OPINIONS

Back to the basics

Back to the basics

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την «αγωγή» που ακολουθεί ο Παναθηναϊκός και αρχίζει να αποδίδει, αναφέρεται στις αλλαγές του ρόστερ και υπογραμμίζει το... story του Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Ένα αξίωμα αναφέρει πως όταν κάτι δεν «τραβάει», τότε πρέπει να το ξαναπάρεις από την αρχή, κάνοντας τα βασικά και αποφεύγοντας τα υπερβολικά και τα περίπλοκα. Νομίζω πως αυτό το αξίωμα εφαρμόζει ο Μαρίνος Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό. Πράττει τα αυτονόητα και δεν δοκιμάζει τα πιο σύνθετα. Και απ’ ότι αποδεικνύεται, τουλάχιστον στη Superleague, έχει επιτυχία.

Εξυπακούεται πως πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές. Προσεγγίσεις τύπου «τ’ άλλαξε όλα», «το μαγικό ραβδάκι του Ουζουνίδη» και «ο θαυματοποιός» δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ξεπεράσει την αγωνιστική κρίση, απλώς η «αγωγή» που επιλέχθηκε, αρχίζει να αποδίδει.

Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο αποκλεισμός στο Κύπελλο Ελλάδας την Τετάρτη ή μία απώλεια βαθμών στη Λάρισα την Κυριακή δεν θα επαναφέρουν τη μεμψιμοιρία και τη γκρίνια.

Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΑΠΛΟ

Ο Ουζουνίδης έχει επιλέξει να διασφαλίσει τα μετόπισθεν του και περιμένει την αξιοποίηση της ποιότητας στην επίθεση. Παίζει συντηρητικά, με τους τέσσερις της άμυνας να μένουν χαμηλά (ανέβηκαν για ένα δεκάλεπτο στο πρώτο ημίχρονο και αμέσως οι γηπεδούχοι βρήκαν χώρους) και τους ακραίους μπακ να προωθούνται ελάχιστα, χρησιμοποιεί δύο αμυντικούς χαφ οι οποίοι δεν αφήνουν τη θέση τους και στην επίθεση επιτρέπει στους ταλαντούχους μεσοεπιθετικούς να πάρουν πρωτοβουλίες και να συνδυαστούν. Έως τώρα, η τακτική του έχει αποδώσει δύο νίκες με 1-0.

Ακόμα, εκμεταλλεύεται τη σταθερότητα που βγάζει ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, τόνωσε το ηθικό των Ιμπάρμπο και Εμποκού δείχνοντας ότι τους υπολογίζει, ενέταξε στο ροτέισον τον Μπουμάλ και εσχάτως τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο, δείχνει εμπιστοσύνη στον Κουτρουμπή και στον Χουχούμη, παίρνει βοήθειες από τον Ρέις και προσπαθεί να κερδίσει τους παίκτες.

Ο Ουζουνίδης δεν πρωτοτυπεί, δεν επιχειρεί το δύσκολο, αλλά καταφεύγει στο απλό. Ωστόσο, μερικές φορές και όπως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες στον Παναθηναϊκό, ακόμα και το απλό έμοιαζε ακατανόητο. Επίσης, αξιοποιεί τη θετική αύρα που φέρνει κάθε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και το γεγονός πως οι παίκτες θέλουν να τον εντυπωσιάσουν.

ΤΟ 2Χ2 ΜΕ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΑΕΛ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ

Τα προαναφερόμενα δεν αναιρούν ότι ο Παναθηναϊκός έχει αδυναμίες. Δεν έχει διάρκεια, όταν παίζει λίγο πιο επιθετικά κινδυνεύει πολύ, πρέπει να διορθώσει τις επιστροφές του και να περιορίσει τα «νεκρά διαστήματα». Αλλά, είναι τομείς που μπορούν να βελτιωθούν, αρκεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης να έχει λίγο χρόνο, με ηρεμία και καλή ψυχολογία.

Η εβδομάδα συνεχίζεται με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, όπου επιβάλλεται να εξαντληθούν οι πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας και το 2016 θα κλείσει με το παιχνίδι με την ΑΕΛ στη Λάρισα. Το 2Χ2 είναι αυτοσκοπός και για τα υπόλοιπα, ας προνοήσει και η Τύχη.

Μετά το ματς στο θεσσαλικό κάμπο, θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με το ρόστερ, με τις επικείμενες μεταγραφές και τις διαφαινόμενες αποχωρήσεις. Αλλά, προς το παρόν, προέχει για τον Παναθηναϊκό το αγωνιστικό σκέλος και η επίτευξη των δύο νικών, για να υπάρχει θετικό κλίμα στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Υ.Γ 1.: Η παράνοια που επικρατεί με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι το καλύτερο παράδειγμα για την «αρρώστια» στον Παναθηναϊκό. Ο Αλαφούζος προσπαθούσε όλη την περασμένη άνοιξη να τον πείσει να αναλάβει τη διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος, ο Βραζιλιάνος δέχτηκε τον Μάιο και εφτά μήνες αργότερα, του προτάθηκε να αλλάξει πόστο, επειδή ο πρόεδρος της ΠΑΕ δεν είναι ικανοποιημένος με την αποδοτικότητα του.

Βέβαια, το γεγονός πως ποτέ δεν του επιτράπηκε να ασκήσει τα καθήκοντά του είναι μία μικρή λεπτομέρεια που παραγνωρίζεται... Ο Ζιλμπέρτο ενεπλάκη ελάχιστα στον σχεδιασμό του καλοκαιριού, με τον Αντρέα Στραματσόνι να έχει τον πρώτο λόγο στη λήψη των αποφάσεων, ενώ μετά την απομάκρυνση του Ιταλού, ο νέος προπονητής επελέγη από τη διοίκηση και ο ίδιος βρέθηκε προ τετελεσμένου.

Δεν χρειάζεται να χαρακτηρίσω την κατάσταση, που δεν αρμόζει στο μέγεθος του Παναθηναϊκού Τουλάχιστον, μετά τη «θυσία» του Βραζιλιάνου, ας καταλήξει ο Αλαφούζος σε ένα σχέδιο και ας επιλέξει τους κατάλληλους συνεργάτες να το εφαρμόσουν. Ο Παναθηναϊκός δεν θα πάει μακριά εάν δεν αποκτήσει πλάνο και τα όποια αποτελέσματα του Ουζουνίδη, θα αποδειχθούν παροδικά.

Υ.Γ.2: Ενδεχομένως να περάσει στο ντούκου, αλλά ο διαιτητής Σιδηρόπουλος έδωσε αρκετά «σπόρια» στον Ατρόμητο. Ανύπαρκτες κίτρινες κάρτες στον Ζέκα και στον Ιμπάρμπο και δύο φάουλ έξω από την περιοχή του Βλαχοδήμου στο τελευταίο τέταρτο, που δεν έγιναν ποτέ. Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, αλλά η συμπεριφορά του ήταν υπέρ του γηπεδούχου.

Υ.Γ.3: Ένα μικρό σχόλιο επί όσων διαδίδονται για το ρόστερ, ίσως και με ευθύνη του Ουζουνίδη ως έναν βαθμό. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός πλήρωσε ΧΡΗΜΑΤΑ για να αγοράσει τον Ρινάλντι και τον Ιβανόφ, ενώ και οι δύο έχουν πολυετή κλειστά συμβόλαια. Το εύκολο είναι να μπει η ΠΑΕ σε μία διαδικασία εκδίωξής τους και να χάσει την καλοκαιρινή επένδυση της. Το δύσκολο είναι να αξιοποιηθούν και να δώσουν λύσεις, ώστε το μικρό μπάτζετ για τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, να διατεθεί αλλού, όπου δεν υπάρχουν επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ