OPINIONS

Φέγενορντ γιατί υπάρχει λόγος

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει τη δυνατότητα που είχε ο προπονητής του Παναθηναϊκού να προτιμήσει έναν βολικό αντίπαλο για το πρώτο τεστ της σεζόν και για την επιλογή της τριταθλήτριας Ολλανδίας.

Την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού θα προπονηθούν για πρώτη φορά στο “Γεώργιος Καλαφάτης”, αρχίζοντας τη σεζόν 2019-2020. Στις 15 Ιουλίου θα μεταβούν στο Όστερμπεκ της Ολλανδίας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, θα παίξουν το πρώτο φιλικό παιχνίδι. Αντίθετα με τα συνηθισμένα, δεν θα πρόκειται για χαλάρωμα, αλλά για ένα ματς με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αντίπαλο, τη Φέγενορντ.

Η Φέγενορντ τερμάτισε πέρυσι στην τρίτη θέση της Eredivisie, αφού την προσπέρασαν μόνο οι παραδοσιακοί ανταγωνιστές της, ο πρωταθλητής Άγιαξ και η Αϊντχόφεν. Άρα, πρόκειται για ένα ποιοτικό σύνολο που έχει την προοπτική να πρωταγωνιστήσει στη χώρα της. Επιπλέον, το ολλανδικό πρωτάθλημα του 2019-2020 θα αρχίσει στις 9 Αυγούστου. Κάτι που σημαίνει ότι η Φέγενορντ θα έχει μπει στην τελική ευθεία για να είναι έτοιμη στις επίσημες υποχρεώσεις της.

Είναι προφανές από κάθε άποψη ότι το φιλικό με τη Φέγενορντ ενέχει κινδύνους για τον Παναθηναϊκό. Ο αντίπαλος είναι πολύ ισχυρός, παρότι φέτος σταμάτησε την καριέρα του ο θρύλος του συλλόγου, Ρόμπιν Φαν Πέρσι και θα βρίσκεται σε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός θα έχει μόλις δύο εβδομάδες προετοιμασίας, σίγουρα δεν θα έχει ολοκληρώσει τις βασικές μεταγραφές του και θα ψάχνεται αγωνιστικά.

Υπό άλλες συνθήκες, σε μία προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα δεν θα συζητούσαμε για το αποτέλεσμα ενός φιλικού. Ακόμα και αν έληγε με ήττα 8-0, κανένας δεν θα το λάμβανε σοβαρά υπόψη. Ο προπονητής θα έβγαζε τα συμπεράσματα του, οι παίκτες θα ξεμούδιαζαν από τις δυνατές προπονήσεις και η προσοχή θα “στέρευε” με το τελευταίο σφύριγμα της λήξης. Δυστυχώς, στην Ελλάδα της υπερβολής ένα φιλικό μπορεί εύκολα να... φέρει τη συντέλεια του κόσμου.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ

Πρέπει ο Γιώργος Δώνης να σκέφτεται τέτοια ζητήματα, όταν καταστρώνει τον σχεδιασμό του; Όχι, σε καμία περίπτωση. Ο Δώνης έχει μεγάλη εμπειρία στην προπονητική, πλέον έχει ωριμάσει και διαθέτει την εμβέλεια να επιβάλλει τα “θέλω” του. Όπως και πέρυσι με την Άλκμααρ, έτσι και φέτος ζήτησε έναν δυνατό αντίπαλο για αρχή και οι αρμόδιοι έκλεισαν το ματς με τη Φέγενορντ.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του Γιώργου Δώνη: η αυτοπεποίθηση που διαθέτει. Σε μία δύσκολη συγκυρία για τον Παναθηναϊκό, είναι ευτυχές γεγονός ότι ο προπονητής του δεν προσπαθεί να “φτιάξει” το όνομα του μέσα από την τωρινή δουλειά του. Διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο Δώνης θα πήγαινε στα σίγουρα, με πιο εύκολους αντιπάλους στην προετοιμασία, ώστε να μην φανεί η έλλειψη ποιότητας στην ομάδα του, η καθυστέρηση στις μεταγραφές και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τον εκθέσει.

Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον Γιώργο Δώνη του πρώτου εξαμήνου της σεζόν 2018-2019. Τον προπονητή που με το έργο του παρουσίασε ένα σύνολο που ξεπέρασε τις δυνατότητες του, τον κόουτς που τολμούσε και παρενέβαινε δραστικά στο 90λεπτο, που είχε την ψυχολογία των παικτών του στα ύψη. Γιατί ο Δώνης από τα Χριστούγεννα και μετά, φάνηκε πιεσμένος, δεν είχε καθαρό μυαλό και παραδεχόταν διαρκώς ότι δεν μπορούσε να βρει λύσεις για τα κακώς κείμενα στον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο φιλικό της σεζόν με έναν δυνατό αντίπαλο, όπως η Φέγενορντ, είναι μία ένδειξη ότι ο Δώνης δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Είναι πεπεισμένος για το πλάνο του, αδιαφορεί για μία πιθανή βαριά ήττα και εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές του. Μακάρι αυτό να του βγει και στο γήπεδο, ώστε ο Παναθηναϊκός να έχει ηρεμία το καλοκαίρι με σκοπό να παρουσιαστεί βελτιωμένος στην έναρξη του πρωταθλήματος. Η ομάδα ποδοσφαίρου του Τριφυλλιού έχει περάσει πολλά και δεν χρειάζεται ακόμα περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ