OPINIONS

Ετσι τα παιδιά γίνονται άνδρες!

Ετσι τα παιδιά γίνονται άνδρες!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για τον Ντίνο Μήτογλου που... έγινε άντρας, τον Παναθηναϊκό που βρήκε κίνητρο στο -10 και τον Σφαιρόπουλο που πρέπει να κάνει αυτοκριτική.

Η πρωτιά ήταν αναμενόμενη, η νίκη πιο πιθανή από την ήττα, αλλά το μεγαλύτερο κέρδος του Παναθηναϊκού ήταν άλλο... Ακούει στο όνομα «Ντίνος Μήτογλου» και από την Δευτέρα το βράδυ ανήκει στο ροτέισον του Πασκουάλ!

Είναι κάτι βραδιές σαν αυτή που τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γίνουν άντρες και ο νεαρός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και είναι πλέον έτοιμος να αισθανθεί ισότιμος μέλος του ρόστερ. Ο «μικρός» ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του ντέρμπι. Δεν είναι μικρό πράγμα να μπαίνεις στο παρκέ και με το καλημέρα να βάζεις τη μπάλα στο παρκέ και να τελειώνεις τη φάση, να σηκώνεσαι με θράσος μπροστά στους ψηλούς του Ολυμπιακού και να αξιοποιείς την πάσα του συμπαίκτη σου, να παίρνεις με σιγουριά το τρίποντο από τα 6,75μ. και στο τέλος να παίζεις και μια μεγάλη άμυνα απέναντι στον Βασίλη Σπανούλη που προσπαθούσε να σε «χτυπήσει» στα αργά πόδια σου.

Ο Μήτογλου δεν έκρινε το ντέρμπι, πιστοποίησε όμως πως η καλοκαιρινή επένδυση που έκανε ο Γιαννακόπουλος ήταν πέρα για πέρα σωστή. Και το απέδειξε σ' ένα ματς – φωτιά, σε ένα ματς ιδανικό για να φωνάξει « είμαι εδώ!».

Διαβάστε εδώ την κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού

Το ντέρμπι είχε την εικόνα που λίγο-πολύ περίμεναν οι περισσότεροι. Ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερο κίνητρο στο ξεκίνημα, έδειξε έτοιμος να... πατήσει πόδι στο ΟΑΚΑ και είχε απέναντί του έναν Παναθηναϊκό που έμοιαζε να είναι αφημένος στο « έλα μωρέ, πρώτοι είμαστε». Το κίνητρο στον αθλητισμό είναι η... βενζίνη του αθλητή και οι «πράσινοι» χρειάστηκαν αυτό το -10 στο ξεκίνημα για να αντιληφθούν πως αν δεν παίξουν δεν πρόκειται να νικήσουν. Ο Ολυμπιακός είχε φρεσκάδα, ενέργεια, αλλά κάθε λεπτό που περνούσε έδινε ένα βηματάκι περιθώριο στον Παναθηναϊκό. Το ΟΑΚΑ ήταν ανέκαθεν η δεύτερη... βενζίνη των «πράσινων» και από την στιγμή που μπήκε στην εξίσωση οι ισορροπίες άλλαξαν.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οσο περνούσε η ώρα ο Πασκουάλ τραβούσε άσους από το μανίκι και ο Σφαιρόπουλος τραβούσε παίκτες στην άκρη του πάγκου, αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τα φάουλ. Το... μεταφυσικό φαινόμενο «Ρίβερς» που βλέπει κόκκινο και δαιμονίζεται, ο Λεκαβίτσιους που έδωσε πολύτιμες λύσεις και ανάσες στον Καλάθη, ο Μήτογλου που πρόσθεσε 7 πολύτιμους πόντους από το πουθενά, ήταν παίκτες καθοριστικοί για τους οποίους ο Ολυμπιακός δεν είχε απάντηση. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σωστά προετοιμασμένοι, φάνηκε από τον τρόπο που έπαιξαν στην πρώτη περίοδο, αλλά λύγισαν από την έλλειψη λύσεων. Ο Σφαιρόπουλος δεν είχε να βγάλει άσους από το μανίκι, δεν είχε καμία βοήθεια από τον πάγκο του και πήγε όσο τον πήγαιναν οι βασικοί του. Απ' όποιον κι αν αναζήτησε επιθετική λύση, δεν τη βρήκε. Ο Στρέλνιεκς έμεινε στον έναν πόντο, ο Ουίλτζερ στους τρεις, ο Τόμπσον στους δύο, ο Μάντζαρης στους πέντε, ο Μιλουτίνοφ στους τρεις. Πραγματικά αδύνατον για μια ομάδα να αντέξει στο ΟΑΚΑ με τέτοια νούμερα...

Το ντέρμπι δεν κρίνει το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός έχει ψυχολογικό αβαντάζ απέναντι στον Ολυμπιακό με τις τρεις νίκες φέτος, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα ενόψει των τελικών. Το ζήτημα για τον μεν Ολυμπιακό είναι να δει πώς μπορεί να απαντήσει στα συν των «πράσινων» και το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να συνεχίσει να εκμεταλλεύται την πληθώρα λύσεων που διαθέτει...

Διαβάστε εδώ την κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Υ.Γ.1: Εκτός όλων των άλλων η δήλωση του Σφαιρόπουλου για τη διαιτησία είναι βιαστική και υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης, τόσης που φαίνεται από τα λεγόμενά του. Μια ομάδα που χάνει, το πρώτο που οφείλει να κάνει είναι αυτοκριτική κι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο από τον Ελληνα τεχνικό που φέτος έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές τον Παναθηναϊκό κι έχει αποχωρήσει ηττημένος από το παρκέ.

Οσα λάθη κι αν κάνει η διαιτησία δεν είναι αρκετά για να δικαιολογηθεί η αδυναμία του Ολυμπιακού να βρει τρόπο απέναντι στους «πράσινους». Η γενικευμένη προσπάθεια του Ολυμπιακού να μεταφέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στο διαιτητικό τρίο δεν θεωρώ πως βοηθάει μια ομάδα που ψάχνει να βρει τον τρόπο, αλλά μια ομάδα που αναζητά άλλοθι. Κι αυτό δεν αποτελεί κρίση για το αν η διαιτησία ήταν καλή ή κακή, αποτελεί μια σταθερή μου άποψη που αφορά όλους εκείνους που ξεκινούν και τελειώνουν με τη διαιτησία, με πρώτο και... καλύτερο τον Παναθηναϊκό, όταν αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ