OPINIONS

Νικ-ητής του Survivor!

Νικ-ητής του Survivor!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για το ένστικτο επιβίωσης του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, την οξυδέρκεια του Νικ Καλάθη και τον ψηλό που από μέρα σε μέρα θα προστεθεί στο ρόστερ.

Toένστικτο επιβίωσης σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου του Καλάθη γλίτωσαν τον Παναθηναϊκό από την πιο οδυνηρή ήττα της σεζόν. Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα οι «πράσινοι» έπεσαν από την Ακρόπολη και βρήκαν πορτοφόλι .

Το οφείλουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην ηγετική φυσιογνωμία του Νικ που στο τέλος πήρε την ευθύνη, έτρεξε γρήγορα το γήπεδο, δεν βιάστηκε και τελείωσε με απόλυτη ψυχραιμία τη φάση, χαρίζοντας μια νίκη που 4,5'' νωρίτερα έμοιαζε χαμένη. Η επιλογή του παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς πως είχε μόλις 1/9 σουτ δύο πόντων και 1/3 τρίποντα!

Ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε απλά με τη φωτιά, στην ουσία κάηκε. Με εξαίρεση τα πρώτα 15-17 λεπτά, στην υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα εγκλωβίστηκε περισσότερο από ποτέ στο ΟΑΚΑ, έκανε παιδαριώδη λάθη κι έδωσε δικαιώματα στην εξαιρετική Ζάλγκιρις να αισθανθεί... ΤΣΣΚΑ.

Τελικά, ο Παναθηναϊκός δεν πλήρωσε την έλλειψη συγκέντρωσης που έδειξε στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά στην τελευταία περίοδο, αλλά αν θέλει να είναι προσεκτικός από 'δω και πέρα, θα πρέπει να πάρει τοDVDτου ματς, να το ξεψαχνίσει και να το κάνει οδηγό γι αυτά που έπονται.

Το πιο εντυπωσιακό για τον Παναθηναϊκό ήταν πως το μεν σώμα ήταν στο παρκέ, το δε πνεύμα ταξίδευε αλλού. Η έλλειψη συγκέντρωσης ήταν τόσο έντονη που αποδεικνύεται από απλά πραγματάκια, βασικά στο μπάσκετ. Από το πώς διαχειρίζεσαι τα φάουλ, από το πώς προσπαθείς να «πληγώσεις» τον αντίπαλο που έχει φάουλ, ακόμη και με τον τρόπο που επιλέγεις να αμυνθείς σε κρίσιμες φάσεις του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα έλλειψης συγκέντρωσης να μην κάνει φάουλ ο Καλάθης στον Καβαλιάσουκας στην καρδιά της ρακέτας με τον Παναθηναϊκό να έχει μόλις 2 ομαδικά φάουλ.

Είναι εξίσου παράλογο να μην κάνει φάουλ στον Καβαλιάσουκας στην τελευταία άμυνα της κανονικής διάρκειας με το σκορ στο «Χ», από την στιγμή που ο ψηλός παίρνει από σύμπτωση τη μπάλα στα χέρια του. Γενικότερα, όλος ο Παναθηναϊκός έδειξε να μην έχει συγκέντρωση. Αγνοούνταν βασικές εντολές του Πασκουάλ που ζητούσε αλλαγές στα σκριν, ενώ δεν γίνονταν απλά, βασικά πράγματα στην επίθεση που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρουν τον Παναθηναϊκό στη γ' και τη δ' περίοδο.

Η Ζάλγκιρις επιβεβαίωσε ότι είναι ομάδα με νοοτροπία Σάρας, νοοτροπία νικητή. Καμία άλλη λιθουανική ομάδα δεν θα επέστρεφε από -15 στο ΟΑΚΑ, αλλά αυτή όχι μόνο επέστρεψε, αλλά κρατούσε την τύχη στα χέρια της, είχε πλάνο και έφτασε μια ανάσα από το μεγάλο «διπλό» που θα της έδινε προβάδισμα.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να δει τι πάει λάθος τελευταία. Δεδομένου το πώς εξελίχθηκε το παιχνίδι η νίκη είναι πολύ μεγάλη και αποτελεί ανάσα, ωστόσο, θα πρέπει να δει τι δεν κάνει σωστά. Παίκτες – κλειδιά δεν έχουν την ίδια παρέμβαση που είχαν πριν από 20 μέρες (Ρίβερς, Γκιστ) κι ευτυχώς που αυτή τη φορά υπήρξαν σημαντικότατες βοήθειες από Βουγιούκα, Λεκαβίτσιους που κατάφεραν να καλύψουν το χάντικαπ στην επίθεση.

Ερχεται ψηλός!

Ο Πασκουάλ το πάλεψε, το δοκίμασε, το ρίσκαρε, αλλά το πήρε απόφαση. Η χρονιά δεν βγαίνει χωρίς ψηλό και ο Παναθηναϊκός μπαίνει αποφασισμένος να κλείσει το θέμα. Είναι θέμα χρόνου, ίσως και ημερών, να εντοπιστεί ο «εκλεκτός», που θα καλύψει την «τρύπα» από την αδυναμία του Ογκαστ να βοηθήσει άμεσα.

Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός δεν ψάχνει τον παίκτη που θα τον πάει στο φάιναλ φορ. Αλλωστε τέτοιος δεν υπάρχει στην αγορά κι αν υπήρχε θα τον είχαν ήδη «κλειδώσει» οι ομάδες που είναι αποφασισμένες ακόμη και να αγοράσουν συμβόλαιο. Θα πρόκειται για μια περίπτωση αθλητικού ψηλού που θα ενταχθεί στοrotation,θα προσφέρει 10-15 ποιοτικά λεπτά και θα είναι πιο έτοιμος από τον Ογκαστ.

Ο Τζέρεμι Εβανς, όπως αποκάλυψε τοSport24.gr ,βρέθηκε μια ανάσα από το «τριφύλλι», έδωσε τα χέρια με τον Παναθηναϊκό, αλλά λίγο πριν από τις υπογραφές άλλαξε γνώμη και προτίμησε να περιμένει το ΝΒΑ. Ετσι, οι «πράσινοι» συνεχίζουν την αναζήτηση και δεν αποκλείεται να επανέλθουν, αν ο πρώην παίκτης της Χίμκι δεν βρει αυτό που θέλει στην άλλη άκρη του Ατλαντικούμέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η προσθήκη του «ψηλού» είναι απαραίτητη πλέον στο σημείο που έχει φτάσει η χρονιά. Με δεδομένο ότι η καταλυκτική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου, ο Πασκουάλ δεν έχει άλλα περιθώρια να ρισκάρει.

Χρειάζεται έναν πιο έτοιμο παίκτη, ένα «5άρι» που θα μπορεί να δίνει ανάσες στον Γκιστ και καλό είναι να το κάνει το συντομότερο δυνατό για να τον εντάξει γρηγορότερα στη φιλοσοφία ώστε να είναι πανέτοιμος στα πλέι οφ. Δεδομένο είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από «ψηλό» συγκριτικά μ' έναν κοντό και η απόφαση του Πασκουάλ είναι πέρα για πέρα φυσιολογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ