OPINIONS

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο

Ο Γκάρεθ Μπέιλ των 101 εκατομμυρίων ευρώ κοντεύει τους 40 (!) τραυματισμούς σε οκτώ χρόνια. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο παρουσιάζει την πορεία του Ουαλού σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα από αριθμούς (photos+videos).

101 εκατομμύρια ευρώ, δύο γκολ που έκριναν δύο τίτλους (ο ένας ιστορικός), πέντε μυϊκοί τραυματισμοί στο ίδιο σημείο και 90, άχρηστα λεπτά κόντρα στην Ανδόρα. Μερικοί από τους αριθμούς του Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης θυμίζουν σκοτσέζικο (και όχι ουαλικό) ντους.

Στις 8 Οκτωβρίου, η Πορτογαλία σφράγισε, κόντρα στην Δανία, την πρόκριση στο Euro2016. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε άδεια για να λείψει από το αδιάφορο ματς με την Σερβία, πήγε τριήμερο στο Μαρόκο και την Δευτέρα (12/10) προπονούνταν με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο

Το Σάββατο (10/10), η Ουαλία έχανε στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά πανηγύριζε την ιστορική πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Γκάρεθ Μπέιλ, παρά τα συνεχή μυϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζει και την επισήμανση του ιατρικού τιμ της Ρεάλ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ζήτησε να παραμείνει και έπαιξε 90 λεπτά στο «άχρηστο» ματς με την Ανδόρα (13/10), όπου πέτυχε και γκολ. Ο κόσμος γιόρταζε στις εξέδρες, αλλά ο αστέρας της εθνικής ομάδας τελείωνε το ματς «με κράμπες», όπως εξήγησε.

Οι «κράμπες», όμως, αποδείχθηκαν ένας ακόμα τραυματισμός στο υποκνημίδιο του αριστερού ποδιού. Ο Μπέιλ έπαιξε 45 λεπτά με την Λεβάντε και έγινε αλλαγή στο ημίχρονο από τον Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν «κουρασμένος». Δεν ήταν κουρασμένος κόουτς, τραυματίας ήταν. Και αυτός είναι αισίως ο πέμπτος παρόμοιος τραυματισμός (και ένατος συνολικά!) του 26χρονου Ουαλού σε δυόμισι χρόνια παρουσίας του στην «βασίλισσα».

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο

Η «Marca» της Τρίτης (20/10) «ακτινογραφεί» τους εννέα τραυματισμούς του Γκάρεθ Μπέιλ ως παίκτης της Ρεάλ

Ο «Γολγοθάς» του Μπέιλ

Από τον Αύγουστο του 2013, όταν «προσγειώθηκε» στην Μαδρίτη ως η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών (έστω και αν η Ρεάλ υποστηρίζει ότι στοίχισε 91 και όχι 101 εκατομμύρια ευρώ, για να μην «πληγώσει» τον εγωισμό του Κριστιάνο Ρονάλντο), ο Ουαλός αντιμετώπισε ήδη εννέα μυϊκά προβλήματα.

Άλλα σοβαρότερα και άλλα όχι, τον έχουν υποχρεώσει να είναι βασικός μόνο στο 67% των επίσημων αγώνων της Ρεάλ (!), από τότε που φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της.

Στην πρώτη του σεζόν έπαιξε σε 36 από τα συνολικά 60 ματς, την δεύτερη 44 από τα 59, ενώ φέτος έχει ήδη χάσει τέσσερα από τα δέκα και αναμένεται να απουσιάσει, τουλάχιστον, από τα επόμενα δύο.

Η αρχή έγινε μόλις στο δεύτερο επίσημο παιχνίδι του (22/09/13). Στην προθέρμανση του αγώνα πρωταθλήματος με την Χετάφε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ένιωσε ενοχλήσεις στον αριστερό μηρό και έμεινε μια εβδομάδα εκτός δράσης. Ακολούθησε, αμέσως μετά (28/09), τραυματισμός στον δεξιό μηρό, στο ντέρμπι με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος τον άφησε εκτός για τρεις εβδομάδες.

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο

Από τις εννέα «αναποδιές» που έχει αντιμετωπίσει ο Ουαλός ως «Μπλάνκο», οι εφτά εντοπίζονται στο αριστερό πόδι, ενώ οι πέντε εξ’ αυτών είναι στην ταλαιπωρημένη γάμπα, η οποία παρουσιάζει προβλήματα που ταιριάζουν περισσότερο σε έναν σπρίντερ και όχι σε ποδοσφαιριστή.

Το μεγάλο προσόν του Μπέιλ, άλλωστε, είναι η ταχύτητα και φαντάζει λογικό να επιβαρύνει τα πόδια του, έστω και αν όχι σε τέτοιο βαθμό. Ο «πονοκέφαλος» με το αριστερό υποκνημίδιο έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2013, ύστερα από κόντρα με τον Άλβαρο Αρμπελόα σε προπόνηση της ομάδας.

Έκτοτε, είχε δύο παρόμοια προβλήματα την περυσινή σεζόν, ενώ φέτος ήδη δύο φορές τον οδήγησαν στο ιατρείο, με τον προβληματισμό στους ανθρώπους της Ρεάλ να μεγαλώνει, όσο αυξάνονται και οι ημέρες του μακριά από τις υποχρεώσεις της ομάδας.

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο

Η σπονδυλολίσθηση και τα γκολ-κούπες

Τον Οκτώβριο του 2013, όταν τα μυϊκά προβλήματα του Μπέιλ είχαν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, η εφημερίδα «Marca» υποστήριξε ότι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου υποφέρει από έναν τραυματισμό που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση: Δισκοκήλη σε δύο σπονδύλους και σπονδυλολίσθηση σε άλλους δύο!

Η Ρεάλ Μαδρίτης έσπευσε να διαψεύσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, παραδεχόμενη όμως ότι «ο Μπέιλ έχει μόνο (σ.σ. μόνο;) μια μικρή χρόνια σπονδυλολίσθηση που δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην καριέρα του», με τον τότε επικεφαλής του ιατρικού τιμ, Κάρλος Ντίεθ, να υποστηρίζει πως «προπονείται κανονικά, από την ακίνδυνη σπονδυλολίσθηση δεν αισθάνεται καμία ενόχληση και φυσικά δεν τίθεται θέμα εγχείρησης».

Γιατροί δεν είμαστε, αλλά τα συνεχή προβλήματα πρέπει να έχουν κάποια εξήγηση και κανείς μέχρι τώρα δεν την έχει δώσει. Ο Μπέιλ μια παίζει και δύο δεν παίζει και, με εξαίρεση το δεύτερο μισό της πρώτης σεζόν, δεν έχει δικαιολογήσει τον πακτωλό χρημάτων που δαπανήθηκε για την απόκτησή του από την Τότεναμ.

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο

Τι έκανε σε εκείνο το δεύτερο μισό; Σημείωσε δύο γκολ που έφεραν ισάριθμους τίτλους: Το «διαστημικό» τέρμα στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας κόντρα στην Μπαρτσελόνα (εν τη απουσία του τραυματία Κριστιάνο Ρονάλντο), όταν «κατάπιε» σε μια απίστευτη κούρσα τον Μαρκ Μπάρτρα, αλλά και το δεύτερο (και καθοριστικό) γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Σέρχιο Ράμος, ο οποίος είχε ισοφαρίσει στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας, θα μείνει πάντα ως «ο ήρωας της Decima» (της πολυπόθητης δέκατης κούπας), αλλά και ο Μπέιλ έχει βάλει το δικό του, πολύτιμο λιθαράκι.

Η γκολάρα με την Μπαρτσελόνα…

..και το γκολ – κούπα με την Ατλέτικο

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο

Οκτώ χρόνια, 37 τραυματισμοί!

Στην περίπτωση του, οι αριθμοί λένε την απόλυτη, πικρή αλήθεια. Από το 2007, όταν μεταγράφηκε στην Τότεναμ ύστερα από την πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας στην Σαουθάμπτον, ο Γκάρεθ Φρανκ Μπέιλ έχει υποστεί 37 (!) διαφορετικούς τραυματισμούς.

Το 2007 έκανε εγχείρηση για ρήξη συνδέσμων στον δεξί αστράγαλό του, το 2009 έκανε εγχείρηση στον μηνίσκο του αριστερού του γόνατου, στη συνέχεια είχε προβλήματα με την πλάτη (η σπονδυλολίσθηση που λέγαμε), το ισχίο, τον ώμο, τον οπίσθιο μηριαίο και τον αστράγαλο (το πιο ταλαιπωρημένο σημείο του σώματός του), πριν «μεταφέρει» τα προβλήματα του στην Μαδρίτη.

Εκεί, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν μάθει να λατρεύουν, αλλά και να μισούν, έναν χαρισματικό ποδοσφαιριστή με γυάλινα πόδια. Το όνομά του; Άριεν Ρόμπεν. Στην ισπανική πρωτεύουσα νιώθουν ότι ζουν ένα déjà vu. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο «νέος Ρόμπεν» στοίχισε περί τα 75 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τον πρώτο και, στα όνειρα τουλάχιστον του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ, θα είναι ο νέος ηγέτης της Ρεάλ, διαδεχόμενος τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Γκάρεθ Μπέιλ, ένα γυάλινο είδωλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ