OPINIONS

Δυστυχώς πάθαμε "ατύχημα"

Δυστυχώς πάθαμε "ατύχημα"

Δέκα χρόνια από το σοκ με Κεντέρη και Θάνου, μια μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το Sport24.gr θυμίζει πώς έγινε άνω - κάτω μια ολόκληρη χώρα.

Να ετοιμάζεσαι για το πάρτυ του αιώνα, οι καλεσμένοι από όλο τον κόσμο να είναι στη θέση τους, να έχεις ξοδέψει κόπο, χρόνο και μια περιουσία για να είναι όλα έτοιμα και ξαφνικά να σου...κρεμάει η τούρτα !

Κάπως έτσι ένιωσαν εκατομμύρια Ελληνες, δέκα χρόνια πριν, σαν σήμερα 12 Αυγούστου του 2004. Ολος ο πλανήτης περίμενε με κομμένη την ανάσα την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του κόσμου και ξαφνικά το σοκ με τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου.

Το Sport24.gr, δέκα χρόνια μετά, θυμίζει αυτή την αποφράδα ημέρα, που λίγο έλειψε να κλέψει ολοκληρωτικά την παράσταση στην Αθήνα.

Αφησε σίγουρα πίσω μια πικρία, μια μεγάλη απογοήτευση σε εκατομμύρια Ελληνες που θαύμαζαν (και θαυμάζουν ακόμα πολλοί από αυτούς) τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στα 200 μέτρα, είχε κάνει μέχρι και πρόβες για το άναμα του Ολυμπιακού Βωμού στο ΟΑΚΑ. Ο αστικός μύθος, λέει ότι είχε επιλεχθεί από τον εμπνευστή της τελετής έναρξης Δημήτρη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του, ο Κώστας Κεντέρης να διασχίσει – ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος – περιφερειακά το Ολυμπιακό Στάδιο, σαν να πετάει στον αέρα και να τρέχει προς το βωμό, κρατημένος στο κενό από ειδικά σχοινιά.

Δυστυχώς πάθαμε "ατύχημα"
INTIME SPORTS

Θα ήταν ενδεχομένως μια από τις πιο εντυπωσιακές ανάλογες στιγμές στην ιστορία των αγώνων. Την είδαμε δυστυχώς τέσσερα χρόνια αργότερα στο Πεκίνο με τον Λι Νίνγκ να διασχίζει κρεμασμένος στο ειδικό σχοινί όλο το Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι το βωμό και ενώ πίσω του ξεχώριζαν εικόνες από παλαιότερες λαμπαδηδρομίες.

Οι Κινέζοι είχαν πάρει...μασημένη τροφή ενώ εμείς βράζαμε στο ζουμί μας, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με τον Νικόλα Κακλαμανάκη να παίρνει τελικά την τιμητική θέση του τελευταίου λαμπαδηδρόμου.

Τρομαγμένα περιστέρια

“Σαν τρομαγμένα περιστέρια” είδε τους δύο αθλητές, να μπαίνουν στο Ολυμπιακό χωριό εκείνη τη μέρα ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής Μανώλης Κολυμπάδης, Αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του.

Οι δύο αθλητές του Χρήστου Τζέκου πράγματοποίησαν το μεσημέρι (κατά τις 15.15) την είσοδό τους στο Ολυμπιακό Χωριό.

Παραλαμβάνοντας και τις διαπιστεύσεις τους, αυτόματα είχαν ενεργοποιηθεί μέσα στο κεντρικό σύστημα της ΔΟΕ και αμέσως έπεσε το φιρμάνι από τον ίδιο τον – τότε – νέο πρόεδρο (και διάδοχο του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζάκ Ρόγκ: ¨Βρείτε και περάστε απο έλεγχο Κεντέρη και Θάνου” ήταν η εντολή υπό την πίεση και του ισχυρού άντρα της Wada, Καναδού Ντίκ Πάουντ, που είχε τα δικά του ζόρια από τους Αμερικάνους.

Οι δύο πρωταθλητές μας ειδοποιούνται από την είσοδο στο χωριό ότι τους ψάχνουν για έλεγχο, αλλά προτιμούν να αποχωρήσουν, προκειμένου να πάνε να μαζέψουν τα πράγματά τους.

Άλλωστε δεν ήταν υποχρεωμένοι – τη στιγμή μάλιστα που ο στίβος άρχιζε τη δεύτερη ημέρα των αγώνων – να μένουν από το πρώτο βράδυ στο Ολυμπιακό Χωριό.

Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Γιάννης Παπαδογιαννάκης αναγκάζεται να υπογράψει την...κλήτευση για έλεγχο των δύο αθλητών στις 18.15 και από εκείνη τη στιγμή το ρολόι αρχίζει να μετρά αντίστροφα, έχοντας μια ώρα οι Κεντέρης και Θάνου να εμφανιστούν για να μην χρεωθούν ένα τρίτο non show που θα σήμαινε αυτόματα τον αποκλεισμό τους από τους αγώνες !

Δυστυχώς πάθαμε "ατύχημα"
INTIME SPORTS

Ούτε ο προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος δεν μπορεί να βρει τους αθλητές του, οι οποίοι – όπως έλεγαν αργότερα – είχαν πάει για μυοχαλαρωτικές ασκήσεις στον Αγιο Κοσμά κλείνοντας τα κινητά τους για να είναι πιο συγκεντρωμένοι.

Τελικά τους βρίσκει τηλεφωνικά, λίγο αργότερα στο σπίτι του Κώστα, όπου έχουν πάει για να κάνουν μπάνιο. Η ώρα είναι ήδη περασμένες 21.00 και ο Κεντέρης παίρνει τη μηχανή του, μαζί με την Θάνου για να πάνε στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ.

Το ατύχημα που είχε προαναγγελθεί!

Σύμφωνα με την μαρτυρία τους, η μηχανή γλυστράει σε λάδια και οι δύο ολυμπιονίκες μας γκρεμίζονται με πάταγο. Τραυματισμένοι μεταφέρονται από έναν περαστικό στο ΚΑΤ, όπου πλέον δεν έχει κανένα νόημα να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ, αφού στο σώμα τους θα ανιχνεύονταν όλες οι φαρμακευτικές ουσίες που θα είχαν δώσει οι γιατροί στο ΚΑΤ, στις πρώτες βοήθειες.

Και όμως, αρκετή ώρα πριν το ατύχημα, στα δημοσιογραφικά γραφεία έχει φτάσει η πληροφορία πως οι δύο πρωταθλητές μας θα υποστούν το σοκ ενός τροχαίου ατυχήματος !

Δυστυχώς πάθαμε "ατύχημα"
INTIME SPORTS

Η συνέχεια είναι γνωστή καθώς η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέηβις πέντε μέρες μετά, κουνάει με περηφάνεια τις διαπιστεύσεις των Κεντέρη, Θάνου και Τζέκου, που τους έχουν αφαιρεθεί μετά τον αποκλεισμό τους από τους αγώνες.

Είναι κρίμα, διότι ειδικά ο Κεντέρης είχε δυνατότητες για μεγάλα πράγματα, Στις τελευταίες προπονήσεις πριν το μεγάλο ραντεβού είχε κάνει χρόνους παγκοσμίου ρεκόρ, που ήταν και ο μεγάλος στόχος του προπονητή του, ο οποίος δεν ήθελε απλά μια ακόμα νίκη επί των Αμερικάνων όπως στο Σίδνεϊ τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Δυστυχώς γι΄αυτόν και τους αθλητές του, οι διαβεβαιώσεις που είχαν πάρει από πολύ ψηλά ιστάμενα πρόσωπα, ότι δεν θα τους πειράξει κανείς, έμειναν στα...λόγια.

"Ντοπέ είναι αυτός που πιάνεται"

Ουσιαστικά το σήριαλ είχε ξεκινήσει λίγο καιρό πριν στην Κρήτη όταν κλιμάκιο της WADA πήγε να ελέγξει τους Αμερικάνους, οι οποίοι πέταξαν τους ελεγκτές έξω και μάλιστα τους έδειραν κιόλας !

“Να πάτε να ελέγξετε τους Ελληνες” ήταν η τελευταία κουβέντα που τους είπαν και το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Οι πιέσεις άλλωστε ήταν μεγάλες και από το γεγονός ότι Κεντέρης και Θάνου δεν συμμετείχαν παρά μόνο σε μεγάλους αγώνες (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) και ενδιάμεσα εξαφανίζοντας από τα μήτινγκ.

Οπως και να έχει, ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος είχε πει το περίφημο ρητό: “Ντοπέ είναι όποιος πιάνεται”.

Πράγματι οι κορυφαίοι αθλητές του δεν πιάστηκαν ποτέ ντοπέ, αλλά σίγουρα ένιωσαν εκείνο το βράδυ ότι πιάστηκαν κορόιδα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ