OPINIONS

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα στην ιστορία του "τριφυλλιού"

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα στην ιστορία του "τριφυλλιού"

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τη μεγαλύτερη ελπίδα του Παναθηναϊκού για την αποφυγή του υποβιβασμού και επισημαίνει τη διαφορά με την περίπτωση της ΑΕΚ.

Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα της σύγχρονης ιστορίας του μπαίνει από τη Δευτέρα (26/3) ο Παναθηναϊκός. Πρόκειται για ένα εφταήμερο που εφόσον δεν σημειωθεί κάποια μεταβολή στους ισχύοντες κανονισμούς, θα κρίνει την παραμονή του Τριφυλλιού στη Superleague. Μέχρι το Σάββατο 31 Μαρτίου, η ΠΑΕ πρέπει να συμπληρώσει τον φάκελο που θα παραδώσει στην Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, η οποία θα κρίνει αν πληροί τα κριτήρια ώστε να τον εγκρίνει ή να τον απορρίψει. Με την απόρριψη να σημαίνει υποβιβασμό στη Football League...

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεση της, προκειμένου να διευθετήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες, να παρουσιάσει ένα άρτιο πλάνο βιωσιμότητας και να μην παραλείψει κανένα απαραίτητο έγγραφο. Επιπλέον, εδώ και καιρό, οι διοικητικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και όσοι απέμειναν, εργάζονται... μέρα και νύχτα για να προλάβουν την διορία.

Όταν η μεγαλύτερη ελπίδα του Παναθηναϊκού για να διατηρηθεί στην κατηγορία, είναι να αλλάξει η ποινή και αντί του υποβιβασμού να επιβληθούν οικονομικές και μεταγραφικές κυρώσεις, καθίσταται εύκολα αντιληπτό πως έχει η κατάσταση. Παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν οι ιθύνοντες του Τριφυλλιού, θα αποτελέσει θαύμα αν η ΠΑΕ πάρει άδεια συμμετοχής για τη Superleague της σεζόν 2018 - 2019.

Άλλωστε, είναι νωπός ο αποκλεισμός από τις διοργανώσεις της UEFA για έναν χρόνο, με τριετή ορίζοντα εφαρμογής της τιμωρίας. Ο Παναθηναϊκός δεν το πάλεψε καν, δεν αξιοποίησε την παράταση που πήρε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και απλώς, περίμενε το μοιραίο...

Τώρα, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Η διοίκηση προσπαθεί να συνάψει διακανονισμούς, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας. Διότι ο Γιάννης Αλαφούζος χρηματοδοτεί σε μικρό βαθμό και έχει διατυμπανίσει ότι δεν προτίθεται να καλύψει το συνολικό ποσό που απαιτείται, να εξοφληθούν όλες οι οφειλές.

Επιπροσθέτως, οι πιστωτές είναι επιφυλακτικοί γιατί στο πρόσφατο παρελθόν, η διοίκηση είτε δεν επικοινώνησε καθόλου μαζί τους, είτε δεν τήρησε τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί. Κατά συνέπεια, λίγοι έχουν τη διάθεση να υπαναχωρήσουν ή να συμβιβαστούν και οι πιο πολλοί αρνούνται τις προτάσεις για μία ρύθμιση αποπληρωμής. Προτιμούν να ρισκάρουν την κατάρρευση της ΠΑΕ, παρά να συζητήσουν με εκείνον που θεωρούν ότι τους κοροϊδεύει...

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΝΩΜΗ

Τι σκέφτεται ο Γιάννης Αλαφούζος για όλα αυτά; Μόνο ο ίδιος το ξέρει. Μοιάζει αποφασισμένος να αναλάβει το ρίσκο, που ίσως να προκαλέσει τον υποβιβασμό του Παναθηναϊκού. Ο εφοπλιστής επαναλαμβάνει πως δεν σκοπεύει να βάλει όσα χρήματα χρειάζονται και αναμένει από τους πιστωτές να δείξουν διαλλακτικότητα και να δεχτούν να πάρουν τα λεφτά τους σε βάθος χρόνου.

Ασφαλώς, ο αντίκτυπος που θα έχει ο υποβιβασμός του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να υπολογιστεί. Το προηγούμενο της ΑΕΚ δεν αποτελεί παράδειγμα, επειδή ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε δηλώσει παρών - με τον τρόπο του - και βγήκε μπροστά μετά το "ναυάγιο". Επομένως, το όραμα και η προοπτική εμφανίστηκαν στους φίλους της Ένωσης σχεδόν αμέσως μετά την απόλυτη καταστροφή.

Αντίθετα, στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει η διάδοχη λύση. Ο Αλαφούζος ψάχνεται να φύγει, ο Γιαννακόπουλος έχει κάνει τη μόνη σοβαρή πρόταση, αλλά εξαρτάται από την Κυβέρνηση για το ΟΑΚΑ, ο έτερος ενδιαφερόμενος περιμένει τη διαδικασία της αδειοδότησης, ενώ οι ομογενείς από τις ΗΠΑ δεν έχουν γίνει γνωστοί. Δηλαδή, τίποτα σίγουρο και δεν αποκλείεται, μετά την πρώτη κατρακύλα, να έρθει η δεύτερη.

Παρά τις απρόβλεπτες ασυνέπειες και τις ανυπολόγιστες αντιδράσεις, ο Γιάννης Αλαφούζος δεν πτοείται. Έχει αποφασίσει ότι αντέχει το κόστος σε όλα τα επίπεδα και θεωρεί διαχειρίσιμο το πλήγμα στη φήμη του. Πιθανώς, στις μέρες που απομένουν, κάποιοι να προσπαθήσουν να τον συνετίσουν. Αλλά, δύσκολα θα τα καταφέρουν. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει λάβει τις αποφάσεις του και δεν αλλάζει. Όσο για το τριφύλλι, ο Θεός βοηθός...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ