OPINIONS

Δεν είναι η νίκη, είναι ο τρόπος

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για το συστατικό που κάνει τη διαφορά στον Παναθηναϊκό, ξεχωρίζει στιγμές από το AEL FC Arena και χτυπάει καμπανάκι για μία επικίνδυνη συνήθεια.

Ακόμα νιώθετε έκπληξη από το διπλό του Παναθηναϊκού στη Λάρισα ή το περιμένατε; Σας έχουν πείσει οι παίκτες του Δώνη για τις δυνατότητες τους ή έχετε τις αμφιβολίες σας; Μήπως δεν μπορείτε να το πιστέψετε, μετά το «μαύρο» καλοκαίρι που περάσατε; Όποιες και να είναι οι απαντήσεις, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη στο πρωτάθλημα και απέδειξε ότι διαθέτει τις βάσεις για να έχει μία παραγωγική σεζόν.

Όχι, δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα και δεν έχουν επιλυθεί οι δυσλειτουργίες. Το « σεμνά και ταπεινά» επιβάλλεται να τηρηθεί με ευλάβεια στο «Γεώργιος Καλαφάτης» και δεν υπάρχουν τα περιθώρια για αλαζονεία, θράσος και συμπεριφορές τέτοιου είδους. Ευτυχώς, στο προπονητικό κέντρο του Τριφυλλιού βρίσκονται άνθρωποι που έχουν τον τρόπο τους για να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Όμως, πρέπει να καταγραφεί η πραγματικότητα. Κόντρα σε κάθε λογική και σε κάθε πρόβλεψη, ο Παναθηναϊκός πατάει γερά στα πόδια του και ατενίζει το μέλλον του με αισιοδοξία. Κατασκευάζεται ένα στέρεο οικοδόμημα, με γερά θεμέλια, που έχει τις προδιαγραφές για να απορροφήσει τους κραδασμούς που θα προκύψουν από τις γκέλες. Γιατί θα έρθουν και αυτές, είναι νομοτελειακό...

Είναι ευδιάκριτο στο πρόσωπο κάθε παίκτη ότι δεν θεωρεί τυχαίο αυτό που συμβαίνει. Ξέρει ότι δουλεύει σωστά με ένα ικανό προπονητικό επιτελείο και είναι πεπεισμένος ότι με τη δουλειά θα βελτιωθεί και θα ανταμειφθεί. Ο Νταμπίζας, ο Δώνης και οι συνεργάτες τους έχουν περάσει σε όλους ότι μέσα από τη διαδικασία που εφαρμόζουν, θα επιτευχθούν οι στόχοι και θα φτάσουν στο τέρμα.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό κέρδος: όλοι ξέρουν ότι έχουν προσανατολισμό και δεν παρεκκλίνουν της πορείας. Οι παίκτες έχουν πίστη στο πλάνο του προπονητικού επιτελείου, ο Νταμπίζας εποπτεύει την τροχιά και όλα δουλεύουν ρολόι…

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ AEL FC ARENA

Όπως σε κάθε φετινή εμφάνιση του Παναθηναϊκού έως τώρα, το ματς είχε αρκετές δυνατές «στιγμές»! Ας δούμε μερικές από αυτές...

* Η – σχεδόν – ικεσία του Χατζηγιοβάνη προς τον Δώνη για να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε. Ο μικρός το ζήτησε με επιμονή, με ποδοσφαιρικό θράσος και ο Δώνης τον πίστεψε, παρέκαμψε την ιεραρχία των εκτελεστών και του έδωσε την άδεια.

* Ο Χατζηγιοβάνης εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι, «κλείδωσε» τη νίκη για τον Παναθηναϊκό με το 3-1 και έτρεξε να αγκαλιάσει τον Δώνη, για να πανηγυρίσει μαζί του και να τον ευχαριστήσει για την εμπιστοσύνη.

* Στην ίδια φάση, ο Κάτσε που είχε οριστεί από τον προπονητή να εκτελέσει το πέναλτι, έκανε πίσω και έδωσε την εκτέλεση στον Χατζηγιοβάνη. Παρότι ο Αλβανός χαφ χρειάζεται μία τόνωση ηθικού και ένα γκολ θα ήταν το ιδανικό, ο Κάτσε στήριξε τον νεαρό συμπαίκτη του και έβαλε τον εαυτό του σε δεύτερο πλάνο. Δείγμα της νοοτροπίας που επικρατεί στην ομάδα.

* Ήταν εντυπωσιακή η αντίδραση του Μαυρομάτη. Ο νεαρός μπακ έκανε χέρι και προκάλεσε πέναλτι και μείωση του σκορ σε ένα σημείο που ο Παναθηναϊκός είχε κυριαρχήσει και έμοιαζε να έχει τελειώσει το ματς με το 2-0. Το 2-1 από το πουθενά ξαναέβαλε τη Λάρισα στο κόλπο και της έδωσε ελπίδες για την ανατροπή. Ήταν εύκολο για τον Μαυρομάτη να πελαγώσει και να τα χάσει, όμως αυτός συνέχισε να παίζει σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

* Ούτε ο ίδιος ο Γιόχανσον δεν πίστευε την επέλαση που έκανε στο δεύτερο γκολ. « Έτρεχα, έτρεχα και σχεδόν δεν το πίστευα ότι βγήκα τετ α τετ μετά από τόσα μέτρα» έλεγε στα αποδυτήρια ο Σουηδός μπακ.

* Ανεξάρτητα του τι κάνει στο γήπεδο, ο Ινσούα είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον αγωνιστικό χώρο. Αυτός μιλάει πιο πολύ στους μικρούς, τους εμψυχώνει, τους προστατεύει, βγάζει τσαμπουκά όταν χρειάζεται και έχει πάθος. Ο Αργεντινός έχει δέσει για τα καλά με τον Παναθηναϊκό.

* Η διαμάχη των οπαδών της Λάρισας με τον Αλέξη Κούγια έχει δύο όψεις… Από τη μία, ο γνωστός ποινικολόγος είναι αλλοπρόσαλλος και αψυχολόγητος. Έχει υποπέσει σε λάθη και δικαίως κριτικάρεται για πολλές από τις αποφάσεις του. Από την άλλη, ο Κούγιας βρήκε την ΑΕΛ στη Γ’ Εθνική, να παίζει με τα… γύρω χωριά. Δεν είναι βέβαιο ότι αν πάψει να πληρώνει, ότι θα βρεθεί άμεσα άλλος επιχειρηματίας για να αναλάβει. Και ο δρόμος προς τις χαμηλές κατηγορίες θα ανοίξει πολύ εύκολα.

* Μπουζούκης: δύο γκολ, μία ασίστ. Χατζηγιοβάνης: ένα γκολ, δύο κερδισμένα πέναλτι και ένα που δεν δόθηκε με την Ξάνθη. Εμμανουηλίδης: ένα γκολ. Δεν το λες και άσχημα για επιδόσεις νεαρών παικτών.

* Πως το είπε ο Γιώργος Δώνης μετά το ματς; Αντρική εμφάνιση... Αυτό ακριβώς ήταν, γιατί οι παίκτες του έβαλαν δύναμη στη δύναμη, έπαιξαν σκληρά και νίκησαν με διαφορετικό τρόπο απ' ότι στα δύο προηγούμενα ματς.

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

Δεν εύκολο να γίνεσαι δυσάρεστος την ώρα της ευφορίας, αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει. Ο Παναθηναϊκός με την εκκίνηση του έχει ξεπεράσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, παίζει καλό ποδόσφαιρο και έχει διώξει τις κακές σκέψεις. Ωστόσο, πρέπει να μπει ένα φρένο σε μερικές υπερβολές μετά τα παιχνίδια.

Δεν αρμόζει στο μέγεθος του Παναθηναϊκού να βγαίνει μία κάπως υπέρμετρη πανηγυρική διάθεση στα αποδυτήρια μετά από κάθε νίκη. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά δεν πρέπει να υποβαθμίζει την οντότητα του. Επιβάλλεται να λειτουργεί ως μεγάλος σε κάθε τομέα και οι παίκτες του να νιώθουν ότι όταν νικούν έναν υποδεέστερο αντίπαλο, έκαναν απλώς το καθήκον τους.

Εννοείται ότι οι παίκτες δεν έχουν κακές προθέσεις, το απολαμβάνουν και είναι σημαντικό ότι βγάζουν προς τα έξω την υγεία της ομάδας. Όμως, καλό θα ήταν να μην καθιερωθεί ως κανόνας η πανηγυρική selfie μετά από νίκες με μικρότερες ομάδες. Υπάρχουν τα ντέρμπι, τα παιχνίδια που θα κρίνουν κάτι και οι ειδικές περιστάσεις για τέτοιες φωτογραφίες.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει την κανονικότητα του σε όλα τα επίπεδα. Έστω και στις αντίξοες συνθήκες της φετινής σεζόν, πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος να νικάει παντού και να μην θεωρεί επιτυχία μία νίκη στην επαρχία. Σίγουρα, πολλά πράγματα που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα, δεν είναι πια, αλλά τουλάχιστον ας μην συνηθίσουμε σε αυτό που δεν ταιριάζει στον Παναθηναϊκό. Ας προσπαθήσουμε να ξαναπάμε στο κανονικό…

Υ.Γ.: Κλεμμένο από status στο Facebook: Μας ξαναδώσατε τις Κυριακές μας, θα σας δώσουμε την αγάπη μας. Αρχής γενομένης από το επόμενο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ