OPINIONS

Ούτε τα προσχήματα...

Ούτε τα προσχήματα...

Με αφορμή το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ΚΕΔ και την ΕΟΚ που δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα και αναρωτιέται γιατί παρά την απόφαση του ΑΣΕΑΔ εξακολουθούν να μην ορίζονται σε αγώνες οι διαιτητές της EuroLeague.

Θα μπορούσε κανείς να εστιάσει στο ντέρμπι που έγινε πάνω στο παρκέ, με τον Παναθηναϊκό να αναδεικνύεται «νικητής στα σημεία» γιατί στο τέλος της ημέρας φάνηκε εκτός του γνωστού πρωταγωνιστή (Ρίβερς) να έχει έξτρα λύσεις, από τον πάγκο του, όπως οι Μήτογλου και Λεκαβίτσιους.

Θα μπορούσε επίσης να σχολιάσει την σε γενικές γραμμές καλή αντίδραση του Ολυμπιακού να παίξει ψυχωμένα και (για ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού) μελετημένα σε ένα σπουδαίο ματς κι ενώ προέρχεται από μια παρατεταμένη αγωνιστική κρίση.

Καλό είναι να μένουμε μόνο στο μπάσκετ. Είναι, όμως, δυνατό; Όχι. Και δεν είναι τα παράπονα που κάνει ο Ολυμπιακός αμέσως μετά το παιχνίδι , η αιτία. Η αφορμή μπορεί. Εδώ και καιρό, όμως, η ΚΕΔ και η ΕΟΚ μοιάζουν να έχουν χάσει ολότελα το παιχνίδι και δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ούτε τα …προσχήματα.

Θα το εξηγήσουμε όσο το δυνατόν αναλυτικότερα.

Αν η ΚΕΔ πιστεύει ότι είναι λογικό ο διαιτητής Παναγιώτου να έχει παίξει τα περισσότερα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ενώ την ίδια ώρα έχει αποκλείσει τους κατά τεκμήριο τέσσερις κορυφαίους Έλληνες ρέφερι σε μια ιδιότυπα καραντίνα, ας βγει να το διατυμπανίσει δημόσια. Ότι « ναι ο κορυφαίος διαιτητής, είναι ο Παναγιώτου κι αυτόν εμπιστευόμαστε». Ας μας πείσει ότι πρέπει να παίζει αυτός και όχι ο Πουρσανίδης, που διαιτήτευσε στο Ευρωμπάσκετ και θεωρείται αυτή την στιγμή ο πιο ταλαντούχος Έλληνας ρέφερι.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ας μας εξηγήσει και τα … αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα του ντέρμπι στο πρώτο δεκάλεπτο, όπου ανακαλύπτονταν φάουλ, χωρίς να έχουν γίνει ποτέ, βολές ενώ δεν είχε γίνει καν προσπάθεια για σουτ και ένα σωρό που είδαν τα μάτια όλων.

Ας προσπαθήσει να απαντήσει με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές γιατί εδώ και ένα χρόνο αρνείται πεισματικά να ορίζει τους διαιτητές της Ευρωλίγκας, δηλαδή τους αποδεδειγμένα καλύτερους (ή εν πάση περιπτώσει ισάξιους των υπόλοιπων διεθνών, για να μην είμαστε και υπερβολικοί), ακόμη και τώρα που το ΑΣΕΑΔ αποφάσισε την πλήρη δικαίωσή τους .

Δεν χρειάζεται να είσαι «ειδικός» ή… απλά δικηγόρος για να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική διαιτησία. Αρκεί να διαβάσεις την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, που δικαίωσε την προσφυγή των τεσσάρων ρέφερι κατά της ΚΕΔ και της ΕΟΚ (αλλά και πάλι βρέθηκε μια δικαιολογία να μην οριστούν την περασμένη εβδομάδα).

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των τεσσάρων διαιτητών (Γκόντας, Παπαπέτρου, Φούφης, Κορομηλάς) Γιάννης Μαύρος, έκανε γραπτή δήλωση έχοντας διαβάσει την απόφαση του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου. « Η συμπεριφορά της ΕΟΚ και της ΚΕΔ έναντι των ανωτέρω διαιτητών, η οποία αφορά τη συνεχή παράλειψη ορισμού τους στα εθνικά πρωταθλήματα είναι ανήθικη, καταχρηστική και συνιστά βαρεία προσβολή της προσωπικότητας και του κύρους των τελευταίων. Επίσης, κρίθηκε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι εμπρόθετη απορρέουσα από δόλιες ενέργειες των οργάνων της ομοσπονδίας. Έτσι με τις παραπάνω αποφάσεις αποδίδεται στα όργανα της Ομοσπονδίας όχι μόνο νομική αλλά και ηθική μομφή αφού κατά το σκεπτικό των αποφάσεων με τις ενέργειες αυτές δημιουργήθηκε «κατάσταση μη ανεκτή κατά τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου».

ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Δεν τα λέει στον αέρα όλα αυτά ο κ.Μαύρος. Έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία των πολιτικών δικαστηρίων, όπου οι αρμόδιοι της ΕΟΚ και της ΚΕΔ κινδυνεύουν με δύο χρόνια φυλάκιση και φυσικά ένα τεράστιο ποσό αποζημίωσης! Όσο κι αν αυτά μοιάζουν υπερβολικά, δεν είναι. Πρόσφατα η ΕΟΚ υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση στον διαιτητή Αγαδάκο, που δεν οριζόταν στα εθνικά πρωταθλήματα επειδή η ομοσπονδία δεν του αναγνώριζε το σήμα του διεθνή, που είχε αποκτήσει στη Ρουμανία.

Ούτε τα προσχήματα...
EUROKINISSI

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδία μπάσκετ χρεώνει το ελληνικό δημόσιο (γιατί τα λεφτά είναι του κράτους, έτσι δεν είναι κύριε Βασιλειάδη;) με αποζημιώσεις. Ο Τρινκιέρι πήρε σχεδόν όλο το συμβόλαιό του, το οποίο δεν πλήρωνε η ΕΟΚ όταν ο Ιταλός απομακρύνθηκε από την Εθνική. Ο μπασκετμπολίστας Γιάννης Γεωργαλλής εισέπραξε 86.000 ευρώ, γιατί έγινε δεκτή η προσφυγή του στη δικαιοσύνη που του επιδίκασε το σχετικό ποσό (αφορούσε τον τραυματισμό του στην προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας, το 2009)!

Υπάρχουν κι άλλα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Λέγεται ότι πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας έχει δικαιωθεί επίσης σε πολιτικά δικαστήρια εισπράττοντας γενναίο ποσό σαν αποζημίωση καθώς η ΕΟΚ δεν του αναγνώριζε το δικαίωμα (που είχε βάσει νόμου) να συμπεριληφθεί στο τιμ των ομοσπονδιακών προπονητών!

Πεισματικά η ΕΟΚ και η ΚΕΔ αρνήθηκαν να δεχθούν τη λογική και τους κανονισμούς στο θέμα των διαιτητών. Το ΑΣΕΑΔ βεβαίως απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί Ευρωλίγκας και «εχθρικής αντιμετώπισης» της ΕΟΚ σαν αβάσιμους και απορριπτέους τονίζοντας: « Ουδέποτε η ΕΟΚ ενημέρωσε τον προσφεύγοντα (σ.σ πρόκειται για την απόφαση που αφορά τον Σπ.Γκόντα, έναν εκ των τεσσάρων) και άλλους διαιτητές ότι σε περίπτωση συμμετοχής στα πρωταθλήματα της Euroleague θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον τους, ή οποιαδήποτε μορφή ποινής ή αποκλεισμού από το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ουδέποτε ζήτησε την τιμωρία των διαιτητών εξαιτίας της συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα της Εuroleague».

Σαν να μη συμβαίνει τίποτε ωστόσο, κανείς υπουργός, υφυπουργός δεν ασχολείται με τη νομιμότητα μιας (όχι και όποιας-όποιας) ομοσπονδίας και φυσικά το θεάρεστο έργο της ΚΕΔ συνεχίζεται. Θαυμάσια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ