OPINIONS

Αιώνιοι vs. Clasico

Αιώνιοι vs. Clasico
INTIME SPORTS

Βαθμολογούμε 11 ομοιότητες (έχουν;) και διαφορές μεταξύ του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και του Ρεάλ - Μπαρτσελόνα.

Πρώτο (και πιο σημαντικό) δεδομένο. Στην Ελλάδα παίζουμε μπάλα και έξω παίζουν ποδόσφαιρο. Δεύτερο, κανονικά δεν συγκρίνονται μήλα με πορτοκάλια, αλλά η φαντασία όλα τα μπορεί. Αφού τα ξεκαθαρίσαμε αυτά, πάμε να βαθμολογήσουμε 11 ομοιότητες και διαφορές προσώπων και καταστάσεων μεταξύ του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και του Ρεάλ - Μπαρτσελόνα, τα οποία ξεκινούν με διαφορά ενός τετάρτου της ώρας. Και, βεβαίως, έχουμε και το ντέρμπι που κερδίζει.

Αιώνιοι vs. Clasico

Εισιτήριο, αξίας 9.750 ευρώ!

Οι τιμές των εισιτηρίων για το ντέρμπι των «αιωνίων» στο «Απόστολος Νικολαΐδης» έφταναν μέχρι τα 100 ευρώ και την Δευτέρα (16/11) η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε με καμάρι ότι εξαντλήθηκαν. Όχι, η (κατά τα άλλα κατακριτέα) «μαύρη αγορά» δεν ευδοκιμεί πλέον στα ελληνικά γήπεδα, αφού έχουμε καταντήσει να πανηγυρίζουμε όταν γίνεται ένα sold out.

Την ίδια ώρα, στην Μαδρίτη, η κίνηση των ελάχιστων εισιτηρίων που βγήκαν προς πώληση (λόγω των διαρκείας) ήταν αρχικά χαμηλή, λόγω και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Τα τελευταία 24ωρα, όμως, οι φραγκάτοι φίλαθλοι που θέλουν να δουν από κοντά το «Clasico» αποτίναξαν τον φόβο του να βρεθούν σε ένα αχανές γήπεδο και δεν δίστασαν να πληρώσουν μέχρι και 9.750 ευρώ (!) για τις θέσεις VIP του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Βαθμολογία: Αιώνιοι 8/10 - Clasico 6/10 (ακούς εκεί 9.750 ευρώ. Κύριοι, και στην Ισπανία υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, μην προκαλείτε)

Αιώνιοι vs. Clasico

Και «βρώμικο», και τσορίθο

Μια συνήθεια που δεν πρέπει να πεθάνει ποτέ στην Ελλάδα, απλούστατα γιατί ανήκει στο φολκλόρ των γηπέδων της, είναι το περίφημο «βρώμικο» σάντουιτς πριν ή (συνήθως) μετά τον αγώνα. Το μενού περιλαμβάνει λουκάνικο ή κρέας αμφίβολης ποιότητας, πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι, όλα πνιγμένα στο κέτσαπ και την μουστάρδα.

Οι «ξενέρωτοι» Ισπανοί δεν ξέρουν τι είναι το «βρώμικο» (αυτοί χάνουν), αφού τα σάντουιτς που σερβίρουν οι καντίνες εντός γηπέδων είναι πολύ πιο περιποιημένα και καθαρά. Λατρεμένη τους συνήθεια, όμως, είναι να τα φέρνουν οι ίδιοι κατευθείαν από το σπίτι. Βασικά συστατικά; Το χαμόν (το προσούτο), το σαλτσιτσόν (σαλάμι) ή το τσορίθο, ένα πορτοκαλί - πικάντικο αλλαντικό που αποτελεί μεγάλη αδυναμία του υπογράφοντος. Σήμερα, βεβαίως, δεν θα τα χαρούν όσο θα ήθελαν, αφού οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ψάχνουν ακόμα και αυτά!

Βαθμολογία: Αιώνιοι 8/10 - Clasico 9/10 (respect στο «βρώμικο», αλλά υπάρχουν και αδυναμίες)

Αιώνιοι vs. Clasico

Άσπονδοι φίλοι

Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης υπήρξαν στο παρελθόν μέχρι και συνέταιροι, αλλά τώρα, ο ένας στρίβει την γωνιά αν τύχει να αντικρίσει τον άλλο. Προτιμούν να μιλούν μέσω ανακοινώσεων και, βεβαίως, δεν τίθεται καν ζήτημα να παρακολουθήσουν μαζί το αποψινό ντέρμπι.

Φλορεντίνο Πέρεθ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου (Μπαρτσελόνα) δεν τρέφουν επίσης και τα ευγενικότερα των συναισθημάτων ο ένας για τον άλλο. Το μεσημέρι, όμως, θα παρευρεθούν στο παραδοσιακό γεύμα των διοικήσεων και στα επίσημα του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Μεσόγειοι είναι και αυτοί, αλλά μάλλον το βλέπουν αλλιώς.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 3/10 - Clasico 8/10 (χωρίς περαιτέρω σχόλια)

Αιώνιοι vs. Clasico

Άρχοντες στο μικροσκόπιο

Από την στιγμή που ορίστηκε ο Ανδρέας Παππάς για το ελληνικό ντέρμπι, οι «κύκλοι» από την μια και την άλλη πλευρά εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους για την καταλληλότητά του. Ο Παναθηναϊκός είχε ζητήσει ξένους διαιτητές, ο Ολυμπιακός είχε στηλιτεύσει αυτή την πρόταση και ο 38χρονος Αθηναίος ρέφερι γνωρίζει πολύ καλά ότι θα κρίνεται αυστηρά και καχύποπτα για κάθε του σφύριγμα.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία, για πρώτη φορά στην ιστορία των «Clasico», ο διαιτητής ορίστηκε (και ανακοινώθηκε) την εβδομάδα της διεξαγωγής του μεγάλου αγώνα. Ο Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν του συνδέσμου Ανδαλουσίας έχει σφυρίξει δύο ντέρμπι στο παρελθόν και αμφότερα τα πήρε η Μπαρτσελόνα. Ε και; Κανένα υπονοούμενο, καμία ανακοίνωση, κανένας «κύκλος». Άλλα ήθη και έθιμα, όχι πολύ μακριά από εδώ.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 4/10 - Clasico 7/10 (γιατί ο διαιτητής πρέπει να είναι συμπληρωματικός, ποτέ πρωταγωνιστής)

Αιώνιοι vs. Clasico

Ο φύλακας άγγελος

Με την άδεια του Λουκ Στιλ, ο Ρομπέρτο είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος. Παίκτης - κλειδί για τον Ολυμπιακό, ο Ισπανός αποδεικνύεται καθοριστικός σχεδόν σε κάθε παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» αφού, σε τελική ανάλυση, σπουδαίος γκολκίπερ δεν είναι αυτός που δέχεται τρία γκολ και σώζει άλλα δέκα, αλλά αυτός που θα φωνάξει παρών στις 2-3 δύσκολες φάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Μια ανάλογη περίπτωση είναι στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Κέιλορ Νάβας. Στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ο Κοσταρικανός «δήμιος» της Εθνικής Ελλάδας στο περασμένο Μουντιάλ δεν έχει δεχθεί ούτε γκολ μέχρι σήμερα. Και, βεβαίως, φιλοδοξεί να δώσει συνέχεια σε αυτή την επίδοση, έστω και αν απέναντί του θα βρει την πιο «φονική» επιθετική τριάδα του κόσμου, με Νεϊμάρ, Λουίς Σουάρες και Λιονέλ Μέσι.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 9/10 - Clasico 8/10 (ο Ρομπέρτο δείχνει έτοιμος για μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, ο Κέιλορ μας είναι συμπαθής αλλά δεν ξεχνάμε κιόλας ότι μας απέκλεισε)

Αιώνιοι vs. Clasico

Το ποδόσφαιρο είναι ανδρικό άθλημα

Αν το ελληνικό ντέρμπι οδηγηθεί στην δύναμη, στις κόντρες και, εφόσον χρειαστεί, στον τσαμπουκά, ο «Ταύλα» θα κληθεί να σηκώσει το ανάστημά του. Στα ποδοσφαιρικά «γεράματα» έκανε πραγματικότητα το όνειρό του να παίξει στον Παναθηναϊκό και αφήνει όλο του το (περιορισμένο, αλλά φιλότιμο) είναι στο γήπεδο, χωρίς απαραιτήτως να χαρακτηρίζεται βρώμικος παίκτης.

Αυτή η ταμπέλα ακολουθούσε πολλά χρόνια (και όχι άδικα) τον Κέπλερ Λαβεράν Λίμα Φερέιρα. Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά αυτό είναι το πλήρες όνομα του Πέπε, ο οποίος εσχάτως έχει βαλθεί να μας τρελάνει, αφού κάνει ελάχιστα φάουλ ανά ματς (για ύπουλα χτυπήματα ούτε λόγος) και έχει περιορίσει σημαντικά τις κίτρινες κάρτες. Πάει, «χάλασε» και αυτός.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 7/10 - Clasico 5/10 (ο Ταυλαρίδης θα είναι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εκ των πρωταγωνιστών, την ώρα που ο Πέπε μάλλον θα δει το «Clasico» από τον πάγκο)

Αιώνιοι vs. Clasico

Me gusta Colombiano

Της μόδας στην Ευρώπη οι Κολομβιανοί ποδοσφαιριστές και όχι άδικα. Τρέχουν ασταμάτητα, σκίζονται για την ομάδα και, η πλειοψηφία τους τουλάχιστον, διαθέτουν εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Το πλασέ του Φελίπε Πάρντο, άλλωστε, δεν το βρίσκεις εύκολα. Και στον Ολυμπιακό δεν μπορούν παρά να καμαρώνουν για την επιλογή ενός ποδοσφαιριστή που απόψε μπορεί να κάνει την διαφορά, αν και λογικά θα έρθει στο ματς από τον πάγκο.

Στο «Clasico», αντίθετα, ο Χάμες Ροδρίγες καλείται (και μπορεί να το κάνει) να βάλει την σφραγίδα του από το πρώτο έως το 90ό λεπτό. Εξαιρετικά χτυπήματα, διορατικότητα, τρεξίματα και πλήρες ποδοσφαιρικό πακέτο από έναν ποδοσφαιριστή που δεν επισκιάζεται από τους συμπαίκτες του, ακόμα και αν αυτοί έχουν βαρύτερα συμβόλαια (βλέπε Γκάρεθ Μπέιλ). Ίσως να εξελιχθεί στο «κλειδί» του ματς στην Μαδρίτη.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 6/10 - Clasico 9/10 (καλός και άγιος ο Πάρντο, ο Χάμες όμως είναι άλλο φρούτο)

Αιώνιοι vs. Clasico

Από τον «Μέσι» στον Μέσι

Κρίση αυτογνωσίας: Πόσο κακό κάνουν τα ΜΜΕ όταν αποθεώνουν έναν αθλητή όταν καλά καλά δεν έχει βγει από το αυγό του. Αυτό συνέβη, μεταξύ άλλων, με τον Σωτήρη Νίνη, τον «Έλληνα Μέσι», όπως έσπευσαν να τον βαφτίσουν κάποιοι, όταν ο Βίκτορ Μουνιόθ του έδωσε την ευκαιρία να ντεμπουτάρει με τον Παναθηναϊκό σε ηλικία 16 ετών. Δυστυχώς, φαίνεται πως δεν το πίστεψαν μόνο οι εμπνευστές του τίτλου τιμής, αλλά και ο ίδιος ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, ο οποίος τουλάχιστον το παλεύει για να επανέλθει και το ντέρμπι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συνεχίσει προς την σωστή κατεύθυνση.

Από την άλλη, ο πραγματικός Μέσι δεν παρασύρθηκε ποτέ απ' όσα άκουγε. Έσκυβε το κεφάλι, ντρίμπλαρε 4-5 αντιπάλους και έβαζε ένα ακόμα από τα απίθανα γκολ του. Ένα τέτοιο έχει πετύχει και στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», όπου απόψε θα επιστρέψει στην δράση, ύστερα από δίμηνη απουσία λόγω τραυματισμού. «Δεν είναι στο 100%» επιβεβαίωσε ο Λουίς Ενρίκε. Ε και; Ακόμα και στο 50%, τέτοιοι ποδοσφαιριστές αποτελούν ευλογία. Τελεία και παύλα.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 4/10 - Clasico 10/10 («Μέσι» από Μέσι, διαφέρει)

Αιώνιοι vs. Clasico

Ο Πορτογάλος της αλάνας

Ο Ερνάνι θέλει μια μπάλα μόνος του. Και την θέλει για να την «κανακέψει», να την φροντίσει, να την χρησιμοποιήσει για να χορέψει έναν αντίπαλο, έστω και αν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το επιθυμητό. Ο Πορτογάλος έχει μείνει ακόμα στην αλάνα και αυτό, στο άκρως επαγγελματικό ποδόσφαιρο της σύγχρονης εποχής, επιτρέπεται μόνο αν είσαι σούπερ κλάση.

Και τέτοια είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Πορτογάλος και αυτός, μεγαλωμένος και αυτός στις αλάνες, με περίσσιο εγωισμό για να επιδιώξει το ένας εναντίον ενός που θα εκθέσει τον αντίπαλο, αλλά και με χιλιάδες ώρες δουλειάς από πίσω. Ο «CR7» ψάχνει τον καλό του εαυτό και η περίσταση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανική.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 4/10 - Clasico 10/10 (η αλάνα χωράει μόνο έναν. Και αυτός δεν είναι ο Κριστιάνο)

Αιώνιοι vs. Clasico

Η φανέλα με το «9»

Σουηδός, αλλά πλέον όχι τόσο ψυχρός όσο θα τον περίμενες λόγω καταγωγής. Ο Μάρκους Μπεργκ αναγέννησε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό και, όπως κάθε μεγάλος επιθετικός, ζει και αναπνέει για ντέρμπι όπως το αποψινό. Σημείο αναφοράς στην επίθεση του «Τριφυλλιού», ικανός να κάνει γκολ την μισή ευκαιρία.

Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει να επιδείξει ένας Ουρουγουανός που, άμα κάνεις το λάθος να τον τσατίσεις, μπορεί να και σε δαγκώσει στον σβέρκο! Ο Λουίς Σουάρες, από την στιγμή που έκανε πραγματικότητα το όνειρό του να παίξει στην Μπαρτσελόνα, δείχνει να έχει ηρεμήσει κάπως και στο ντέρμπι με την Ρεάλ μπορεί να κάνει διαφορά. Το τελευταίο χρονικά «Clasico», άλλωστε, φέρει ανεξίτηλη την σφραγίδα του.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 7/10 - Clasico 7/10 (ξεπερνώντας τις διαφορές, πολύτιμοι και οι δύο για τις ομάδες τους)

Αιώνιοι vs. Clasico

Ήρωας κατά λάθος

Πάμε και σε ένα (ολίγον τι) διεστραμμένο σενάριο. Το ντέρμπι στην Λεωφόρο κυλάει χωρίς πολλές συγκινήσεις και όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα «σβηστό» 0-0. Ο Αντρέα Στραματσόνι, όμως, θέλει όσο τίποτε άλλο τη νίκη στην πρεμιέρα του και κάνει την έκπληξη: Ρίχνει στην μάχη τον άφαντο έως σήμερα Μικαέλ Εσιέν και ο Γκανέζος, με κούρσα βγαλμένη από τις καλύτερες μέρες του στην Τσέλσι, πετυχαίνει στις καθυστερήσεις το γκολ της νίκης για τον Παναθηναϊκό.

Απίθανο; Αδύνατο; Όσο μπορεί να είναι το να κριθεί το «Clasico» από γκολ του Χαβιέρ Μαστσεράνο. Ο Αργεντινός δεν έχει πετύχει ούτε γκολ ως παίκτης της Μπαρτσελόνα. Κάνει, βεβαίως, τόση βρώμικη και πολύτιμη δουλειά, που αναλογεί σε μερικές δεκάδες γκολ. Όπως συνέβαινε, δηλαδή, με τον Εσιέν όταν ήταν στα ντουζένια του.

Βαθμολογία: Αιώνιοι 8/10 - Clasico 9/10 (Στήριξη στον Μικαέλ για να ξαναπαίξει επιτέλους ποδόσφαιρο και υπόκλιση στον «Χεφεσίτο»)

Ποιο είναι, λοιπόν, το «καλύτερο» ντέρμπι; Η καταμέτρηση είναι περιττή, αλλά εμείς θα ποντάρουμε στο δικό μας. Γιατί, διάολε, όταν πρωτομάθαμε τι είναι ποδόσφαιρο, γνωρίσαμε τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, όχι την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, την Λίβερπουλ ή την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και στην τελική, όπως λέει και ο δάσκαλος Σταμάτης Γαρδέλης στον Παύλο Ευαγγελόπουλο στο «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ» για την στιγμή της ερωτικής έκστασης, «αλλιώς είναι να λες τα ερωτικά σου στα αγγλικά και αλλιώς να λες «τι σου κάνω μάνα μου, τι σου κάνω μάνα μου». Το ευχαριστιέσαι, κατάλαβες;». Αυτό ακριβώς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ