OPINIONS

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Η βουτιά του Στρέλνιεκς

EUROLEAGUE / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης είδε τον Ολυμπιακό να ξαναβρίσκει το DNA της ομάδας που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της και χάρη στην τρομερή της άμυνα έφτασε σε μια νίκη-κλειδί επί της Μπαρτσελόνα

Δεν έπαιξε μπάσκετ υψηλής ποιότητας ο Ολυμπιακός , αλλά ήταν όσο έπρεπε σκληρός για να φύγει νικητής από την Βαρκελώνη . Αυτό που δεν είχε στις φετινές ήττες του, το εμφάνισε στο Παλαού Μπλαουγκράνα και σε συνδυασμό με την τρομερή εμφάνιση του Νίκολα Μιλουτίνοβ έκανε μια εκτός έδρας νίκη που τον κρατάει σε σταθερή τροχιά, ακόμη και για την τετράδα της κανονικής περιόδου.

Αν στη Μόσχα (με ΤΣΣΚΑ) και κυρίως σε ΟΑΚΑ (με ΠΑΟ) και Κάουνας (με Ζαλγκίρις) οι “ερυθρόλευκοι” έδωσαν δείγματα ομάδας που ...λιώνει στην πρώτη πίεση, στην αρχαιότερη αρένα της Ευρώπης (το γήπεδο της Μπάρτσα), ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Η άμυνα ήταν η βασική προτεραιότητα των Πειραιωτών, που κέρδισαν κατά κράτος όλες τις προσωπικές μονομαχίες. Βουτιές για χαμένες φάσεις, συνεχής προσπάθεια να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους και βέβαια σαρωτική κυριαρχία μέσα στη ρακέτα με 43 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 21 ήταν επιθετικά. Ο Ολυμπιακός πετούσε φωτιές, δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του και εδώ που τα λέμε δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην πολύ κακή Μπαρτσελόνα.

Ο σπίκερ της Euroleague TV, βλέποντας (στο τελευταίο δεκάλεπτο) την εξέλιξη του ματς, είπε την αλήθεια: “Ψάχνει ένα μεγάλο σουτ η Μπαρτσελόνα, αλλά δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γυρίσει αυτό το ματς, το οποίο ο Ολυμπιακός ελέγχει απόλυτα”.

Πώς ... να κάνουν το μεγάλο σουτ, όμως, οι παίκτες της Μπάρτσα; Όλα τα σουτ των Καταλανών έγιναν υπό ασφυκτική πίεση. Κυνηγούσαν την προσπάθεια, μέχρι το τέλος οι παίκτες του Μπλατ, που πήγαιναν πρώτοι στην μπάλα, βγαίνοντας νικητές, κερδίζοντας σχεδόν σε όλες τις μικρές λεπτομέρειες του αγώνα.

Θυμηθείτε τις τέσσερις (τουλάχιστον) φορές, που η μπάλα έμεινε στα χέρια των παικτών της Μπαρτσελόνα (άλλες δυο, έκαναν σουτ ακριβώς με την εκπνοή) για να καταλάβετε πόσο ασφυκτική ήταν η άμυνα των “ερυθρολεύκων” σε αυτό το παιχνίδι. Τα τραγικά ποσοστά των γηπεδούχων (41.3% στα δίποντα, 30% στα τρίποντα), οι μόλις 60 πόντοι που σημείωσε η ομάδα του Πέσιτς, είναι η απόδειξη. Η βουτιά του Στρέλνιεκς, λίγο πριν από το τέλος, όταν διεκδίκησε μια χαμένη μπαλιά πέφτοντας στο παρκέ (και κερδίζοντας εν τέλει) την μπάλα, είναι η εικόνα όλου του ματς. Ο Ολυμπιακός ήταν αποφασισμένος για όλα και κυρίως να επιστρέψει νικητής από την Βαρκελώνη. Πολύ σκληρός, πολύ δυνατός. Τόσο που ο Κρις Σίνγκλετον, τελείωσε το ματς χωρίς να σημειώσει πόντο!

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός επένδυσε συνειδητά, εδώ και τέσσερα χρόνια, στο Νίκολα Μιλουτίνοβ. Δεν έκανε λάθος. Η κίνηση να εντάξει το Σέρβο σέντερ σε ηλικία 21 ετών, αποδείχθηκε από τις κορυφαίες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση των Αγγελόπουλων . Ο “Μιλου” ωριμάζει χρόνο με το χρόνο. Φέτος κάνει καταπληκτική σεζόν και επειδή οι ψηλοί γίνονται καλύτεροι όσο μεγαλώνουν, το μέλλον του μόνο λαμπρό μπορεί να είναι.

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει στην Ευρώπη ορισμένους από καλύτερους σέντερ, συνήθως undersized, όπως ο Χάινς, ο Χάντερ και ο Ντάνστον. Τώρα είναι έτοιμος να στείλει στο ΝΒΑ και στους Σπερς τον πανύψηλο Νίκολα, που δύσκολα θα μείνει στην Ελλάδα περισσότερο. Μέχρι τότε, ωστόσο, ο Σέρβος θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις του, να βοηθήσει τον Ολυμπιακό.

Αυτή τη φορά κονιορτοποίησε και τους τρεις σέντερ που βρέθηκαν απέναντί του (Τόμιτς, Σεραφέν, Πουστόβι) και ετοιμάζεται για τους επόμενους. Εγγύηση τα τεράστια χέρια του και το στιβαρό κορμί του, που είναι αδύνατο να το ... μετακινήσει ο οποιοσδήποτε.

ΠΑΤΑΕΙ ΤΟ ΓΚΑΖΙ

Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 8 νίκες (σε 13) αγώνες και έχει ακόμη δυο παιχνίδια να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο. Περιμένει την Πέμπτη στο ΣΕΦ την Γκραν Κανάρια και ταξιδεύει (στις 27/12) στην Κωνσταντινούπολη για το ματς με την Νταρουσάφακα. Αν κάνει 2/2 θα φτάσει στο 10-5 και θα κάνει πλέον ένα δυναμικό ξεκίνημα στη νέα χρονιά, περιμένοντας τον ΠΑΟ στο Ειρήνης και Φιλίας (4/1).

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει μπει για τα καλά σε ροή ... πρόκρισης. Το ευχάριστο είναι ότι ανταποκρίνεται σε κάθε είδους μπάσκετ. Μπορεί να κερδίσει ματς κοντά στους 90 πόντους (την Εφές την προηγούμενη Πέμπτη) και μια εβδομάδα μετά να δίνει αμυντικό ρεσιτάλ για το 69-60 επί της Μπάρτσα.

Θα πρέπει να κρατήσει πολλά απ' αυτή τη νίκη, η ομάδα. Κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στο γήπεδο και έφτασε στο τέταρτο διπλό της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ