OPINIONS

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η κόκκινη υπεροχή

BASKET LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το ντέρμπι της Κυριακής και το "σημείο" που ο Ολυμπιακός κερδίζει (προς το παρόν) τον Παναθηναϊκό!

O Παναθηναϊκός νίκησε στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, θεωρητικά κέρδισε και την ηρεμία του, αν και το ματς της Κυριακής στο ΣΕΦ έχει κι άλλου είδους ανάγνωση εν όψει της εκκίνησης της Ευρωλίγκας. Προφανώς δεν θα διαστρεβλώσουμε την πραγματικότητα, οι "πράσινοι" πήραν τη νίκη, με το σπαθί τους, με μια μεγάλη ανατροπή. Δεν... είδαμε άλλο ματς.

Έχουμε να κάνουμε, ωστόσο, τις εξής παρατηρήσεις.

Με δεδομένες τις απουσίες που είχε ο Ολυμπιακός (Ρόμπερτς, Σπανούλης) δηλαδή τη δύναμη πυρός στην περιφέρειά του, η εμφάνισή του δεν θα πρέπει να... σκορπίζει απογοήτευση στον κόσμο του. Αν αναλογιστεί κανείς και τις συνθήκες διεξαγωγής του ματς (κεκλεισμένων των θυρών) θα έδινε κανείς ένα σχετικά καλό βαθμό στον Ολυμπιακό αν :

- Δεν είχε χάσει το ματς την ώρα που το... κέρδιζε, δηλαδή όταν βρέθηκε στο +8, πέντε λεπτά πριν από το τέλος του ματς.

- Δεν μεσολαβούσε το επεισόδιο Σφαιρόπουλου-Παπανικολάου.

Αλλά και πάλι, στον Ολυμπιακό μπορούν να χαμογελάσουν και να εικάσουν ότι μόλις η ομάδα γίνει υγιής, δηλαδή επιστρέψουν Ρόμπερτς και Σπανούλης, θα αρχίσουμε να βλέπουμε την καλή ομάδα που έχει στο μυαλό του, ο προπονητής των "ερυθρολεύκων". Θα σημειώσουμε, άλλωστε, ότι σε αντίθεση με τον ΠΑΟ που βασίστηκε αποκλειστικά στα περσινά υλικά, οι δυο ξένοι του Ολυμπιακού που έκαναν ντεμπούτο στο ντέρμπι (Μακ Λιν και Τόμπσον) ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

- Ο Τζαμέλ Μακ Λιν είναι ένας κλασικός Αμερικανός που γυρνάει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τεσσάρι στο ύψος, πέντε στο κορμί, μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό αυτό που του έλειψε τα τελευταία χρόνια. Ο "undersized" Μακ Λιν μπορεί να προσφέρει προσωπικούς πόντους, με την μπάλα στα χέρια και παρασύροντας τους αντιπάλους του, κυρίως εκείνους που δεν έχουν και γρήγορα πόδια. Την Κυριακή νίκησε τόσο τον Βουγιούκα, όσο και τους Γκιστ-Σίνγκλετον, σε μια πολύ πειστική εμφάνιση, για τις εξαιρετικές (επιθετικές) δυνατότητες του νέου σέντερ των Πειραιωτών. Ο Ολυμπιακός έχει βασικό άξονα στο "5" τον Μιλουτίνοβ, αυτό δεν αλλάζει. Ο Μακ Λιν, όμως, είναι σε θέση να δώσει όσα ο Σέρβος δεν μπορεί.

- Ο Χόλις Τόμπσον έρχεται κατευθείαν από το ΝΒΑ και φαίνεται στο πρόσωπό του η... απορία για πολλά από τα τεκταινόμενα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δείχνει όμως ότι σιγά-σιγά λύνεται, μπορεί να προσφέρει πολλά (την Κυριακή έπαιξε και στο "2" ) στο σκοράρισμα από τη θέση "3" κάτι που ο Σφαιρόπουλος έψαξε με επιμονή το καλοκαίρι, έστω κι αν στην ίδια θέση, αγωνίζονται Παπανικολάου και Παπαπέτρου. Ο Τόμπσον έχει τη φήμη του σουτέρ-δολοφόνου, αλλά στην Ευρώπη ξέρει ότι μπορεί να απειλήσει και από κοντά καθώς λείπουν τα τεράστια κορμιά του ΝΒΑ. Όταν λυθεί και το χέρι του, τότε μπορεί να δούμε έναν από τους κορυφαίους ξένους που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Προφανώς θα χρειαστεί να περάσει και καιρός αλλά και κάποια παιχνίδια, για να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα.

Τον Ρόμπερτς δεν τον είδαμε, αλλά οι εμφανίσεις του στα φιλικά έχουν πείσει για το αν ήταν σωστή επιλογή ή όχι, ο Στρέλνιεκς είναι εγνωσμένης αξίας αλλά την Κυριακή έπαιξε... μόνο στο "1" και πνίγηκε στις καλές άμυνες του ΠΑΟ, ενώ ο Τιλί παρότι δεν σκόραρε, έδειξε ότι θα δίνει αρκετό χρόνο ξεκούρασης στον Πρίντεζη, η επάνοδος του οποίου σε υψηλά στάνταρ είναι ένα μεγάλο στοίχημα του Σφαιρόπουλου...

Οι νέοι του ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός δεν έψαχνε τέτοιους ξένους (με εξαίρεση τον Ντένμον) το καλοκαίρι. Οι πρωταγωνιστές του (Ρίβερς, Σίγνκλετον, Γκιστ) συνεχίζουν με τα "πράσινα". Μόνο ο Τζέιμς λείπει σε σχέση με την "ραχοκοκαλιά" της "πράσινης" ομάδας. Οι επιλογές του Πασκουάλ είχαν να κάνουν με την συμπλήρωση του ρόστερ και την βοήθεια των βασικών, στο υψηλότερο επίπεδο. Η θωράκιση της ρακέτας και η... ξεκούραση του Καλάθη, ήταν τα βασικά του ζητούμενα.

Δεν είδαμε τον Λεκαβίτσιους, για να έχουμε μια πρώτη εικόνα αν ο Λιθουανός μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στον Καλάθη. Για τα υπόλοιπα, υπάρχει αμφιβολία αν Βουγιούκας και Όγκαστ είναι σε θέση να παίξουν "ρόλο" στον ΠΑΟ, ειδικά στα δύσκολα παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Ο πρώτος έχει το επιθετικό ταλέντο, μοιάζει όμως να έχει βαρύνει πολύ με αποτέλεσμα να είναι... μείον στην άμυνα.

Ο Όγκαστ έχει προσόντα, χρειάζεται όμως συνεχόμενα "ιδιαίτερα" για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του Παναθηναϊκού. Ο Ντένμον στα φιλικά προετοιμασίας έδειξε κάποια πράγματα, κι αυτός όμως θέλει χρόνο για τη μετάβασή του από το επίπεδο της Γκαζιάντεσπορτ σε αυτό του ΠΑΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Πασκουάλ τον άφησε μόλις έξι λεπτά στο παρκέ και πήγε στην... πεπατημένη, με Καλάθη, Ρίβερς και Παππά.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι μια κατηγορία μόνος του. Αποκτήθηκε για να προσφέρει ενέργεια και διαστήματα καλής άμυνας, που θα δώσουν έξτρα βοήθεια στον ΠΑΟ. Οι πέντε σερί πόντοι του στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου είναι ένα τέτοιο δείγμα. Κι ο διεθνής άσος, ωστόσο, έχει ένα αρκετά σημαντικό διάστημα προσαρμογής μπροστά του, για να φτάσει εκεί που θέλει ο προπονητής του.

Συμπερασματικά: Ο Ολυμπιακός έχει προτιμήσει φέτος να πάει σε πιο "ουσιαστικές" επιλογές νέων (ξένων) παικτών, οι οποίοι θα έχουν ισάξιο πρωταγωνιστικό ρόλο με εκείνων του ελληνικού κορμού (ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί) την ώρα που οι επιλογές του ΠΑΟ είχαν περισσότερο συμπληρωματικό χαρακτήρα, αλλά χρειάζονται και... μεγαλύτερη εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ