OPINIONS

ΣΠΑΝ-ιος Βασίλης, ΣΠΑΝ-ια νίκη

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - VALENCIA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - VALENCIA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί γιατί αυτή η εμφάνιση ήταν στο τοπ-5 (σε παραγωγή πόντων) που έκανε ποτέ ο Σπανούλης με τον Ολυμπιακό και δίνει ακόμη πιο μεγάλη σημασία στη νίκη επί της Βαλένθια.

Με εξαίρεση τον αγώνα στη Μαδρίτη ( τον οποίο όμως κέρδισε η ομάδα του ), ο Βασίλης Σπανούλης εδώ και ένα μήνα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ή αν προτιμάτε αρχίζει και ανεβάζει τις στροφές του. Σε αντίθεση με αυτό, που φαίνεται, ότι δηλαδή ... οι υπόλοιποι δεν ακολουθούν, η γνώμη μας είναι ότι ο αρχηγός θα αρχίσει, σιγά-σιγά, να τους παρασέρνει στο ρυθμό του. Ήδη το έχει κάνει με τον Μιλουτίνοφ, οι συνεργασίες του οποίου με τον Βασίλη είναι ιδανικές. Θα το κάνει και με τους υπόλοιπους. Τουλάχιστον όσων μπορούν.

Πρώτα απ'όλα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Σπανούλης δεν ξεκίνησε τη χρονιά με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Λόγω τραυματισμού έχει χάσει 10 από τους 23 αγώνες της ομάδας του. Είναι πολύ λογικό να χρειαζόταν ένα διάστημα προσαρμογής στα δεδομένα, έτσι ώστε να προλάβει την ομάδα. Το φορμάρισμά του έρχεται, ενώ οι περισσότεροι νιώθουν τα πόδια τους βαριά.

Έχουμε την αίσθηση ότι κάποια στιγμή οι ... γραμμές τους θα ξανασυναντηθούν. Ο Σπανούλης, όσοι βλέπουν τους αγώνες φέτος και δεν αρκούνται σε επιδερμική κριτική, ή ασχολούνται με λεπτομέρειες ληξιαρχείου, είναι "φρέσκος". Πατάει γερά στα πόδια του, έχει έκρηξη και ταχύτητα, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι την περσινή σεζόν.

Με τη Βαλένθια την Πέμπτη , έκανε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια. Είναι η τέταρτη κορυφαία από την στιγμή, που πάτησε το πόδι του στον Πειραιά τη σεζόν 2010-11. Στην πραγματικότητα είναι η δεύτερη καλύτερη, σε απόλυτους αριθμούς! Ναι, ναι. Ο 36χρονος Σπανούλης, αυτόν που τον πήραν τα χρόνια, που πρέπει να ... παρατήσει κλπ, κλπ, την Πέμπτη αγωνίστηκε σαν να ήταν 27-28 ετών .

Το ρεκόρ του στον Ολυμπιακό είναι 34π-6 ασίστ, όταν όμως έπαιξε 42 λεπτά στον αγώνα Νεπτούνας-Ολυμπιακός 81-85 στις 31/10/2014. Σε αυτό τον αγώνα από τα χέρια του Σπανούλη έφυγαν 46 πόντοι. Οι 34 που πέτυχε ο ίδιος και οι 12 που σημείωσαν οι συμπαίκτες του από τις δικές του πάσες. Άλλοι τόσοι είχαν βγει σε ένα επίσης μαγικό ματς κόντρα στη Φενέρ (95-82, στις 3/1/2014) όταν σημείωσε 28 πόντους και έδωσε 9 ασίστ!

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού έχει καλύτερες επιδόσεις στο σκοράρισμα εναντίον της Μπιλμπάο (29π) και κόντρα στη Νανσί (26π) σε διάστημα μιας εβδομάδας το 2001 (16/11-23/11) αλλά το παιχνίδι της Παρασκευής είναι το τέταρτο πιο παραγωγικό στην ερυθρόλευκη ιστορία του, αφού ήταν υπεύθυνος για ... 43π της ομάδας του (25 ο ίδιος, 18 από τις πάσες του)! Το τρίτο είναι 45π στις 27/10/2016 όταν ο Ολυμπιακός νίκησε στη Μπασκόνια 95-90 με τον αρχηγό του να έχει 15π και 15 ασίστ (ρεκόρ στην Ευρωλίγκα)

Ο ΜΠΡΑΟΥΝ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ

Το πρόβλημα είναι ότι η διαφορά μεταξύ του Σπανούλη, στη δεδομένη χρονική και των υπολοίπων είναι μεγάλη. Φάνηκε ξανά το πρόβλημα, όταν μπήκαν στο παρκέ Στρέλνιεκς και Ρόμπερτς. Κι εδώ έρχεται ο Μπόμπι Μπράουν . Με την αίρεση πάντα της κατάστασής του, αν δηλαδή είναι έτοιμος να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο αμέσως, ο Αμερικανός αναλαμβάνει αυτή την αποστολή.

Να καλύψει το χάντικαπ, που υπάρχει όταν ο Σπανούλης πρέπει να κάτσει στον πάγκο. Ναι, ο αρχηγός είναι "φρέσκος", πρέπει όμως να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος. Οπως αποδείχθηκε ο Ρόμπερτς, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά.

Ο Σφαιρόπουλος σχεδιάζει ήδη τα "ζευγάρια" της περιφέρειας με τον Μπράουν σαν προσθήκη. Πως θα ταιριάξει τους παίκτες. Οι δηλώσεις του προπονητή δείχνουν ότι στο μυαλό του πρέπει να έχει ήδη έτοιμο το νέο σχεδιασμό. Δε νομίζουμε ότι θα βλέπουμε πολλές φορές το δίδυμο Μπράουν-Σπανούλη πάνω στο γήπεδο, σίγουρα όμως επειδή ... κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβιώσουν, έχει πολύ ενδιαφέρον το πως θα ταιριάξουν δυο παίκτες με τα ίδια χαρακτηριστικά.

ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΝΙΚΗ

Η κίνηση του Ολυμπιακού να πάρει παίκτη ανάβει την κουβέντα, δίνει τροφή σε ειδήμονες και μη να μιλήσουν για το πως θα παρουσιαστούν οι "ερυθρόλευκοι" απο δω και πέρα. Πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι την Παρασκευή οι Πειραιώτες πήραν τη νίκη.

Με τον κόσμο "μαγκωμένο", με την ψυχολογία στο μηδέν από την απώλεια του Κυπέλλου, με μια ομάδα όχι μεγάλων δυνατοτήτων αλλά επικίνδυνη και απρόβλεπτη, δεν ήθελε πολύ να στραβώσει το παιχνίδι. Ο Σπανούλης φρόντισε να έρθει μια πολύ σημαντική νίκη, που κρατάει τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος. Το πρόγραμμα τον ευνοεί, αρκεί να νικάει στο γήπεδό του, για το αβαντάζ έδρας. Να το εξηγήσουμε

Αυτή τη στιγμή οι "ερυθρόλευκοι" έχουν το ίδιο ρεκόρ με πέρσι στην ίδια αγωνιστική (16-7). Το πρόγραμμά του όμως ήταν πιο δύσκολο από το φετινό. Εφτασε στο 19-11 (3ος) καθώς νίκησε Μακάμπι (εκτός), Νταρουσάφακα (εντός) και Ερ. Αστέρα (εκτός), χάνοντας όμως από Γαλατασαράι, Ρεάλ Μαδρίτης (μέσα στο ΣΕΦ) και Εφές-ΤΣΣΚΑ (μακριά από το γήπεδό του).

Το υπόλοιπο πρόγραμμα μέχρι την 30ή αγωνιστική στη φετινή σεζόν έχει τρια εκτός έδρας ματς (ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ και Μάλαγα) και τέσσερα εντός (Μπάμπεργκ, Μπαρτσελόνα, Εφές, Ζαλγκίρις). Μπορεί σίγουρα να φτάσει στις 20 νίκες και να κυνηγήσει τις 21, αν έχει κάποιον δύσκολο αντίπαλο, εν όψει, στα πλέι-οφ και θα θελήσει οπωσδήποτε να τον αποφύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ