OPINIONS

"Εχθροί" για 90 λεπτά

"Εχθροί" για 90 λεπτά

Η μπάλα φέρνει αντιμέτωπα αδέλφια και πατεράδες με τους γιους τους, σε μερικά φιλαράκια θα κολλούσε; Στο Ρεάλ - Μπαρτσελόνα (21/11), καλοί φίλοι θα αφήσουν για 90 λεπτά στην άκρη την σχέση τους. Προέχει η νίκη, η επικράτηση του "μισητού" αντιπάλου. Και μετά, βεβαίως, όλα μέλι γάλα! (videos+photos)

Υπήρξαν συμπαίκτες στη Σάντος για μόλις μια σεζόν, αλλά μεταξύ τους υπήρχε «χημεία» από την πρώτη στιγμή. Μετά από την σύντομη συνύπαρξη, οι δρόμοι τους χώρισαν, αλλά μιλούν πολύ συχνά στο τηλέφωνο. Ντανίλο και Νεϊμάρ, μάλιστα, θα μπορούσαν τώρα να είναι συμπαίκτες, αν σε αυτές τις συνομιλίες, ο «Νέι» εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία για να «ψήσει» τον φίλο του να μετακομίσει από την Πόρτο στην Μπαρτσελόνα.

"Εχθροί" για 90 λεπτά

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, η εφημερίδα «Sport» της Βαρκελώνης υποστήριζε ότι η φιλία των δύο ποδοσφαιριστών θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε ο Ντανίλο να πει το «ναι» και να γίνει στην Μπάρτσα ο «αντί - Ντάνι Άλβες». Εκείνη την εποχή, ο τελευταίος δεν είχε ανανεώσει ακόμα το συμβόλαιό του και οι Καταλανοί έβλεπαν στον Ντανίλο τον ιδανικό αντικαταστάτη του.

"Εχθροί" για 90 λεπτά

Από το υποθετικό «Ο Νεϊμάρ «αποκτά» τον Ντανίλο» της «Sport» (αριστερά) στο πραγματικό «η Ρεάλ απέκτησε τον Ντανίλο» της «Marca»

« Είναι φίλος μου και μιλάω μαζί του για τα πάντα, αλλά είναι λογικό να μην μιλάμε για μεταγραφές, αλλά για φυσιολογικά πράγματα» ξεκαθάριζε εκείνες τις ημέρες ο δεξιός μπακ της Πόρτο, με τον φίλο του και σταρ των «μπλαουγκράνα» να προσθέτει πως « είναι ένας μεγάλος παίκτης, ικανός να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο, αλλά δεν θα ήταν σωστό να του πω να πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Αυτό που θέλω, ως φίλος, είναι να νιώσει ευτυχισμένος για την απόφαση που θα πάρει μόνος του».

Λίγες εβδομάδες μετά το πρωτοσέλιδο της «Sport», η «Marca» της Μαδρίτης κυκλοφορούσε με την (επιβεβαιωμένη) είδηση της μεταγραφής του Ντανίλο στην Ρεάλ, έναντι 31,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι φήμες λένε ότι ο «Νέι» προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να τον μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Και το απόγευμα του Σαββάτου (21/11), εφόσον ο Ράφα Μπενίτεθ αποφασίσει να ξεκινήσει τον Ντανίλο στην ενδεκάδα, οι δύο καλοί φίλοι θα τεθούν άμεσοι αντίπαλοι, αφού ο Νεϊμάρ παίζει στα αριστερά και «πέφτει» επάνω στο δεξί μπακ.

Ο χορός του Ντανίλο με τον Νεϊμάρ

"Εχθροί" για 90 λεπτά

Ινιέστα, το «αφεντικό» του Νάβας

Εφόσον ο Κέιλορ Νάβας ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και δώσει το παρών στο «Clasico», ακόμα και ως αναπληρωματικός, είναι δεδομένο ότι θα προσεγγίσει τον Αντρές Ινιέστα. Και μπορούμε να «μαντέψουμε» τι θα πει στον αρχηγό της Μπαρτσελόνα, εκτός από τα τετριμμένα σε τέτοιες περιπτώσεις. « Τι κάνει ο πατέρας σου; Πολλά χαιρετίσματα να του δώσεις».

Ο λόγος; Ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης δεν ξεχνάει το παρελθόν του. Η πόρτα του ισπανικού ποδοσφαίρου άνοιξε διάπλατα το 2010 και το έκανε χάρη στην Αλμπαθέτε, ομάδα στην οποία ήταν μεγαλομέτοχος ο Χοσέ Αντρές Ινιέστα, πατέρας του «Αντρεσίτο»! Ο Ινιέστα δεν ξεχνάει τις ρίζες του και βοηθάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πρώτη του ομάδα, στην οποία έπαιξε όταν ήταν μόλις δέκα ετών και πριν ενσωματωθεί στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα.

Ο μπαμπάς Ινιέστα, μέσω του οποίου ο Νάβας απέκτησε καλή σχέση και με τον Αντρές, διαπραγματεύτηκε ακόμα την μετακίνηση του Κέιλορ στην Λεβάντε, η οποία στοίχισε στην ομάδα της Βαλένθια μόλις 200 χιλιάδες ευρώ. Και λέμε μόλις, γιατί δύο χρόνια αργότερα, η Λεβάντε έβαλε στα ταμεία της δέκα εκατομμύρια ευρώ, αφού τόση ήταν η ρήτρα αποδέσμευσης. Το επίθετο «Ινιέστα», λοιπόν, σημάδεψε ανεξίτηλα την ζωή και την καριέρα του Κέιλορ Νάβας.

"Εχθροί" για 90 λεπτά

«Φίλε, να μείνεις δεύτερος»

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο μέσα στο γήπεδο. Και το κάνει εδώ και οκτώ χρόνια, αφού Ιβάν Ράκιτιτς και Λούκα Μόντριτς έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά στις 8 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν ο πρώτος έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Κροατίας. «Κόλλησαν» μέσα στο γήπεδο, έγιναν αχώριστοι και έξω από αυτό.

Παρ' ότι οι πορείες τους ήταν εντελώς αντίθετες μέχρι τότε, η εθνική ομάδα τους έφερε πολύ κοντά και μέσω αυτής αναπτύχθηκε μια βαθιά φιλία. Και, επειδή οι αναποδιές ενώνουν ακόμα περισσότερο, ο πικρός αποκλεισμός από την Τουρκία στα προημιτελικά τουEuro2008, στα πέναλτι, ήταν καθοριστικός.

Αμφότεροι, άλλωστε, αστόχησαν από την άσπρη βούλα στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Ο ένας παρηγόρησε τον άλλο και, κάπως έτσι, έγιναν «αυτοκόλλητοι». Το 2011, ο Ράκιτιτς προσγειώθηκε στην Πριμέρα Ντιβισιόν για λογαριασμό της Σεβίλλης. Έναν χρόνο αργότερα, ο Λούκα Μόντριτς τον ακολούθησε για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης, ζητώντας συμβουλή από τον φίλο του Ιβάν για το αν πρέπει να δεχθεί το κάλεσμα της «Βασίλισσας».

"Εχθροί" για 90 λεπτά

«Μεγάλος άνθρωπος, μεγάλος φίλος, μεγάλος παίκτης! Από σήμερα παλεύουμε μαζί. Εμπρός Κροατία!» η ανάρτηση του Ιβάν Ράκιτιτς (και) για τον Λούκα Μόντριτς, μια ημέρα μετά το περυσινό «Clasico» του δεύτερου γύρου.

Η καταφατική απάντηση του Ράκιτιτς έπαιξε αναμφίβολα ρόλο στην τελική απόφαση του Λούκα, η παρουσία του οποίου παραλίγο να αλλάξει γνώμη στον Ράκιτιτς, για το αν θα πήγαινε στην Μπαρτσελόνα ή την Ρεάλ Μαδρίτης. Επέλεξε εν τέλει τα «μπλαουγκράνα» και το διασκεδάζει όταν βρίσκει απέναντί του τον καλό του φίλο, « έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές με τους οποίους έχω παίξει», όπως λέει.

« Είναι φίλος μου, αλλά θέλω να τερματίσει δεύτερος» λέει πάντα χαμογελαστός ο Ράκιτιτς για τον Μόντριτς, με τον οποίο μιλούν πολύ συχνά στο τηλέφωνο. Σίγουρα το έκαναν και αυτές τις ημέρες, στα «προεόρτια» της αντάμωσής τους για το «Clasico».

Η Σίφερ και το πηγάδι

"Εχθροί" για 90 λεπτά

Το καλοκαίρι του 2014, ο Χαβιέρ Μαστσεράνο βρέθηκε πολύ κοντά στο να αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα. Ο λόγος; Τον ήθελε σαν τρελός στη Νάπολι ο προπονητής που ο ίδιος λέει πως του έσωσε την καριέρα. Το όνομά του; Ράφα Μπενίτεθ, τεχνικός πλέον της Ρεάλ Μαδρίτης!

Τον χειμώνα του 2007, οταν ο Αργεντινός είχε απελπιστεί από την (προφανέστατα άστοχη) επιλογή του να μεταγραφεί στην Γουέστ Χαμ, ο Ισπανός τεχνικός της Λίβερπουλ τον πήρε κοντά του και, σε λίγες εβδομάδες, η καριέρα του «Χεφεσίτο» μπήκε και πάλι στον ίσιο δρόμο. «Ήταν ένα θαύμα για εμένα. Όταν πίστευα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να προσαρμοστώ στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ο Ράφα με έβγαλε από ένα πηγάδι βάθους είκοσι μέτρων κάτω από την γη και με πήγε στο ψηλότερο σημείο» λέει χαρακτηριστικά ο Μαστσεράνο.

Τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Ο Μπενίτεθ, ο οποίος αποκαλεί «κτήνος» τον ποδοσφαιριστή της Μπάρτσα, δεν δίστασε κάποια στιγμή να τον συγκρίνει με την Κλόντια Σίφερ, προκειμένου να δώσει να καταλάβει στον συνομιλητή του σε πόσο μεγάλη εκτίμηση έχει τον κύριο που φοράει την φανέλα με το «14» στην μεγάλη αντίπαλο της Ρεάλ.

"Εχθροί" για 90 λεπτά

Σε μια εκδήλωση με φιλάθλους της Νάπολι και, με αφορμή τις φήμες περί απόκτησης του Μαστσεράνο, οι «τιφόζι» επέμειναν να τον ρωτούν για το αν θα γίνει η μεταγραφή. Ο Ράφα, ο οποίος λατρεύει να δίνει παραδείγματα και να αφηγείται ιστορίες για να εξηγήσει καλά τα πράγματα, κατέβηκε από την σκηνή όπου βρίσκονταν και πλησίασε έναν από τους φιλάθλους.

Τον ρώτησε αν είναι παντρεμένος. Όταν πήρε καταφατική απάντηση, ήθελε να μάθει αν είναι ευτυχισμένος μαζί της (ναι) και αν θα την άλλαζε με την Κλόντια Σίφερ (δεν τον άφησε να απαντήσει). Εν μέσω του γέλιου των παρευρισκόμενων, ο Μπενίτεθ εξήγησε ότι και εκείνος είναι ευχαριστημένος με την σύζυγό του (τους ποδοσφαιριστές, δηλαδή, που ήδη διέθετε) και ότι το να την αλλάξει με μια τοπ μόντελ (εν προκειμένω, ο Μαστσεράνο) δεν εξαρτιόνταν από εκείνον, γι' αυτό και δεν μπορούσε να απαντήσει και έπρεπε να περιμένει πως θα εξελιχθεί η μεταγραφική περίοδος.

Μπενίτεθ και Μαστσεράνο δεν έμελλε να συνεργαστούν εκ νέου, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να μιλούν συχνά πυκνά στο τηλέφωνο. « Πριν από λίγο καιρό μίλησα μαζί του και οι δύο γνωρίζουμε ότι είμαστε αντίπαλοι, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τον σεβασμό και την αγάπη που υπάρχει μεταξύ μας. Παραλίγο να τον πάρω στη Νάπολι, αλλά και όταν ήμουν στην Ίντερ» αποκάλυψε πρόσφατα ο Ράφα για τον Χαβιέρ.

"Εχθροί" για 90 λεπτά

Ο μεγάλος αδελφός

Συνέπεσαν για μια σεζόν στην Βαλένθια. Αμφότεροι προέρχονταν από τα τμήματα υποδομής των «Νυχτερίδων» και, παρ' ότι ο Τζόρντι Άλμπα είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Ίσκο, ανέλαβε τον άτυπο ρόλο του «μεγάλου αδελφού», όταν ο τελευταίος ανέβηκε στην πρώτη ομάδα.

Οι δύο τους συνεργάζονταν με κλειστά τα μάτια όταν ο Ίσκο έπαιζε. Και λέμε «όταν», γιατί ο Ουνάι Έμερι δεν τα βρήκε ποτέ με τον νεαρό άσο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να φύγει το καλοκαίρι του 2011 για την Μάλαγα. «Ο Τζόρντι Άλμπα είναι ένα φαινόμενο. Θα ήταν μια απίστευτη μεταγραφή για την Μάλαγα. Ο Έμερι δυσκολεύτηκε να βάλει και εκείνον να παίξει» υπενθύμιζε ο Ίσκο για την δύσκολη σχέση του Βάσκου τεχνικού και με τον φίλο του, νυν παίκτη της Μπαρτσελόνα.

Ο Ίσκο, όμως, έδειχνε να είχε ξεχάσει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Έμερι στην καριέρα του Άλμπα, τον οποίο μετέτρεψε από έναν αξιοπρεπέστατο αριστερό εξτρέμ σε ένα από τα κορυφαία μπακ - χαφ στον κόσμο. Πλέον οι δύο τους περνούν πολλές ώρες μαζί όταν ανταμώνουν για αγώνες της εθνικής ομάδας. Και, λογικά, «θάβουν» λιγάκι και τον Έμερι.

Γκολάρα του Άλμπα από πάσα του Ίσκο, σε προπόνηση της Εθνικής Ισπανίας

"Εχθροί" για 90 λεπτά

Αχώριστοι οι εϊμάρ, Ντάνι Άλβες και Μαρσέλο

Το (βραζιλιάνικο) τρίο Στούτζες

Το καλαμπούρι και οι πλάκες κυριαρχούν στα αποδυτήρια της Εθνικής Βραζιλίας. Και τον «ρυθμό», την απαραίτητη ζωντάνια, την δίνουν τρεις ποδοσφαιριστές που, πάνω απ' όλα είναι φίλοι. Από την μια, ο Μαρσέλο της Ρεάλ. Από την άλλη, ο Ντάνι Άλβες και ο Νεϊμάρ της Μπαρτσελόνα. Τρεις παικταράδες, τρεις χαβαλέδες, τρεις αντίπαλοι το απόγευμα του Σαββάτου (21/11) στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

« Ο Νεϊμάρ δεν θα είναι πλέον ο φίλος μου» έλεγε πέρυσι, παραμονές του πρώτου «Clasico», ο αριστερός μπακ της Ρεάλ, τον οποίο όμως δεν παίρνει από κάτω το γεγονός ότι, για 90 λεπτά, θα αφήσει στην άκρη την φιλία που την συνδέει με τον «Νέι». Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, συνέβαινε και με τον Ντάνι Άλβες, με τον οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπος ουκ ολίγες φορές.

« Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Γίνονταν με τον Άλβες και τώρα θα είναι το ίδιο με τον Νεϊμάρ. Είναι σπουδαίος φίλος, αλλά θα πάψει να είναι όταν θα βρεθούμε σε αντίπαλες πλευρές στο γήπεδο και εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρεάλ Μαδρίτης» ξεκαθάριζε ο Μαρσέλο, ο οποίος μέσα στο γήπεδο δεν «πέφτει» πάνω στον Νεϊμάρ, αλλά κοντράρεται συνεχώς με τον Άλβες. Ε και; Μόλις σφυρίξει για τελευταία φορά ο Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, όλοι τους θα αποχωρίσουν αγαπημένοι από τον αγωνιστικό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ