OPINIONS

"Αδειάζει" ο Ουζουνίδης

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας αναρωτιέται πόσο θα αντέξει ο Μαρίνος Ουζουνίδης να εργάζεται υπό τέτοιες συνθήκες, διαπιστώνει ότι μερικοί ποδοσφαιριστές έχουν "αφήσει" τον προπονητή τους και περιμένει τις συγκεντρώσεις των πιστωτών της ΠΑΕ, για να μάθει το σχέδιο της διαχείρισης των χρεών.

Στο ποδόσφαιρο, για μία ομάδα οι ήττες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ακόμα και οι μεγάλες, όπως αυτή με 4-0 που υπέστη ο Παναθηναϊκός από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Αυτό που προκαλεί θλίψη και οργή σε φίλους και εχθρούς, είναι η εικόνα και όχι το αποτέλεσμα ή το σκορ... Οι ποδοσφαιριστές που φορούσαν τα πράσινα και επιλέχθηκαν από τον Μαρίνο Ουζουνίδη, έμοιαζαν να συγκροτούν ένα σύνολο χωρίς προοπτική, που δεν έχει κανένα μέλλον. Έναν όμιλο ανθρώπων που μπήκε στο γήπεδο για να βγάλει την αγωνιστική υποχρέωση και να επιστρέψει στην Αθήνα και όσοι τον απάρτιζαν, θα συνεχίσουν τη ζωή τους στο Τριφύλλι μέχρι τον Ιανουάριο και σκέφτονται την καριέρα τους σε άλλες πολιτείες.

Δεν ενοχλεί η ήττα. Λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενη, όπως είχε γραφτεί στην προηγούμενη επικοινωνία μας. Όλες οι προϋποθέσεις ευνοούσαν τον ΠΑΟΚ, ο οποίος τη δεδομένη χρονική περίοδο υπερέχει σε κάθε τομέα. Πριν τη σέντρα, ο Παναθηναϊκός φάνταζε χαμένος από χέρι και η πραγματικότητα δύσκολα ανατρέπεται. Τα θαύματα συμβαίνουν σπάνια και ειδικά τα ποδοσφαιρικά, ακόμα σπανιότερα.

Αυτό που ενοχλεί είναι η άνεση με την οποία ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός. Ο ΠΑΟΚ σκόραρε 4 γκολ χωρίς να απειλήσει και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επίτευξη του τέταρτου τέρματος από τον Πρίγιοβιτς, οι τελικές του γηπεδούχου ήταν 4/5! Βασικά, η ομάδα του Ουζουνίδη εξέπεμπε μία σιγουριά ότι θα χάσει το ματς... Φαινόταν στα μάτια των ποδοσφαιριστών, όσο οξύμωρο μπορεί να θεωρηθεί κάτι τέτοιο. Ο Παναθηναϊκός δεν διεκδίκησε τίποτα στην Τούμπα και η απόδοση του αντιπάλου του, του επέτρεπε να παλέψει για ένα θετικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ ήταν μέτριος και σε καμία περίπτωση δεν κυριάρχησε, όσο και αν το 4-0 δημιουργεί άλλους συνειρμούς.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Απ' ότι αποδείχτηκε, οι φωνές του Ουζουνίδη την προηγούμενη Τρίτη δεν έπιασαν τόπο. Δεν διακρίναμε πολλούς παίκτες που να βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση να πολεμήσουν για τον προπονητή τους. Λίγοι το ήθελαν, προσπάθησαν, αλλά δεν έχουν την αξία, την προσωπικότητα και τις ικανότητες ώστε να "σηκώσουν" την ομάδα σε μία δύσκολη στιγμή. Πρόκειται για καλούς παίκτες, που μπορούν να ανταποκριθούν σε συμπληρωματικούς ρόλους και να δώσουν λύσεις στο ροτέισον. Όμως, δεν είναι πρωταγωνιστές και δεν είναι ηγέτες.

Πλέον, δεν χωράει αμφιβολία ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον Ουζουνίδη. Έχουν κάνει τις επιλογές τους και έχουν κάθε δικαίωμα, αφού είναι επαγγελματίες, δεν υποστήριζαν τον Παναθηναϊκό από την παιδική τους ηλικία και δεν τους υποχρεώνει κανείς να βάλουν πλάτη. Είναι παράλογο να ζητηθεί από ξένους (στην πλειονότητα τους) να αισθανθούν το δράμα των οπαδών και να ρισκάρουν τη σωματική ακεραιότητα τους για χάρη ενός Συλλόγου που παραπαίει. Οι συγκεκριμένοι αποδέχτηκαν να εγκατασταθούν στην Αθήνα στη βάση ενός συμβολαίου και όταν διαπιστώνουν ότι η συμφωνία τους δεν τηρείται, έχουν βάσιμους λόγους να ψάξουν άλλο προορισμό.

Για αυτό και η κριτική για το αγωνιστικό, πραγματικά δεν έχει λόγο ύπαρξης... Ακόμα και το αστείο και παιδικό δεύτερο γκολ, που δεν δικαιολογείται ούτε για αμυντικούς που παίζουν στο τοπικό.

ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ...

Από εδώ και πέρα, το ερώτημα αφορά τις αντοχές του Ουζουνίδη. Έχει το κουράγιο να συνεχίσει; Γιατί η αποστολή του θα δυσκολεύει όλο και περισσότερο και οι συγκυρίες θα γίνονται όλο και πιο αντίξοες. Η πιθανότητα να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες μοιάζει με ουτοπία. Άρα, μέχρι το τέλος του α' γύρου ο Ουζουνίδης θα αποφασίσει για την παραμονή του, σε συνεννόηση με τους άμεσους συνεργάτες του. Για την ώρα, δεν χωράνε προβλέψεις, αλλά σαφέστατα η κλεψύδρα αδειάζει για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού.

Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει διοικητικό στέλεχος που θα απολύσει τον Ουζουνίδη. Κυρίως, γιατί όλοι οι διοικούντες έχουν στοιχηθεί πίσω από τον προπονητή και βασίζονται στην ανοχή και στη στήριξη που έχει από τους οπαδούς. Χωρίς την προστασία που παρέχει ο Ουζουνίδης, τα μέλη της διοίκησης θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα και θα αυξηθούν οι πιέσεις που τους ασκούνται. Αντίστοιχα, το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο δύσκολα θα μεταπείσει τον Ουζουνίδη, άπαξ και πάρει την απόφαση να παραιτηθεί. Πρακτικά, η παραμονή του κόουτς εξαρτάται αποκλειστικά από τον εαυτό του.

Μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Ουζουνίδη θα επιφέρει και την ταυτόχρονη αποχώρηση του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου, του μάνατζερ ο ο οποίος χειρίζεται τις πωλήσεις. Δηλαδή, στο απευκταίο σενάριο της παραίτησης Ουζουνίδη, ο Παναθηναϊκός εκτός από προπονητή και επιτελείο, θα χρειαστεί και έναν υπεύθυνο, που θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χρόνο-μηδέν, να έχει γνωριμίες και διασυνδέσεις και να καταφέρει να φέρει έσοδα μέσω των μεταγραφών. Κοινώς, ένα μικρό θαύμα...

Πάντως, ο Ουζουνίδης στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε το εξής: "σας εγγυώμαι ότι αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να κινδυνεύσει". Μία ατάκα που μπορεί να μεταφραστεί ως ένδειξη παραμονής και διάθεση για μάχη. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα αποσαφηνιστεί στις επόμενες ημέρες...

"ΒΑΡΙΔΙ" Ο ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟ-ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι την πρωταρχική ευθύνη τη φέρει ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο εφοπλιστής έχει προκαλέσει την αναταραχή στον Παναθηναϊκό και έχει εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Ούτε πρόκειται να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, όσο και να ωρύονται μερικοί ότι είναι αναγκασμένος να το κάνει. Ηθικά, ο Αλαφούζος είναι υποχρεωμένος να δώσει λύση στο Τριφύλλι, αλλά νομικά δεν ισχύει κάτι ανάλογο. Επιχειρηματίες τέτοιου βεληνεκούς δεν ενεργούν με συναισθηματισμούς, όπως οι κοινοί θνητοί. Υπολογίζουν τα πάντα με βάση τα συμφέροντά τους και πλέον, ο Παναθηναϊκός είναι "βαρίδι" για τον Αλαφούζο...

Διάδοχη κατάσταση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Κανένας ενδιαφερόμενος δεν έχει επαφές με τον μεγαλομέτοχο ή με τη διοίκηση και το βάρος πέφτει σε όσους έχουν μείνει στην ΠΑΕ. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, ο Βασίλης Κωνσταντίνου και οι υπόλοιποι διοικούντες να εκπονήσουν ένα σχέδιο και να το προτείνουν στους πιστωτές. Ευχής έργο θα ήταν να το διαθέτουν ήδη και να το παρουσιάσουν στις συγκεντρώσεις που έχουν διοργανώσει για αυτή την εβδομάδα. Πρακτικά, εκεί θα μαθευτεί εάν ο Παναθηναϊκός έχει τύχη να αποφύγει το ναυάγιο ή οδεύει ολοταχώς προς τη βύθιση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ