OPINIONS

"Clasico" ματσάρες!

"Clasico" ματσάρες!

Δέκα χρόνια, δέκα παιχνίδια μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα που μας έκαναν να αγαπήσουμε λίγο περισσότερο το ποδόσφαιρο (videos+photos).

Δέκα χρόνια, δέκα «Clasico», δέκα ματσάρες που μας γεννούν γλυκές, ποδοσφαιρικές αναμνήσεις. Ποιες είναι και γιατί θα μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια. Ας τις δούμε.

"Clasico" ματσάρες!

1. Μια τεσσάρα για παρηγοριά

Ρεάλ - Μπαρτσελόνα 4-2 (10 Απριλίου 2005)

Τα γκολ: 1-0 Ζιντάν (7') / 2-0 Ρονάλντο (20') / 2-1 Ετό (29') / 3-1 Ραούλ (46') / 4-1 Όουεν (66') / 4-2 Ροναλντίνιο (73')

Το πρόσωπο:Ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο. Δεν ευδοκίμησε στον πάγκο της Ρεάλ ο Βραζιλιάνος, έφυγε νύχτα, αλλά εκείνη την ημέρα επέλεξε να παίξει με τρεις επιθετικούς (Ραούλ, Ρονάλντο, Όουεν) και αιφνιδίασε τον Φρανκ Ράικαρντ (εντάξει, αυτό δεν ήταν και τόσο δύσκολο). Πολλά πλάνα από εκείνο το ματς χρησιμοποιήθηκαν για την ταινία της Ρεάλ που βγήκε στους κινηματογράφους (την θυμάστε; Μπα, ούτε και εμείς), αν και η εμφατική νίκη δεν ήταν αρκετή για να δώσει στην «Βασίλισσα» το πρωτάθλημα, το οποίο κατέληξε στις βιτρίνες της Μπαρτσελόνα.

Το γκολ:Το πρώτο, με κεφαλιά - ψαράκι του Ζινεντίν Ζιντάν. Πριν και μετά από αυτό το γκολ, ο «Ζιζού» είχε χρησιμοποιήσει διαφορετικά το κεφάλι του μέσα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Για να κοπανήσει με κουτουλιά τον Γιόσεν Κιντς του Αμβούργου (ως παίκτης της Γιουβέντους) και τον Μάρκο Ματεράτσι, στην τελευταία του ενέργεια ως ποδοσφαιριστής. Πόσο άδικο, αλήθεια, να είναι αυτή η τελευταία ανάμνηση από έναν καλλιτέχνη (χωρίς εισαγωγικά) της μπάλας;

Η στιγμή:Ο Ραούλ δεν υπήρξε ποτέ αυτό που λέμε «παίκτης - σκύλος». Πολύ ποιοτικός, «δαντελένιος», δεν φοβόταν να βάλει το πόδι του στην φωτιά, αλλά δεν ήταν της κόντρας. Σε αυτό το ματς, όμως, πήδηξε για κεφαλιά με τον καλό του φίλο Κάρλες Πουγιόλ, τα κεφάλια τους συγκρούστηκαν και ο «Ταρζάν» χτύπησε στο πρόσωπο τον αρχηγό της Ρεάλ. Μάτωσε, χρειάστηκε να κάνει ράμματα και, ακόμα και μπαταρισμένος, κατάφερε να σκοράρει. Μήπως τελικά ήταν (και) μαχητής;

"Clasico" ματσάρες!

2. Τα «βαφτίσια» του Μέσι

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ 3-3 (10 Μαρτίου 2007)

Τα γκολ: 0-1 Φαν Νίστελροϊ (5') / 1-1 Μέσι (10') / 1-2 Φαν Νίστελροϊ (13 πέν.) / 2-2 Μέσι (28') / 2-3 Σέρχιο Ράμος (72') / 3-3 Μέσι (90')

Το πρόσωπο:Θέλει και ερώτημα; Ήταν το πρώτο «Clasico» του Λιονέλ Μέσι και έδειχνε σαν να έπαιζε τέτοια ματς κάθε εβδομάδα. Δεν είχε γιορτάσει καν τα 20ά του γενέθλια ο Αργεντινός, ο οποίος με τρία γκολ γλίτωσε την ομάδα του από την ήττα, δείχνοντας με το «καλημέρα» τι επρόκειτο να ακολουθήσει με την περίπτωσή του. Για την ιστορία, πάντως, το πρωτάθλημα εκείνη την σεζόν το πήρε η Ρεάλ του Φάμπιο Καπέλο.

Το γκολ:Μια από τις δεκάδες γκολάρες που έχει πετύχει αυτός ο κύριος στην καριέρα του. Κάθετη πάσα του Ροναλντίνιο, ο Μέσι πετάει την μπάλα μπροστά, ξεπερνάει τον Ιβάν Ελγκέρα και «εκτελεί» τον Ίκερ Κασίγιας, διαμορφώνοντας το τελικό 3-3 μέσα σε παραλήρημα του «Καμπ Νόου».

Η στιγμή:Αυτή που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι, αφού η Μπαρτσελόνα δημιουργούσε περισσότερες ευκαιρίες, μέχρι που έμεινε με δέκα. Ο Ολεγκέρ, ο οποίος έπαιξε στην Μπάρτσα απλά και μόνο επειδή μεγάλωσε στην «Μασία» και είναι (πολύ) Καταλανός, αποβλήθηκε για φάουλ στον Φερνάντο Γκάγο. Και αυτή ήταν η μοναδική, «ξεχωριστή» του ενέργεια σε όσα «Clasico» αγωνίστηκε. Και πολύ του είναι.

"Clasico" ματσάρες!

3. Και «πασίγιο», και τεσσάρα

Ρεάλ - Μπαρτσελόνα 4-1 (7 Μαΐου 2008)

Τα γκολ: 1-0 Ραούλ (11') / 2-0 Ρόμπεν (21') / 3-0 Ιγκουαΐν (63') / 4-0 Φαν Νίστελροϊ (77' πέν.) / 4-1 Ανρί (87')

Το πρόσωπο:Για την ακρίβεια, ΤΑ πρόσωπα των παικτών της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να κάνουν το «πασίγιο» (διάδρομος τιμής) στους συναδέλφους τους στην Ρεάλ, επειδή τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Ντέκο και Σαμουέλ Ετό είχαν πάρει επίτηδες κίτρινη κάρτα στο προηγούμενο παιχνίδι, ώστε να εκτίσουν τιμωρία στο «Clasico». Κάτι ήξεραν.

Το γκολ:Το πρώτο της Ρεάλ, το οποίο θύμισε την Μπαρτσελόνα των καλύτερων εποχών. Έξι πάσες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (εντάξει, η τελευταία είναι πάσα - κόψιμο) και σουτ - σπεσιαλιτέ του αρχηγού Ραούλ, σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι της «Βασίλισσας» κόντρα στην Μπάρτσα, τα τελευταία δέκα χρόνια (και βάλε).

Η στιγμή:Σε 742 παιχνίδια του με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι αποβλήθηκε μόλις δύο φορές. Η δεύτερη και τελευταία της καριέρας του σημειώθηκε σε εκείνο το παιχνίδι, όταν διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο στον διαιτητή Αλφόνσο Πέρεθ Μπουρούλ.

"Clasico" ματσάρες!

4. Μαθήματα μπάλας από την «PepTeam»

Ρεάλ - Μπαρτσελόνα 2-6 (2 Μαΐου 2009)

Τα γκολ: 1-0 Ιγκουαΐν (14') / 1-1 Ανρί (17') / 1-2 Πουγιόλ (20') / 1-3 Μέσι (35') / 2-3 Σέρχιο Ράμος (55') / 2-4 Ανρί (58') / 2-5 Μέσι (75') / 2-6 Πικέ (83')

Το πρόσωπο:Ο ορισμός του πλέι μέικερ. Ο Τσάβι, ως άλλος Μάτζικ Τζόνσον, έδωσε τέσσερις ασίστ (!) εκείνο το απόγευμα. Στην μεγαλύτερη επίδειξη της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν θα μπορούσε παρά να έχει βασικό πρωταγωνιστή τον μαέστρο της ορχήστρας.

Το γκολ:Το πέμπτο. Στο ύψος της μεγάλης περιοχής, ο Τσάβι κάνει μια ολόκληρη στροφή με την μπάλα στα πόδια, αδειάζει όλη την άμυνα της Ρεάλ και την σερβίρει στον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος δεν έχει παρά να νικήσει από κοντά τον Ίκερ Κασίγιας. Πόσο απλά έκανε τα εύκολα δύσκολα αυτή η ομάδα.

Η στιγμή:Έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν από το ματς, για την ακρίβεια το προηγούμενο βράδυ. Ο Γκουαρδιόλα έσπαγε το κεφάλι του για το πώς θα αιφνιδίαζε την Ρεάλ και εκεί του γεννήθηκε η ιδέα του «ψευτό - εννιαριού». Πήρε τηλέφωνο τον Μέσι, του ζήτησε να τον συναντήσει στο γραφείο του αργά το βράδυ και του εξήγησε πως θα έπαιζε την επομένη. Η συνέχεια, γνωστή.

"Clasico" ματσάρες!

5. «Μουρίνιο, πήγαινε στο θέατρο»

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ 5-0 (29 Νοεμβρίου 2010)

Τα γκολ: 1-0 Τσάβι (9') / 2-0 Πέδρο (17') / 3-0 Βίγια (54') / 4-0 Βίγια (56') / 5-0 Τζέφρεν (90')

Το πρόσωπο:Ο Νταβίδ Βίγια. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ζοσέ Μουρίνιο τον είχε «καρφώσει», λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «τα βάζετε με τον Μπενζεμά, αλλά δεν κριτικάρετε έναν επιθετικό που δεν βάζει γκολ ούτε στο ουράνιο τόξο». Ο Αστουριανός το πήρε πατριωτικά και ολοκλήρωσε ιδανικά δύο ασίστ του Λιονέλ Μέσι, σε μια μοναδική παράσταση της Μπαρτσελόνα, με τον κόσμο να προτρέπει τον Πορτογάλο προπονητή της Ρεάλ να πάει στο θέατρο. Αφορμή, βεβαίως, παλαιότερη δήλωσή του, όταν ειρωνευόμενος τον Λιονέλ Μέσι, είχε πει ότι «είναι καλός ηθοποιός και στην Βαρκελώνη ξέρουν από καλό θέατρο».

Το γκολ:Το δεύτερο. Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα γύρισαν την μπάλα για πάνω από τριάντα δευτερόλεπτα και την «εναπόθεσαν» στα δίχτυα του Κασίγιας δια μέσω του Πέδρο. Ο απόλυτος συνδυασμός για την απόλυτη ομάδα.

Η στιγμή:Το είδαμε και αυτό! Ο Αντρές Ινιέστα, πιθανόν ο πιο ήρεμος ποδοσφαιριστής του κόσμου, αρπάχτηκε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όταν ο τελευταίος κοίταξε απαξιωτικά τον Πέδρο και του είπε «και εσύ ποιος είσαι;». Ο Ινιέστα του ζήτησε τα ρέστα, αλλά θα μπορούσε απλά να του πει «ένας από τους παίκτες που το καλοκαίρι κατέκτησαν το Μουντιάλ, κάτι που εσύ βλέπεις μόνο στον ύπνο σου».

"Clasico" ματσάρες!

6. Το δάχτυλο του «Μόου»

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ 3-2 (17 Αυγούστου 2011)

Τα γκολ: 1-0 Ινιέστα (15') / 1-1 Κριστιάνο Ρονάλντο (20') / 2-1 Μέσι (43') / 2-2 Μπενζεμά (82') / 3-2 Μέσι (88')

Το πρόσωπο:Ο Σεσκ Φάμπρεγας. Ήταν το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα μετά την μεταγραφή του από την Άρσεναλ. Στα εφτά λεπτά που αγωνίστηκε, πρόλαβε να σερβίρει ένα γκολ στον Λιονέλ Μέσι, το οποίο έκρινε και το Σούπερ Καπ, σε έναν (δεύτερο) τελικό γεμάτο εναλλακτικές και πολύ ωραία μπάλα.

Το γκολ:Το πρώτο του Μέσι. Ο Ζεράρ Πικέ, με τακουνάκι, μας υπενθύμισε ότι είναι ένας επιθετικός εγκλωβισμένος σε σώμα κεντρικού αμυντικού και ο Λέο έκανε τα υπόλοιπα.

Η στιγμή:Θέλει και ερώτημα; Στην κλοτσοπατινάδα που προκλήθηκε στο τέλος, ύστερα από τάκλιν του Μαρσέλο στον Φάμπρεγας που επέφερε και την αποβολή του Βραζιλιάνου, ο Ζοσέ Μουρίνιο προχώρησε σε μια από τις πιο ντροπιαστικές ενέργειες της ζωής του: Έβαλε το δάχτυλο του στο μάτι του αείμνηστου Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος ανταπέδωσε με μια σφαλιάρα. «Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με τον «Πίτο» Βιλανόβα» ήταν η απαξιωτική ατάκα του Πορτογάλου. Ζοσέ, πότε θα μάθεις να χάνεις;

Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates after scoring a goal during the Spanish League Clasico football match FC Barcelona vs Real Madrid CF on October 7, 2012 at the Camp Nou stadium in Barcelona. AFP PHOTO/ LLUIS GENE        (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/GettyImages)
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates after scoring a goal during the Spanish League Clasico football match FC Barcelona vs Real Madrid CF on October 7, 2012 at the Camp Nou stadium in Barcelona. AFP PHOTO/ LLUIS GENE (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

7. «Κάλμα, κάλμα»

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ 1-2 (21 Απριλίου 2012)

Τα γκολ: 0-1 Κεντίρα (17') / 1-1 Αλέξις Σάντσες (70') / 1-2 Κριστιάνο Ρονάλντο (73')

Το πρόσωπο:Ο Ζοσέ Μουρίνιο. Αν σε προηγούμενες επισκέψεις του στο «Καμπ Νόου» είχε ταπεινωθεί (αγωνιστικά και ο ίδιος με την απαράδεκτη συμπεριφορά του), ο Πορτογάλος έφυγε θριαμβευτής αυτή την φορά, γευόμενος την μεγαλύτερη επιτυχία του στον πάγκο της Ρεάλ. Και κόντρα, μάλιστα, στην καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών.

Το γκολ:Αυτό της νίκης και, κατ' επέκταση, του πρωταθλήματος για την Ρεάλ. Υπάρχει μεγαλύτερη ηδονή από το να σφραγίζεις ουσιαστικά τον τίτλο με «διπλό» στην έδρα της μεγαλύτερης αντιπάλου σου; Ο Μεσούτ Εζίλ βρίσκει με καταπληκτική πάσα τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Πορτογάλος ξεπερνάει τον Βίκτορ Βαλδές στην έξοδό του, πλασάρει ιδανικά και, για πρώτη φορά, ζητάει από τον κόσμο της Μπάρτσα να ηρεμήσει. Το «κάλμα, κάλμα» μόλις είχε γεννηθεί.

Η στιγμή:Η είσοδος των ομάδων, όταν ο φίλαθλος κόσμος της Μπαρτσελόνα τραγούδησε «acapella» τον ύμνο. Αναμφίβολα, μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που μπορεί να μας χαρίσει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.

"Clasico" ματσάρες!

8. Μια σου και μια μου

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ 2-2 (7 Οκτωβρίου 2012)

Τα γκολ: 0-1 Κριστιάνο Ρονάλντο (23') / 1-1 Μέσι (31')/ 2-1 Μέσι (61') / 2-2 Κριστιάνο Ρονάλντο (66')

Το πρόσωπο:Δύο. Αυτά των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο. Σε ένα ματς γεμάτο ρυθμό και εναλλαγές σε σκορ και συναισθήματα, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο πρωταγωνίστησαν στην απόλυτη μονομαχία. Από δύο γκολ ο καθένας, από έναν βαθμό η κάθε ομάδα.

Το γκολ:Η τέλεια εκτέλεση φάουλ του Μέσι, με την οποία η Μπαρτσελόνα έκανε την (προσωρινή) ανατροπή. Δεν μας είχε συνηθίσει ο Αργεντινός σε τέτοια φάουλ, αλλά με τον καιρό τελειοποίησε και αυτό το κομμάτι στο παιχνίδι του.

Η στιγμή:Οι απουσίες της Μπαρτσελόνα στο κέντρο της άμυνας, οδήγησαν τον Τίτο Βιλανόβα σε μια τολμηρή απόφαση: Χρησιμοποίησε τον ακραίο μπακ Αντριάνο ως στόπερ, μια θέση στην οποία ο Βραζιλιάνος δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ στην ζωή του. Του το ζήτησε στην προτελευταία προπόνηση, ο Αντριάνο απάντησε καταφατικά και, μάλιστα, έκανε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση, παρ' ότι «πρωτάρης».

"Clasico" ματσάρες!

9. Το μπλακ τζακ του Λέο

Ρεάλ - Μπαρτσελόνα 3-4 (23 Μαρτίου 2014)

Τα γκολ: 0-1 Ινιέστα (7') / 1-1 Μπενζεμά (20') / 2-1 Μπενζεμά (24') / 2-2 Μέσι (42') / 3-2 Κριστιάνο Ρονάλντο (55' πέν.) / 3-3 Μέσι (65' πέν.) / 3-4 Μέσι (84' πέν.)

Το πρόσωπο:Ήθελε ένα γκολ για να ξεπεράσει τον Αλφρέδο ντι Στέφανο ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «Clasico», αλλά πέτυχε τρία (τα δύο με πέναλτι). Ο Λιονέλ Μέσι ζούσε άλλη μια μαγική βραδιά στο αγαπημένο του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», σε ένα τρελό ματς όπου οι άμυνες πήγαν περίπατο και δεν σου επέτρεπε να πάρεις ανάσα. Άλλο που δεν θέλαμε!

Το γκολ:Το δεύτερο του Καρίμ Μπενζεμά, αυτό με το οποίο η Ρεάλ ανέτρεπε (προσωρινά) το σκορ. Ο Άνχελ ντι Μαρία σέντραρε από τα αριστερά, ο Γάλλος κοντρόλαρε την μπάλα και, πριν αυτή πέσει κάτω, την έστειλε στο βάθος της αντίπαλης εστίας. Αγαπητέ Καρίμ, αν είχες το μυαλό σου μόνο στην μπάλα, θα έγραφες και ιστορία σε αυτό το άθλημα. Να είσαι σίγ

Η στιγμή:Ο διαιτητής Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο έδειξε τρεις φορές την άσπρη βούλα. Στην πρώτη εξ' αυτών, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανατράπηκε από τον Ντάνι Άλβες καθαρά έξω από την περιοχή, αλλά έπεσε μέσα. Το «μη πέναλτι» συζητήθηκε, αλλά βεβαίως δεν ήταν το πρώτο θέμα στα ΜΜΕ. Προτεραιότητα έχει η μπάλα, όχι η ίντριγκα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ονόματα δεν χρειάζονται.

"Clasico" ματσάρες!

10. «Πυραυλοκίνητη» κούρσα

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ 1-2 (16 Απριλίου 2014)

Τα γκολ: 0-1 Ντι Μαρία (11') / 1-1 Μπάρτρα (68') / 1-2 Μπέιλ (85')

Το πρόσωπο:Την προηγούμενη φορά που Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είχαν βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου στο «Μεστάγια», ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε αναλάβει να καθαρίσει την μπουγάδα (1-0). Τρία χρόνια αργότερα, έμελλε να το κάνει ο ποδοσφαιριστής που ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ βλέπει ως τον διάδοχο του Πορτογάλου. Εκείνο το βράδυ στην Βαλένθια, ο Γκάρεθ Μπέιλ έκανε απόσβεση μέρους των 100+ εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή του. Την πλήρη απόσβεση, βεβαίως, την έκανε λίγες εβδομάδες αργότερα, πετυχαίνοντας το καθοριστικό 2-1 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το γκολ:Η απίθανη κούρσα του Ουαλού που χάρισε ένα ακόμα Κύπελλο στην «Βασίλισσα». Ο Μαρκ Μπάρτρα δεν υπολόγισε σωστά, δεν είχε την δύναμη να εκτοπίσει τον Μπέιλ, ο οποίος βγήκε και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, ολοκληρώνοντας ιδανικά ένα γκολ γεμάτο δύναμη και αποφασιστικότητα.

Η στιγμή:Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, απών λόγω τραυματισμού, κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να συγχαρεί τους συμπαίκτες του. Ο Πορτογάλος, όμως, δεν παρέλειψε να παρηγορήσει και παίκτες της Μπαρτσελόνα για την ήττα. Μεταξύ αυτών, ο Λιονέλ Μέσι. Ποιος είπε ότι ο ένας δεν θέλει να βλέπει τον άλλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ