OPINIONS

Ας μιλήσουμε και για τη βία, υφυπουργέ μου

Ας μιλήσουμε και για τη βία, υφυπουργέ μου
INTIME SPORTS

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για τον ορατό κίνδυνο ενός GREXIT του ελληνικού ποδοσφαίρου και συμπληρώνει πως το νομοσχέδιο δεν θα λύσει το πρόβλημα της βίας για το οποίο συντάχθηκε

Δύσκολα θα τον γλυτώσει η Ελλάδα το διεθνή αποκλεισμό: αν όλα εξελιχθούν, χωρίς εκπλήξεις και κωλοτούμπες, θα γίνουμε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εκτός UEFA – εμείς και οι Τουρκοκύπριοι. Το πιο αστείο στην ιστορία του νομοσχεδίου του Σταύρου Κοντονή, που μας οδηγεί σε διεθνή απομόνωση, είναι ότι όλη αυτή η φασαρία γίνεται για το τίποτα. Ακόμα κι αν το νομοσχέδιο περάσει ως έχει, (χωρίς εθνικά ντροπιαστικές τροποποιήσεις από την UEFA…) δεν θα λύσει το πρόβλημα της βίας για το οποίο και συντάχθηκε.

Αποκλείει τους αποκλεισμένους

Το εξαιρετικό παράδοξο του νομοθετήματος (απόλυτη απόδειξη της προχειρότητας του), δεν είναι μόνο ότι ήδη έχει κουτσουρευτεί (με προτάσεις ακόμα και του εκπροσώπου της Ενωσης Εισαγγελέων που έλεγε στην συζήτηση της Μορφωτικής «αυτά που ζητάτε δεν γίνονται»!), αλλά και ότι στη βάση του είναι σχιζοφρενικό. Ο Υφυπουργός απαιτεί θεσμοθέτηση δικαιώματος αποκλεισμού ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ ξέρει πως αν αυτό ψηφιστεί η FIFA μας αποκλείει και επομένως το δικαίωμα της πειθαρχικής αυτής κύρωσης δεν υπάρχει! Πώς να αποκλείσεις αποκλεισμένες ομάδες;

Νομίζει επίσης ο Υφυπουργός ότι απευθύνεται σε ηλίθιους. Χθες είπε στη Βουλή το εξής: " Ηδη έχουμε αποστείλει στις διεθνείς ομοσπονδίες τις τροποποιήσεις γιατί μας το ζήτησαν για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι αποτυπωμένες στο χαρτί τις απόψεις μας. Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης τίθεται προς έγκριση κατά κυρίαρχο τρόπο στη Βουλή των Ελλήνων, δεν τίθεται προς έγκριση σε κανέναν άλλον. Προς διαβούλευση ναι. Προς έγκριση, όχι. Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και σοβαρότητας των διαδικασιών πουακολουθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο". Ωραίο παραμύθι, αλλά χωρίς δράκο. Υπάρχει περίπτωση στη διαβούλευση αυτή να κάνει κάτι κόντρα στη θέληση της UEFA και της FIFA; Αν ναι, γιατί τις ρωτάει; Κι αν δεχτεί τις εισηγήσεις τους, τότε τι διαφορά έχει η έγκριση από τη διαβούλευση; Το πράγμα είναι απλό: αν δεν συμφωνήσει με τις τροποποιήσεις, ο Κοντονής οδηγεί τις ελληνικές ομάδες και την Εθνική εκτός διεθνών διοργανώσεων. Μόνος του.

Ξύλο σε νυχτερινό κέντρο

Αυτή η εξέλιξη δεν θα ήταν απαραίτητα κακή, αν έλυνε το πρόβλημα της βίας, αμφιβάλω όμως αν υπάρχει ένας άνθρωπος λογικός που πιστεύει πως επειδή ο Κοντονής θα έχει τη δυνατότητα να ρίχνει διοικητικά πρόστιμα ή να βάζει πρόεδρο της ΔΕΑΒ κάποιον χωρίς πτυχίο, θα αλλάξει κάτι. Πριν λίγες βραδιές στη Θεσσαλονίκη πλακώθηκαν στο ξύλο σε ένα νυχτερινό κέντρο οπαδοί του ΠΑΟΚ και το Αρη: αμφιβάλω αν οι συγκεκριμένοι ήξεραν ότι στα πειθαρχικά της ΕΠΟ υπάρχουν συνταξιούχοι δικαστές. Ολες αυτές οι τάχα μου θεσμικές παρεμβάσεις είναι να'χαμε να λέγαμε.

Αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού

Επικαλείται ο Κοντονής την UEFA και τις αποφάσεις της και την λειτουργία της και άλλα τέτοια που δεν γνωρίζει, όπως δεν γνώριζε ότι ο Ινφαντίνο είναι νομικός και ήταν δέκα χρόνια πρόεδρος της Nομικής Υπηρεσίας της UEFA. Πριν από αυτά, για να αντιμετωπίσεις τη βία, χρειάζεται κάτι ουσιαστικότερο που το νομοθέτημα δεν προβλέπει, δηλαδή την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Τι σημαίνει αντιμετωπίζω το χουλιγκανισμό; Πρώτα πρώτα αποκτώ γνώση του προβλήματος, μαθαίνω με τι είδους τύπους έχω να κάνω, ποια είναι η σχέση τους με τιςομάδες, ποια είναι η δράση τους, πως λειτουργούν ως οργανώσεις κτλ. Στην Ελλάδα έχουν ψηφιστεί πέντε αθλητικοί νόμοι από το 2000 και έπειτα, (όλοι σχεδόν ανεφάρμοστοι…), κι όμως δεν υπάρχει χαρτογράφηση του χουλιγκανισμού, ούτε καν κάποια ειδική υπηρεσία της αστυνομίας, που να ασχολείται σοβαρά με το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα.

Μετά την Λεωφόρο

Δεν θέλω να θεωρητικολογώ (καθώς αυτό είναι συνήθως χαρακτηριστικό των άσχετων…) για αυτό θα φέρω ένα παράδειγμα. Είχαμε τα πρόσφατα επεισόδια στη Λεωφόρο, όπου από τύχη δεν υπήρξε νεκρός. Τι κάνει ένας πραγματικός Υφυπουργός Αθλητισμού σε μια σοβαρή χώρα; Την επόμενη το πρωί πάει στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (ή όπως στα συριζέικα λέγεται), ενημερώνει τον Υπουργό, μαζί φωνάζουν τον αθλητικό εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου και του ζητάνε κατά προτεραιότητα να κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς του Κράτους για να δει τι έγινε.

Του ζητάνε να ανοίξει τηλέφωνα αρχιχουλιγκάνων και αν χρειαστεί και εμπλεκόμενων στην ιστορία παραγόντων, να ερευνήσει τι από όλα αυτά ήταν οργανωμένο και πως οργανώθηκε και να απαιτήσει να μαζευτούν και μερικοί για ανακρίσεις, όχι για πάνε στο αυτόφωρο, να πάρουν αναβολή και να πάνε σπίτι, αλλά για να μάθει η αστυνομία τα γεγονότα. Ένα ειδικό σώμα, με καλή γνώση και του ηλεκτρονικού εγκλήματος, μπορεί να χαρτογραφήσει τον ελληνικό χουλιγκανισμό για πλάκα. Με παρακολουθήσεις τηλεφώνων, μερικές στοχευμένες συλλήψεις,«φύτεμα» μερικών μυστικών αστυνομικών στα πέταλα, και «ξεσκόνισμα» διάφορων ιστοσελίδων, η αστυνομία θα είχε σε χρόνο ρεκόρ ένα όγκο πληροφοριών τεράστιο. Και απαγγέλλοντας κατηγορίες σε 20 το πολύ κυρίους θα είχε λύσει το μισό πρόβλημα.

Θυμηθείτε τι έγινε

Νομίζεται ότι αυτό είναι δύσκολο; Θυμηθείτε την δράση της αστυνομίας μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και θα δείτε ότι το να ερευνήσεις συγκεκριμένα περιστατικά είναι απλούστατο και πανεύκολο. Θυμηθείτε, επίσης, τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Δίωξη στην ιστορία της «εκκαθάρισης των μπράβων» προ τριετίας: πέντε παρακολουθήσεις, πέντε συλλήψεις και όλοι άρχισαν να κελαηδούν. Δεν είναι ούτε άχρηστη, ούτε ανεπαρκής η αστυνομία μας: αρκεί η πολιτική ηγεσία να της δώσει κατευθύνσεις.

Καμία απολύτως κατεύθυνση

Δίνει κατευθύνσεις αντιμετώπισης της βίας ο νόμος του Κοντονή; Απολύτως καμία! Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και οι κάμερες προβλέπονται χρόνια τώρα. Οι ποινές των χουλιγκάνων παραμένουν χάδια. Τίποτα δεν εμποδίζει την οργάνωση της εγκληματικής δράσης τους εντός και εκτός γηπέδου κι απλά το Κράτος μπορεί να ρίχνει στις ομάδες κι αυτό πρόστιμα – τα οποία ανάθεμα κι αν θα πληρώνουν, αφού σε κάθε τέτοια περίπτωση θα τρέχουν στα δικαστήρια αμφισβητώντας ότι έχουν την παραμικρή εμπλοκή με όσα συμβαίνουν. Ο ΠΑΟ για τα γεγονότα τηςλεωφόρου πλήρωσε γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν νομίζω ότι αν πληρώσει 300 χιλιάδες οι τύποι με τα ομοιόμορφα μπουφάν δεν θα πετάνε φωτοβολίδες του χρόνου: πάλι θα το κάνουν γιατί οι πιο πολλοί γουστάρουν το μπάχαλο. Κι αν δεν το κάνουν στο ποδόσφαιρο, θα το κάνουν στο γυναικείο βόλλεϊ, στο πόλο, στη Λαυρίου κτλ: παντού όπου τους παίρνει κι όπου μπορούν να βρουν κι αντιπάλους.

Με πρόχειρα νομοθετήματα

Ολη αυτή η ιστορία έγινε για να τεστάρει ο Κοντονής τις αντιστάσεις της ΕΠΟ: για τη βία έκανε μια τρύπα στο νερό και τώρα το νερό θα τον πνίξει. Με θεωρίες, πρόχειρα νομοθετήματα και τον Τόμι το Σχοινά να λέει «τι ωραία που είναι όλα στο μπάσκετ» δεν λύνεται το πρόβλημα της βίας Υπουργέ μου: θέλει δράσεις και δουλειά, όχι απειλές, που σήμερα γίνανε τεμενάδες. Δυστυχώς δράσεις δεν προβλέπονται κι αν γίνει και Grexit όλα του χρόνου θα ναι χειρότερα.

(Αμα είσαι καλό παιδί θα σου εξηγήσω και τι είναι η ΕΠΟ Σταύρο μου, άλλη φορά…)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ