OPINIONS

Άλλος Ολυμπιακός όταν μπουν όλοι!

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αλέξης Βιρβίλης αναλύει πως 'ηχησε "καμπανάκι" στη Νέα Σμύρνη για τον Ολυμπιακό, αλλά μία ομάδα με 20 νέους ποδοσφαιριστές και νέο προπονητή δεν μπορεί να δείξει μέσα σε ενάμισι μήνα ποιο είναι το ταβάνι της.

Ο Ολυμπιακός έβγαζε προς τα έξω μετά το τέλος του αγώνα της Ν. Σμύρνης ότι στηρίζει απόλυτα τις επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο προχώρησε σε αυτή τη διαρροή, αλλά ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει ότι υπάρχει κάποια περιρρέουσα ατμόσφαιρα από τον κόσμο ή από τα ΜΜΕ ότι υπάρχει θέμα με τον Πορτογάλο τεχνικό.

Η αλήθεια είναι ότι όντως μετά τη διακοπή του Σεπτεμβρίου, ο Ολυμπιακός κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο δεν ήταν αυτός που είχαμε συνηθίσει. Το παιχνίδι με την Μπέτις δεν το βάζουμε καν στην "εξίσωση", γιατί μιλάμε για την ομάδα που έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα πλέον ποσοστά κατοχής στην Primera Division.

Χωρίς να θέλουμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πχ. ο Αστέρας Τρίπολης δεν είναι Λεβαδειακός και ΠΑΣ Γιάννινα που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός πριν από τη διακοπή. Ούτε και ο Πανιώνιος που ήταν κολλημένος με την πλάτη στον τοίχο και έψαχνε το "restart" είναι Λεβαδειακός και ΠΑΣ, πόσo μάλλον όταν παίζει εντός.

Πάμε τώρα στα περί στήριξης προς τον Μαρτίνς. Μα γιατί να μην στηριχθεί ο Πορτογάλος τεχνικός; Εκείνος δεν ήταν ο εκλεκτός του Καρεμπέ εδώ κι έναν χρόνο; Εκείνος δεν ήταν ο προπονητής που ήρθε Απρίλιο για να κάτσει να μελετήσει έναν-έναν τους παίκτες και να χτίσει μαζί με τη διοίκηση τον Ολυμπιακό της περιόδου 2018-19; Εκείνος δεν ήταν που οδήγησε την ομάδα στους ομίλους του Europa League ξεπερνώντας το εμπόδιο της 7ης ομάδας της Premier League;

Εκείνος δεν είναι που μαζί με τους ποδοσφαιριστές και όλο τον οργανισμό έχουν κάνει τους οπαδούς να πηγαίνουν με ευχάριστη διάθεση στο γήπεδο, επειδή βλέπουν ότι κάτι καλό χτίζεται;

ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι (ακόμη) μία καινούρια ομάδα. Μια ομάδα φτιαγμένη από την αρχή. Δεν γίνεται μέσα σε ενάμιση μήνα να μοιράζει "τεσσάρες" και "πεντάρες". Ούτε να "σκορπάει" στους τέσσερις ή στους πέντε ανέμους τους αντιπάλους του στο ελληνικό πρωτάθλημα σε έναν μήνα.

Και το "σε έναν μήνα" δεν το γράφουμε τυχαία. Μετά τη διακοπή του Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον Ολυμπιακό της φετινής περιόδου. Όταν θα μπουν οι Τουρέ, Ναουέλ, Γκιλιέρμε και δύσκολα θα βγαίνουν από την ενδεκάδα. Όταν θα δούμε τον Νάτχο να είναι σε μία κατάσταση ικανή για να βγάζει σερί 90λεπτα. Όταν θα έχουν προσαρμοστεί 100% ο Μεριά, ο Ποντένσε. Όταν ο Τοροσίδης θα έχει πάνω του ένα δίμηνο και θα φτάσει στα επίπεδα που τον γνωρίζαμε.

Αυτό λέει, άλλωστε, μέσες άκρες και ο Μαρτίνς σε διάφορες συζητήσεις που κάνει στον Ρέντη.

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ", ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ

Σίγουρα, ήχησαν κάποια "καμπανάκια" με Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο. Κατά τη γνώμη μας, όμως, είναι απολύτως φυσιολογικά. Με τους Αρκάδες ο Τόνσο έχασε μοναδική ευκαιρία για το 1-2 και ο Νάτχο πέτυχε το 2-1. Με τον Πανιώνιο οι Ντουρμισάι και Σπιριντόνοβιτς δοκίμασαν τα πόδια τους από μακρινή απόσταση για το 1-0 και ήρθε ο Χασάν για το 0-1.

Ναι, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχει και λίγο ρέντα ο Ολυμπιακός που βρίσκει τον τρόπο να σκοράρει στις καθυστερήσεις. Ρέντα που σε πολλά παιχνίδια δεν είχε πέρσι και πρόπερσι, όταν με μία υποψία ευκαιρίας δεχόταν γκολ από το πουθενά. Ας μην συγκρίνουμε όμως τις προηγούμενες δύο σεζόν με τη φετινή. Ας μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα.

Σημασία έχει το "τώρα" και τα όσα θα κάνει ο Ολυμπιακός από τώρα και στο εξής. Και το "τώρα" έχει πρόσημο θετικό. Όποιος θεωρεί ότι με 20 νέα πρόσωπα και με νέο προπονητή θα έβλεπε χημεία με το "καλημέρα", τότε είναι βαθιά νυχτωμένος.

Να σας θυμίσουμε πότε άρχισε να παίρνει μπρος για τα καλά ο Ολυμπιακός του Σίλβα; Γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη χωρίς να έχει συμβεί όλο αυτό το "λίφτινγκ" στο ρόστερ. Οπότε, ας δώσουμε κι άλλο χρόνο στον Ολυμπιακό του Μαρτίνς και ας μην στήνουμε κόσμο και κοσμάκη στον τοίχο.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΠΩΣΗ

Φυσικά η κριτική πρέπει να γίνεται, αλλά σε λογικά πλαίσια. Κι όταν η κριτική γίνεται βάσει ρεπορτάζ, τότε αυτό θα ήταν το ιδανικότερο. Αν ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε με τον Μαρτίνς με βάση τα όσα είπε χθες μετά το ματς της Ν. Σμύρνης, έχει να κάνει με το ότι δεν είδε κόπωση.

Υπήρχε κόπωση... Το επιβεβαίωναν εμμέσως και ορισμένοι ποδοσφαιριστές χθες το βράδυ. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ξαναζήσει αυτό που ζουν τώρα και είναι κάπως... άπειρα να διαχειριστούν το κορμί τους σε συνθήκες μεγάλης πίεσης και έντασης.

Κόπωση, λοιπόν, υπήρχε και είναι ολοφάνερο ότι θα πρέπει ο Μαρτίνς να δει λίγο περισσότερο το ρόστερ του, να αρχίσει να βάζει περισσότερους ποδοσφαιριστές στην εξίσωση, γιατί έως τώρα πορεύεται μόνο με 13-14 με ματς ανά τρεις-τέσσερις μέρες και με αρκετούς εξ αυτών να τρέχουν στις Εθνικές τους ομάδες.

Βέβαια, ο Μαρτίνς και ο κάθε προπονητής είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποιο είναι το καλύτερο για μία ομάδα. Εκείνος ζει καθημερινά τους παίκτες του και κάνει τις επιλογές του.

Από εκεί και πέρα, παρατηρείται μία καθυστέρηση στην ενεργοποίηση ορισμένων ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν να μπουν στο "κάδρο" ενόψει της τριάδας – φωτιά που ακολουθεί με ΠΑΟΚ, Μίλαν και ΑΕΚ. Μας φαίνεται περίεργο για τα δεδομένα του Μαρτίνς, να ρίξει στη "μάχη" ακόμα και ως βασικούς σε αυτά τα τρία παιχνίδια, κάποια από τα παιδιά που θα πάρουν φανέλα βασικού με τον Λεβαδειακό την Πέμπτη (27/9).

Το πιθανότερο είναι να πάει στους ίδιους 13-14, με μοναδική εξαίρεση τον... αντι-Τσιμίκα στο Μιλάνο που θα είναι είτε ο Τοροσίδης (αν ξεπεράσει τις ενοχλήσεις), είτε ο Κούτρης.

ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ

Στο τραπέζι πάντως πρέπει να ρίξουμε και κάτι άλλο που έχει τη σημασία του. Θυμάστε τι είπε μεσοβδόμαδα ο Μαρτίνς σε δηλώσεις του; Ότι έχει το πιο πλούσιο ρόστερ στην καριέρα του. Πώς να μην το είχε άλλωστε;

Και για τον Μαρτίνς είναι κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό που ζει. Δεν ήταν σε ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό. Δεν ήταν σε ομάδες που έρχονταν οι διακοπές λόγω Εθνικών ομάδων και του έφευγαν καμιά 15αριά ποδοσφαιριστές.

Και εκείνος εν μέρει μαθαίνει μέρα με τη μέρα τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην προπονητική του καριέρα. Είπαμε όμως: Δώστε του κι άλλο χρόνο, γιατί ακόμη δεν έχουν μπει όλοι οι ποδοσφαιριστές στην εξίσωση. Λάθη θα κάνει και δεν έχουμε δει ακόμη "πάνοπλο" τον Ολυμπιακό. Και θα κάνει λάθη, επειδή δουλεύει, δεν κάθεται και κοιτάζει τα... ταβάνια στον Ρέντη.

Το σημαντικό είναι ότι η δουλειά μέχρι στιγμής έχει γίνει. Το 4Χ4 και πάει ως πρωτοπόρος στο παιχνίδι της Κυριακής (30/9) με τον ΠΑΟΚ, εκεί όπου οφείλουν πρωτίστως οι παίκτες να αποδείξουν ότι έχουν χαρακτήρα. Άλλωστε, από το ξεκίνημα της σεζόν για τα ματς με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ την 5η και 6η αγωνιστική μιλούσαν. Ευκαιρία λοιπόν να αποδείξουν αυτή την "κάψα" τους στο χορτάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ