OPINIONS

Η δύσκολη απόφαση του Ουζουνίδη

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Παναθηναϊκό που παραμένει ο "φτωχός συγγενής" και για την επιλογή του Ουζουνίδη να τελειώσει πρόωρα τη σεζόν.

Είναι άσχημη η διαπίστωση ότι ο Παναθηναϊκός παραμένει ο "φτωχός συγγενής" του ελληνικού ποδοσφαίρου, ακόμα και όταν συντελείται μία μεγάλη μεταβολή. Όμως, είναι η πραγματικότητα και την αντιληφθήκαμε όλοι στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα.

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 4-0 από τον ΠΑΟΚ και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού, επειδή δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που είχε με τον Κλωναρίδη και τον Μπεργκ, αλλά και λόγω των αποφάσεων του διαιτητή Κύζα. Όπως και να το εξετάσουμε, πρόκειται για αλλοίωση αν όχι αποτελέσματος, τότε αλλοίωση πρόκρισης.

Η κλωτσιά του Βαρέλα στον Μπεργκ δεν υποδείχτηκε πέναλτι, ο Μάτος δεν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη σε δύο σκληρά μαρκαρίσματα και ο Χουλτ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα για ένα τζαρτζάρισμα που ήταν απλό φάουλ. Υπάρχουν και άλλες επιμέρους φάσεις, όπως το φάουλ που "είδε" ο Κύζας στην επαφή του Μολέντο με τον Πρίγιοβιτς, από το οποίο προήλθε το 1-0 από τον Πέλκα.

Ωστόσο, δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε. Άλλωστε, δεν ήταν μία αναπάντεχη διαιτησία και όσοι βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη (27/4) είχαν αντιληφθεί τι επρόκειτο να συμβεί. Απλώς, όσο και αν κάτι είναι αναμενόμενο, δεν παύει να εκπλήσσει την ώρα που συμβαίνει, με τον τρόπο που συμβαίνει...

Επίσης, ούτε είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός υφίσταται τις συνέπειες μίας τέτοιας διαιτησίας. Αγωνίζεται σε ανάλογες συνθήκες από το 1996 και έπειτα και το μόνο που φαίνεται να αλλάζει, είναι ο ευνοημένος. Μέχρι πρόσφατα ήταν ο Ολυμπιακός, πλέον είναι ο ΠΑΟΚ.

Όσο και να φωνάξει η διοίκηση του Παναθηναϊκού, με την πολιτική που ακολουθεί δεν θα αλλάξει τίποτα. Η στρατηγική δεν είναι θέμα κανενός άλλου, παρά του Γιάννη Αλαφούζου. Αυτός, πρώτος απ’ όλους, έχει την ευθύνη να αναζητήσει τρόπους να προστατεύσει τον Παναθηναϊκό και τα χρήματα που δαπανά κάθε χρόνο. Αυτός που επέλεξε μέχρι τώρα, δεν απέφερε το παραμικρό όφελος για τον Παναθηναϊκό…

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Εκτός από τη διαιτητική πραγματικότητα, υπάρχει και η αγωνιστική. Αυτή που ανέδειξε ο Μαρίνος Ουζουνίδης με τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού επισήμανε ότι ουσιαστικά, η σεζόν τελείωσε χτες και για τον ίδιο, τα play offs της Superleague έχουν μικρή σημασία. Εξήγησε ότι η ομάδα δεν θα παρατήσει τα παιχνίδια, αλλά η προτεραιότητα στρέφεται στον σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν.

Αναμφίβολα, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι πρόκειται για μία ρεαλιστική επιλογή. Ο Ουζουνίδης αναγνώρισε ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι εξίσου ισχυρός με τους αντιπάλους του στο οικονομικό κομμάτι και θα χρειαστεί μεγαλύτερη οργάνωση και μεθοδολογία για να καλύψει αυτό το έλλειμμα.

Από την άλλη, η αντίθετη άποψη από αυτήν που εξέφρασε ο Ουζουνίδης, έχει τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Η βασικότερη αναφέρει ότι ο Παναθηναϊκός, όταν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στους ομίλους του Champions League, πρέπει να την εξαντλήσει. Δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει ή έστω να μην αγωνιστεί στο μάξιμουμ. Διότι, το επιτάσσει το κύριος και το μέγεθος της ομάδας.

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Πρόκειται για δύο απόψεις που εκφράζουν ένα διαφορετικό κομμάτι της πραγματικότητας. Για να το θέσουμε αλλιώς, συγκρούονται ο ρεαλισμός και το βάρος που διαθέτει η ομάδα. Νομίζω ότι αποδεχόμαστε όλοι πως ο Παναθηναϊκός της παρούσας συγκυρίας απέχει από τον κανονικό και με το ρόστερ που θα συγκροτήσει, έχοντας μπάτζετ 7 εκατομμυρίων ευρώ, έχει λίγες ελπίδες να παίξει στους ομίλους.

Οπότε, ο Ουζουνίδης τάσσεται υπέρ του ρεαλισμού και σίγουρα, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν ξέρει το μέγεθος του Παναθηναϊκού. Το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους, διότι ήταν βασικός σε έναν Παναθηναϊκό που πρωταγωνίστησε σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατέκτησε τίτλους, νίκησε ντέρμπι και παραλίγο να παίξει στον τελικό του Champions League το 1996.

Με την απόφαση του να θέσει σε δεύτερη μοίρα τα play offs, αναλαμβάνει και τα σχετικά ρίσκα. Διότι εάν ο Παναθηναϊκός παρουσιαστεί νωθρός και υποστεί μεγάλες ήττες, θα προκύψουν αναταράξεις και κραδασμοί, τους οποίους είναι υποχρεωμένος να απορροφήσει.

ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ

Τουλάχιστον, ο Ουζουνίδης ενεργεί με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και δεν διστάζει να λάβει αποφάσεις, παρότι είναι δύσκολες και ελλοχεύουν κινδύνους. Προφανώς, έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Νίκου Λυμπερόπουλου, αφού μοιάζει αδιανόητο να θέτει μόνος τους στόχους της ομάδας, χωρίς τη συναίνεση του τεχνικού διευθυντή.

Οι δύο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος οριοθέτησαν τις προτεραιότητες τους και η διοίκηση τους έχει ενημερώσει για τις παραμέτρους υπό τις οποίες θα εργαστούν. Απομένει να αποδειχθεί τι θα καταφέρουν σε ένα καλοκαίρι που θα αρχίσει με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στην πιο δεινή θέση από τους τέσσερις μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ