OPINIONS

Κρίσιμος ο 2ος αγώνας Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Κρίσιμος ο 2ος αγώνας Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα απλά δεδομένα του δεύτερου τελικού Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που ενδεχομένως να κρίνει και τη σειρά

Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του δεύτερου τελικού, έχουμε στο μυαλό μας ακόμη την εικόνα του πρώτου . Το σίγουρο είναι ότι αμφότεροι οι αιώνιοι έχουν γυρίσει τη σελίδα, ξέροντας ότι το κεφάλαιο που ανοίγει απόψε είναι τελείως διαφορετικό.

Τα δεδομένα είναι απλά.

Ο Ολυμπιακός με νίκη αγκαλιάζει το τρόπαιο του πρωταθλητή, καθώς θα προηγείται με 2-0, ενώ σε ενδεχόμενη ισοφάριση ο Παναθηναϊκός φέρνει το ματς στα ίσια.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν γυρίσει ανάποδα το αβαντάζ έδρας, αν και οι ίδιοι απέδειξαν την Κυριακή ότι όλα αυτά δεν πολυμετράνε αν είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου. Από την άλλη είναι πιο εύκολο να κυνηγάς το 2-0 στο γήπεδό σου, παρότι μακριά απ’ αυτό.

Ο κόσμος δεν παίζει μπάσκετ, το ξέρουμε. Δημιουργεί όμως τις συνθήκες για τις ομάδες που αγωνίζονται. Κάποιος θα πει ότι η νίκη "καίει" περισσότερο τον Παναθηναϊκό, γιατί αν έχει δυο ήττες σερί, δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι και η σειρά θα γείρει υπέρ των Πειραιωτών. Γνώμη μας είναι ότι … καίει και τον Ολυμπιακό εξίσου. Μια ήττα σήμερα δεν είναι μεν καταστροφική, αλλά αποδομεί όσα κέρδισε με το μεγάλο διπλό της Κυριακής.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ

Η συνταγή που τον οδήγησε στο διπλό στο ΟΑΚΑ δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Ολυμπιακός θα παίξει πάλι άμυνα με αλλαγές, προσπαθώντας να περιορίσει τον Καλάθη και γενικώς τη δημιουργία του ΠΑΟ, θα κλείσει μέσα στη ρακέτα, ώστε να ελέγξει τα ριμπάουντ, θα ρισκάρει με το σουτ των "πρασίνων" και θα του … αρέσουν δυο ακόμη πράγματα:

1. Ο αγώνας να πάει στο ρυθμό που θέλει. Σε «μεγάλες» επιθέσεις, ή σε παιχνίδι στον αιφνιδιασμό όταν ο ίδιος βρίσκει την ευκαιρία. Το πέντε εναντίον πέντε, ωστόσο, είναι η επιδίωξή του

2. Ο Μάικ Τζέιμς να ξανακάνει … μεγάλο παιχνίδι, με την έννοια, να κρατάει την μπάλα αρκετά στα χέρια του και να παίζει το μπάσκετ "χωρίς πάσα". Δε λέμε ότι ο Αμερικανός είναι κακός παίκτης, το αντίθετο ισχύει. Όταν όμως παίζει "μόνος του"ο τρόπος παιχνιδιού δεν βοηθάει την ομάδα.

Κρίσιμος ο 2ος αγώνας Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
EUROKINISSI

Θα άρεσε επίσης στον Σφαιρόπουλο να δει τον Πρίντεζη να παίρνει προσπάθειες από το λοου-ποστ, ή τον Μιλουτίνοφ να ολοκληρώνει τις φάσεις, στοιχεία που έλειψαν από τον Ολυμπιακό του ΟΑΚΑ.

Όπως έλειψε ο … Σπανουλισμός στην επίθεση, με τον διεθνή άσο να "λοκάρεται" από την άμυνα του ΠΑΟ.

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Είναι πολύ κρίσιμος ο αγώνας για τον Παναθηναϊκό. Τόσο, όσο δεύτερος με τη Ρεάλ για τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας. Τον έχασε (και ταυτόχρονα το πλεονέκτημα έδρας). Τα ερωτηματικά για τον ΠΑΟ ήταν περισσότερα μετά το ματς της Κυριακής.

Με εξαίρεση τον Σίνγκλετον, που πάλι στην άμυνα είχε πρόβλημα με αντίπαλο τον πιο γρήγορο Παπαπέτρου, οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να συμβάλλουν σε διαφορετική εξέλιξη του ματς.

Ο Πασκουάλ περιμένει τις καλύτερες συνεργασίες των Καλάθη-Γκιστ (κομβικό στοιχείο της επίθεσης του Παναθηναϊκού) κίνηση χωρίς την μπάλα και καλύτερα ποσοστά στα σουτ.

Αν δεν μπουν τα τρίποντα, ο ΠΑΟ θα βρεθεί ξανά προ αδιεξόδων, αλλά με αυτό το σύνδρομο ζει όλη τη χρονιά. Υπάρχει όμως και μια διαφορά. Στην Ευρωλίγκα είχε κι άλλες λύσεις (Ντένμον, Γκάμπριελ) οι οποίοι τώρα αναγκαστικά δεν αγωνίζονται. Άλλο οκτώ κι άλλο … έξι ξένοι, εκ των οποίων οι δυο (Λοτζέσκι-Ρίβερς) στον πρώτο τελικό έπαιξαν και οι δυο μαζί για μισό παίκτη.

Κρίσιμος ο 2ος αγώνας Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
EUROKINISSI

Οι φιλοξενούμενοι πρέπει να διαχειριστούν το άγχος που φάνηκε ότι δημιούργησε ο Ολυμπιακός την Κυριακή και να «ξεμπλοκάρουν».

Η ερώτηση για τον Παναθηναϊκό πως θα λύσει το γρίφο της άμυνας του Ολυμπιακού. Κι η απάντηση ξαναπάει στην ίδια παράμετρο: «Αν βάλει τα σουτ, η κλειστή άμυνα των γηπεδούχων, αυτόματα θα ανοίξει».

Όπως λέμε, βέβαια, σε κάθε ντέρμπι πέρα από τακτικές, συστήματα και σχεδιασμό, υπάρχει και το απρόβλεπτο. Ένα σουτ από τα δέκα μέτρα που θα μπει, ένα κόψιμο ίσως ,μια βουτιά για την μπάλα κάνουν τη διαφορά. Συνήθως κερδίζει αυτός που … πέφτει σταθερά πρώτος για να κερδίσει μια διεκδικούμενη φάση. Είναι και ζήτημα θέλησης, καρδιάς, πάθους, πείτε το όπως θέλετε…`

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ