένεθ
Ο Χιμένεθ ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στους οπαδούς του Παναθηναϊκού! (photo)
Ο Λιβάγια έδωσε βαθμό στην ΑΕΚ, 1-1 με Παναθηναϊκό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ