OPINIONS

Ολυμπιακός: Συνειδητή 100% η απόφαση για αποχώρηση

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την συνειδητή απόφαση του Ολυμπιακού να αποχωρήσει, τα ποσοστά... Ομπράντοβιτς των συγκεκριμένων διαιτητών και την ΚΕΔ που έπρεπε να είχε διαλυθεί εδώ και καιρό.

Δεν υπάρχει οπαδός του Ολυμπιακού που να μην επιδοκίμασε την απόφαση της ομάδας να μην εμφανιστεί στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού στο ΟΑΚΑ. Ή αν προτιμάτε είναι ελάχιστοι, όσοι έχουν αντίθετη άποψη.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν δικαιώνει α πριόρι την αποχώρηση των «ερυθρολεύκων» αναδεικνύει, ωστόσο, μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Στους Πειραιώτες είναι διάχυτη η εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια το σύστημα της διαιτησίας στην Ελλάδα είναι εχθρικά διακείμενο εναντίον τους.

Κι η απόφασή τους να μην κατέβουν στο δεύτερο μέρος του αγώνα της Πέμπτης ήταν απλά η σταγόνα, η οποία ξεχείλισε το ποτήρι. Η απόφασή τους ήταν συνειδητή 100%, δεν προήλθε από κάποια σπασμωδική ενέργεια, αλλά - για το σύνολο των ολυμπιακών- η μόνη ενδεδειγμένη. Οι περισσότεροι λένε, μάλιστα, ότι … άργησαν πολύ, για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση…

Ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα, όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Ο ημιτελικός ξεκίνησε ως εξής. Τρία φάουλ (σε 20 δευτερόλεπτα) σε βάρος του Ολυμπιακού και αμέσως μετά σκληρό μαρκάρισμα του Βουγιούκα πάνω στον Μιλουτίνοβ, πέρασε απαρατήρητο. Ακόμη και τις καλύτερες των προθέσεων να είχαν οι «ερυθρόλευκοι» με το … καλημέρα του ματς, οι διαιτητές έστειλαν την προειδοποίησή τους.

Ας δεχθούμε, ωστόσο, ότι πράγματι οι ρέφερι είχαν δίκιο, τα φάουλ ήταν πράγματι 13-5 σε βάρος του Ολυμπιακού και ό,τι έβλεπαν το σφύριζαν, κόβοντας το καρπούζι στη μέση.

Η ΚΕΔ θεώρησε ότι οι Αναστόπουλος, Μάνος και Παναγιώτου, είναι αυτή τη στιγμή οι κορυφαίοι διαιτητές στην Ελλάδα. Όχι ο Ηλίας Κορομηλάς που παίζει στην Ευρωλίγκα, ή ο Πουρσανίδης που σφύριξε στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ. Αυτοί είναι καλοί, για το … Κύμη-ΠΑΟΚ. Όσο για τους Γκόντα-Φούφη, τους έφαγε η μαρμάνγκα. Μπορεί να έχουν δικαιωθεί από το ΑΣΕΑΔ, να σφυρίζουν στην Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ, για το ελληνικό πρωτάθλημα, ωστόσο, θεωρούνται … ανεπιθύμητοι.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Και πάλι, να δεχθούμε ότι η τριάδα των ρέφερι στο ΟΑΚΑ είναι η καλύτερη, που διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ. Πως γίνεται, όμως, οι συγκεκριμένοι διαιτητές όταν σφυρίζουν, να … νικάει σχεδόν πάντα ο Παναθηναϊκός.

Πρόσφατα η ιστοσελίδα eurohoops δημοσίευσε τα στοιχεία και τον «απολογισμό» των συγκεκριμένων διαιτητών, κάθε φορά που σφυρίζουν (από το 2012 και μετά) τα αιώνια ντέρμπι.

Πρώτος και καλύτερος ο Παναγιώτης Αναστόπουλος. Από τα 21 ντέρμπι που έχει διαιτητεύσει το σκορ είναι 16-5! Ποσοστό 76.1%.

Ο Μάνος έχει επίσης ένα εντυπωσιακό 5-1. Ακόμη πιο δυναμικό μοιάζει το δικό του ποσοστό (83.3%) αλλά έχει δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει τον Αναστόπουλο, που συνεχίζει ακάθεκτος.

Μόνο στην περίπτωση Παναγιώτου, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή ισορροπία, αν και πάλι οι νίκες του Παναθηναϊκού είναι περισσότερες (5-3, δηλαδή 62.5%)

Αναστόπουλος και Παναγιώτου, σαν δίδυμο, έχουν το απόλυτο (2-0).

Μάνος και Αναστόπουλος είναι στο 1-0.

Και Μάνος, Παναγιώτου έχουν 1-0. Πάντα υπέρ του Παναθηναϊκού.

Σαν τριάδα οι ρέφερι εμφανίστηκαν την Τετάρτη, άρα μπορείτε να προσθέσετε στα … σκορ και το σχετικό παιχνίδι. Τέτοια ποσοστά, πάντως, θα ζήλευε και ο Ομπράντοβιτς!

Να ρωτήσουμε, λοιπόν, με όλη την καλή διάθεση. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, που να δικαιολογούνται (με τους συγκεκριμένους ρέφερι) τα... ποσοστά που αναφέρθηκαν; Φωνάζουν επειδή χάνουν στον Ολυμπιακό. Ή μήπως έχουν χάσει το μέτρημα από τα συνεχόμενα παιχνίδια, που οι ρέφερι κάνουν του κεφαλιού τους; Και πως γίνεται με τους διαιτητές που έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός, να ορίζονται διαρκώς, ενώ εκείνους που έχει στη μαύρη λίστα ο Παναθηναϊκός να αγνοούνται. Που είναι ο Σχινάς; Η δικαιολογία είναι η «δικαστική διαμάχη» με την ΚΑΕ ΠΑΟ. Μάλιστα. Που είναι ο Φούφης, ο Γκόντας, ή ο Παπαπέτρου; Εξαφανιζόλ.

ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ

«Κι είναι λύση να αποχωρείς;», θα ρωτήσετε. Προφανώς και όχι, αλλά στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι έφτασαν στο απροχώρητο. Θα ήταν προτιμότερο, από την κλήρωση (ορισμό) των ρέφερι να είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Ολυμπιακός. Να προειδοποιούσε ότι εφόσον δεν έμπαιναν όλοι διεθνείς σε κλήρωση, δεν θα κατέβαινε στο γήπεδο να αγωνιστεί. Οι καλοί λογαριασμοί, κλπ, κλπ.

Σίγουρα, έτσι θα ήταν πιο ξεκάθαρο, από πλευράς Ολυμπιακού. Πόσες φορές όμως έχει πάει στην ΚΕΔ η «ερυθρόλευκη» αντιπροσωπεία κι αντί οι υπεύθυνοί της να τοποθετηθούν, κάνουν ό,τι τους καπνίσει.

Αλλά για ποια ΚΕΔ μιλάμε; Αυτήν που τα μέλη της… πηδούσαν πέρσι από τα παράθυρα, για να μη συλληφθούν από την αστυνομία, λόγω της μήνυσης των διαιτητών της Ευρωλίγκας που παρανόμως (όπως αποφάσισε το ΑΣΕΑΔ) δεν έπαιζαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν ήταν ο προεδρεύων Στέλιος Συμεωνίδης που δεν είχε κανένα πρόβλημα δεοντολογίας να ορίζει... το γιο του (!) εκείνος που δήλωνε έτοιμος να παραιτηθεί; Μόνο και μόνο για τις περσινές εικόνες με την ΕΛ.ΑΣ στα Γραφεία της Επιτροπής, για λόγους ευθιξίας τα μέλη της ΚΕΔ που αποδεδειγμένα έκαναν μια χοντράδα (παρανομώντας κατ΄εξακολούθηση όταν δεν όριζαν τους ρέφερι της Ευρωλίγκας) έπρεπε να είχαν υποβάλει παραιτήσεις.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Και ως πότε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα σφυρίζει αδιάφορα, δεν θα ενοχλείται και θα συνεχίσει να περιβάλλει την ΚΕΔ με απόλυτη εμπιστοσύνη; Μια επιτροπή της Ομοσπονδίας είναι. Δεν δρα αυτοβούλως. Μην τρελαθούμε κιόλας, ότι μπορεί κάποιος μέσα στην ΕΟΚ να κάνει ό,τι του καπνίσει, χωρίς να τον αφήνει ο «μεγάλος»;

Σε όλη αυτή την κατάσταση, έχει ενδιαφέρον τι θα πράξει και πως θα κινηθεί ο Γιώργος Βασιλειάδης. Εκτός αν όλα τα κακώς κείμενα στον ελληνικό αθλητισμό βρίσκονται στο ποδόσφαιρο και στην καταραμένη ΕΠΟ (που εξυγιάνθηκε, δόξα σοι ο Θεός).

ΥΓ: Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός με διαφορετικούς διαιτητές θα νικούσε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό. Δεν παραγνωρίζει κανείς την αγωνιστική κρίση που διέρχονται οι «ερυθρόλευκοι», ή την καθαρή σκέψη (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, που παίχθηκε μπάσκετ) του ΠΑΟ. Αυτό που λένε όμως στον Πειραιά ήταν ότι δεν υπήρχαν οι ίσοι όροι, ώστε να ανταγωνιστούν οι δυο ομάδες . Και σε αυτό, με βάση την εικόνα της διαιτησίας στο πρώτο ημίχρονο, δεν μπορεί κανείς να τους κακίσει.

ΥΓ 2: Το 1993 ο Παναθηναϊκός αποχώρησε από τον 4ο τελικό του πρωταθλήματος (με το σκορ 2-1 υπέρ των «ερυθρολεύκων») με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να δίνει εντολή να μη κατέβει ο ΠΑΟ στο ΣΕΦ. Τότε, οι «πράσινοι» διαμαρτύρονταν για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο δίδυμο των διαιτητών (ακόμη δεν ήταν τρεις) όταν ο Κουκουλεκίδης πήρε τη θέση του Παπαδημητρίου. Αλλά ήταν και μια κίνηση, η οποία δεν στοίχισε στον ΠΑΟ κάτι. Οι κανονισμοί δεν προέβλεπαν κυρώσεις, εκτός του απλού μηδενισμού στον τελευταίο τελικό των πλέι-οφ. Τώρα, ο Ολυμπιακός αποχωρεί, αλλά γνωρίζει και τις συνέπειες μιας τιμωρίας που προβλέπεται από το πειθαρχικό δίκαιο. Το ξαναλέμε. Δεν ήταν απόφαση εν βρασμώ. Στον Ολυμπιακό… έχουν βράσει, εδώ και πολύ καιρό…

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ