OPINIONS

Η φανέλα με το "7"

Η φανέλα με το "7"

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Αντουάν Γκριεζμάν, τους δύο κυρίους που μπορούν να σημαδέψουν τον τελικό του Euro 2016 (φωτογραφίες+videos).

Οι μέρες της δημιουργίας (και της εβδομάδας) ήταν εφτά, την έβδομη μέρα ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, ο Νώε έβαλε στην κιβωτό εφτά ζεύγη ζώων και πτηνών, εφτά πλεξίδες είχαν τα μαλλιά του παντοδύναμου Σαμψών, εφτά είναι τα θανάσιμα αμαρτήματα, εφτά είναι τα σώματα του Ηλιακού Συστήματος που είναι ορατά με γυμνό μάτι από την Γη, η αρχαία Ελλάδα είχε εφτά σοφούς, η Ρώμη χτίστηκε πάνω σε εφτά λόφους, τα χρώματα του φάσματος του ουράνιου τόξου είναι εφτά, εφτά είναι οι νότες στο πεντάγραμμο, εφτά οι νάνοι της Χιονάτης και ο αριθμός του Τζέιμς Μποντ είναι το «007». Θέλετε και άλλα; Εφτά τραγούδια θα σας πω. Α, και οι δύο (a priori) μεγάλοι πρωταγωνιστές του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος φορούν (και τιμούν) την φανέλα με το «7»!

Κριστιάνο Ρονάλντο και Αντουάν Γκριεζμάν είναι, μαζί με τον Γκάρεθ Μπέιλ, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Euro που ρίχνει αυλαία. Μόνο ένας εκ των δύο, όμως, θα κρατήσει την τελευταία, πολύ γλυκιά γεύση, παρέα με το πολυπόθητο τρόπαιο στην αγκαλιά του. Τι έκαναν για να φτάσουν μέχρι εδώ; Σε τι μοιάζουν; Σε τι διαφέρουν;

Η φανέλα με το "7"

Ο Κριστιάνο στο Euro: Δεν ξεκίνησε καλά, με τις γκρινιάρικες δηλώσεις για το πώς πανηγύρισαν οι Ισλανδοί την ισοπαλία τους με την Πορτογαλία στην πρεμιέρα. Συνέχισε ακόμα χειρότερα, χάνοντας το πέναλτι που θα έδινε στην ομάδα του τη νίκη επί της Αυστρίας. Ρέφαρε, και με το παραπάνω, στην ισοπαλία – πρόκριση με την Ουγγαρία (3-3), όπου πέτυχε δύο γκολ (το ένα με καταπληκτικό τακουνάκι) και έδωσε μια ασίστ στον Νάνι, ώστε να στείλει την ομάδα του Φερνάντο Σάντος στα νοκ άουτ.

Εκεί, δεν έλαμψε με Κροατία και Πολωνία, αν και από δικό του σουτ προήλθε στη συνέχεια το γκολ – πρόκριση του Ρικάρντο Κουαρέσμα κόντρα στους Κροάτες, ενώ στην διαδικασία των πέναλτι με τους Πολωνούς, σκόραρε από την άσπρη βούλα και «επέλεξε» εύστοχα ποιοι θα σουτάρουν, σε συνεννόηση βεβαίως με τον Σάντος.

Στον ημιτελικό με την Ουαλία, ήταν ξανά καθοριστικός. Με άλμα που θα ζήλευε και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, σκόραρε με κεφαλιά – οβίδα, σέρβιρε το δεύτερο γκολ στον Νάνι και έφερε την Πορτογαλία στον τελικό, δώδεκα χρόνια μετά την τραυματική (ελέω Ελλάδας) διοργάνωση μέσα στο σπίτι της.

Η φανέλα με το "7"

Ο Γκριεζμάν στο Euro: Όπως και ο Κριστιάνο, δεν ξεκίνησε καλά. Ήταν άφαντος στην πρεμιέρα με την Ρουμανία και ο Ντιντιέ Ντεσάν επέλεξε να του χτυπήσει καμπανάκι, αφήνοντας τον στον πάγκο για την αναμέτρηση με την Αλβανία. Σε αυτή, όμως, μπήκε ως αλλαγή και άνοιξε με κεφαλιά τον δρόμο για τη νίκη – πρόκριση.

Το ματς με την Ελβετία πέρασε στο ρελαντί και, στα νοκ άουτ, άρχισε το «σόου» του. Με την Ιρλανδία γύρισε μόνος του ένα παιχνίδι που ζόρισε ιδιαιτέρως για την Γαλλία, με την Ισλανδία συνέβαλε στην παράσταση των «τρικολόρ» στο πρώτο ημίχρονο και, στον ημιτελικό με την Γερμανία, ξόρκισε μόνος του την «κατάρα» των Γάλλων κόντρα στη «νατσιοναλμαντσάφτ».

Έξι γκολ, ο τίτλος του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης στο τσεπάκι (εκτός και αν κάποιος εκ των Κριστιάνο, Νάνι, Ζιρού ή Παγέ πετύχει τέσσερα τέρματα στον τελικό!) και η επιβεβαίωση ότι δικαιούται να αντιμετωπίζεται και αυτός ως σούπερ σταρ.

Η φανέλα με το "7"

Η τελευταία ευκαιρία; Για τον Κριστιάνο, σε επίπεδο Euro, σχεδόν. Σε τέσσερα χρόνια, ο Πορτογάλος θα είναι 35 ετών. Και μπορεί να είναι υπέρ αθλητής, αλλά στις τελευταίες διοργανώσεις φάνηκε ότι φτάνει πολύ καταπονημένος. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας έδωσε το παρών απλά και μόνο επειδή τον υποχρέωσαν οι χορηγοί και ήταν άφαντος, σε αυτό το Euro ξεχωρίζει χάρη στην κλάση και την προσωπικότητά του. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία, τουλάχιστον για ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο Γκριεζμάν, αντίθετα, θα έχει περισσότερες ευκαιρίες. Στα 25 του χρόνια, άλλωστε, ο Γάλλος επιθετικός πλησιάζει (δεν έχει φτάσει ακόμα) στην ηλικία που θεωρείται η καλύτερη για έναν ποδοσφαιριστή (27 με 30). Ωριμάζει διαρκώς, δείχνει προσωπικότητα, βελτιώνεται με το πέρασμα των αγώνων και, παρ’ ότι δεν έχει φτάσει στο πικ του, θέλει τον πρώτο πολύ μεγάλο τίτλο της καριέρας του. Και να μην τον πάρει, πάντως, έχει ακόμα μπροστά του πολλές διοργανώσεις.

Η φανέλα με το "7"

Η προηγούμενη συνάντησή τους: Έλαβε χώρα πριν από 43 ημέρες, είχε ως μεγάλο νικητή τον Κριστιάνο και άφησε πολύ πικρή γεύση στον Γκριεζμάν. Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Τζουσέπε Μεάτσα» στο Μιλάνο κρίθηκε στα πέναλτι, αλλά και από ένα πέναλτι στην κανονική διάρκεια.

Ναι, η Ατλέτικο ήταν αυτή που ισοφάρισε με τον Γιανίκ Φερέιρα Καράσκο το γρήγορο γκολ του Σέρχιο Ράμος, αλλά ενδιάμεσα ο Γκριεζμάν είχε αστοχήσει από την άσπρη βούλα, στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Κέιλορ Νάβας.

Ο «CR7», από την άλλη, ζήτησε από τον Ζινεντίν Ζιντάν να αναλάβει το τελευταίο πέναλτι, έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Γιάν Όμπλακ και έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης την «Βασίλισσα» για ενδέκατη φορά.

Απόψε, ο «Γκρίζι» θα βρει μπροστά του ξανά τον Πέπε και τον Κριστιάνο, αλλά και τον Άγγλο διαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος σφύριξε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και ορίστηκε από την UEFA για να διευθύνει και αυτόν του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Déjà vu ή αλλαγή σεναρίου; Η απάντηση, μέσα στο γήπεδο.

Η φανέλα με το "7"

Ομοιότητες: Έχουν το γκολ στο αίμα τους. Το κυνηγούν με κάθε τρόπο και έχουν πολλές εναλλακτικές για να φτάσουν σε αυτό. Ο Κριστιάνο έχει «δυναμίτη» στο δεξί του πόδι, αλλά τα καταφέρνει μια χαρά και με το αριστερό, διαθέτει ελατήρια στα πόδια και κυριαρχεί στο ψηλό παιχνίδι.

Ο Γκριεζμάν είναι δέκα εκατοστά πιο κοντός, αλλά ξέρει να παίρνει την κατάλληλη θέση μέσα στην περιοχή και σκοράρει πολύ συχνά με κεφαλιά, ενώ το καλό του πόδι είναι το αριστερό, χωρίς να έχει το δεξί μόνο για να ανεβαίνει στο τρόλεϊ.

Εκτός γηπέδου, έζησαν αμφότεροι τα «τρελά» τους χρόνια, έστω και αν ο «CR7» το έκανε σε μεγαλύτερη κλίμακα και με μεγαλύτερο φάσμα συντρόφων. Ο Πορτογάλος βγήκε από μια σχέση αρκετών ετών με την Ιρίνα Σάικ και δείχνει να έχει αφοσιωθεί στον γιο του.

Ο Γκριεζμάν έφτασε να δει τις γαλλικές εφημερίδες να τον αποκαλούν «ηλίθιο» επειδή συμμετείχε σε ένα λίγο «άγριο» πάρτι με συμπαίκτες του στην Εθνική Κ21, αλλά είναι πλέον σε σταθερό δεσμό με την Έρικα Τσοπερένα και, από τον Απρίλιο, καμαρώνει ως χαζομπαμπάς για την γλυκιά Μία. Α, έχουν ένα ακόμα κοινό. Είναι γείτονες στην πολυτελή περιοχή «Λα Φίνκα» της Μαδρίτης όπου διαμένουν.

Η φανέλα με το "7"

Διαφορές: Με το πέρασμα των χρόνων, ο Κριστιάνο δεν συμμετέχει πλέον τόσο πολύ στο παιχνίδι δημιουργίας και προτιμά να εκτελεί, να τελειώνει φάσεις. Έχει περιορίσει τις ντρίμπλες, το ένας εναντίον ενός και ψάχνει πως θα απειλήσει την αντίπαλη εστία.

Ο Γκριεζμάν, έξι χρόνια νεότερος, έχει μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του, επειδή κινείται συνεχώς ανάμεσα στις γραμμές, ψάχνει τις συνεργασίες και, παρ’ ότι το γκολ είναι το πρώτο του ζητούμενο, έχει τις ασίστ και στο ρεπερτόριό του, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον «CR7».

Εκτός γηπέδου, η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Ο Κριστιάνο δεν έχει κάνει ούτε ένα τατουάζ, γιατί θέλει να μπορεί να δίνει αίμα. Ο Αντουάν, αντίθετα, έχει «χτυπήσει» αρκετά στο σώμα του, με πιο χαρακτηριστικό το πρώτο, στα αραβικά, το οποίο αποτελεί και το μότο ζωής του Γάλλου επιθετικού: «Κάνε την ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρό σου μια πραγματικότητα».

Η φανέλα με το "7"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ