OPINIONS

Άγγελος και διάβολος

Άγγελος και διάβολος

Ο Ολιβέ Ζιρού είναι πιστός αθλητής του Θεού, αλλά τις έχει κάνει και αυτός τις αμαρτιούλες του. (VIDEO + Φωτογραφίες)

Το εσωτερικό του δεξιού του βραχίονα το γράφει ξεκάθαρα: «Dominus Regit me et Nihil Mihi Deerit». Για να μην ξεψαχνίζετε το βιβλίο των Λατινικών από το σχολείο (όσοι κάνατε τέλος πάντων), πρόκειται για απόσπασμα από τον Ψαλμό 22: «Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου και τίποτα δεν θα μου λείψει».

Άγγελος και διάβολος

Ο Ολιβιέ Ζιρού δεν έχει παράπονο. Στην ζωή του νιώθει γεμάτος, είναι βαθιά θρησκευόμενος, αλλά έχει παλέψει επανειλημμένως και με τους πειρασμούς. Και νιώθει πως πλέον τους νίκησε.

Παρ' ότι είναι χαμηλών τόνων, ο νέος ήρωας των Γάλλων ζει ακραίες καταστάσεις. Και για το καλό και για το κακό. Η σεζόν του με την Άρσεναλ είχε σκαμπανεβάσματα, φοβήθηκε πως θα του στοίχιζε την θέση του στην εθνική ομάδα, αλλά ο Ντιντιέ Ντεσάν αποφάσισε να «κόψει» τον Καρίμ Μπενζεμά για την περίφημη υπόθεση με το sextape του Ματιέ Βαλμπιενά.

Και, κάπως έτσι, άνοιξε ορθάνοιχτα η πόρτα των «Μπλε», τόσο αυτή της αποστολής, όσο και της ενδεκάδας, για τον Ζιρού, κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς φιλάθλους. Τα έβαζαν μαζί του, τον αποδοκίμασαν σε φιλικά όταν έχασε ευκαιρίες, αλλά ο προπονητής του στάθηκε στο πλευρό του. «Τα σφυρίγματα ήταν άδικα» ξεκαθάρισε ο Ντεσάν, η επιλογή του οποίου δικαιώνεται απόλυτα εκ του αποτελέσματος.

Πολύτιμο γκολ (έστω και ύστερα από φάουλ) στη νίκη της πρεμιέρας επί της Ρουμανίας, εξαιρετική ασίστ στον Αντουάν Γκριζμάν για την ανατροπή κόντρα στην Ιρλανδία, δύο τέρματα στο «σόου» με την Ισλανδία, το πρώτο εκ των οποίων έδειξε στους «Τρικολόρ» τον δρόμο προς τα ημιτελικά. Ο Ολιβιέ χαμογελάει, το απολαμβάνει, βάζει τα χέρια του δίπλα στα αυτιά του, σαν να περιμένει και πάλι σφυρίγματα και αποδοκιμασίες. Αλλά ακούει μόνο την αποθέωση.

Football Soccer - France v Romania - Euro 2016 - Group A - Stade de France, Paris Saint Denis, France - 10/6/16   France's Olivier Giroud jubilation after scoring.   REUTERS/Charles Platiau
Football Soccer - France v Romania - Euro 2016 - Group A - Stade de France, Paris Saint Denis, France - 10/6/16 France's Olivier Giroud jubilation after scoring. REUTERS/Charles Platiau REUTERS

Ο Ζιρού με την Ισλανδία

Εκτός από τον Ντεσάν, ο οποίος τον πίστεψε 100%, η μεγάλη βοήθεια ήρθε από κάπου εκεί ψηλά. «Ο Ιησούς σε καλεί» είναι ο τίτλος ενός βιβλίου της Σάρα Γιανγκ, το οποίο συντροφεύει τον 29χρονο φορ από το Σαμπερί, τις ώρες ξεκούρασης και περισυλλογής στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Γαλλίας, το Κλερφοντέν.

«Πάντα μου φτιάχνει την διάθεση. Με ανεβάζει, με κάνει να χαμογελάω όλη την ημέρα. Είμαι πολύ θετικός άνθρωπος» εξηγεί για το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο τον βοηθάει στην καθημερινή του επαφή με τον Θεό. Να «καθαρίζει» το μυαλό και την ψυχή του, να ξεπερνάει τις κατά καιρούς σκληρές (και ενίοτε άδικες) κριτικές που δέχεται, αλλά και να νικάει τους πειρασμούς, οι οποίοι στην περίπτωσή του είναι πολλοί.

Άγγελος και διάβολος

Ο Ολιβιέ, άλλωστε, εξάπτει τα πάθη απ' όπου και αν περνάει. Έχει ψηφιστεί επανειλημμένως ως ο πιο σέξι ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ και συμπεριλαμβάνεται βεβαίως στην ενδεκάδα των πιο ωραίων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Όχι, πάντως, ότι αυτά τον απασχολούν ιδιαιτέρως.

«Δεν χρειάζομαι να μου πουν ότι είμαι καλός παίκτης, ότι είμαι όμορφος, ότι είμαι ο καλύτερος. Ότι λέει ο κόσμος δεξιά και αριστερά, δεν με αγγίζει» ξεκαθαρίζει ο πρώην επιθετικός των Τουρ, Ιστρ, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ, ο οποίος όμως δεν λέει όλη την αλήθεια.

Για την ακρίβεια, κάτι που γράφτηκε τον άγγιξε και μάλιστα πάρα πολύ. Προ διετίας, η εφημερίδα «Sun» αποκάλυψε ότι, παραμονές αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας, ο παντρεμένος Ζιρού πέρασε το βράδυ του στο ξενοδοχείο «Four Seasons», παρέα με το «καυτό» μοντέλο Σέλια Κέι.

Άγγελος και διάβολος

Αρχικά, ο Γάλλος αρνήθηκε το οτιδήποτε, αλλά η Σέλια έβγαλε στην φόρα φωτογραφία του με τα εσώρουχα, μέσα από το δωμάτιο. Ο Ζιρού «ξεγυμνώθηκε» από τον Τύπο και δεν είχε άλλη επιλογή από το να ζητήσει δημοσίως συγνώμη για το παράπτωμά του.

«Ζητώ συγνώμη από την σύζυγό μου, την οικογένειά μου και τον προπονητή μου, τους συμπαίκτες μου και τους φίλους της Άρσεναλ» έγραψε στο Twitter του. «Τώρα θα παλέψω για την οικογένειά μου και τον σύλλογό μου και να κερδίσω την συγχώρεσή τους. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία αυτή την στιγμή» πρόσθετε.

Η Τζένιφερ, ο παιδικός του έρωτας και σύζυγός του από το καλοκαίρι του 2011, πάλεψε για να μην διαλυθεί η οικογένειά τους (έχουν δύο παιδιά, την τριών ετών Τζέιντ και τον λίγων μηνών Έβαν). Υπήρξαν φήμες ότι απαίτησε να φύγουν από την Αγγλία και να επιστρέψουν στην Γαλλία, αλλά εν τέλει έμειναν, πάλεψαν και νίκησαν.

Άγγελος και διάβολος

Πιστός, βαθιά θρησκευόμενος, αλλά και αμαρτωλός. Στο σώμα του, εκτός από το απόσπασμα του Ψαλμού 22, έχει «χτυπήσει» πολυνησιακά σύμβολα που αναφέρονται στην δύναμη, την αγάπη, την οικογένεια, την φιλία και το θάρρος. Αυτό το τελευταίο το χρειάστηκε σε μεγάλο βαθμό για να ξεπεράσει την λαϊκή κατακραυγή και την οικογενειακή κρίση.

Και σε αυτό καταφεύγει όποτε αμφισβητείται η προσφορά του, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στο Λονδίνο. «Ο Ολιβιέ Ζιρού αποδεικνύεται εξίσου χρήσιμος όσο και ένα προφυλακτικό με τρύπες» έγραψες ένα φίλος των «κανονιέρηδων», μετά την αποβολή του Γάλλου στο ματς με τη Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ, στην φάση ομίλων του περασμένου Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ζιρού υπέμεινε την κριτική και, στον «τελικό» της έκτης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη», πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό του χατ - τρικ με την φανέλα της Άρσεναλ. Το «παλτό», ο «άμπαλος», ο «χασογκόλης», έγινε εν μια νυκτί «Έλληνας Θεός»!

Το χατ - τρικ του Ζιρού κόντρα στον Ολυμπιακό

Το συγκεκριμένο παρατσούκλι, πάντως, τον ακολουθεί εδώ και χρόνια, αλλά για τα προσόντα που του χάρισε η φύση. Το γκέι περιοδικό «Tetu» τον αποκάλεσε «Απόλλωνα», όταν ο Ζιρού έδειξε να μην έχει κανένα ταμπού και πόζαρε για αυτό το έντυπο, ξεκαθαρίζοντας ότι «για εμένα δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος».

Άγγελος και διάβολος

Το φιλί του Ζιρού στον Ντεμπισί

Παρ' ότι μεγάλωσε σε ένα αυστηρό, Καθολικό περιβάλλον, δεν αντιμετωπίζει ως «δαιμονικό» το διαφορετικό, το ξεχωριστό. Ανοίγει την αγκαλιά του για να τους χωρέσει όλους, ακόμα και αυτούς που δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν. «Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που σε μισούν, αλλά δεν χάνω τον ύπνο μου γι' αυτούς» ξεκαθαρίζει, όντας πάντα τζέντλεμαν στο γήπεδο, αφού «θέλω ο κόσμος να με θυμάται σαν έναν καλό παίκτη, ως ένα καλό παιδί που σέβονταν πάντα τον αντίπαλο».

Η αποχώρησή του αργεί ακόμα, αλλά όταν το αποφασίσει, ξέρει καλά πως θα περνάει μεγάλο μέρος από τον (πολύ) ελεύθερο χρόνο του. «Προέρχομαι από τα βουνά και λατρεύω να κάνω σκι. Τώρα δεν μου επιτρέπεται και γι' αυτό περιμένω πως και πως την στιγμή που θα σταματήσω» συμπληρώνει ένας επιθετικός που έχει χάρισμα στο γκολ και ονειρεύεται, σε λίγες ημέρες, να ακούει ξανά το «Λα λα λα Ζιρού» από τους φίλους της Άρσεναλ (έστω και αν αυτοί βάζουν το «ντ» στο τέλος), αλλά πλέον ως πρωταθλητής Ευρώπης.

Αν τα καταφέρει, μάλιστα, έχει υποσχεθεί να βάψει το μούσι του στα χρώματα της γαλλικής σημασίας. Πως σας φαίνεται;

Άγγελος και διάβολος

«Λα λα λα Ζιρού»

Άγγελος και διάβολος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ