OPINIONS

Τι σκέφτεται ο Κατσουράνης

Τι σκέφτεται ο Κατσουράνης

O Αντώνης Καρπετόπουλος προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του Κώστα Κατσουράνη για το μέλλον. Τι τον ενοχλεί στον ΠΑΟΚ, γιατί μπορεί να μείνει στην Θεσσαλονίκη, πως μπορεί να επιστρέψει στην ΑΕΚ και αν θα αποχωρήσει από την Εθνική...

Την περασμένη Κυριακή, όταν είχα την ευκαιρία να ρωτήσω κάτι τον φιλοξενούμενο στις κάμερες τηςNOVAΚώστα Κατσουράνη. προσπάθησα να καταλάβω ποια είναι τα σχέδια του για τη νέα χρονιά: έχει ένα συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι. Φυσικά δεν περίμενα να μου πει κάτι πολύ συγκεκριμένο – αν και με τον Κατσουράνη ποτέ δεν ξέρεις.

Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να απαντήσει με ευθύτητα σε μια ερώτηση που τον αφορά, χωρίς ντρίπλες και υπεκφυγές, αυτός είναι ο εκ των αρχηγών της Εθνικής παίκτης του ΠΑΟΚ. Ωστόσο δεν απάντησε, ούτε για το ποια είναι τα σχέδια του, ούτε για το αν έχει κατά νου κάποια θεαματική αποχώρησή του από την Εθνική. Είπε ότι πρώτα από όλα θέλει να μην έχει τραυματισμούς και να είναι υγιής. Και ότι η χρονιά θα είναι για τον ίδιο σημαντική.

Ο Κατσουράνης είναι από τις τελευταίες προσωπικότητες που έχουν μείνει στο πρωτάθλημά μας – μιλάω για έλληνες παίκτες. Τα γαλόνια του τα έχει κερδίσει στους αγωνιστικούς χώρους, είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητος, έχει φανατικούς εχθρούς αλλά και πάρα πολλούς που τον σέβονται. Οι δηλώσεις του γίνονται συνήθως όταν πρέπει και η ευθύτητά του είναι παροιμιώδης: δε δέχεται να του βάλεις στο στόμα του τίποτα – κάποτε, όταν έπαιζε στην ΑΕΚ, είχε τσακωθεί με δημοσιογράφο που του «φόρτωσε» τη δήλωση «ότι η ΑΕΚ πάει για νίκη στο Καραϊσκάκη».

Ο ρεπόρτερ το έγραψε, πιστεύοντας ότι ο Κατσουράνης δεν θα το διέψευδε, αφού ως δήλωση είναι αβανταδόρικη: έκανε λάθος - ο παίκτης έγινε έξω φρενών! Αν ο Κατσουράνης δεν απαντά σε κανένα για το τι έχει σκοπό να κάνει, είναι γιατί προβληματίζεται.

Αλλιώς τις προθέσεις του θα τις είχε κάνει γνωστές. Ο Κατσουράνης νοιώθει τεράστιο σεβασμό για τον ΠΑΟΚ: τον θεωρεί ένα από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην καριέρα του. Την Κυριακή είπε ότι για την ανανέωση του συμβολαίου του η ομάδα του θα έχει τον πρώτο λόγο: δεν ήταν μια διπλωματική δήλωση, πλην όμως ο τελευταίος λόγος θα είναι δικός του.

Ο Κατσουράνης νοιώθει ότι έδωσε, αλλά και πήρε πολλά από τον ΠΑΟΚ. Όταν υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2012, δεν ήταν στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Είχε φύγει από τον ΠΑΟ με τον Φερέιρα να μουρμουράει για το χαρακτήρα του, έκανε τότε μια μέτρια για τις ικανότητές του σεζόν και είχε ν αντιμετωπίσει και την κατηγορία του «καπετάν δερβέναγα» των αποδυτηρίων, που τσακώνεται με ξένους παίκτες, κομπλάρει τους μικρούς, υπερασπίζεται τους κολλητούς του κτλ.

Ο Κατσουράνης δεν απάντησε ποτέ σε μια σειρά από αθλιότητες που κυκλοφόρησαν και που τον αφορούσαν. Είπε το «ναι» στον ΠΑΟΚ, όχι μόνο γιατί ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να είναι χρήσιμος σε ομάδα που σχεδιάζει να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά και γιατί ήθελε να κάνει κατανοητό ότι δουλεύοντας με ανθρώπους που τον εμπιστεύονται και μια διοίκηση σοβαρή, ποτέ δεν θα τεθεί ζήτημα για την επαγγελματική συμπεριφορά του: τέτοια θέματα δημιουργούν όσοι θέλουν να κρυφτούν στις πλάτες του. Τα πέτυχε και τα δυο. Μάλιστα λίγοι ξέρουν ότι πήγε στον ΠΑΟΚ χωρίς τις ευλογίες του Δώνη που τον φοβόταν: πρώτο από όλους κέρδισε τον τότε προπονητή του.

Τι νοιώθει για ΠΑΟΚ

Εδώ και ένα χρόνο ο Κατσουράνης είναι ο σταθερότερος παίκτης του ΠΑΟΚ από αυτούς που αποκτήθηκαν τον καιρό του Σαββίδη, δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή για σχόλια κι έχει κερδίσει τους πάντες με τον επαγγελματισμό του. Αλλά όλα αυτά είναι εξαιρετικά ιδανικά για να έχουν να κάνουν με κάποιο που λίγη περιπέτεια κουβαλάει πάντα στο αίμα του.Παρά την εξαιρετική σχέση με τον ΠΑΟΚ και τους ανθρώπους του ο Κατσουράνης έχει ένα – δυο ζητηματάκια.

Το πρώτο είναι ότι δεν του αρέσει ο τρόπος που χρησιμοποιείται από τον Στέφενς: οι συχνές αλλαγές θέσεων, οι μετατοπίσεις του, οι αλλαγές των παρτενέρ του (και κατά συνέπεια και του ρόλου του) στην άμυνα, τον ενοχλούν. Ο Κατσουράνης θα ήθελε ιδανικά να παίζει σε μια θέση: αυτή που παίζει στην Εθνική. Θα ήθελε να είναι στη μεσαία γραμμή με δυο «βοηθούς» πίσω του, ώστε να είναι αυτός που θα μοιράσει τη μπάλα. Από όσο γνωρίζω δεν τον χαλάει και η θέση του στόπερ αρκεί να μπορεί αυτός να κατευθύνει την άμυνα και ο συμπαίκτης να ασχολείται με το φορ: όταν π.χ πρέπει να παίξει με το Τζαβέλα δίπλα του αυτό δεδομένο δεν είναι.

Το δεύτερο που είμαι βέβαιος ότι τον ενοχλεί είναι οι συχνά παράλογες αποδοκιμασίες μερίδας της εξέδρας στο Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ένα ποδοσφαιριστή που ο Κατσουράνης θεωρεί φιλότιμο και χρήσιμο όσο λίγοι. Έχοντας περάσει διάφορα, κυρίως στον Παναθηναϊκό, ο Κατσουράνης μου δίνει την εντύπωση ότι συχνά ανησυχεί πως στο τέλος της σεζόν ενδεχόμενες αποτυχίες της ομάδας θα χρεωθούν στους έλληνες παίκτες. Μια τέτοια εξέλιξη θα τον διαόλιζε, αφού γνωρίζει πως παίκτες όπως ο Τζιόλης, ο Σάλπι, ο Αθανασιάδης, ο Κίτσιου, ο Γλύκος θα «πέθαιναν» για ένα τίτλο!

Ο Κατσουράνης μετράει πάντα αυτό που λέμε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Θέλει να συνεχίσει στον ΠΑΟΚ και νοιώθει ότι παίρνει μέρος σε κάτι σπουδαίο: το χειρότερο βράδυ του ήταν η βραδιά του αποκλεισμού από τη Σάλκε. Αλλά θέλει και να νοιώθει ότι βρίσκεται κάπου που δε γίνεται «κυνήγι μαγισσών»: «όλοι χάνουν κι όλοι κερδίζουν», λέει, από τότε που τον θυμάμαι.

Μπορεί να πάει στην ΑΕΚ;

Αν ραγίσει το γυαλί θα πάει στην ΑΕΚ; Εδώ το θέμα είναι πιο σύνθετο. Κάποιοι στιγμή είναι αλήθεια ότι άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά αυτό το «κυκλοφορούσαν»: ο ίδιος όμως είναι πολύ προσεχτικός σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν πολλά. Το πρώτο να μη νοιώθει καλά στον ΠΑΟΚ – για την ώρα νοιώθει βασιλιάς κι απλώς πιστεύει πως θα μπορούσε να δώσει περισσότερα, αν ο Στέφενς τον έβλεπε όπως κάποτε ο Τεν Κάτε π.χ.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το Σάντος και την απόφασή του για το αν θα παραμείνει στην Εθνική. Ο Κατσουράνης δεν σκέφτεται να πει «αντίο» στην Εθνική το καλοκαίρι: πιστεύει ότι μπορεί να είναι παρών και στα τελικά του Γιούρο του ’16 – ο «τελευταίος των Μοϊκανών» της Πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004! Αν ο Σάντος μείνει, η σχέση τους είναι τόσο καλή, ώστε, (θεωρείται λίγο πολύ από όλους) ότι θα συνεχίσει να τον καλεί, ακόμα κι αν παίζει στην ΑΕΚ της Β΄ Εθνικής.

Αν, όμως, ο Πορτογάλος φύγει, ο Κατσουράνης θα πάει στην ΑΕΚ μόνο αν αποφασίσει να πει αντίο στην Εθνική το καλοκαίρι. Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο!Το 2012 ήταν μια κακή χρονιά για τον «Κατσούρ». Έφυγε από τον ΠΑΟ κουρασμένος, πικραμένος και προβληματισμένος: η Εθνική υπήρξε το μόνο καταφύγιό του. Το 2013 ήταν «έτος Κατσουράνη»: η ρεβάνς που πήρε στον ΠΑΟΚ ήταν θριαμβευτική. Το 2014, κάτι μου λέει, πως θα είναι ένας από τους έλληνες παίκτες που θα συζητηθεί περισσότερο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ