OPINIONS

Υπερβάσεις, ηγέτες και μπάσκετ Μπλατ

 2010 FIBA World Championship , Turkey . Head coach
2010 FIBA World Championship , Turkey . Head coach 2010 FIBA WORLD CHAMPIONSHIP , TURKEY . HEAD COACH

Ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα λόγο να "γκρεμίσει" τον ελληνικό κορμό του, μπορεί όμως να τον στηρίξει διαφορετικά για να παίξει η ομάδα μπάσκετ Μπλατ. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί τις υπερβάσεις των Αγγελόπουλων

Πρώτα απ' όλα να πούμε ότι ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με τον Ολυμπιακό. Στο Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται (λόγω και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στη μέση, δεν μπορούσε να μετακινηθεί εύκολα) συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ, Χρήστο Σταυρόπουλο. Η προετοιμασία, τα φιλικά παιχνίδια και η γενικότερη λειτουργία της ομάδας τέθηκαν επί τάπητος.

Προφανώς ο Μπλατ έχει ήδη ορισμένα πράγματα στο μυαλό του για το ρόστερ της ομάδας, όπως βέβαια και η διοίκηση. Περισσότερα θα ξέρουμε μέσα στις επόμενες μέρες όταν θα ξεκινήσουν οι επαφές των Αγγελόπουλων με τους παίκτες. Πρώτα τους Έλληνες, των οποίων τα συμβόλαια εκπνέουν, κι ύστερα των ξένων που θα στελεχώσουν την ομάδα. Ο Μπράιαν Ρόμπερτς δεν είναι ένας απ' αυτούς, καθώς ειδοποιήθηκε ότι δεν θα γίνει ενεργοποίηση της ανανέωσης του συμβολαίου του.

Ο νέος προπονητής των "ερυθρολεύκων" έχει μια παράδοση να συνεργάζεται με παίκτες υψηλών προδιαγραφών. Έχει και μια έξτρα ικανότητα να φέρνει καλούς ξένους στην Ευρώπη, καθώς γνωρίζει την αμερικάνικη αγορά και τις ευκαιρίες που ενδέχεται να του παρουσιαστούν. Κάνει πιο εύκολα το ρίσκο της επιλογής σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί εμπιστεύεται το ένστικτό του.

Μη νομίζετε, βέβαια, ότι ο Μπλατ είναι ένας μανιώδης ανιχνευτής ταλέντων και θα γεμίσει τον Ολυμπιακό με νέους Πάρκερ και Μπαστόν. Ο Ολυμπιακός, εκτός των άλλων, έχει και μια ιδιαιτερότητα. Ο ισχυρός ελληνικός κορμός του είναι το βασικό του όπλο τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές μάλιστα οι ξένοι που πλαισίωναν τους Έλληνες παίκτες ήταν περισσότερο συμπληρωματικοί, παρά πρωταγωνιστές.

Ο Μπλατ έρχεται σε μια σημαντική καμπή, όπου η γενική πολιτική του Ολυμπιακού μοιάζει να αλλάζει. Πρώτα απ' όλα οι Αγγελόπουλοι μοιάζουν διατεθειμένοι να κάνουν υπερβάσεις και σε οικονομικό επίπεδο. Ήδη έκαναν με την συμφωνία τους για τη θέση του προπονητή. Ο Μπλατ θα εισπράξει κάτι παραπάνω από τα διπλάσια χρήματα, που έπαιρναν Σφαιρόπουλος και Μπαρτζώκας.

Δεν λέμε ότι ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει αίφνης ... μπάτζετ ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μπορεί, όμως, να αυξήσει συνολικά τον προϋπολογισμό του. Η φιλοσοφία ότι οι "ερυθρόλευκοι" εξακοιλουθούν να στηρίζουν την ελίτ του ελληνικού μπάσκετ θα παραμείνει, σαν βασική αρχή. Ωστόσο, το να δούμε και ξένους που θα αναλάβουν περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα, ας μη το αποκλείσουμε. Ή μάλλον να το θεωρήσουμε ένα αρκετά σοβαρό ενδεχόμενο.

ΨΑΧΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Όσοι έχουν συνεργαστεί με το νέο προπονητή του Ολυμπιακού ξέρουν ότι στις ομάδες του, δεν είχε ποτέ ένα σημείο αναφοράς. Όχι ότι ... απεχθάνεται τους ηγέτες. Κάθε άλλο. Ο ίδιος έχει αναλύσει τη φιλοσοφία του, όταν αναλαμβάνει μια ομάδα. Και επιμένει: "Πρέπει να βρίσκεις παραπάνω από ένα ηγέτη. Θα ψάξεις για τον πιο εργατικό παίκτη της ομάδας. Θα βρεις κι εκείνο, που λέει τα περισσότερα σωστά πράγματα. Και θα τους βάλεις στην ίδια γραμμή με τους καλύτερους παίκτες της ομάδας".

Ο Μπλατ αρέσκεται σε ένα μπάσκετ που βασίζεται στα αθλητικά προσόντα και απαιτεί πλουραλισμό. Ταυτόχρονα επιτρέπει και την ελευθερία στους παίκτες του στην επίθεση, βασισμένος στην αμερικάνικη φιλοσοφία του ένας εναντίον ενός. Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ο Ολυμπιακός της νέας χρονιάς, γιατί σιγά-σιγά θα τον δούμε να απογαλακτίζεται από τον κεντρικό άξονα των τελευταίων ετών. Στον Σπανούλη αναφερόμαστε, για τον οποίο έχουμε την αίσθηση ότι θα παραμείνει στον Ολυμπιακό σε ένα ολίγον τι διαφορετικό ρόλο.

Κατά τη γνώμη μας ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κρατήσει τόσο τον Παπανικολάου, όσο και τον Παπαπέτρου. Δεν έχει κανένα λόγο να αποδυναμώσει τον ελληνικό του κορμό. Μπορεί, όμως, αυτή τη φορά να τον στηρίξει με διαφορετικό τρόπο.

Πολλά θα φανούν από τις μεταγραφικές κινήσεις στις περιπτώσεις των ξένων παικτών. Αλλά επειδή βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, θα χρειαστεί να περιμένουμε κομμάτι-κομμάτι την ολοκλήρωση ενός πολύ ενδιαφέροντος παζλ. Αλλαγές υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε όμως συνολικά μια γνωστη προπονητική φιλοσοφία. Τώρα πάμε σε κάτι διαφορετικό. Κι αυτό εξιτάρει περισσότερο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ