OPINIONS

Τα πρωτοσέλιδα των άλλων

Τα πρωτοσέλιδα των άλλων

Ο Ρομπέρτο, η κριτική των Πορτογάλων, η "απάντηση" των Ελλήνων και ένα ψυχογράφημα του Στέφανου Κούμπη, που παραδέχεται πως κάνει και ολίγη αυτοκριτική.

«Το ποδόσφαιρο, στη μικρή του εικόνα είναι απρόβλεπτο, καθώς τα πάντα μπορεί να συμβούν σε ένα ματς. Στη μεγάλη του εικόνα όμως, είναι δίκαιο για όλους. Και για παίκτες και για προπονητές και για ομάδες». Έτσι γνωμοδότησε ένας βετεράνος, μα πάντα άνθρωπος του ποδοσφαίρου.

Κάπου εδώ κολλάει και η ιστορία του Ρομπέρτο. Όχι επειδή έτριψε στη μούρη των Πορτογάλων τα πρωτοσέλιδα, αλλά για τους πολλούς «Ρομπέρτο» των ελληνικών γηπέδων, που αισθάνονται το ίδιο για τα εδώ πρωτοσέλιδα, αλλά και… τις μέσα σελίδες.

Δεν υπάρχει δα και καμία διαφορά νοοτροπίας με τους Πορτογάλους. Απλά εκείνοι έχουν ένα παραπάνω άχτι σε ό,τι ελληνικό λόγω του 2004, αλλά και μια παραπάνω έπαρση επειδή οι ομάδες τους έχουν πάρει ευρωπαϊκά τρόπαια, ή έχουν πάει σε τελικούς ως φιναλίστ.

Κατά τα άλλα και γι’ αυτούς, όπως και για μας, στο γήπεδο παίζει μόνο μια ομάδα, η «δική μας». Αυτή είναι στο κέντρο του κόσμου. Οι… άλλοι είναι κάτι περίεργοι που όταν τους κερδίζουμε τους βγάζουμε τη γλώσσα. Όταν μας κερδίζουν φταίμε μόνον «εμείς», ενώ αυτοί δεν έκαναν δα και κάτι σπουδαίο.

Έτσι λοιπόν μαζί με τον Ρομπέρτο, ο ελληνικός αθλητικός Τύπος τα έδειξε τα… κότσια του στους είρωνες Πορτογάλους. Τόσο εύκολα.

Τσέλιγκας, τσομπάνης, απαράδεκτος...

Μιλάμε για το ίδιο σινάφι που χαρακτηρισμούς όπως «άχρηστος», «άμπαλος», «ακατάλληλος», «τσέλιγκας», «τσομπάνης», «απαράδεκτος», τους έχει ψωμοτύρι, χωρίς βέβαια να έχει κανέναν ενδοιασμό να τους πάρει πίσω και να τους αντικαταστήσει, για τους ίδιους ανθρώπους, με «μάγους» και «παικταράδες». Έχει χαθεί το μέτρημα για τους «Μέσι των φτωχών» τα τελευταία χρόνια…

Αν βέβαια ο Ρομπέρτο έτριψε τα πρωτοσέλιδα στη μούρη των Πορτογάλων – για τον εαυτό του καλά έκανε - αυτός ο Μίτσελ τι πρέπει να κάνει… Ενάμιση μήνα πριν ήταν ο «τηλεσχολιαστής», ο «σολάριουμ», ο «χόλιγουντ», ο πρώην μεγάλος παίκτης που δεν τα καταφέρνει σαν προπονητής.

Τώρα είναι η προσωπικότητα των αποδυτηρίων, ο δίκαιος, ο κόουτς που έχει μάτι στις αλλαγές και ο προπονητής που ξέρει να βγάζει παίκτες. Δηλαδή όλα αυτά τα έμαθε ο Ισπανός σε 45 μέρες, δεν τα ήξερε πριν;

Κι εδώ που τα λέμε ο άνθρωπος είδε την ομάδα του να κερδίζει Παναθηναϊκό και Μπενφίκα σε τέσσερις μέρες, με την ίδια ενδεκάδα στην ουσία και τους κατ’ εξοχήν δημιουργικούς του παίκτες όπως ο Βάις, ο Μασάντο και ο Ντομίνγκεζ να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν. Τέλος πάντων…

Όσο για τον Ρομπέρτο, αν πήγαιναν μέσα ένα ή δύο από τα έξι – εφτά σουτ που έσωσε, όλο και κάπου θα γραφόταν: «Ρε μήπως κάτι παραπάνω ήξεραν οι Πορτογάλοι, που τον έκραζαν»;

"Θα είχε προδοθεί από την απειρία του"

Να πούμε και την άλλη εκδοχή με τον Τριανταφυλλόπουλο στο ντέρμπι του Σαββάτου; Να την πούμε. Τον σταύρωσαν τον πιτσιρικά επειδή δεν γκρέμισε τον Μήτρογλου στην αρχή της φάσης του γκολ. Αν του έκανε φάουλ, έβγαινε από το ματς με κάρτα και ο Μήτρογλου έβαζε γκολ από το φάουλ που θα εκτελούσε κανένας Χολέμπας, θα προέκυπτε η εξής εκδοχή: «Ο Τριανταφυλλόπουλος προδόθηκε από την απειρία του και έκανε άσκοπο φάουλ, στον ακίνδυνο κοντά στην πλάγια γραμμή Μήτρογλου».

Δεν είναι και πολύ πίσω, χρονικά, οι χαρακτηρισμοί για τον Καραγκούνη, τον Ζιλμπέρτο για τα πρώτα του παιχνίδια, η απαξίωση για τον Μιραλάς στα πρώτα του ματς, για τον Λέτο, για τον Σκόκο και τον Μπλάνκο στο ξεκίνημά τους και τόσα άλλα.

Έχουν φύγει νύχτα από την Ελλάδα προπονητές όπως ο Ίβιτς και ο Όσιμ, έχει χαρακτηριστεί παρωχημένος ο Μπάγεβιτς, έχει απολυθεί ο, καλή του ώρα εκεί που είναι, Γιάννης Κυράστας μετά από 12 πόντους στο Τσάμπιονς Λιγκ και είναι άνεργος ο Αναστασιάδης επειδή μιλάει για τον πνευματικό του και την Παναγία.

Έτσι είναι το τοπίο στην Ελλάδα. Δοκάρι και μέσα σημαίνει «ζήτω όλοι». Δοκάρι και έξω, φέρνει το «έξω άχρηστοι». Μέσα σε αυτή τη νοοτροπία ζει και ο αθλητικός Τύπος.

Είχε πει και κάτι άλλο ο βετεράνος φίλος: «Πρόσεχε όταν γράφεις αγώνες. Μη χαρακτηρίζεις, μην προσβάλεις γιατί θα τα βρεις μπροστά σου, θα αναγκαστείς να τα γυρίσεις και αυτό είναι ακόμα χειρότερο».

Έτσι είναι… Δεν τα κάνουν μόνον οι Πορτογάλοι…

Υ.Γ. Δεν είναι κριτική για τους άλλους το κείμενο. Είναι και αυτοκριτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ