OPINIONS

Νίκη πλέι οφ (και Ελλάδας)

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης μετράει τα κρυφά και φανερά "όπλα" του νέου Ολυμπιακού, με αφορμή το μεγάλο παιχνίδι που είδαμε στο ΟΑΚΑ και το τεράστιο διπλό των ερυθρόλευκων.

Λένε ότι με τον Ολυμπιακό του μπάσκετ δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη. Θριαμβευτής στη Μαδρίτη, κόντρα στη Ρεάλ, χάνει από την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου. Και καπάκι, ο θρίαμβος στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Μήπως όμως να ακούμε λίγο περισσότερο τους προπονητές; Να βάζουμε λίγο νερό στο κρασί της … ξερολίασης και το ύφος χιλίων καρδιναλίων;

Έχει γίνει ένα από τα κορυφαία ματς όλων των εποχών ανάμεσα στις δυο ομάδες και στα σόσιαλ μίντια κυκλοφορούν οι προπονητές του πληκτρολογίου πυροβολώντας φυσικά τον ηττημένο Πασκουάλ, αλλά και τον νικητή Σφαιρόπουλο.

Να ακούσουμε τον προπονητή, λοιπόν: «Φτάσαμε Μάρτιο και κάναμε για πρώτη φορά προπόνηση με όλους τους παίκτες στη διάθεσή μας» σχολίασε ο Σφαιρόπουλος, μετά τον αγώνα. Κι είχε δίκιο. Ο Ολυμπιακός, έχοντας προσθέσει δυο παίκτες στο ρόστερ του, βρήκε και την ηρεμία να κάνει προπονήσεις με … τρεις πεντάδες. Κάποιες φορές, μέσα στη χρονιά, δεν είχε ούτε δέκα! Έκανε αλχημείες, προσπαθούσε να βρει λύσεις, έχανε, κέρδιζε, αλλά είχε τα χέρια του δεμένα. Τώρα, που λύθηκαν αισθάνεται πολύ καλύτερα.

Ο … ΑΛΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μπόμπι Μπράουν του έδωσε μια σπουδαία λύση στο «1», καθώς όταν ο Μάντζαρης και Ρόμπερτς φορτώθηκαν με τέσσερα φάουλ έκαστος, ο προπονητής πήγε κατευθείαν σε αυτόν. Μπορεί ο 33χρονος Αμερικανός να έπαιξε περισσότερο απ’ όσο είχε υπολογίσει (και ο προπονητής) και τις φάσεις πήρε διαβάζοντας όλες τις φάσεις, παίρνοντας τη σωστή απόφαση είτε για ντράιβ, είτε για σουτ, είτε για πάσα.

Πιο πολύ, όμως, τον Ολυμπιακό «άλλαξε» ο Τιλί. Και φάνηκε πόσο έλειψε από την ομάδα, όλον αυτό τον καιρό, ένας παίκτης με τα προσόντα του Γάλλου. Με αθλητικά προσόντα, μακριά χέρια, σπουδαίο άλμα και … θράσος να ταπώσει ακόμη και τον Γκιστ, που ετοιμαζόταν να καρφώσει. Τα ριμπάουντ που πήρε, η ενέργεια που έδωσε, είναι οι απαντήσεις «γιατί τον πήρε ο Ολυμπιακός». Και πόσο άτυχοι ήταν (ομάδα και παίκτης) όταν στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της χρονιάς σωριάστηκε βαριά τραυματισμένος.

Πρώτο κρατούμενο για τον Σφαιρόπουλο οι δυο «νέοι», με απόδοση-υποθήκη για το άμεσο μέλλον

Ο ΖΟ-ΡΟΜΠΕΡΤΣ ΕΚΤΕΛΕΙ

Σε αυτά τα ματς, βγαίνουν συνήθως παίκτες που κρίνουν τον αγώνα, εκεί που δεν τον περιμένεις. Θυμηθείτε τις επιδόσεις του Ρίβερς στα προηγούμενα παιχνίδια που κέρδιζε ο ΠΑΟ.

Το ρόλο του στον Ολυμπιακό ανέλαβε ο Μπράιν Ρόμπερτς. Πραγματικός Ζορό, ο Αμερικανός που τόσο πολύ αμφισβητήθηκε (όχι άδικα, βέβαια) διάλεξε το μέρος και τον αντίπαλο να κάνει την καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς. Το τρίποντο με το οποίο κάνει το 82-84 στην παράταση δεν υπάρχει. Παίρνει την επίθεση με τσαμπουκά και σκοράρει, δίνοντας στον ΠΑΟ χαριστική βολή.

Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στην προσθήκη του Μπράουν. Αν δηλαδή ο Ρόμπερτς… μπριζώθηκε από την προσθήκη του συμπατριώτη του, ή έπαθε ξαφνική αφύπνιση, ή ήταν απλά στη βραδιά του.

Κι όμως. Ο Μπράιαν δεν είναι ο παίκτης που βλέπαμε να τρέμει κάνοντας ντράιβ, η χάνοντας εύκολα και ελεύθερα σουτ από τα πέντε-έξι μέτρα. Έχει σπουδαία καριέρα του πίσω, έπαιξε με επιτυχία στο ΝΒΑ και οι συμπαίκτες του δεν παύουν να τον αποθεώνουν.

Ίσως να αισθάνθηκε καλύτερα, ξέροντας ότι από πίσω του υπάρχει κάποιος άλλος, δεν ξέρουμε. Αυτό, που είδαμε είναι μια άλλη «γεμάτη» περιφέρεια.

Δεύτερο το κρατούμενο, ο έξτρα πρωταγωνιστής που αυτή τη φορά φορούσε «ερυθρόλευκα».

ΚΑΙ Ο ΚΟΡΜΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ

Ο Ολυμπιακός, όμως, είναι ο … κορμός του. Και οι παίκτες, που τον κουβαλάνε αυτά τα χρόνια, στο ματς της Παρασκευής, έκαναν τη δουλειά με υποδειγματικό τρόπο. Ο Σπανούλης των μεγάλων αποφάσεων, των κρίσιμων σουτ και των εύστοχων, ως επί το πλείστον επιλογών. Ο Πρίντεζης που ήταν εκεί ξανά, έτοιμος να τα βάλει με όλους τους ψηλούς του ΠΑΟ αλλά και να σκοράρει από μακριά, που τελευταία το συνηθίζει με επιτυχία. Ο Παπαπέτρου, έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι, παίρνοντας πρωτοβουλίες και διαισθανόμενος ότι έγινε … επιτέλους τριάρι, όπως είναι η θέση του. Κι ο Μιλουτίνοφ σε ρόλο σκιάχτρου με τα 213 εκατοστά του να τρομάζει τους αντίπαλους ψηλούς. Δίπλα του ο Μακ Λιν, να κερδίζει τις μονομαχίες, ειδικά στο πρώτο μέρος.

Τρίτο κρατούμενο, η απόδοση των παικτών που καθορίζουν τις νίκες. To τέταρτο το … εμφάνισε ο ίδιος ο προπονητής. Ο Σφαιρόπουλος είχε διαβάσει το ματς με απόλυτη ακρίβεια. Πήγε το ρυθμό στο πέντε εναντίον πέντε και σε αυτό τον βοήθησαν οι παίκτες του, που δεν έχασαν παρά ελάχιστες φορές την συγκέντρωσή τους…

ΝΙΚΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Ολυμπιακός πήρε μια σημαντική νίκη, έχει μπροστά του έξι παιχνίδια για να τελειώσει η κανονική περίοδος. Θέλει 4 νίκες για να εξασφαλίσει την δεύτερη θέση. Μόνο, που επειδή έχει νικήσει και την ΤΣΣΚΑ, αν πάει στη Μόσχα και γυρίσει με διπλό, μπορεί να … τερματίσει και πρώτος. Προφανώς αυτό θα είναι το ιδανικό φινάλε, αλλά ας μη βιαζόμαστε. Οι περισσότεροι στην Ευρωλίγκα δεν βλέπουν τόσο μακριά. Προτιμούν να σκέφτονται απλά τον επόμενο αγώνα, όσο τεράστιο κλισέ κι αν μοιάζει αυτό, που έγραψα μόλις τώρα.

Η νίκη, όμως, του δίνει προοπτική … ελληνικών πλέι-οφ. Θα ήταν πολύ κακό για την ψυχολογία του Ολυμπιακού να χάσει για 4 φορά φέτος (έκτη σερί) από τον ΠΑΟ, ειδικά σε ένα παιχνίδι που είχε προηγηθεί ακόμη και με διαφορά 13 πόντων.

Με δεδομένη την σταδιακή άνοδο τόσο του Μπράουν όσο και του Τιλί, ο Ολυμπιακός μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει και να παίξει στα … πλέι-οφ, με άλλον αέρα

ΥΓ: Ο αγώνας ήταν καταπληκτικός, από κάθε άποψη. Σε κάποια στιγμή νόμιζα ότι ξανάβλεπα τον ημιτελικό του Βερολίνου. Αν είναι να παίζουν έτσι οι αιώνιοι, ας τους ξαναδούμε και στα πλέι-οφ. Αντέχετε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ