OPINIONS

Σύμμαχος των κομμένων ο... Μπάουμαν

Σύμμαχος των κομμένων ο... Μπάουμαν

Η ΕΟΚ ζητάει το κεφάλι των τεσσάρων (αποκλεισμένων) διαιτητών από την Basket League, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ και έχουν σαν ατού επιστολές του Πάτρικ Μπάουμαν. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί το στόρι.

Ωραία πράγματα συμβαίνουν στην θαυμάσια χώρα που ζούμε. Η ΕΟΚ με έγγραφό της ζητάει από την ΚΕΔ και την ΟΔΚΕ τον πειθαρχικό έλεγχο των κομμένων από την Stoiximan.gr Basket League διαιτητών, γιατί ... επειδή συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα κάνουν κακό στην ΕΟΚ και κατ' επέκταση στη FIBA.

Όπως έγραψε το Sport24.gr η ΕΟΚ στο έγγραφο της τονίζει ότι οι τέσσερις ρέφερι (Κορομηλάς, Γκόντας, Φούφης, Παπαπέτρου) έχουν αποδεχθεί την συμμετοχή τους σε αγώνες της Euroleague, φορέας ο οποίος "αντιστρατεύεται και προσβάλλει τα νόμιμα δικαιώματα τόσο της ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης όσο και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης". Το σχεδόν σατανικό σκεπτικό για την ... αντεθνική δράση των διαιτητών εξηγείται στη συνέχεια: "Όπως γνωρίζετε ο φορέας αυτός με τις ενέργειες και τις εκδηλώσεις του, πλήττει την ομαλή λειτουργία των Εθνικών Ομάδων, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει η ΕΟΚ και η FIBA. Οι διαιτητές αυτοί που αποδέχονται ανεπιφύλακτα αλλά και ενισχύουν την συμμετοχή τους ως διαιτητές των αγώνων τις ως άνω αναφερόμενες δυσμενείς για το άθλημα και την Ομοσπονδία ενέργειες του Οργανισμού, παρά τις αντίθετες θέσεις της ΕΟΚ, έχουν παραβιάσει βασικές διατάξεις της ΚΕΔ και της ΟΔΚΕ".

Με αυτή τη λογική, βέβαια, η ομοσπονδία θα έπρεπε να έχει ήδη διαγράψει από τα μητρώα της Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αφού συμμετέχουν σε μια "διαβολική" διοργάνωση, αλλά ... προφανώς η πυγμή της δεν φτάνει ως εκεί.

Είναι όμως η Euroleague και το Εurocup διοργανώσεις που δεν αναγνωρίζουν η ΕΟΚ και η FIBA; Δε νομίζουμε. Οι διαιτητές στην προσφυγή τους στο ΑΣΕΑΔ (για να επιστρέψουν στο πρωτάθλημα) η οποία εκδικάζεται στις 9 του μηνός στηρίζεται, εκτός των άλλων, και σε δυο επιστολές του Πάτρικ Μπάουμαν, γενικού γραμματέα της διεθνούς ομοσπονδίας.

Η πρώτη έχει αποσταλεί στις ομοσπονδίες και αφορά τις διοργανώσεις 2016-17 (όπου και πάλι οι ρέφερι της Ευρωλίγκας ήταν "κομμένοι") σύμφωνα με την οποία, η ίδια η διεθνής ομοσπονδία αναγνωρίζει τις διοργανώσεις ως επίσημες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!

Το σχετικό απόσπασμα σημειώνει: "Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχουν επιφέρει ένα νέο τοπίο, όπου 4 πανευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα λάβουν χώρα στη σεζόν 2016-7

- Η Ευρωλίγκα που διοργανώνεται από την ΕCA (με τον έλεγχο 11 μεγάλων κλαμπ)

- Το Basketball Champions League το οποίο διοργανώνει η BCL S.A (εταιρεία την οποία απαρτίζουν η FIBA, 10 ευρωπαϊκές λίγκες και η ULEB)

- Το Eurocup (ΕCA)

- Και το FIBA Europe Cup (διοργάνωση υπό την αιγίδα της FIBA Europe)

Ιδού και η απόδειξη:

Σύμμαχος των κομμένων ο... Μπάουμαν

Οι διαιτητές θα προσκομίσουν και την απάντηση του Πάτρικ Μπάουμαν σε ιταλικό δικαστήριο, το οποίο ασχολήθηκε πέρσι με ανάλογη προσφυγή του Ιταλού διαιτητή Πατέρνικο. Η ιταλική ομοσπονδία τον είχε "κόψει" από το πρωτάθλημα, αυτός πήγε στα δικαστήριο που ζήτησε τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της FIBA. Ο Μπάουμαν υποστήριξε τα εξής: "Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης σας, η FIBA και η FIBA Europe υδέποτε αναμείχθηκαν σε ανταλλαγή e-mail με την ιταλική ομοσπονδία και τον εν λόγω διαιτητή. Όπως έχουμε πει στο μίτινγκ της 26ης Σεπτεμβρίου (2016) μεταξύ FIBA και FIBA Europe δεν υπήρξε αντικείμενο συζήτησης, η συμμετοχή των διαιτητών στα τουρνουά που διοργανώνει η ECA. Για την ακρίβεια, με επιστολή μας προς τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες (σ.σ το έγγραφο που αναφέραμε πριν) ορίζουμε ανάμεσα στις πανευρωπαϊκές διοργανώσεις τόσο την Euroleague όσο και το Eurocup και δεν συμβουλεύουμε τους διαιτητές που θα αγωνιστούν. Αντιθέτως αποφασίζουν από μόνοι τους. Επιπρόσθετα, τόσο η FIBA όσο και η FIBA Europe ουδέποτε απείλησαν με τιμωρίες τις διεθνείς ομοσπονδίες για τους διαιτητές που αγωνίζονται στις συγκεκριμένες διοργανώσεις" .

Για την ιστορία ο Πατέρνικο δικαιώθηκε καθώς η ιταλική ομοσπονδία πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο δικαστήριο, αποφάσισε να επανεντάξει τον διαιτητή στο καμπιονάτο, επεκτείνοντας μάλιστα τα όρια ηλικίας στα 55 χρόνια, δίνοντάς του επί της ουσίας ... συμβόλαιο πενταετούς διαρκείας καθώς ο Πατέρνικο, συμπλήρωσε πέρσι τα 50 του χρόνια!

Θυμίζουμε ότι σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν ίσχυσε ο ... μεσαιωνικός αποκλεισμός της ΕΟΚ κατά των διαιτητών (που ουσιαστικά πλήττουν το πρωτάθλημα, αφού μιλάμε για ρέφερι κορυφαίου επιπέδου). Αλλά στην Ελλάδα πολλές φορές γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ