OPINIONS

Μπάγερν - Ολυμπιακός: Να τον ψηλώσει και το ΣΕΦ

EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την σημασία ενός ακόμη «διπλού», τις αποφάσεις του Μπλατ και την ζεστασιά που πρέπει να προσφέρει το ΣΕΦ στον Ολυμπιακό

Μπορεί το πρόγραμμα να είναι βαρύ, τα ματς να διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά σαφώς κι είναι προτιμότερο να δίνεις παιχνίδια, από το να βράζεις στο ζουμί σου, μετά από ήττες σαν αυτή της Κυριακής . Του έκανε καλό το ταξίδι του Ολυμπιακού , που βρήκε αέρα στο Μόναχο και πήρε πνοή από μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα, κόντρα στη Μπάγερν .

Με τρεις σερί ήττες στην EuroLeague κατακέφαλα, συν μία από τον ΠΑΟ για το πρωτάθλημα (δεύτερη μετά από εκείνη για την Ευρώπη) το τελευταίο που θα περίμενε κανείς σε αυτό το ματς, ήταν να παίξει ο Ολυμπιακός … μπασκετάρα. Εμφανίστηκε, ωστόσο, διαβασμένος και παρότι τα 16 λάθη που έγραψε η στατιστική του δεν τον «τιμούν», ήταν δυο κλικ καλύτερος από τη φιλόδοξη γερμανική ομάδα η οποία πίστευε στη νίκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το όποιο ροζ φύλλο μοιάζει με βάλσαμο για τις πληγές που άνοιξαν και δίνουν «δύναμη» στην ομάδα, σε μια κομβική στροφή της περιόδου.

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 4-4, έχοντας βγάλει ένα αρκετά βαρύ πρόγραμμα (πέντε ματς εκτός έδρας, με ταξίδια σε Μόσχα εις διπλούν, με Βιτόρια και ΟΑΚΑ) επιστρέφοντας στις επιτυχίες μετά το 0-3 των τελευταίων ισάριθμων αγωνιστικών. Το 50% που έχει ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερο (αν είχε νικήσει είτε το Μιλάνο, είτε τη Φενέρ εντός έδρας ) τον κρατάει ωστόσο σε τροχιά πρόκρισης. Πρώτα απ’ όλα γιατί έχει τρείς εκτός έδρας νίκες, κι ύστερα γιατί αν θυμηθούμε ότι το όριο είναι οι 16 νίκες, ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε … τροχιά για να τις κάνει και να πάρει το εισιτήριο για την 8άδα.

Το πλεονέκτημά του να κερδίζει εκτός, είναι πολύ σημαντικό, αρκεί να ξαναγίνει ισχυρός και εντός ΣΕΦ, που κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσει και τον χαρακτήρα … έδρας. Καλοδεχούμενη η όποια κριτική του κόσμου, ακόμη και οι υποδείξεις για ποιος παίκτης κάνει, ή δεν κάνει, ο Ολυμπιακός όμως χρειάζεται και την υποστήριξη των οπαδών του. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία παρουσιάζεται την Πέμπτη, απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, που συνεχίζει αήττητη με ένα εντυπωσιακό 8-0 μέχρι τώρα. Μήπως ήρθε η ώρα να χάσει για πρώτη φορά η βασίλισσα; Θα είναι ένα επίτευγμα του Ολυμπιακού αλλά και μια νίκη που αν έρθει, θα του δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για να συνεχίσει τη χρονιά χωρίς εσωστρέφεια, μουρμούρες και κραδασμούς.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΛΑΤ

Την ίδια ώρα ο Μπλατ στο Μόναχο:

- Ξεκίνησε πάλι με έναν γκαρντ, δικαιολογημένα ωστόσο, καθώς τον Ννέντοβιτς μπορούσε να τον μαρκάρει καλά, μόνο ο Παπανικολάου.

- Χρησιμοποίησε τον Ζακ Λεντέι στο μεγαλύτερο μέρος του ματς στο «4», παίρνοντας από τον Αμερικανό ένα «χορταστικό» νταμπλ-νταμπλ (12π-12ρ). Ο Αμερικανός είναι μεν κοντός για «πεντάρι», μοιάζει όμως … εκρηκτικός σαν τέσσερα, με μεγάλη εμπιστοσύνη στο σουτ, δυναμισμό και καλές άμυνες πάνω στον Ντέρικ Γουίλιαμς. Τα δώδεκα ριμπάουντ είναι ατομικό ρεκόρ, ενώ το 20 στην αξιολόγηση ισοφαρίζει την κορυφαία επίδοσή του, που είχε από την πρεμιέρα στη Μόσχα με την Χίμκι.

- Είδε τον Γιάνις Στρέλνιεκς να επιστρέφει όπως τον … θέλει. Τολμηρό, ακμαίο και με σημαντικό ρόλο μέσα στο παιχνίδι. Ο Λετονός επηρεάστηκε πολύ από τον τραυματισμό του και έλειψε πάρα πολύ . Στη Γερμανία σημείωσε ξανά διψήφιο αριθμό πόντων, κάτι που είχε να κάνει από τις δυο πρώτες αγωνιστικές. Συμπτωματικά (ή όχι;) ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει στους αγώνες με Χίμκι και Μπασκόνια!

- Ξανάβαλε τον Βεζένκοφ στο ροτέισον, που έδωσε ορισμένες πεισματικές μάχες κερδίζοντας αρκετές, αλλά και χάνοντας άλλες, ειδικά απέναντι στο δυναμίτη Γουίλιαμς…

- Άφησε σαράντα λεπτά εκτός αγώνα τον Βαγγέλη Μάντζαρη , δίπλα στο όνομα του οποίου εμφανίστηκε στην στατιστική το DNP.

Ο ΞΕΝΟΣ ΓΚΑΡΝΤ

Η κίνηση, εκτός των άλλων, υποδηλώνει και την ειλημμένη απόφαση της ομάδας να ψάξει για ξένο γκαρντ, που θα συμπληρώσει την τριάδα Γκος, Σπανούλη και Στρέλνιεκς . Ο Μάντζαρης θα είναι κατά πως φαίνεται ο πέμπτος γκαρντ, ενώ ο Τολιόπουλος θα πάει κάπου να παίξει μπάσκετ (μάλλον στον Κολοσσό). Με τον ξένο γκαρντ, την επιστροφή Τουπάν και την είσοδο Αγραβάνη στην δράση, ο Ολυμπιακός αποκτά ξαφνικά έξτρα λύσεις, για να αλλάξει τσιπ και επίπεδο.

Συνολικά, απέναντι στην Μπάγερν, έπαιξε πολύ καλή άμυνα, πήρε μεγάλη βοήθεια από τον Μιλουτίνοφ που κάνει σαφώς την κορυφαία του σεζόν με τα «ερυθρόλευκα» (10.5π-7.1ρ, χθες έβαλε και το πρώτο του … τρίποντο , είναι ένα σημείο που πρέπει να δουλέψει τα μακρινό του σουτ, αν θέλει να κάνει καριέρα και στο ΝΒΑ).

Βρήκε επίσης σε ετοιμότητα τον Σπανούλη, για την τελική επικράτηση καθώς πρώτα από τις ασίστ κι ύστερα από τα δυο τρίποντα (ένα κανονικό κι ένα γκολ-φάουλ) του αρχηγού ξεκίνησε το … κλείσιμο της παρτίδας υπέρ των Πειραιωτών, στην τέταρτη περίοδο.

Φυσικά, απέναντι στη Ρεάλ, την Πέμπτη απαιτούνται κι άλλα πράγματα. Η ποιότητα της πρωταθλήτριας Ευρώπης είναι δεδομένη, η πληρότητά της επίσης. Κι ας λείπει, πιθανότατα, ο Γιουλ και τα … μανταρίνια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ